Sursele frecvente de disconfort în sarcină

Sursele frecvente de disconfort in sarcina

Sursele frecvente de disconfort în sarcină

Tensiunea ridicata, tulburari de somn,  hemoroizii, durerea de cap, umflara picioarele si alte probleme, pot afecta putin  frumusetea saptamanilor din Odiseea Sarcinii. Iata pe larg, care sunt sursele frecvente de discomfort in timpul sarcinii  si sfatul de la Desprecopii:

- vei citi:
Sursele frecvente de disconfort intr-o sarcina "fara complicatii"
Simptome mai frecvente in stadiile avansate ale sarcinii
Tensiunea ridicata
Bolile rinichilor
Bolile de inima
Anemia celulelor secera
Lupus
Dezechilibrul tiroidian
Fenilcetonuria
Epilepsia si alte boli caracterizate de crize
Varsta - factor de risc in sarcina

Sursele frecvente de disconfort intr-o sarcina "fara complicatii":

Probleme digestive, ca arsurile stomacale
Ametelile
Instabilitatea emotionala
Senzatia de caldura excesiva
Starea de oboseala
Balonarea, constipatia
Durerile de tot felul
Cefaleele
Hemoroizii
Libidoul foarte mare sau foarte redus
Urinare excesiva
Greata si voma
Senzatia de presiune in zona pelvina
Tulburari de somn
Sani si sfarcuri intarite
Senzatia de nas infundat
Umflarea picioarelor si a incheieturilor
Umflarea si sangerarea gingiilor
Venele varicoase

Simptome mai frecvente in stadiile avansate ale sarcinii:

Dureri de spate
Carcei la picioare
Respiratia intretaiata
Echilibru instabil

Daca aveti diabet (de tip 1 sau 2), este posibil sa fie necesara spitalizarea pentru a stabiliza nivelul glucozei din sange, mai ales dupa diagnosticarea bolii. Medicul poate decide daca sa efectueze sau o o cezariana sau sa induca travaliul inainte de 40 de saptamani de sarcina, in cazul in care starea dumneavoastra sau a copilului o impun. Puteti lua fara griji insulina in timpul sarcinii, insa nu trebuie sa luati medicamente antidiabetice orale ca tolbutamida (Orinase) si clorpropamida (Diabinese), care maresc riscul de defecte fetale.

Tensiunea ridicata

Tensiunea ridicata in timpul sarcinii este una dintre cauzele principale ale pierderii sarcinii in trimestrele doi si trei. Daca nu este tratata, tensiunea ridicata poate duce la cresterea inadecvata a bebelusului, nastere prematura si distres fetal in timpul travaliului. De asemenea, ameninta grav sanatatea mamei.

Circa 7 la suta dintre femeile insarcinate au tensiunea ridicata. Sansele de a avea si dumneavoastra sunt mai mari in timpul primei sarcini, mai ales daca sarcina apare in adolescenta sau dupa 30 de ani, sunteti supraponderala, sau aveti antecedente de hipertensiune. Alti factori de risc sunt diabetul, nasterile multiple (cu gemeni sau tripleti), cantitatea excesiva de apa in sacul amniotic (in jurul fetusului) si lipsa ingrijirilor si monitorizarii prenatale.

Un indicator timpuriu al tensiunii ridicate este cel mai mic semn de retentie a fluidelor in corp, cum ar fi fata buhaita, degetele umflate, vederea incetosata, sau durerile puternice de cap. Alte simptome sunt durerile din abdomenul superio si faptul ca ati luat in greutate peste 1 kg - 1,5 kg pe saptamana in timpul ultimei luni de sarcina.

Toate femeile insarcinate ar trebui sa-si formeze un obicei din monitorizarea tensiunii la fiecare consultatie medicala. Daca par sa apara probleme, medicul va poate recomanda sa veniti mai des decat de obicei pentru monitorizarea tensiunii sau sa va luati regulat tensiunea acasa. Tratamentul poate include medicamente pentru controlarea tensiunii, ca methyldopa (Aldomet) si hydralazine (Apresoline); insa nu trebuie sa luati Reserpine (Diupres, Hydropres, altele) si nici propranolol (Inderal, Inderide) in timpul sarcinii, decat daca este absolut necesar. Repausul la pat, mai ales pe partea stanga, ajuta pomparea sangelui catre rinichi si uter. Medicii recomada o dieta cu continut ridicat de proteine, continut scazut de sare si interzic categoric fumatul.

Daca aveti deja tensiune mare, aveti un risc ridicat de a face boala numita preeclampsie. In afara hipertensiunii, simptomele acestei boli grave sunt retentia apei in corp si prezenta proteinelor in urina, ceea ce indica o problema cu rinichii. In consecinta, bebelusul se poate naste prematur, poate fi subponderal si slab din cauza faptului ca nu s-a hranit corespunzator si nu a primit destul oxigen. Medicul va poate prescrie schimbari in regimul alimentar si repaus la pat, precum si medicamente ca sulfatul de magneziu si phenotoin (Dilantin) pentru a preveni posibilitatea crizelor. Nasterea va fi programata cat de curand este posibil pentru binele si sanatatea bebelusului.

Preeclampsia ramasa netratata este o boala care pune in pericol corpul mamei, mai ales rinichii, ficatul, ochii si creierul, putand duce la coma sau convulsii (eclampsie). Intre 3 ti 5 la suta dintre femeile insarcinate care au eclampsie mor; 20 la suta dintre bebelusii lor au aceeasi soarta. Din fericire, femeile care primesc ingrijire medicala adecvata in timpul sarcinii rareori ajung sa faca boala. De obicei, eclampsia este descoperita atunci cand femeia are o tensiune ridicata necontrolata in timpul sarcinii si ajunge la maternitate sa nasca de urgenta, fara sa fi beneficiat in prealabil de ingrijiri prenatale.

Mai cititi si: Preeclampsia si sarcina

Bolile rinichilor

Bolile rinichilor -  relativ rare in timpul sarcinii,  pot fi cauzate de lupus, diabet, sau de infectii netratate ale vezicii. Viitoarea mama poate avea tensiune mare sau alte probleme periculoase, iar bebelusul se poate naste prematur. Febra, durerile de sale, sau prezenta sangelui in urina  acestea sunt simptomele principale ale infectiei rinichilor ce necesita ingrijiri medicale imediate.

Bolile de inima

Greutatea in exces si retentia apei in corp, fenomene frecvente in timpul sarcinii,  fac ca inima sa depuna un efort mai mare spre a pompa sangele in corp. O femeie insarcinata care are o boala a inimii ar trebui sa contacteze medicul imediat ce simte ameteala, disconfort, sau dureri. De asemenea, trebuie sa se asigure ca dieta ei include canitatile adecvate de fier si acid folic si sa limiteze consumul de sare. Obstetricianul va fi foarte atent atunci cand prescrie medicamente si poate cere avizul unui cardiolog pentru a supraveghea evolutia sarcinii.

Anemia celulelor secera

Progresele facute in tratarea acestei boli, care afecteaza aproape exclusiv persoanele de culoare, au imbunatatit semnificativ sansele ducerii unei sarcinii la termen cu succes. Femeile insarcinate pot avea nevoie de transfuzii la fiecare 1-3 saptamani, incepand din primul trimestru de sarcina. Infectiile tractului urinar sunt de doua ori mai frecvente la femeile care au gena anemiei celulelor secera, iar aceste infectii trebuie tratate prompt.

Mai cititi si: Atotputernicul arbore genealogic

Lupus

Numele complet al bolii este Systemic lupus erythematosus (SLE); este vorba despre o boala autoimuna deoarece corpul isi ataca propriul tesut conjunctiv. Rata avorturilor spontane rate si a pierderilor de sarcina la femeile care au lupus este mult mai ridicata decat media. Eruptiile sunt comune si in timpul sarcinii si dupa nasterea copilului, desi remisia bolii este si ea posibila. Uneori diagnosticul este pus dupa pierderile repetate ale sarcinii.

Dezechilibrul tiroidian

Circa 1 din 200 de femei insarcinate au hipertiroidism; glanda lor tiroida produce prea multi hormoni. Cele a caror tiroida produce prea putini hormoni (hipotiroidism) sunt uneori infertile; insa cand apare sarcina, li se administreaza tratament medical care ajuta la prevenirea pierderii sarcinii si a altor probleme cu bebelusul. Copiii care se nasc din mame cu dezechilibre tiroidiene au de obicei o greutate redusa la nastere.

Fenilcetonuria

Fenilcetonuria este o boala congenitala care poate duce la retard mintal si crize atunci cand ramane netratata. Daca viitoarea mama are boala, bebelusul poate fi afectat de defecte congenitale creier de dimensiuni redus, retard mintal si probleme cu inima  sau mama poate chiar pierde sarcina. Iata de ce, incepand din anii 1960, tutror femeilor care s-au nascut la maternitate in SUA li s-a facut un test de detectare a bolii. Pentru a reduce pericolul pentru dezvoltarea bebelusului, care oricum poate mosteni boala de la mama lui, medicii prescriu o dieta cu continut redus de fenilalanina inainte de conceptie. Printre altele, mama trebuie sa fie foarte atenta sa evite aspartamul (Nutrasweet), care elibereaza  fenilalanina dupa ce este digerat.

Epilepsia si alte boli caracterizate de crize

Sarcina schimba metabolismul si echilibrul hormonilor din corp, modificand reactia la medicamente si marind probabilitatea crizelor la femeile bolnave de epilepsie. Conform Epilepsy Foundation of America, femeile care iau medicamente impotriva epilepsiei au un risc de 2-3 ori mai mare de a naste un copil cu defecte congenitale. Daca medicul considera ca este mai bine, o femeie care nu a mai avut crize de mult timp si doreste sa ramana insarcinata poate inceta sa-si ia medicamentele pentru scurt timp ca sa vada ce se intampla. Totusi, uneori nu exista alta varianta decat continuarea tratamentului, indiferent daca este insarcinata sau nu. In orice caz, consilierea genetica si testele prenatale sunt recomandate. Iar monitorizarea indeaproape a sarcinii este vitala.

Varsta

Varsta este considerata un factor de risc deoarece multe probleme au sanse mai mari sa apara inainte de 20 de ani sau dupa 35 de ani. De exemplu, riscul ca bebelusul sa aiba sindromul Down este de 9 ori mai mare la 40 de ani decat la 30 de ani  desi in ciuda riscului mai mare cu varst, ramane mai mic de 1 procent. La varsta de 45 de ani, totusi, incidenta sindromului Down creste la 3 la suta. Diabetul si tensiunea ridicata afecteaza 1,3 procente din femeile insarcinate care au sub 35 de ani, respectiv 6 procente dintre cele care au peste 35 de ani.

Travaliul tinde sa dureze mai mult dupa 35 de ani, iar sansele de a avea gemeni sau tripleti cresc si ele. In ultimii 15 ani s-a dublat numarul femeilor care nsc primul copil intre 30 si 39 de ani, iar al celor care nasc primul copil dupa 40 de ani a crescut cu 50 la suta; deci tot mai multe femei insarcinate se regasesc in aceasta categorie de risc crescut.

Mai cititi si: Sarcina intre 40-50 de ani

 Mai cititi despre neplaceri in timpul sarcinii:

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII