Retelele de socializare si efectul lor asupra modului in care functionam ca parinti: multe mamici transmit copiilor setea lor de faima temporara si inutila a retelor sociale

Retelele de socializare si efectul lor asupra modului in care functionam ca parinti: multe mamici transmit copiilor setea lor de faima temporara si inutila a retelor sociale

Retelele de socializare si efectul lor asupra modului in care functionam ca parinti: multe mamici transmit copiilor setea lor de faima temporara si inutila a retelor sociale

Rețelele sociale au schimbat modul în care comunicăm, primim știri și ne împărtășim viața cu ceilalți. În această nouă lume în care media socială ne oferă multe oportunități, uneori fără limite, aceasta ne-a afectat și cum ne facem meseria de părinți.

Dar, înainte de a încărca pe Facebook sau Instagram următoarea fotografie adorabilă a copilului tău și de a aștepta să apară like-urile, aruncă o privire asupra felului în care social media a schimbat modul în care suntem părinți - și ce poți face pentru a face din social media o experiență mai pozitivă pentru tine și familia ta.

vei citi:
Rețelele sociale au creat o pauză în creierul nostru
Părinți compară prea mult
Distribuim prea mult pe rețelele sociale
Ne gestionăm total greșit timpul
Creăm copii înfometați după faimă
Cauzele stimei de sine scăzute la copii
Partea bună a rețelelor sociale
Sfaturi pentru utilizarea rețelelor sociale

Rețelele sociale au creat o pauză în creierul nostru

"Sofia are 3 luni!" „Luca a căzut în baltă." Rețelele sociale au creat o pauză de gandire în creierul nostru. În acele momente în care am sărbători-o pe Sofia sau alerga să-l "salvăm" pe Luca, mulți dintre noi avem un moment de pauză pentru a decide dacă acesta ar fi un moment demn de Facebook sau Instagra. S-ar putea să luăm smartphone-ul și să ne depărtăm instantaneu de copil.

În scurtul moment de pauză, când părinții ajung la telefoanele lor pentru a posta pe rețelele de socializare, le este dor de un moment natural și important al interacțiunii părinte-copil.

Am intalnit de curand o mamica care ne povestea - usor nevrozata - ca munceste foarte mult pentru a-si mari cifrele de instagram. Ca face sesiuni dese de fotografii obositoare cu copilasii ei si ca isi doreste ... mai mult. Mai multi fani si mai multe like-uri.  La schimb, primeste obiecte... niste aquarele, niste cuburi de lemn, niste hainute ...In goana asta inutila dupa faima efemera a unor cifre de instagram, aceasta mamica isi organiza tot timpul liber pentru a produce materiale de postat. Pentru a crea o imagine idilica a vietii sale. O coperta de staniol. Ceea ce insa aceasta mamica nu a inteles este ca stresul, inversunarea si nevroza ei se transmite copiilor. Crestem asadar cu voia noastra, si pentru satisfacerea propriilor noastre frustrari - niste copii care vor fi insetati de like-uri si fani ... introducandu-i astfel in vartejul toxic al mediei sociale. Iar cand acei copii vor fi adolescenti... si vor intra in toxicitatea retelor sociale - adu-ti aminte mamico ca de la tine a inceput totul... - redactor sef Desprecopii.com


Părinți compară prea mult

Când ai copii, poți conta că vei da "nas în nas" cu acel părinte care se laudă mereu cu copilul său și cu toate realizările sale minunate: a mers de la 8 luni, a fost acceptat la cea mai bună școală din oraș, știe alfabetul de la 2 ani, și în două limbi diferite până la vârsta de 3 ani.

Datorită rețelelor sociale, nu trebuie să mergi la locul de joacă pentru a fi bombardat cu aceste informații. Cel mai bun dintre cei mai buni copii ne este prezentat acum într-o cronologie frumoasă, cu imagini, chiar în propria casă. Părinții reacționează cu aprecieri și comentarii, dar în interior se poate dezlănțui o bătălie secretă.

Mulți părinți declară că își compară propriul succes parental cu al altor părinți de pe social media. S-ar putea să simtă un sentiment de eșec pe baza a ceea ce văd online și că mentalitatea „toți ceilalți se descurcă mai bine decât mine” creează stres inutil. Comparațiile se extind chiar și la restul vieții noastre, pe măsură ce comparăm soțul prietenei care a venit acasă devreme de la serviciu pentru a găti cina cu propria noastră viață, în noaptea în care ne-am oprit la un fast-food și am luat cina în mașină...

Când te uiți pe rețelele sociale, marea majoritate a părinților nu împărtășește binele, răul și urâtul. Rețelele sociale sunt ca un album în timp real, în care iei decizia conștientă de a nu împărtăși luptele pe care le duci sau zilele mai proaste. Împărtășim mereu partea mai strălucitoare a vieții ... și la fel fac și ceilalți.

S-ar putea să nu fie o surpriză faptul că un studiu din 2016 a arătat că renunțarea la contul de Facebook a făcut oamenii să se simtă mai fericiți! Nici Pinterest nu este imun. Un sondaj realizat pe mame a arătat că Pinterest poate fi, de asemenea, o sursă mare de stres.

Simțind că nu poți trăi la înălțimea "acelui" părinte care a postat 1.000 de activități pentru preșcolari, te va afecta, deoarece adesea, a apuca să faci un duș în fiecare zi este un lucru mare pentru tine.

Distribuim prea mult pe rețelele sociale

Întreabă-te dacă distribui prea multe pe rețelele sociale și probabil vei spune „Nu”. Acum întreabă-te dacă ai impresia că prietenii tăi distribuie prea multe și răspunsul se poate transforma într-un răsunător „DA”.

Rețelele sociale au transformat mulți părinți în distribuitori excesivi de informații personale. Ne "împodobim" cronologiile cu fotografii și actualizări, uneori de mai multe ori pe zi. Și niciun subiect nu pare să fie interzis, de la accidente de joacă la antrenamente pentru oliță...

Ne gestionăm total greșit timpul

Încearcă acest experiment. Dar nu trișa. Monitorizează fiecare minut când iei telefonul sau utilizezi rețelele sociale. Probabil că vei fi șocat de modul în care-ți gestionezi timpul. Rețelele de socializare ne fac să pierdem mai mult timp decât credeam că este posibil și acesta este timpul pe care l-am fi putut petrece cu familia sau pentru a ne relaxa.

Realizarea faptului că petreci prea mult timp pe rețelele de socializare nu înseamnă că trebuie să renunți complet la ele. Doar asigură-te că respecți niște limite, astfel încât toată lumea să aibă momente în care pur și simplu se bucură de compania celuilalt.

Creăm copii înfometați după faimă

Copilul tău te-a întrebat vreodată dacă ai de gând să postezi acea fotografie pe Facebook? Vrea să știe câte like-uri a primit pentru postarea de ieri? Dacă da, nu ar fi primul. Ca părinți, atunci când postăm fotografiile copiilor noștri pe rețelele de socializare și urmărim activ popularitatea postărilor, riscăm să creăm copii înfometați de media. Pe măsură ce ne urmăresc comportamentul, copiii pot învăța să își evalueze propria popularitate în funcție de numărul de persoane care fac click pe butonul „Apreciază”.

Cauzele stimei de sine scăzute la copii

Ne laudăm (prea mult)

Cu toții ne lăudăm pe rețelele sociale, deoarece copiii noștri sunt minunați. Desigur, ești mândru de copiii tăi și vrei ca oamenii să o știe. Dar alți părinți pot începe să-și dea ochii peste cap când actualizările devin excesive.

Forțăm un moment perfect pentru imagine

Copilul tău arată atât de drăguț în pălăria aceea supradimensionată.Imediat ai luat smartphone-ul. Dar stai... Ar arăta mai drăguț dacă ar sta cu mâna pe șold. Nu, nu merge... Aaa, stai... Ce zici de ... Ar părea hilar cu ... Acum stai nemișcat. OK, stai acolo un minut. Trebuie să postez asta pe Instagram.

Sună ca o conversație pe care ai avut-o deseori? Rețelele sociale sunt pline de acele momente perfecte, cu excepția faptului că pentru multe dintre acele momente perfecte au fost realizate minim 15 fotografii...

Înainte de a posta online orice fotografie a copilului, ar trebui să cântărești argumentele pro și contra. Nu uita: poți face o fotografie și pur și simplu să te bucuri de moment fără a-l distribui pe social media. Dacă totuși decizi să distribui fotografiile, fă fotografii cu copilul dar și distrați-vă împreună. Doar fă fotografia pentru a surprinde momentul pentru tine (mai degrabă decât pentru public) și de parcă ai fi singurul care o va vedea. Tu și copiii vă veți distra mult mai mult.

Creăm o amprentă digitală

Îți amintești când mama ți-a arătat acea fotografie jenantă cu tine când erai mic? Dap... Toate aceste imagini erau limitate la albume foto distribuite membrilor familiei, deoarece rețelele sociale nu existau. Astăzi, creăm o amprentă digitală a copiilor noștri pe Internet. Colegiile și angajatorii caută din ce în ce mai multe pe Internet pentru a găsi fotografii, comentarii și postări. Ce va spune amprenta digitală a copilului tău despre el când va fi adult?

Rețelele sociale sunt doar una dintre multele modalități prin care putem, în mod intenționat sau nu, să încălcăm confidențialitatea copiilor noștri.
Dar a șterge din cont pozele nu înseamnă neapărat că ștergi acea amprentă digitală.

Facebook spune că nu totul este șters doar dacă vei șterge definitiv contul. Twitter elimină conținutul la 30 de zile după dezactivare. Dar, chiar și așa, știm cu toții că odată încărcată o fotografie, este acolo chiar dacă vrei să o iei înapoi... Fotografiile pot fi salvate, partajate și distribuite chiar dacă nu vrei să fie și fără știrea ta.

Ne concentrăm pe aprecieri

Postezi o poză cu copilul tău și primești 33 de aprecieri. Apoi postezi o poză cu câinele tău și primește 67 de aprecieri. Oamenii cred că animalul tău de companie este mai drăguț decât copilul tău?!?

Încarci o poză cu copilul care molfăie o ciocolată la micul dejun. Ai peste 50 de aprecieri. Apoi primești un comentariu de la celălalt părinte care spune că nu și-ar lăsa niciodată copilul să mănânce ciocolată la micul dejun...

Se pare că există o competiție neoficială pe rețelele de socializare pentru a fi cel mai amuzant, mai înțelept, cel mai uimitor părinte, și poate determina mamele și tații să-și evalueze succesul în materie de părinți pe baza aprecierilor celorlalți.

Partea bună a rețelelor sociale

Deși nu se poate nega că rețelele de socializare pot avea efecte negative asupra meseriei de părinte, există multe avantaje pentru aceste platforme dacă sunt utilizate cu atenție. Iată câteva de luat în considerare:

Îi poți ține pe cei dragi aproape. Rețelele sociale au fost inițial concepute pentru a conecta oamenii și a ne permite să împărtășim realizări, repere și momente drăguțe cu prietenii și rudele de departe.
Poți învăța de la alți părinți. În loc să folosești rețelele sociale pentru a te lăuda cu realizările copilului, le poți folosi ca o resursă valoroasă pentru sfaturi și trucuri de la alți părinți.
Te poți conecta cu alții. În timp ce rețelele sociale nu pot înlocui interacțiunile față în față, ele pot contribui la furnizarea de asistență socială în acele momente în care trebuie să te conectezi cu prietenii, dar nu ai timp să te întâlnești cu ei IRL (în viața reală).
Poți găsi resurse valoroase. Mulți experți în materie de parenting, copii și sănătate, au o prezență pe rețelele de socializare și, dacă urmărești aceste surse de încredere, poți găsi informații valoroase.

Sfaturi pentru utilizarea rețelelor sociale

Iată câteva sugestii pentru a reduce impactul negativ al rețelelor sociale și pentru a te asigura că dai un bun exemplu copilului tău:

Fii atent cu cine ești prieten și pe cine urmărești și ascunde sau anulează urmăritorii care te fac să te simți vinovat sau rău în legătură cu deciziile tale parentale.
Ia în considerare impactul pe termen lung al imaginilor și comentariilor tale referitoare la copiii tăi. Solicită permisiunea copiilor înainte de a posta despre ei pe rețelele de socializare, pentru a avea un cuvânt de spus în amprenta lor digitală.
Fii sincer cu privire la postările și intențiile tale. Înainte de a crea o postare pe social media legată de copilul tău, întreabă-te: De ce postez? Ești cu adevărat mândru și vrei să împărtășești prietenilor și celor dragi? Concurezi cu alți părinți pentru like-uri și share-uri? Pescuiești complimente pentru tine?
Nu concura și nu compara. S-ar putea să fie mai ușor de spus decât de făcut, dar încearcă din răsputeri să nu faci presiune asupra ta (sau a copiilor tăi) pentru a trăi la înălțimea vieților aparent perfecte, prezentate de alții pe social media. Nu uita: mulți oameni împărtășesc numai partea bună a lucrurilor.
Stabilește-ți limite clare. Dacă închizi dispozitivul la masă și / sau cu câteva ore înainte de culcare, poți oferi un exemplu bun copiilor și poți câștiga timp de calitate pentru a te conecta cu familia.

Evaluează-ți propria utilizare. Dacă ți-ai șterge toate conturile și ai dispărea de pe rețelele de socializare mâine, te-ar face să ai mai puțin succes la creșterea copilului tău? Deși nu trebuie săapelezi la această extremă, este util să arunci o privire mai atentă asupra relației tale cu social media și a modului în care aceasta te poate afecta pe tine, ca părinte.

Meseria de parinte – o meserie fara training

A fi parinte – o expresie pe cat de simpla, in firescul ei, ce pare sa tina de natura umana insasi, pe atat de complicata dincolo de aparente. A fi parinte este, pentru cei mai multi dintre noi, o alegere, o asumare voluntara a unui rol crucial intr-un scenariu pe care nimeni nu ni-l poate face cunoscut in detaliu inainte ca filmul sa inceapa sa curga… Si asta pentru simplul fapt ca rolul este unic pentru fiecare dintre noi, la fel ca si filmul propriei vieti.

6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate (c) 2021 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII