Principalul set de analize de fertilitate: minighid pentru analizele de fertilitate
Când un cuplu se adresează unui specialist pentru infertilitate, investigarea bărbatului este adesea primul pas, deoarece infertilitatea poate proveni din partea lui.
Iata un minighid pentru analizele de fertilitate.
- vei citi:
Pentru a obtine o sarcina este nevoie sa fie indeplinite simultan mai multe conditii
Investigatii pentru partener
Valorile normale ale spermogramei
Stabilirea diagnosticului
Investigatii pentru partenera
Verificarea indeplinirii conditiilor necesare obtinerii unei sarcini
Pentru a obține o sarcină, trebuie îndeplinite simultan mai multe condiții esențiale:
1. Ovulația trebuie să aibă loc
- acesta este momentul când un ovocit matur este eliberat de ovar.
2. Ovocitul trebuie să fie preluat de către trompa uterină
- trompele falopiene joacă un rol crucial în captarea ovocitului eliberat.
3. Spermatozoizii trebuie să fie în număr suficient, să aibă mobilitate și morfologie normală și să fie depozitați la nivelul colului uterin în perioada ovulației.
4. Mucusul cervical, cavitatea uterină și trompele trebuie să fie permeabile
- permițând deplasarea spermatozoizilor și întâlnirea acestora cu ovocitul în treimea externă a trompei, unde are loc fertilizarea și rezultă embrionul. Embrionul migrează apoi la nivelul cavității uterine, care trebuie să fie receptivă pentru implantare.
Când un cuplu se adresează unui specialist pentru infertilitate, investigarea bărbatului este adesea primul pas, deoarece infertilitatea poate proveni din partea lui. Prima metodă de investigare include anamneza, prin care se colectează date despre istoricul medical al pacientului, inclusiv tulburări ale dinamicii sexuale sau informații legate de fertilitatea membrilor familiei. Se pot efectua teste, inclusiv dozări ale nivelului de testosteron plasmatic și alți hormoni specifici. Analizele ulterioare pot include spermograma și spermocultura pentru a evalua calitatea spermei.
Pentru pacienții cu infertilitate documentată, adică cei care au avut contact sexual neprotejat timp de minim 1 an fără a obține o sarcină, pot fi utile investigații suplimentare pentru a identifica cauzele posibile ale infertilității și a oferi tratamentul adecvat.
Investigatii pentru partener
Spermograma este un test al fertilității masculine care evaluează anumite caracteristici ale spermei și spermatozoizilor. Prin intermediul spermogramei, se poate determina numărul și calitatea spermatozoizilor, precum și capacitatea lor de fecundare. Recoltarea spermei se efectuează după 2-5 zile de abstinență și se recoltează într-un recipient steril. Ideal, recoltarea ar trebui făcută în laborator, pentru ca spermograma să fie analizată în maxim o oră de la ejaculare. Dacă trece mai mult de o oră, spermatozoizii pot începe să moară, afectând astfel acuratețea rezultatelor spermogramei.
Recoltarea poate fi realizată și acasă, dar în acest caz, recipientul trebuie transportat la temperatura corpului și predat laboratorului în maxim 30 de minute.
Valorile normale ale spermogramei:
Volumul: 2,0 ml - 5,0 ml de sperma
pH-ul: 7,2-8,0; mai mare decat 8,0 indica un eveniment inflamator
Concentratia: 20 - 250 milioane de spermatozoizi/ ml sperma
Motilitate: 50% motilitate de inaintare (categoria a + b);
Sau 25% cu motilitate rapid progresiva (categoria a)
Exista spermatozoizi:
a. rapid progresivi
b. lent progresivi
c. neprogresivi
d. imotili
Morfologia - normal: mai mult de 30% spermatozoizi morfologic normali
Leucocite - normal: sub 1 milion/ml sperma
Stabilirea diagnosticului
Hipospermie (parvispermie): mai putin de 2ml de sperma
Hiperspermie (Multispermie): mai mult de 5 ml de sperma
Oligozoospermie: mai putin de 20 de milioane spermatozoizi/ml de sperma
Hiperzoospermie: mai mult de 250 de milioane spermatozoizi/ml de sperma
Astenozoospermie: motilitate sub 50% spermatozoizi din categoria a+b respectiv sub 25% spermatozoizi din categoria a
Teratozoospermie: mai putin de 30% spermatozoizi morfologic normali
Necrozoospermie: nici un spermatozoid mobil
Kriptozoospermie: aparent nici un spermatozoid (dar sunt prezenti dupa centrifugare)
Azoospermie: nici un spermatozoid
spermocultura: inseamna depistarea anumitor germeni sau microbi in sperma care, prin prezenta lor, modifica spermatozoidul. Daca se depisteaza vreun microb, tot in laborator se efectueaza o antibiograma prin care se selecteaza antibioticul potrivit pentru anihilarea germenilor.
Si in cazul femeii, primul pas este de asemenea anamneza prin intermediul careia se obtin informatii despre data primei menstruatii, despre istoricul medical al mamei, surorii sau bunicii pacientei.
Aceste informatii sunt foarte importante deoarece in functie de ele se poate pune un diagnostic corect. Daca pacienta a avut prima menstruatie la 10 ani, menopauza va aparea mai devreme. In caz contrar, daca prima menstruatie a aparut la 16 ani, pacienta va intra la menopauza cu cativa ani mai tarziu deoarece numarului foliculilor mosteniti genetic este suficient de mare.
Caracterul ciclurilor menstruale este important in stabilirea starii de anovulatie
Daca pacienta are un ciclu scurt de 23 - 24 de zile, este aproape sigur ca nu a avut ovulatie. Acelasi lucru se intampla si in cazul unui ciclu de 30-35 de zile. Alte intrebari pot fi legate de posibilele infectii genitale, interventii chirurgicale, sarcini anterioare sau avorturi.
Pasul urmator este efectuarea analizelor specifice.
Investigatii pentru partenera
teste din secretia vaginala, efectuate de partenera in afara menstruatiei si fara toaleta vaginala sau contact sexual cu minim 24 ore inainte de recoltare:
- secretie vaginala
- culturi cervicale bacteriene
- culturi din col pentru Chlamydia, Mycoplasma si Ureaplasma
- frotiu cervical Babes Papanicolau
teste hormonale, recoltate din sange la pacienta, in primele 3 zile de menstruatie:
- LH
- FSH
- Estradiol
- PRL
- TSH
teste serologice, efectuate de ambii parteneri si care sa nu fie mai vechi de 6 luni:
- HIV
- VDRL
- Ag HBs
- Ac anti VHC
analize uzuale:
- Hemoleucograma
- Grup de sange si Rh
- Glicemie
- Transaminaze (TGO, TGP)
- Uree, Creatinina
- Sumar de urina
Verificarea indeplinirii conditiilor necesare obtinerii unei sarcini se realizeaza prin urmatoarele teste
prezenta ovulatiei - se poate documenta ecografic, cu sonda transvaginala prin masurarea dimensiunii foliculilor ovarieni, urmata apoi de aparitia corpului galben sau prin determinarea serica a progesteronului in ziua 21 a ciclului menstrual.
permeabilitatea tubara - se evidentiaza prin histerosalpingografie (presupune injectarea in cavitatea uterina a unei substante de contrast si realizarea unor radiografii seriate ale bazinului) sau histerosonografie (prin injectarea unei substante ecodense in cavitatea uterina si urmarirea pasajului acesteia in cavitatea peritoneala); o alternativa o reprezinta laparoscopia diagnostica cu proba de cromopertubatie, care este o interventie chirurgicala minim invaziva ce presupune injectarea unei substante colorate transcervical si vizualizarea acesteia in cavitatea peritoneala daca trompele sunt permeabile
cavitatea uterina in limite normale - se vizualizeaza cel mai simplu prin ecografie cu sonda transvaginala; pentru detalii sunt utile histerosalpingografia si histeroscopia (aceasta consta in vizualizarea cu o camera endoscopica a cavitatii uterine si a orificiilor tubare); ultimele doua sunt investigatii mai invazive si au indicatii limitate in functie de particularitatile pacientei.
Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoasa in viata noastra !
10 factori de succes cand vrei sa concepi un copil
Vrei sa concepi un copil? Vrei să rămai insărcinată? Vei fi mult mai bine pregatită și rezultatul (cele doua liniute pe testul de sarcină) se va arăta mult mai repede dacă urmarești ghidul nostru.
Iată 10 factori de succes care te poti ajuta să iti indeplinesti visul cât mai curând ...
Mai cititi despre fertilitate si infertilitate
Baile fierbinti reduc fertilitatea masculina
Infertilitatea: adevaruri si neadevaruri
Infertilitatea, pe intelesul celor mai norocosi
Fertilitatea si influenta Feng Shui-ului
autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate © 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
Buna ziua! Am nevoie de sfatul dumneavoastră,am mai multe probleme in ceea ce privește viața mea sexuală,am 30 ani am fost si sunt compexat de mărimea penisului meu si am evitat sa mi fac iubita din pricina acestui fapt,mi am început viata sexuală la vârsta de 12 ani dupa care pe la 16 ani nu am mai avut contact sexual cu o femeie din cauza complexului meu,m am rezumat prin a ma masturba,de vreo 4 ani nu am nici erecții dimineața si trebuie sa ma forțez oarecum prin a ma pipăi sau sa ma uit la ceva cu tenta sexuală,acum am întâlnit o fata ne înțelegem foarte bine si chiar am avut contact sexual si a fost o experiența proasta pentru mine,deoarece am avut un blocaj si am ramas fara erecție,ea m a inteles a discutat cu mine dupa care a fost din ce in ce mai bine,am apelat la dumneavoastră deoarece ea mi a spus ca ma accepta asa cum sunt doar daca fac un test de sterilitate sa fie sigura ca putem avea copii. Va rog sa mi spuneti care sunt procedeele si cam cât ar dura si costurile acestor procedee. Va mulțumesc anticipat
Buna, dupa 6 incercari de Vitro , ce analize mai speciale se pot face, sa vad cauza , care nu raman insarcinata ??
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII