Însărcinată în căldurile verii: riscurile diabetului gestațional - 4 sfaturi pentru gravide

Insarcinata in caldurile verii -  riscurile diabetului gestational - 4 sfaturi pentru gravide

Însărcinată în căldurile verii: riscurile diabetului gestațional - 4 sfaturi pentru gravide

Exista o legatura intre temperaturile ridicate și riscul de a face diabet gestațional? Se pare ca da.

Cercetătorii au identificat un nou posibil factor de risc pentru diabetul gestațional: expunerea la temperaturi ridicate în luna dinaintea nașterii. Potrivit unui nou studiu publicat în Canadian Medical Association Journal (CMAJ), într-o regiune geografică din Canada, rata diabetului gestațional a variat cu peste trei puncte procentuale între cele mai reci perioade ale anului și cele mai fierbinți.

vei citi:
Riscurile diabetului gestațional
Temperaturile reci ar putea proteja gravida
Sarcinile în climă mai caldă au un risc mai mare de diabet gestațional
Temperatura poate fi un factor de risc pentru diabetul gestațional

Riscurile diabetului gestațional

Diabetul gestațional, o afecțiune care se dezvoltă în timpul sarcinii, este de obicei o afecțiune temporară. Dar femeile care îl dezvoltă prezintă un risc mai mare de diabet de tip 2 și alte condiții de sănătate mai târziu. De altfel, un studiu recent a legat diabetul gestațional de depresia postpartum. Diabetul gestațional poate, de asemenea, crește riscul de greutate excesivă la naștere, naștere prematură și diabet de tip 2 mai târziu în viață.

Temperaturile reci ar putea proteja gravida

Studiile anterioare au sugerat că expunerea la temperaturi scăzute poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și poate activa țesutul adipos brun, care, spre deosebire de alte tipuri de grăsime, arde calorii și pare să protejeze împotriva afecțiunilor metabolice precum obezitatea și diabetul. Din acest motiv, s-a sugerat că temperaturile reci ar putea proteja împotriva acestor condiții.

Pentru a studia această conexiune potențială la femeile însărcinate, cercetătorii au analizat dosarele medicale ale a aproape 400.000 de femei care trăiesc în aceeași zonă urbană din Canada, într-o regiune cu fluctuații mari de temperatură pe tot parcursul anului. Pe o perioadă de 12 ani, acele femei au născut peste 555.000 de copii.

Citeste si - Diabetul gestational: 14 intrebari esentuale si raspunsurile medicului

Când cercetătorii au analizat temperaturile medii în cele 30 de zile înainte de naștere, au descoperit că prevalența diabetului gestațional a fost de 4,6% în rândul celor expuse la temperaturi foarte reci (-10°C sau mai mici), comparativ cu 7,7% în rândul celor expuși la temperaturi foarte calde (25.8°C sau mai mari).

Aceasta se traduce printr-o creștere relativă de 6% până la 9% a riscului de diabet gestațional pentru fiecare creștere de aproximativ 10°C
, au calculat cercetătorii. Relația s-a menținut chiar și atunci când cercetătorii au comparat două sarcini consecutive la aceeași femeie, ceea ce le-a permis să anuleze factori precum venitul, etnia și obiceiurile de viață care ar putea afecta și riscul.

Acest lucru poate părea contraintuitiv, spune autorul principal al studiului , Gillian Booth, MD, cercetător la Spitalul St. Michael și la Institute for Clinical Evaluative Sciences din Toronto, deoarece oamenii ar putea crede că femeile însărcinate ar petrece mai mult timp în aer liber și ar fi mai active în lunile mai calde. Dar descoperirile se potrivesc unui model al cercetărilor recente privind efectele potențiale de protecție ale temperaturilor mai scăzute, spune ea.

Sarcinile în climă mai caldă au un risc mai mare de diabet gestațional

Și, deși cercetătorii au analizat doar o singură regiune geografică din Canada, ei spun că rezultatele se pot aplica probabil și în alte părți ale Americii de Nord și ale lumii. „Pe baza rezultatelor studiului, ne-am aștepta ca sarcinile în climă mai caldă să aibă un risc mai mare de diabet gestațional, deși nu am putut să analizăm acest lucru în mod direct”, a spus dr. Booth pentru Health. „Cred că acesta este un subiect excelent pentru cercetările viitoare.”

De asemenea, cercetătorii suspectează că sarcinile pe timp de vară ar putea fi mai riscante decât sarcinile pe timp de iarnă - și nici nu sunt primii care fac această afirmație. „Deși nu ne-am uitat la anotimpuri în sine, ratele au fost cele mai mari atunci când acea fereastră de 30 de zile a avut loc vara, când temperatura a fost cea mai fierbinte”, spune dr. Booth.

Studiul sugerează, de asemenea, că diabetul gestațional - și diabetul la debutul adulților, care împărtășesc aceiași factori de risc - ar putea deveni din ce în ce mai răspândit la nivel mondial pe măsură ce temperaturile globale continuă să crească.

Temperatura poate fi un factor de risc pentru diabetul gestațional

Studiul nu a putut totusi arăta o relație cauză-efect. De asemenea, studiul nu a inclus informații despre indicele de masă corporală, creșterea în greutate, activitatea fizică sau alimentatia femeilor implicate. Dar oferă „dovezi destul de convingătoare că temperatura aerului poate fi un factor de risc modificabil pentru diabetul gestațional”, spune dr. Booth.

Strategiile precum utilizarea aerului condiționat și evitarea excesului de haine în timpul verii ar putea influența riscul de diabet gestațional al unei femei însărcinate, spune dr. Booth. Asta poate fi deosebit de important pentru femeile care au factori de risc puternici nemodificabili pentru diabetul gestațional, adaugă ea, inclusiv etnia non-europeană, istoricul familial al diabetului de tip 2 sau o sarcină anterioară cu diabet gestațional.

Citeste si Supraincalzirea in sarcină poate produce probleme majore fătului. Iată care sunt semnele supraincalzirii și ce trebuie să faci

Temperatura pare să aibă un efect mai mic asupra diabetului gestațional decât acești alți factori de risc, dar „este un factor care ar putea fi suficient pentru a împinge riscul cuiva peste margine”, spune dr. Booth. Și, cu toate că numărul femeilor afectate la nivel global de fluctuațiile de temperatură poate fi substanțial, spune ea, riscul crescut pentru fiecare femeie este probabil mic.

Ce trebuie sa stie gravidutele - 4 sfaturi

1. A sta la răcoare pe vreme caldă este probabil cel mai inteligent lucru de facut - spune dr. Booth, dar femeile se pot proteja și de diabetul gestațional urmând strategii care s-au dovedit a reduce riscul

2. - cum ar fi o greutate corporală mai sănătoasă înainte de a concepe și evitarea creșterii în greutate în timpul sarcinii

3. - prin consumul unei alimentații sănătoase

4. - și activitatea fizică.

► Citeste in continuare Esti o graviduță supraponderală? O alimentație corectă și mai multă mișcare impiedică modificări genetice negative la bebelușul din burtică

Despre diabetul gestational (diabetul de sarcina) mai puteti citi

Exista o legatura intre diabetul gestational si autism?

11 sfaturi pentru a tine sub control kilogramele in plus in timpul sarcinii

Diabetul in timpul sarcinii: ce probleme pot aparea

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Septembrie 2025)

autor: Desprecopii, toate drepturile rezervate (c) 2024
referinte
Why Summer Pregnancies May Be More Risky
(https://www.health.com/condition/pregnancy/gestational-diabetes
-summer-pregnancy-hot-weather)
Pregnant Women Living in Hot Weather May Fall Prey to Gestational Diabetes
(https://food.ndtv.com/health/pregnant-women-living-in-a-warm-climate-may-fall-prey-
to-gestational-diabetes-1693758)

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII