7 complicații ale sarcinii explicate de medicul ginecolog

7 complicatii ale sarcinii explicate de medicul ginecolog

7 complicații ale sarcinii explicate de medicul ginecolog

Cele mai multe sarcini nu suferă complicații. Acum că știți asta, este totuși util să știți care dintre problemele medicale grave sunt cele mai susceptibile de a afecta femeile însărcinate. 🤰

Iată un ghid rapid al celor mai frecvente sapte complicații ale sarcinii, explicate de medicul ginecolog.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Avortul
Travaliu si nastere premature
Preeclampsia in sarcina
Scaderea lichidului amniotic (oligohidramnios)
Diabet gestational
Sarcina extrauterina
Placenta previa
50 de intrebari si raspunsuri despre sarcină - de la medici

Dacă ești însărcinată...

Dacă ești însărcinată și citești informațiile de pe această pagină, trebuie să știi de la început că cele mai multe sarcini nu suferă complicații. Cu toate acestea, noi le vom trece în revistă - cu explicațiile și sfaturile medicului ginecolog.

Medicul sau moașa va urmări aceste complicații ale sarcinii (și altele) pe tot parcursul sarcinii, folosind examene fizice, teste de laborator și ultrasunete. Între timp, te poți ajuta pe tine și medicul venind la fiecare programare prenatală și raportând orice simptom îngrijorător.

Avortul

Avortul este pierderea unei sarcini în primele 20 de săptămâni. Aproximativ 10 până la 20% din sarcinile cunoscute se încheie cu un avort spontan, iar mai mult de 80% din avorturi au loc înainte de 12 săptămâni. Majoritatea avorturilor din primul trimestru sunt considerate a fi cauzate de anomalii cromozomiale din oul fertilizat care împiedică dezvoltarea embrionului.

Scurgerile sau sângerarea sunt de obicei primul semn, așa că sunați imediat medicul dacă le observați (deși nu este neobișnuit să se observe sângerări la începutul sarcinii). Dacă medicul suspectează un avort spontan, va cere o ecografie pentru a vedea ce se întâmplă în uter și vă poate efectua un test de sânge.

 Citeste pe larg: Pierderea spontana a sarcinii (avortul spontan)

Travaliu si nastere prematura

Daca incepeti sa aveti contractii regulate care fac ca cervixul sa inceapa sa se deschida (dilatare) sau sa se deschida inainte de a ajunge la 37 de saptamani de sarcina, sunteti in travaliu prematur. Atunci cand un copil este nascut inainte de 37 de saptamani, se numeste nastere prematura si copilul este considerat prematur. Aproximativ 12% dintre copiii din Statele Unite se nasc prematur.

Nasterea prematura poate provoca probleme de sanatate sau chiar poate fi fatala pentru copil daca are loc prea devreme. Cu cat copilul este mai matur la nastere, cu atat este mai probabil sa supravietuiasca si sa fie sanatos.
Citeste pe larg: Riscul de nastere prematura: tratamente si ingrijiri speciale

Preeclampsia in sarcina

Preeclampsia este o afecțiune gravă care afectează aproximativ 5% dintre femeile însărcinate. Sunteți diagnosticată cu preeclampsie dacă aveți tensiune arterială ridicată și prezența proteinelor în urină sau anomalii ale ficatului sau rinichilor, după 20 de săptămâni de sarcină.

Cele mai multe mame care suferă de preeclampsie dezvoltă simptome ușoare în apropierea datei nașterii, însă totul poate decurge normal cu îngrijiri corespunzătoare. Cu toate acestea, aceasta poate progresa rapid, iar preeclampsia severă poate afecta multe organe și poate provoca probleme grave sau chiar pune în pericol viața. Femeile cu preeclampsie severă sau care se agravează trebuie să nască mai devreme.

Citeste pe larg: Preeclampsia si sarcina: simptome, cauze si tipuri

preeclampsie

Scaderea lichidului amniotic: Olihidromatoza

Sacul amniotic se umple cu un lichid care protejeaza si sprijina copilul in curs de dezvoltare. Cand este prea putin lichid, vorbim de oligohidramnios. Aproximativ 4% din femeile insarcinate au un nivel scazut de lichid amniotic la un moment dat, de obicei in trimestrul al treilea.

Daca vi se intampla acest lucru, medicul va va urmari indeaproape sarcina pentru a se asigura ca bebelusul continua sa creasca in mod normal. Daca va apropiati de sfarsitul sarcinii, urmeaza ca travaliul sa fie indus. Citeste pe larg: Olihidromatoza in sarcina: indici, cauze si complicatii

Diabet gestational

Intre 2 si 10% din femeile insaricnat din Statele Unite dezvolta acest tip de diabet. Conditia este destul de comuna.

Daca aveti diabet gestational, veti fi atent monitorizata de medic. Majoritatea femeilor sunt capabile sa-si mentina nivelul de zahar din sange sub control cu o ​​dieta stricta si exercitii fizice moderate, ca apoi sa nasca copii sanatosi. Dar diabetul ce nu este controlat poate avea consecinte grave asupra copilului.

Pentru mamele cu diabet gestational, exista o sansa de 25 pana la 50% de a dezvolta diabet de tip 2 mai tarziu in viata, desi acest risc poate fi redus in mod semnificativ prin mentinerea unei greutati si a unui stil de viata sanatos. Citeste pe larg: Diabetul de sarcina

Sarcina extrauterina

Cand un ovul fertilizat se implanteaza in afara uterului, vorbim de o sarcina ectopica. Una din 50 de sarcini este ectopica. Deoarece marea majoritate a sarcinilor ectopice apar intr-un tub uterin, acestea se numesc adesea sarcini "tubale".

Este important sa depistati cat mai devreme acest tip de sarcina, deoarece embrionul in crestere poate sa va rupa trompa uterina si sa provoace sangerari interne care pot fi fatale. Deoarece nu exista nici o modalitate de a transplanta o sarcina ectopica in uter, oprirea sarcinii este singura optiune.  Din pacate, o sarcina extrauterina nu se poate transforma intr-o sarcina normala. Iata 6 cauze care pot duce la o sarcina extrauterina.

Placenta previa

Daca aveti placenta previa, inseamna ca placenta dvs. este situata neobisnuit de jos in uter, langa sau acoperind colul uterin. Placenta previa nu este, de obicei, o problema la inceputul sarcinii. Dar daca placenta ramane periculos de jos pe masura ce sarcina progreseaza, poate provoca sangerari, ceea ce poate duce la alte complicatii si poate necesita o nastere mai rapida.

Localizarea placentei va fi verificata pe parcursul sarcinii cu ajutorul ecografiilor, dar numai un mic procent din femeile care au placenta previa la mijlocul sarcinii, inca o mai au si la nastere. Placenta previa este prezenta la 1 din 200 de nasteri. Femeile care au placenta previa pana la sfrasitul sarcinii, trebuie sa nasca prin cezariana. Citeste pe larg: Placenta Previa: simptome si factori de risc

Probleme medicale serioase care pot afecta sarcina

Infectii virale, boli cu transmitere sexuala,  rubeola, herpesul, hepatita, infectii non-virale, toxoplasmoza ... iata cateva din pericolele care ameninta sarcina. Iata pe larg, despre probleme medicale serioase care pot afecta sarcina.

Afla tot ce trebuie sa stii despre aceste probleme medicale care pot afecta sarcina pentru a si mai puternica. Iti dorim o sarcina cat mai sanatoasa si citeste mai departe aici >

► Interesant de citit Complicațiile sarcinii sunt mai probabile dacă vei avea un băiat. Iata riscurile in functie de genul bebelusului din burtica

50 de intrebari si raspunsuri despre sarcină - de la medici

Sarcina este o perioada magica pentru ca in timpul celor 40 de saptamani de sarcina, o noua fiinta creste in burtica mamicii. In fiecare si, mica fiinta isi dezvolta organele si simturile. De aceste 9 luni, depinde toata sanatatea sa viitoare. Viitoarea mamica, dar si viitorul tatic - au  multe intrebari si neclaritati. Iar pentru ca fiecare intrebare este extrem de importanta - avem raspunsurile medicilor specialisti de la Medicover Romania. Intra in aceasta sectiune si vei gasi raspunsurile lor.

► Toate raspunsurile le vei gasi si pe canalul nostru de You Tube

Sarcina: semnale de alarma

Desi in general cele 40 de saptamani de sarcina decurg lin, desigur, cu toate micile neplacereri care pot deveni chiar suparatoare ... acestea nu sunt in general periculoase pentru sarcina. In final, cand iti vei tine bebelusul in brate pentru prima data ... cine isi va mai aminti de hemoroizi, glezne ulflate, infectii urinare sau arsurile ....

Dar neplacerile de sarcina sunt una iar semnalele alarmente sunt cu totul altceva, de mare gravitate si trebuiesc tratate cu multa atentie.
Simptome care nu pot fi ignorate in sarcina

Si totusi, exista si simptome serioase care NU pot fi ignorate si care trebuiesc comunicate medicului de urgenta citeste-le aici.

Factori de risc in timpul sarcinii

Infectiile urinare in timpul sarcinii
Calatoriile in tarile in curs de dezvoltare in perioada sarcinii: riscuri si sfaturi
Folosirea sampoanelor in timpul sarcinii: posibil risc
Albirea dintilor in timpul sarciii
Sarcina si aspirina
Anemia in sarcina
Sarcina si folosirea parfumurilor
Produsele chimice cresc riscul pierderii sarcinii si a Sindromului Down
Sarcina si fumatul
Gravidute, atentie la dormitul pe spate
Antidepresivele si sarcina
Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii
Cauzele malformatiilor fetale
Ibuprofenul mareste riscul de avort spontan!

Alti factori de risc in sarcina cititi aici.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2024)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com
Material realizat cu sfaturile dnei Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, 

In exclusivitate pentru Desprecopii.com
Medic invitat la desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII