Cum prevenim supraîncălzirea în timpul sarcinii: simptomele alarmante și 5 recomandări pe timp de caniculă
Pe parcursul sarcinii, volumul de sânge al unei gravide crește în medie cu 45%. Efortul necesar pentru a transporta în jur de 9-13 kilograme în plus înseamnă că corpul gravidei trebuie să se încălzească din cauza muncii pe care o depune. Toate aceste lucruri înseamnă că s-ar putea ca viitoarea mamă să transpire mai mult și să se deshidrateze mai ușor.
Uneori, gravidele se pot supraîncălzi și nici măcar nu își vor da seama că temperatura internă este crescută, mai ales într-o zi fierbinte de vară. Totuși, este important să fii atentă la modul în care te simți. Supraîncălzirea în timpul sarcinii poate fi o problemă.
vei citi:
Chiar și inima trebuie să lucreze mai mult în sarcină
Ce se consideră a fi supraîncălzire?
Simptomele supraîncălzirii la gravide
Cauzele supraîncălzirii în timpul sarcinii
Febră vs. hipertermie
Riscuri asociate cu supraîncălzirea, la gravide
Deshidratarea
Nivelul de lichid amniotic
Travaliu înainte de termen
Infecții ale tractului urinar
Sfaturi pentru evitarea supraîncălzirii la gravide
Chiar și inima trebuie să lucreze mai mult în sarcină
Cea mai puternică creștere a debitului cardiac are loc la începutul primului trimestru și continuă să crească în al doilea trimestru. Până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru, debitul cardiac poate crește cu 45%.
În consecință, cu toate aceste schimbări, este firesc ca corpul să lucreze mai mult pentru a răcori întregul organism. Din acest motiv, poate fi deosebit de ușor pentru o gravidă să se supraîncălzească rapid. Și, atunci când se întâmplă acest lucru, atât viitoarea mamă, cât și bebelușul ar putea fi expuși riscului de complicații.
Ce se consideră a fi supraîncălzire?
Când temperatura crește la 40 grade Celsius, aceasta este considerată supraîncălzire sau hipertermie. În mod obișnuit, această temperatură este cauzată de deshidratare, a sta prea mult la cald sau prea mult timp într-o baie fierbinte. Dar, uneori, există o afecțiune medicală care stă la baza unei boli precum gripa sau o infecție care provoacă o temperatură atât de ridicată.
Oricum ar fi, supraîncălzirea nu trebuie ignorată. Indiferent de cauza principală a temperaturii ridicate, atunci când corpul se supraîncălzește, este important să soliciți asistență medicală imediat. Există prea multe riscuri asociate cu supraîncălzirea pentru a ignora pur și simplu temperatura ridicată și a spera că dacă bei puțină apă și stai în fața unui ventilator o vei reduce.
Simptomele supraîncălzirii la gravide
Uneori, gravidele se vor supraîncălzi și nici măcar nu își vor da seama că temperatura internă este crescută, mai ales într-o zi fierbinte de vară. Totuși, este important să fii atentă la modul în care te simți. Supraîncălzirea în timpul sarcinii poate fi o problemă importantă, mai ales dacă temperatura ridicată este prelungită. Iată câteva semne că te-ai supraîncălzit:
Temperatura peste 39.4 grade C;
Piele fierbinte, uscată, roșie sau rece;
Puls rapid;
Durere de cap;
Experimentarea amețelii sau vertij,
Senzație de rău sau vărsături;
Confuzie;
Pierderea conștiinței;
Transpirații abundente care nu se opresc în ciuda încercărilor de răcire;
Senzație de slăbiciune, oboseală sau letargie.
În cazuri extreme, poți începe chiar să vomiți sau chiar să ai contracții dureroase. Dacă se întâmplă acest lucru, nu întârzia să cauți imediat asistență medicală.
Citeste aici detalii importante: Supraincalzirea in sarcina poate produce probleme majore fatului. Iata care sunt semnele supraincalzirii si ce trebuie sa faci
Cauzele supraîncălzirii în timpul sarcinii
Deși există o serie de motive pentru care ai putea începe să te supraîncălzești, există câțiva factori care sunt mai susceptibili să-ți ridice temperatura corpului, mai mult decât alții. Din acest motiv, este extrem de important să ai grijă, mai ales atunci când este cald afară sau te afli într-o zonă caldă. Câteva exemple de factori includ:
Vreme caniculara, calda;
A fi activă fizic pentru o perioadă excesivă de timp, în special în condiții de căldură;
Plimbare sau drumeții pentru o lungă perioadă de timp într-o zi foarte caldă;
Participarea la exerciții intense pentru o perioadă extinsă de timp;
A sta într-o saună sau o cadă cu hidromasaj;
O baie foarte fierbinte pentru o perioadă lungă de timp;
Anumite medicamente care inhibă sistemele de răcire ale corpului;
O anumită boală.
Febră vs. hipertermie
Febra este diferită de alte forme de hipertermie. Febra este o creștere controlată a temperaturii care este apărată de un sistem de termoreglare complet funcțional, în timp ce hipertermia este o creștere a temperaturii centrale a corpului din cauza eșecului termoreglării.
Riscuri asociate cu supraîncălzirea, la gravide
La început, supraîncălzirea poate să nu pară atât de mare. La urma urmei, atunci când nu ești însărcinată, de obicei trebuie doar să bei mai multă apă și să te răcorești dacă ți-e cald. Dar când ești gravidă, nu este întotdeauna atât de simplu. Temperatura poate crește rapid dacă nu ești atentă. Și dacă da, există o serie de riscuri atât pentru tine, cât și pentru copil.
De fapt, cercetările indică faptul că temperaturile ridicate ale corpului în timpul sarcinii pot duce la rezultate negative ale sarcinii și la defecte congenitale. Nașterea prematură, nașterea mortală și greutatea mică la naștere au fost toate asociate cu hipertermia în timpul sarcinii. Defectele cardiace congenitale și defectele tubului neural au fost, de asemenea, legate de supraîncălzire.
În plus față de supraîncălzire, cercetările au legat o febră mare în timpul sarcinii timpurii cu defecte ale tubului neural, inclusiv spina bifida, anencefalie și encefalocel.
Deshidratarea
Atunci când temperatura este ridicată prea mult timp, atât gravida, cât și bebelușul pot fi afectați. De asemenea, poate determina deshidratarea gravidei. Când se întâmplă acest lucru, deshidratarea poate afecta rinichii, poate afecta cognitivitatea, funcția gastro-intestinală, funcția inimii și poate provoca dureri de cap. Din aceste motive, este important ca gravidele să bea cel puțin 8-12 pahare de apă pe zi, și uneori mai mult, atunci când fac exerciții fizice și stau într-o climă caldă.
Nivelul de lichid amniotic
Lichidul amniotic, care se găsește în sacul amniotic, este ceea ce înconjoară bebelușul și îl protejează de lumea externă. De asemenea, este ceea ce permite copilului să se miște liber și să se dezvolte. Și joacă un rol crucial în a ajuta la reglarea temperaturii, astfel încât bebelușul să nu se încălzească sau să nu-i fie prea rece.
Deshidratarea, care este adesea o componentă a supraîncălzirii, poate afecta nivelul lichidului amniotic disponibil bebelușului. Cunoscut sub numele de oligohidramnios, lichidul amniotic scăzut a fost legat de defecte congenitale, avort spontan și chiar travaliu prematur și naștere mortă.
Travaliu înainte de termen
Cercetătorii de la National Institutes of Health au descoperit că expunerea la temperaturi extreme în primele șapte săptămâni de sarcină poate crește riscul nașterii premature. În special, valurile de căldură extreme la începutul sarcinii au fost asociate cu o creștere de 11% a nașterii înainte de 34 de săptămâni de gestație. În plus, expunerea la căldură extremă pe durata sarcinii a crescut riscul nașterii premature la 34 săptămâni cu 6% și între 36-38 săptămâni cu 21%.
Infecții ale tractului urinar
În general, gravidele sunt mai predispuse la infecții ale tractului urinar (ITU), în principal din cauza modificărilor hormonale. Cercetările asociate cu efectul deshidratării asupra ITU sunt limitate, iar datele mai vechi sunt contradictorii. Cu toate acestea, un studiu din 2018 privind femeile premenopauzale, care erau predispuse la ITU, a constatat că o creștere a consumului zilnic de apă le-a protejat împotriva cistitei recurente.
Sfaturi pentru evitarea supraîncălzirii la gravide
Probabil știi deja că nu trebuie să stai într-o cadă cu hidromasaj sau într-o saună când ești gravidă. S-ar putea să știi chiar că a face un duș sau o baie fierbinte nu este o idee bună. Dar ceea ce te poate surprinde este faptul că te poți supraîncălzi făcând o plimbare într-o zi toridă, mai ales dacă ești îmbrăcată prea călduros. De asemenea, este ușor să te supraîncălzesti în timpul orei de exerciții fizice, mai ales dacă sala de sport este fierbinte sau este slab ventilată. Iată câteva sfaturi suplimentare pentru a te ajuta la prevenirea supraîncălzirii:
1. Rămâi hidratată
În timp ce toată lumea ar trebui să bea mai multă apă, la femeile însărcinate hidratarea este deosebit de importantă. Încearcă să transporți apă cu tine oriunde ai merge. Nu aștepta până când simți sete ca să bei apă, deoarece atunci poate fi deja prea târziu.
Limitarea cofeinei te poate ajuta să rămâi hidratată. Consumul moderat de cofeină a fost legat de dimensiunea mai mică a copilului la naștere. Nu este concludent dacă reducerea consumului de cofeină în timpul sarcinii la mai puțin de 200 mg poate reduce aceste riscuri.
Chiar și așa, evitarea sau reducerea aportului de cofeină în timpul sarcinii este în general considerată o idee bună.
2. Evită exercițiile fizice prelungite
Departamentul american de sănătate și servicii umane recomandă gravidelor să facă 150 de minute de exerciții aerobice pe săptămână, dar într-un mediu răcoros, bine ventilat. Efectuarea de exerciții moderate la temperaturi normale duce la o creștere minimă a temperaturii corpului.
3. Poartă haine largi
Atunci când îți alegi îmbrăcămintea de maternitate, secretul este să cauți haine ușoare și largi. Vrei să porți țesături respirabile, naturale, cum ar fi bumbacul. De asemenea, ar trebui să cauți haine care se potrivesc sau chia rmai largi.
De asemenea, ține cont și de culoare atunci când alegi hainele. Negrul tinde să absoarbă lumina soarelui și să te facă să simți mai mult căldura atunci când ești afară. .
4. Consumă alimente reci
Fructele și legumele bogate în apă pot face minuni. Unele opțiuni includ pepenii, fructele de pădure, castraveții, portocalele și grapefruitul. Chiar și salata crudă, țelina și morcovii te pot ajuta să te răcorești. Chiar și un pic de iaurt natural cu fructe proaspete poate fi o alegere răcoritoare. Și, cu toate că înghețata nu este tolerată de toată lumea, dacă ești capabilă să o mănânci, poate fi o gustare răcoritoare.
5. Caută umbra
Dacă locuiești sau vizitezi un climat cald, asigură-te că iei măsuri de precauție. Încercă să limitezi cantitatea de timp pe care o petreci în căldură. Încearcă să ieși afară dimineața sau seara când soarele nu este la fel de puternic și temperaturile sunt mai reci. Asigură-te că faci tot ce poți pentru a rămâne în interior, într-un mediu răcoros.
Dacă trebuie să fii afară la un eveniment de exemplu, într-o zi fierbinte, caută umbra. Dar, dacă există posibilitatea de a intra înăuntru, profită de ea. Nu este nimic în neregulă dacă stai în casă la aer condiționat sau în fața unui ventilator în timp ce ești gravidă.
Dacă te afli într-un parc și există opțiuni limitate de a te răcori, limitează-ți șederea sau fă o pauză în mașină cu aerul condiționat pornit.
Deși riscurile supraîncălzirii sunt reale, acest lucru nu înseamnă că trebuie să rămâi tot timpul în interior sau să eviți exercițiile fizice. De fapt, trebuie să ieși afară și să te bucuri de aerul proaspăt. Mai mult, exercițiile fizice în timpul sarcinii sunt încurajate pentru majoritatea gravidelor.
Atâta timp cât medicul spune că este OK, ar trebui să poți face exerciții cu moderare într-un mediu răcoros. Asigură-te că rămâni la răcoros și că hidratat. Și, ascultă-ți corpul. Dacă ceva se simte oprit, nu te împinge. La urma urmei, ai un bebeluș în creștere în interiorul tău de luat în considerare.
Sarcina si caldurile insuportabile ale verii: 3 sfaturi la obiect
Caldurile verii - canicula in special nu sunt foarte prietenoase cu gravidutele. Ziua parca nu ai aer din cauza caniculei iar noaptea nu iti gasesti locul in pat. Ce facem? Cum ne protejam?
Iata niste sfaturi utile despre cum se poate suporta mai usor canicula - cand esti insarcinata.
Hai in Comunitatea Gravidutelor inteligente
Un sfat: Comunicati cu colegele de generatie!
Comunitatea Desprecopii.com este cea mai mare comunitate online de limba romana si va asteapta si pe dvs in randurile sale. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
Alt sfat: scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
Despre vara si soare mai cititi:
Impresii de pe insula in care nimeni nu m-a vazut plangand
Reminder estival - protectia solara, extrem de importanta!
Protejati-va ochii de soare, pentru ca sunt pretiosi
Este bine sa mergem la mare cu un bebelus?
10 sfaturi pentru un ten tanar si sanatos in timpul verii
Modalitati naturale de a reduce riscul cancerului de piele
Creme de protectie solara pentru copii recomandate de mamicile Desprecopii
Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina
Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.
Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Suport si grupuri de burtici
Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2024)
Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului
Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii
autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII