Infertilitatea secundară: cauze și suport

Infertilitatea secundara: cauze si suport

Infertilitatea secundară: cauze și suport

Infertilitatea secundara este definita ca fiind incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil - dupa un an de sex neprotejat si contacte sexuale in perioada fertila, in cazul in care unul sau ambii parteneri au mai conceput copii anterior. S-a scris si s-a discutat mult daca infertilitatea secundara este mai mult sau mai putin devastatoare psihologic si, cata vreme va mai dura disputa, toti sunt de acord ca, pentru oricine isi doreste un copil (sau inca un copil) durerea emotionala este reala si intensa.

Iata totul despre infertilitatea secundara, de la Desprecopii.

- veti citi:
Ce este infertilitatea secundara
Care sunt cauzele infertilitatii secundare?
De unde stiu ca am (avem) infertilitate secundara?
Sarcina la diverse varste
Surse de informatii serioase despre fertilitate, comunitate de suport

Ce este infertilitatea secundara

Cand nu mai puteti avea inca un copil...

Pentru un anumit procentaj de cupluri adulte care isi doresc copii, infertilitatea este o problema pe care nu stiu ca o au, ba chiar sunt siguri ca nu o au. Au conceput usor primul copil si nu au vreun motiv sa creada ca va fi dificil sa-i daruiasca un frate sau o sora … pana cand nu incearca. S-a scris si s-a discutat mult daca infertilitatea secundara este mai mult sau mai putin devastatoare psihologic si, cata vreme va mai dura disputa, toti sunt de acord ca, pentru oricine isi doreste un copil (sau inca un copil) durerea emotionala este reala si intensa. Conform WebMD, unul din cinci cupluri se confrunta cu infertilitate secundara.

Ce este infertilitatea secundara

Infertilitatea secundara este definita in general ca incapacitatea unui cuplu de a concepe dupa un an de sex neprotejat si contacte sexuale in perioada fertila, in cazul in care unul sau ambii parteneri au mai conceput copii anterior.

infertilitatea secundara

Care sunt cauzele infertilitatii secundare?

Cauzele pot fi si masculine si feminine, iar in circa un sfert din cazuri cauzele sunt multiple.

Varsta

Cea mai frecventa cauza a infertilitatii secundare este varsta. S-a scris mult despre legatura dintre inaintarea in varsta si fertilitatea femeii. Femeile se nasc avand toate ovocitele pe care le vor avea vreodata, iar fertilitatea feminina ajunge la apogeu intre 25 si 35 de ani.

Menopauza, desigur, apare cand nu mai exista ovocite. Scaderea fertilitatii dupa 35 de ani este evidenta. Pana la 40 de ani, rata sarcinilor obtinute spontan scade semnificativ, iar la 45 de ani, sansele de a concepe natural prin relatii sexuale neprotejate in perioada fertila sunt, in cele mai bun caz, cam de 6% pe ciclu menstrual.

Ovocitele (ovulele) mai batrane exista de mai mult timp si au fost expuse la mai multi factori de mediu, care pot contribui la scaderea calitatii lor. Mutatia unei singure gene poate cauza intreruperea spontana a sarcinii in faze timpurii, deci nu este surprinzator ca, odata cu varsta, scaderea ratei sarcinilor obtinute natural este insotita de o crestere a ratei avorturilor spontane (pierderi ale sarcinii).  Cititi: Pierderea sarcinii: cum se poate preveni   

Daca luati in considerare ca multe avorturi spontane se produc inainte de a va da seama ca sunteti insarcinata, este usor de inteles de ce varsta femeii este un factor semnificativ in etiologia (studiul cauzelor) infertilitatii secundare.

S-a scris mai putin despre legatura dintre varsta barbatului si fertilitate. Barbatii, pana la urma, in mod normal continua sa produca noi spermatozoizi pe tot parcursul vietii lor de adult. Totusi, studiile mai noi au aratat o scadere atat a calitatii cat si a cantitatii de sperma produse de barbatii mai in varsta. Astfel, varsta tatalui nu mai este un factor nesemnificativ, ci trebuie luata in considerare. Citeste Fertilitatea masculina scade cu aproximativ 7% in fiecare an intre 41 si 45 de ani

Factorul de cuplu

Un factor care contribuie uneori la infertilitatea secundara a cuplului este introducerea unui „nou partener“. O femeie sau un barbat care au conceput deja anterior pot forma cu noul partener un cuplu cu infertilitate secundara.

Patologie

Conceptia cu succes se bazeaza pe producerea de spermatozoizi si ovocite sanatoase, care sa se intalneasca si sa fuzioneze intr-un mediu favorabil. Intreruperea oricaruia dintre pasii acestei cai complexe poate duce la infertilitate.

La femei, blocarea trompelor si aderentele abdominale sunt cauza unei treimi din diagnosticele de infertilitate, problemele de ovulatie (anovulatia, disfunctionalitatile premature ale ovarelor, ovulatia neregulata) sunt cauza a circa 25% din diagnostice, desi, asa cum am mentionat deja, cu varsta cresc semnificativ si factorii uterini (ca endometrioza, o boala in care tesuturile uterine sunt aflate in afara uterului), ce sunt considerati un factor in circa 30% din diagnosticele de infertilitate secundara. Repetam, este important de amintit ca pot exista cauze multiple la acelasi cuplu si ca multe dintre cauze pot aparea dupa o prima conceptie reusita.

La barbati, defectele aparute in spermatogeneza, blocajele in eliminarea spermatozoizilor si impotenta sunt factorii pricipali, cu cea mai importanta contributie in infertilitate. Unele dintre cauzele acestor probleme sunt relativ reversibile si sunt usor de corectat, iar altele mai putin.

Stilul de viata

Greutatea adecvata si hrana sanatoasa sunt importante. Obezitatea afecteaza ovulatia la fel de mult ca si nivelul prea redus de grasimi din organism. Fumatul reduce fertilitatea prin mai multe mecanisme. Consumul de alcool si asa-numitele droguri recreationale nu numai ca reduc calitatea gametilor (ovocite si spermatozoizi), ci afecteaza si judecata, ceea ce poate duce la aparitia altor situatii care afecteaza fertilitatea.

Partenerii multipli maresc riscul infectiilor transmisibile sexual (infectii transmisibile sexual = ITS). ITS pot reduce fertilitatea din cauza inflamarii si cicatrizarii tractului reproductiv (boala inflamatorie pelvina – la femei, respectiv epididimita la barbati).

Unele ITS au relativ putine simptome. Toate semnele sau simptomele care pot duce la suspiciunea de boala (dureri pelvine, scurgeri anormale, dureri sau arsuri la urinare) trebuie evaluate prompt de medic.

S-a demonstrat ca stresul are in mod categoric un rol in cresterea infertilitatii; invers, s-a demonstrat ca increderea, speranta, rugaciunile si sustinerea celor din jur maresc rata fertilitatii.

Citeste si De ce al doilea copil e mai greu de conceput?

De unde stiu ca am (avem) infertilitate secundara?

Daca aveti sub 35 de ani, ati avut contacte sexuale regulate in perioada fertila timp de 12 luni si nu ati ramas insarcinata, raspunsul este „poate“. Si poate este momentul unei consultatii la ginecologul dumneavoastra sau la un endocrinolog specializat in probleme de reproducere.

Daca aveti peste 35 de ani, multi specialisti recomanda inca o scurta asteptare de 6 luni inainte de a solicita o evaluare profesionala a situatiei.

Interesant de citit Alegerea sexului copilului - mituri si legende.... si Alegerea sexului copilului – noi abordari

Sarcina la diverse varste

Sarcina intre 20-30 de ani
Sarcina intre 30-40 de ani
Sarcina intre 40-50 de ani 

Surse de informatii serioase despre fertilitate, comunitate de suport

Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o compara in viata noastra ! Va asteptam cu drag.

autor: echipa Desprecopii.com ,
Toate drepturile rezervate (c) 2022
 Referinte: Britisn Medical Journal, WebMD

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII