Spasmul hohotului de plâns la bebeluși și copilași: ce se intamplă și cum reacționăm

Spasmul hohotului de plans la bebelusi si copilasi: ce se intampla si cum reactionam

Spasmul hohotului de plâns la bebeluși și copilași: ce se intamplă și cum reacționăm

Spasmul hohotului de plans (SHP) inseamna oprirea respiratiei copilului pentru aproximativ 30 de secunde dupa o criza de plans care poate dura chiar si 20 de minute.

Bebelusul devine albastrui (cianotic) si isi poate pierde cunostinta din cauza deficiului de oxigen si acumularii de bioxid de carbon in sange.

Cand bebelusul plange, mai ales atunci cand plange excesiv, isi poate perturba cu usurinta ritmul normal de respiratie, care este in mod normal destul de uniform si controlat. Muschiul care controleaza respiratia - diafragma - incearca sa readuca respiratia la normal pe masura ce trece episodul de plans.

vei citi:
Ce este spasmul hohotului de plans?
Deci, ce se intampla de fapt in timpul unui spasm de plans?
Cauze posibile ale spasmului hohotului de plans
Cea mai banala complicatie a rasfatului

Ce este spasmul hohotului de plans?

Din punct de verere strict medical, spasmul hohotului de plans este o tulburare paroxistica benigna non-epileptica care apare la copiii sanatosi cu varsta mai mare de 6 luni. Sunt studii care spun ca episoadele ar trebui sa nu mai apara dincolo de varsta de 2 ani, dar literatura medicala descrie spasmul hohotului de plans si in cazul copiilor mai mari (5-6 ani).

Spasmul hohotului de plans nu trebuie confundat cu o criza convulsiva insa lipsa prelungita a oxigenului poate determina aparitia unui leziuni cerebrale.

De aceea, este important ca aceste crize sa fie evitate de parinti - cu calm si blandete. Actionand cald si oferindu-i multa consolare, copilul invata ca nu poate obtine chiar tot ce isi doreste. Pentru puiul tau, plansul este singura cale de comunicare, asa ca va plange de fiecare data cand are o nevoie sau isi doreste ceva. Altfel nu poate atrage atentia. Un copilas are nevoie de multa dragoste si atentie, pe care numai mami sau tati le poate oferi.

Citetse si - Plansul bebelusului si modul sau de comunicare

Deci, ce se intampla de fapt in timpul unui spasm de plans?

Fizic - Cand bebelusul plange, mai ales atunci cand plange excesiv, isi poate perturba cu usurinta ritmul normal de respiratie, care este in mod normal destul de uniform si controlat. Muschiul care controleaza respiratia - diafragma - incearca sa readuca respiratia la normal pe masura ce trece episodul de plans.

Pe masura ce plansul disturba putin respiratia bebelusului, acesta il poate priva de oxigen sau, cel putin, ii poate oferi niveluri de oxigen extrem de variabile intre suspine. In acest moment, corpul copilului se sperie putin si incepe sa acorde prioritate, sa nu moara. Deci, pentru a restabili echilibrul fin al respiratiei bebelusului, corpul supracompenseaza prin respiratii mai neregulate pana cand revine la normal.

Pentru adulti si copii mai mari, revenirea la respiratia normala poate dura doar cateva minute. Dar pentru un bebelus care foloseste sisteme corporale imature si caruia nu ii poti explica sa respire profund si sa se calmeze, acesta poate dura o perioada lunga de timp.

Emotional - Cand plangem, trebuie sa ne amintim ca eliberam o acumulare de emotii. Aceste emotii ar putea insemna fericire, tristete, furie, frica si orice altceva. Plangem pentru a elibera emotia reprimata si acest lucru este acelasi indiferent daca esti un bebelus, un copil mare sau adult.

Singura diferenta consta in faptul ca bebelusul este incapabil sa-ti spuna care este cauza supararii sale, asa ca va trebui sa apelezi la intuitia ta parinteasca sa-ti dai seama. Poate ca nu-i place sa stea singur, poate s-a speriat de ceva, etc.

Cauze posibile ale spasmului hohotului de plans

Deocamdata nu se cunosc cauzele exacte ale acestui sindrom, in afara celor mentionate precedent, iar majoritatea copiilor cu spasmul hohotului de plans nu au nicio problema medicala.

Se pare totusi ca exista un factor genetic corelat cu spasmul hohotului de plans, insa doar o treime dintre copiii cu SHP, au avut astfel de cazuri in familie.

Cea mai banala complicatie a rasfatului

Unii medici sustin ca spasmul hohotului de plans este o reactie exagerata a organismului la durere sau la emotii puternice.

Insa nu trebuie sa uiti ca puiul tau are nevoie si de o educatie cat mai buna, iar comportamentul lui trebuie format inca din primele luni de viata. Spasmul hototului de plans este cea mai banala complicatie a rasfatului. Nu lua masuri drastice si nu il lasa sa planga pana isi pierde cunostinta. Dar, distrage-i atentia de la obiectul dorit si propune-i o alternativa. Nu uita ca totul se invata treptat.

Ajutor bebelusul plange non stop si eu am nervii pe bigudiuri...

Ajutor bebelusul plange, e inconsolabil, am nervii pe bigudiuri si sunt asaltata de sfaturi din care nu mai inteleg nimic. Ce facem cand bebe plange si iar plange? 

Bine ai venit in clubul mamicilor inteligente ... si iata niste sfaturi de bun simt pe care le poti citi in liniste.

Iata un material care spune lucrurilor pe nume - atunci ajungi la situatia ca nu mai stii ce e facut cu plansul bebelusului dar ofera si niste solutii. Citeste aici.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII