Perioada fertilă: zile fertile și șansa de a concepe un copil - iată cum se calculează și câteva trucuri.

Perioada fertila: zile fertile si sansa de a concepe un copil - iata cum se calculeaza si cateva trucuri

Perioada fertilă: zile fertile și șansa de a concepe un copil - iată cum se calculează și câteva trucuri.

Perioada fertilă (zilele fertile) este segmentul de timp în care femeia poate rămâne însărcinată. Cunoașterea acestei perioade este deosebit de folositoare pentru planificarea unei sarcini. 🤰

→ Iată mai jos ce trebuie să știi despre importanța ovulației, cum se calculează zilele fertile și alte trucuri importante despre conceperea unui copil. Succes! 🌟

- despre perioada fertila si zilele fertile, veti citi:
Ce este perioada fertila
Calcul perioada fertila
Zile fertile
Calculator ovulatie
SUPORT: Suntem o comunitate puternica si unita, haideti alaturi de noi!
Tot despre perioada fertila, mai citeste
Planificarea unui copil
Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR

Ce este perioada fertila

Perioada fertilă lunară este momentul în care o femeie poate rămâne însărcinată dacă întreține relații sexuale neprotejate. Un grafic sugestiv explică foarte bine această perioadă fertilă lunară, calculată pe baza unui ciclu menstrual de 28 de zile.

Fereastra fertilă
se referă la intervalul din ciclul de fertilitate feminin în care o femeie este capabilă să rămână gravidă - acesta include, de obicei, ziua ovulației și cele cinci zile care o preced. Aceasta este perioada optimă pentru a avea relații sexuale dacă încercați să concepeți. Cu toate acestea, relațiile sexuale în afara ferestrei fertile nu trebuie evitate dacă doriți să concepeți un copil!


zile fertile

Calcul perioada fertila

Ovulatia este fenomenul de maturare (dezvoltare) si eliberare a unui ovul din ovarele femeii. In jurul datei de ovulatie este perioada fertila a ciclului menstrual al femeii, perioada in care ea poate ramane insarcinata mult mai usor. Cunoasterea acestei perioade este deosebit de folositoare pentru planificarea unei sarcini in cadrul unei familii.

Calcularea aproximativa a datei ovulatiei este posibila numai femeilor cu un ciclu menstrual regulat, pe cand cele care au o menstruatie neregulata le este recomandat sa foloseasca metode aditionale. Aici ai un calculator al ovulatiei.

Zile fertile

O sarcină apare în urma fecundării ovulului de către spermatozoid, numai în zilele din jurul ovulației: 3-4 zile înainte și 1-2 zile după aceasta. Statisticile arată că la un ciclu stabil de 28 de zile, ovulația apare în ziua a 14-a, considerând prima zi a ciclului ca fiind prima zi de menstruație. La un ciclu stabil de 29 de zile, ovulația are loc în ziua a 15-a, iar la cel de 30 de zile, ovulația apare în ziua a 16-a, și așa mai departe, constant fiind intervalul de 14 zile de la ovulație până la viitorul ciclu menstrual.

Un ovul trăiește între 12 și 24 de ore. Apoi, dacă nu este fecundat, moare și este eliminat. Viața spermatozoizilor este de aproximativ 3-5 zile. Fecundarea ovulului depinde de viabilitatea și motilitatea acestora.

Spermatozoizii purtători de cromozomi X (cei care vor face fetițe) sunt mai mari ca volum, se mișcă mai lent, dar trăiesc mai mult timp, între 3-5 zile. Cei purtători de cromozomi Y (cei care vor face băieței) sunt mai mici, mai rapizi, dar trăiesc numai 24-48 de ore. De aceea, dacă contactul sexual are loc foarte aproape de sau imediat după momentul ovulației, sunt mai mari șansele de a avea un băiat; în caz contrar, spermatozoizii purtători de cromozomi Y vor muri, iar cei purtători de cromozomi X vor "aștepta" ovulul și îl vor fecunda.

Calculator ovulatie

Cu ajutorul acestui calculator de ovulatie, puteti calcula datele lunare cand aveti ovulatie si va puteti astfel mari sansa de a ramane insarcinata. Succes.

8 semne ale ovulatiei

Ovulația este acel miracol feminin care se întâmplă în fiecare lună la femeile care nu au ajuns încă la menopauză. Practic, zilele în care are loc ovulația marchează semnalul când femeia poate procrea - cu ajutorul, desigur, al unui spermatozoid viteaz.

În fiecare lună, un ou (ovul) se maturizează în interiorul ovarelor tale și apoi se deplasează în trompa uterină, spre uter.

Pentru a avea șansa unei sarcini, trebuie să existe activitate sexuală în perioada de 1-2 zile înainte de ovulație și până la 24 de ore după aceasta. Celulele spermei, spermatozoizii, pot trăi până la 2-3 zile, dar un ovul trăiește doar 24 de ore după ovulație - dacă, desigur, nu are loc fertilizarea. Citeste cele 8 semne ale ovulatiei.

Poti citi si Cum stiu cand ovulez?

Cand este momentul potrivit al ciclului pentru a concepe un copil?

Ovulatia este esenta fertilitatii femeiesti.

Deci, ea trebuie urmarita de un cuplu pentru a-si mari sansele in a concepe un copil. In mod normal, ovulatia are loc o data pe luna. Mii de oua, care exista din momentul nasterii femeii, sunt depozitate in ovare. Iata mai multe informatii despre ovulatie si calculatorul ovulatiei dvs.

SUPORT: Suntem o comunitate puternica si unita, haideti alaturi de noi!

Dorinta de a avea un copil si amanarea momentului in care vestea buna vine ... este adesea obositoare si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra !

Forum si comunitate de suport pentru femeile care apeleaza la FIV: Forumul FIV (Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme. ) 

Planificarea unui copil

Sunteti facuti unul pentru altul?
Cum sa aveti cel mai sanatos copil
Riscurile maternitatii dupa 35 de ani
Alegerea sexului copilului - mituri si legende....
Ovulatia si calculul ovulatiei
Din conceptia intarziata rezulta baieti
Si ceasul biologic al barbatilor ticaie
Pozitii sexuale pentru conceperea unui copil
Ghid pentru cuplurile infertile
Azoospermia
Pregatiti-va pentru a deveni parinti (cu umor)
Mai multe despre venirea celuilalt pe lume

Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR  

Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.

Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!

Autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 17:

  1. Alexa
    Alexatrimis la 18/12/2020

    Buna ziua Este normal sa am un ciclu menstrual la 26 de zile, avand in vedere ca penultima data prima zi de menstruatie a fost pe 15 sept. si acum ultima data prima zi a fost pe 11 oct. Care ar fi perioada fertila?Va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  2. Cristina M
    Cristina Mtrimis la 10/12/2020

    Buna,O intrebare am si eu !!Am avut menstruatie in data de 7-11 Iar perioada fertina o am 18 -24 Mai am avut relatiii intime cu sotul meu 19-23 in fiecare seara... este posibila o sarcina? Ne dorim foarte mult un copil.

    Raspunde la acest comentariu
  3. Cristina M
    Cristina M trimis la 24/5/2019

    Am avut menstruatie in data de 7-11 Iar perioada fertina o am 18 -24 Mai am avut relatiii intime cu sotul meu 19-23 in fiecare seara... este posibila o sarcina? Ne dorim foarte mult un copil.

    Raspunde la acest comentariu
  4. Simona m
    Simona mtrimis la 6/12/2017

    Bună ziua,am și eu o nelămurire de fertilitate.Am avut contact sexual cu soțul pe 13oct 2017 și am avut menstruație pe 23oct(timp de 3 zile),este posibil sa fi rămas însărcinată pentru că pe data de20noiembrie am avut doar o zi și jumătate.Va rog să mă ajutați cu un răspuns, mulțumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  5. vladoi monica
    vladoi monicatrimis la 6/10/2017

    Buna ziua ma numesc monica va rog frumos ma poate ajuta cineva cu perioada de fertilitate ciclul menstrual lam avut 28.09.2017

    Raspunde la acest comentariu
  6. Apostol Cornelia ioana
    Apostol Cornelia ioanatrimis la 4/10/2017

    Buna ziua, as dori sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema: care este perioada fertila a unei femei: inainte sau dupa menstruatie.la fel si cu ovulatia. Eu am nascut de aproape noua luni,si am facut neprotejat cu sotul meu pe data de 4octombrie 2017 ,ultima menstruatie a fost pe data de 20.09.2017, credeti ca as putea sa raman insarcinata

    Raspunde la acest comentariu
  7. Petronela
    Petronelatrimis la 1/4/2017

    Buna. Am și eu o nelămurire. Mie îmi vin problemele în fiecare luna pe 16-17, nu mai devreme sau mai târziu, asa e de la început aceeași data mereu. Nu înțeleg exact care sunt zilele în care pot rămâne insarcinata?? Aștept un răspuns, va rog!

    Raspunde la acest comentariu
    • Mihaela 86
      Mihaela 86trimis la 18/4/2017

      Buna . Am avut în luna martie menstruația de pe 12 până pe 16 adică 5 zile, spuneți mi va rog care sunt zilele fertile? Multumesc!

  8. Ana Maria
    Ana Mariatrimis la 16/2/2017

    Buna ziua AMI doresc din tot sufletul meu un copil.am ancercat toate pozițiile posibile că sa rămân însărcinată.si pastile am luat duhostan.dar nimik de cate ori mă culc cu el nu mă termin deloc nu știu de ce ,el tot timpul de termină repede.si menstruația nu o am deloc regulată.de exemplu trebuia să mă anbolnavesc până acum și nu m-am anbolnavit.ajutatima va rog ce trebuie sa fac.

    Raspunde la acest comentariu
  9. Magdamihaela
    Magdamihaelatrimis la 12/2/2017

    Stimate Doamne ce este asa greu de calculat zilele fertile ,eu din cate am citit si am auzit de la diferite persoane chiar si medicul de familie mi-a explicat cum este cu calendarul.Cu calendarul e mai sigur pentru femeile care au ciclu regulat la 28 de zile si cu durata de 3 zile .Asadar mare atentie la ce va spun in legatura cum sa va calculati zilele fertile ,tin sa va spun ca exemplu daca ti-a venit ciclu pe data de 1 ,zilele fertile incepe pe data de 11 si tine doar 6 zile .Daca nu sunteti sigure va recomand sa mergeti la medicul de familie ,dr ginecolog sau la cabinet de planificare familiala sa va explice ce trebuie sa faceti.Va doresc mult succes in a concepe un copilas dragalas.

    Raspunde la acest comentariu
  10. Stanciu Mădălina Gabriela
    Stanciu Mădălina Gabrielatrimis la 13/1/2017

    Buna seara! Vă rog frumos mă poate ajuta cineva cu perioada fertila? Am avut menstruația pe 5 Ianuarie și ma ținut 3 zile! Vă mulțumesc

    Raspunde la acest comentariu
    • Magdamihaela
      Magdamihaelatrimis la 11/2/2017

      Draga Madalina tin sa iti spun ca zilele tale fertile incep de pe 15 daca ai avut ciclu pe data de 5,iti doresc mult succes.

    • magdamihaela
      magdamihaelatrimis la 10/2/2017

      Buna seara!Draga Madalina iti pot spune in felul urmator daca ai avut ciclu pe data de 5 si dureaza numai 3 zile sa stii ca e normal si te rog sa iti notezi undeva data urmatoarei menstruatiei sa vezi daca iti vine la 28 de zile,atunci poti socoti cu calendarul zilele fertile daca iti doresti cu adevarat un copil,deci daca ai avut pe 5 ciclu,zilele fertile au inceput de pe data de 10 pina pe 15 si din cate am mai citit intr-un articol ,daca iti doresti baiat primele zile fertile,si daca iti doresti o fetita ultimele zile.Eu sunt mamica a trei copii sanatosi ,primul si ultimul i-am conceput cu datele fertile ,(am o fetita si doi baieti)imi mai doresc o fetita sa am pereche dar din pacate nu am mai ramas ,am dereglari de ciclu si cam greu mai pot tine cu calendarul.Draga Mada iti doresc mult noroc,sarcina ,nastere usoara.

  11. Ana maria popa
    Ana maria popatrimis la 20/11/2016

    Buna seara...incerc sa raman insarcinata.ciclul meu nu e regulat si mereu inainte de ciclu imi curge o substanta maronie....cum ar trebui sa imi calculez perioada de ovulatie?de exemplu,luna trecuta ciclul mi-a venit pe 21 oct,luna asta pe 20....multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  12. Deni
    Denitrimis la 14/10/2016

    Buna am o antrebare am ancercat sa raman ansarcinata dar nu am rămas ma ajutati sa ami calculez Si eu zilele fertile de ex: am fost pe data de 16.09.2016 Si am facut sex an 17 dar nu am rămas

    Raspunde la acest comentariu
  13. Ilie simona
    Ilie simonatrimis la 20/7/2016

    Bună simona .

    Raspunde la acest comentariu
  14. maryelena
    maryelenatrimis la 18/5/2016

    Ely,ciao! Datele nu sunt exacte,dar daca ai avut contact pe 18 tine cont ca spermatozoizii traiesc 3-4 zile deci la tine zilele(19,20,21,22) deja intrii in zilele fertile de pe 22-23 deci e probabil ca atunci ai ramas insarcinata! Depinde daca ai un ciclu regulat sau,nu!Dar vroiam sa te intreb daca ciclu de pe 13 a fost normal sau poate l-ai confundat cu spooting(se mai intampla) ai observat vre-o diferenta? Pt ca daca faci calculul de pe 13 pana pe 10 ian sunt 4 saptamani si 2 zile... Si poate ai ramas inainte , de asta zic ca informatiile sunt incomplete pt un raspuns mai clar! Oricum.sper ca un pic ai inteles...sarcina usoara te salut cu drag!

    Raspunde la acest comentariu
  15. Mary
    Marytrimis la 18/5/2016

    Offf ely nu stiu daca o sa vezi mesajul pt ca ma chinui de 3 ore si nu apare pe site! Mai incerc odata! Deci... Chiar daca nu am toate datele(cate zile dureaza cuclul tau ex: 28,29,30 etc daca e regulat sau nu) la ce data precisa ai 4 sapt si 5 zile? Daca ai avut contact sexual pe 18 ganteste-te ca spermatozoizii raman in uter de la 4-5 zile deci in cazul tau (19-20-21-22)acum...daca tu ai ovulat in a 10-a zi( pt ca de pe 13 pana pe 22 sunt 10 zile) atunci ai ramas pt ca nu toate femeile ovuleaza in ziua a 14-a! De aceea te intrebam cum e ciclul tau...regulat,neregulat?!

    Raspunde la acest comentariu
  16. sima corina
    sima corinatrimis la 13/4/2016

    salut eu am 21 de ani as vrea sa ramin insarcinata dar numi pot calcula ziuya de fertilatie puteti sa ma ajutati

    Raspunde la acest comentariu
  17. Ely
    Elytrimis la 18/1/2016

    As vrea sa aflu cand ar fi trebuit sa ramsn gravida.sunt in 4 4sapt si 5 zile .prima zi de ciclu 13 decembrie.17 s a terminat.as vrea si alta parere.am avut contact sex pe data de 18 decem si de pe 21 decembrie pana pe 10 ianurie.este posibil sa fi ramas gravida pe data de 18?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII