Există o legatură intre diabetul gestațional al mamei și autismul bebelușului? Iată ce se stie și sfatul medicului
Exista o legatura intre diabetul de sarcina si autismului copilului? Un studiu recent spune ca 7 din 1000 de mamici cu diabet gestational ar putea avea copii cu autism.
Un studiu realizat in aprilie 2018, in Journal of American Medical Association (JAMA), a constatat ca gravidutele care sunt diagnosticate cu diabet gestational in saptamana 26 de sarcina, au cu 63% mai multe sanse de a avea un copil cu autism. De asemeni, diabetul gestational ridica o serie de probleme pentru sugari, inclusiv travaliu prematur, nastere cu o greutate marela nastere si un risc crescut de obezitate si diabet zaharat de tip 2 mai tarziu in viata.
Exista insa si vesti bune, iata ce trebuie sa faci pentru a te asigura ca aceste riscuri sunt eliminate - sfatul medicului.
in acest articol veti citi mai multe despre:
7 din 1000 de mamici cu diabet gestational ar putea avea copii cu autism
Cresterea zaharului din sange in timpul sarcinii si riscul de autism
Diabetul gestational ridica o serie de probleme
Plimbarile pot reduce incidenta diabetului in sarcina
Diabetul de sarcina
7 din 1000 de mamici cu diabet gestational ar putea avea copii cu autism
Asta inseamna ca, pentru fiecare 1000 de femei cu diabet gestational (diabet de sarcina), 7 dintre ele ar putea avea un copil cu autism. Cercetatorii speculeaza ca expunerea intrauterina la cresterea zaharului din sange poate afecta dezvoltarea creierului unui copil si sa creasca riscul de tulburari de dezvoltare.
Cresterea zaharului din sange in timpul sarcinii si riscul de autism
Studiile anterioare au aratat o posibila legatura intre cresterea zaharului din sange in timpul sarcinii si riscul de autism. Factorul cheie poate fi cat de mari ajung nivelurile de zahar din sange. Interesant, studiul JAMA a constatat ca bebelusii nascuti din mame care au avut diabet zaharat de tip 2 inainte de a ramane insarcinate, nu au avut un risc mai mare de autism, probabil pentru ca au luat medicamente pentru a controla nivelul glicemiei.
Diabetul gestational ridica o serie de probleme
Diabetul gestational ridica o serie de probleme pentru sugari, inclusiv travaliu prematur, nastere cu o greutate marela nastere si un risc crescut de obezitate si diabet zaharat de tip 2 mai tarziu in viata. Gravidutele au un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arteriala, preeclampsie si diabet de tip 2. „Toate femeile insarcinate trebuie sa isi pastreze nivelul de zahar din sange sub control, chiar neluand in considerare rezultatele acestor studii“, spune dr Wilms Floet.
Plimbarile pot reduce incidenta diabetului in sarcina
Femeile supraponderale sunt expuse, pe perioada sarcinii, la un risc crescut de a se imbolnavi de diabet. Ele pot insa sa reduca acest risc prin efectuarea de activitati fizice de intensitate si efort moderate, cum ar fi plimbarile, indicate, de altfel, de toti medicii. Fie ca iesiti la cumparaturi, fie ca va plimbati in parc, plimbarile de maximum o ora pe zi s-au dovedit a fi eficiente in combaterea aparitiei diabetului. Acestea sunt concluziile unui studiu efectuat la University of Rochester si State University of New York (NY, USA).
► Citeste in continuare Esti o graviduță supraponderală? O alimentație corectă și mai multă mișcare impiedică modificări genetice negative la bebelușul din burtică
Diabetul de sarcina sau diabetul gestational
Diabetul de sarcina (Diabet gestational) este un tip de diabet care apare numai in timpul sarcinii. Orice complicatie a sarcinii este ingrijoratoare, insa avem o veste buna: puteti infrunta diabetul gestational mancand alimente sanatoase, facand miscare in mod regulat si, daca este necesar, luand medicamentele recomandate de medic.
Grija pe care o aveti de dumneavoastra va poate asigura o sarcina sanatoasa si un inceput sanatos in viata bebelusului – iar nivelul glicemiei revine de obicei la normal la scurt timp dupa nastere.
Iata ce trebuie sa stii daca esti insarcinata si ai diabet gestational.
Sarcina in 40 de saptamani - cu video
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2021)
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Desprecopii.com
Material realizat cu sfaturile dnei Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Toate drepturile rezervate (c) 2021
Referinte
Is Gestational Diabetes Linked to Autism?
Study ties autism to maternal high blood pressure, diabetes
Maternal Diabetes and the Risk of Autism Spectrum Disorders in the Offspring: A Systematic Review and Meta-Analysis
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII