Infertilitatea, pe înțelesul celor mai norocoși - despre emoțiile și rănile pe care le produce infertilitatea

Infertilitatea, pe intelesul celor mai norocosi - despre emotiile si ranile pe care le produce infertilitate

Infertilitatea, pe înțelesul celor mai norocoși - despre emoțiile și rănile pe care le produce infertilitatea

Infertilitatea afecteaza intens sufletul unei femei atunci cand cel mai mare vis al ei este sa devina mama. Si totusi se intampla des: aproximativ una din 6 femei care decid sa aiba un copil, nu il poate concepe. Exista multe cauze care pot justifica aceasta statistica nedreapta: trompele uterine (falupiene) obturate, insuficienta ovariana, tulburari hormonale, expuneri la substante toxice sau un numar scazut de spermatozoizi, pt a mentiona doar citeva dintre ele...

Si totuși, dincolo de explicatii există o durere a sufletului pe care cei mai norocosi trebuie sa incerce să o aline. Iată mai multe despre infertilitate și momentele care pot produce răni in sufletul unei femei.

Emotiile si ranile pe care le produce infertilitatea
Cateva date despre infertilitate
Sfaturi bine intentionate care ranesc
De ce faptul ca nu putem avea copii ne afecteaza atat de mult?
Ce soluţii pentru tratarea infertilitatii ofera medicina moderna ?
Infertilitatea este o situatie medicala foarte personala
Ce poti sa faci daca esti norocoasa?
Momente dificile pentru o femeie cu probleme de fertilitate
Sfaturi pentru sot
Fiti acolo pentru EA
SUPORT: Suntem o comunitate puternica si unita, haideti alaturi de noi!
Informatii importante despre fertilitate si infertilitate
Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRATELOR

Emoțiile și rănile pe care le produce infertilitatea

- M-am saturat sa merg la prieteni si sa ma intrebe ce ai mai facut la doctor. Oricum ei se uita la mine si privesc ciudat tot ce le spun. Ii simt. Nu au cum sa inteleaga pentru ca nu au trecut prin asta. (spune Rocsy2007, membra Desprecopii.com)

- M-am saturat sa fiu vazuta ca puternica de altadata cind am momente cand nici nu mai vad pe unde calc de lacrimi, m-am saturat de frazele alea sablon, mai bine nu spui nimic daca nu stii ce trebuie sa spui... Mi se tot repeta cat de norocoasa sunt ca am un sot extraordinar si ca ar trebui sa-mi fie suficient... Si ce se intampla cu necesitatile mele personale, acelea de a dori sa fiu mama, sa fiu strigata "mama", ce sa fac cu ele?! (spune Idaira membra Desprecopii.com)

Câteva date despre infertilitate

 Mai e putin si se implinesc 6 ani de cand incercam sa avem copii..6 ani in care zi de zi am sperat ca minunea o sa se intample... (Idaira)

Poate o sa te surprinda sa auzi ca aproximativ una din 6 femei care decid sa aiba un copil, nu il poate concepe. Exista multe cauze care pot justifica aceasta statistica nedreapta: trompele lui Falopio obturate, insuficienta ovariana, tulburari hormonale, expuneri la substante toxice sau un numar scazut de spermatoziozi, pt a mentiona doar citeva dintre ele.

In plus, o femeie trecuta de 35 de ani, intampina dificultati mai mari de a concepe un copil pentru ca multe din ovulele sale incep sa fie de o calitate inferioara. Toate aceste cauze ale infertilitatii sunt fizice sau fiziologice si nu psihologice. Trompele nu se blocheaza pentru simplu fapt ca o femeie se gandeste cu mai multa intensitate sa ramana insarcinata. Anticorpii care omoara sperma nu dispar numai daca femeia se relaxeaza iar barbatul nu-si poate face spermatozozii mai puternici numai cu o atitudine pozitiva. Despre infertilitate cititi pe larg: Infertilitatea

Sfaturi bine intentionate care ranesc

Cind cineva la care tinem are probleme, este firesc sa incercam sa-l ajutam. De multe ori apelam la experienta noastra sau la amintiri haioase despre persoane pe care le cunoastem. E posibil sa-ti amintesti de o prietena care a ramas insarcinata cind a plecat in concediu, asa ca o sfatuiesti si pe Ea acelasi lucru. EA va aprecia sfatul tau dar cum stie ca problema sa nu e una fizica, nu-i serveste la nimic, in plus o poate afecta si mai tare...de fapt, este continuu bombardata cu astfel de sfaturi.

Imagineaza-ti cit de frustrant e pentru ea cind i se povesteste cum alte femei au putut ramine insarcinate printr-o minune numai facind dragoste. Nu-ti poti imagina cat de greu e sa incerci luna de luna si cat de frustrant este sa vezi ca nici luna asta n-a fost sa fie!

Sfaturile acestea, chiar daca sunt bine intentionate, sunt de fapt o incercare de a transforma o problema complexa si neplacuta in una simpla. Simplificand problema in felul acesta, persoana careia te adresezi e posibil sa se simta neinteleasa si sa aiba senzatia ca ii subapreciezi sentimentele. E foarte posibil sa se supere si chiar sa o deranjeze persoanele care recurg la astfel de sfaturi. Un lucru e cert, nu exista nimic concret cu care sa o ajuti! Nu exista o solutie universal valabila! Singurul ajutor pe care il poti oferi e sa fii intelegator si sa stie ca poate conta cu tine, ca prieten. A nu putea face copii e de fapt o lovitura in moalele capului.

Dincolo de superficialitatea cu care e tratata atit infertilitatea cit si traumele emotionale cauzate de aceasta (& ) ma mai confrunt si cu incapacitatea mentala a unor prietene de a fi inteleasa. Si asta doare rau! Am nevoie mai mult ca oricind sa ma simt sprijinita, ascultata, sa constientizeze drama prin care trec, am nevoie de relatii sociale de calitate... Uneori n-am nevoie nici de cuvinte ci simpla prezenta fizica imi e suficient...(spune Idaira)

De ce faptul ca nu putem avea copii ne afecteaza atat de mult?

Simplu... pentru ca femeile au crescut cu speranta ca intr-o buna zi vor avea un copil. S-au vazut pe ele insele atunci cind se jucau cu papusile  de-a mama . Unele chiar ajung sa creada ca nu sint complete decit atunci cind ajung sa fie mame, atunci cind se gandesc ca nu pot avea copii si se vad de o maniera sau alta, imperfecte. A nu avea copii, poate deveni in multe cazuri o  problema de viata si de moarte.

In Vechiul Testament, Raquel i-a spus lui Jacob: Da-mi copii ca altfel mor!  In legatura cu asta, unii pot gandi ca cineva care e incapabil de a genera o noua viata se poate considera el insusi o persoana moarta. De fapt, sentimentele asociate cu sterilitatea sint atit de puternice ca multe persoane se simt ca si moarte sau chiar vor sa nu mai traiasca. Si ce poate fi mai rau rau in situatia asta este ca, nu ai sa ai niciodata certitudinea ca vei putea vreodata avea un copil! Nimeni nu-ti poate garanta asta!

Scopul natural al femeii este sa dea viatza, sa fie mama. Si atunci e clar ca daca o femeie care isi doreste cu ardoare sa faca ceea ce ii sta cel mai mult in fire, dar nu reuseste, cade in depresii. Eu incerc doar de un an sa am copil, timp in care am pierdut 2 sarcini. Sunt destul de deznadajduita si mi-e greu sa ma vad reusind. Cu oamenii din jur nu am ce vorbi pe tema asta. Ei nu inteleg nimic. Cine nu a trecut prin ceva probleme este in general complet ignorant. (Alinushca, membru Desprecopii.com)

Ce soluţii pentru tratarea infertilitatii ofera medicina moderna ?

In ultimele decenii, medicina reproductiva a facut pasi uriasi si le poate ajuta sa conceapa si pe femeile care in trecut nu puteau avea un copil. Anumite medicamente pot sa creasca numarul si dimensiunea foliculilor produsi de o femeie si in felul acesta creste posibilitatea de fertilizare. Tehnica de fecundare in vitro (FIV) consta in extragerea ovulelor de la femeie si punerea lor in contact cu sperma intr-o eprubeta pentru a incerca fecundarea in conditii de laborator. Embrionii astfel obtinuti pot fi transferati apoi in uterul femeiii asteptind implantarea.

Daca spermatoziozii nu sint capabili sa fecundeze ei insisi ovulul exista posibilitatea de a fi injectati. Se ia un singur spermatozoid si se injecteaza direct in nucleul ovulului pentru ca in felul acesta sa fie fecundat de forma artificiala.Chiar si asa trebuie sa se ia in considerare ca embrionul poate sa se implanteze sau nu. Si totusi, in ciuda sperantelor oferite de aceasta tehnica, drumul pe care il care il ai de parcurs dupa aceea este extraordinar de greu.

Exista putine locuri unde se pot realiza aceste tehnici ceea ce implica ca persoana in cauza sa se deplaseze, de multe ori sute de kilometri. Ca sa nu mai vorbim de infinitele vizite la doctor, asteptatul la cozi, inghitirea sau injectarea zilnica a anumitor medicamente, o permanenta echilibristica intre orarul analizelor si consultatiilor cu programul de serviciu si nu in ultimul rind BANII... Bani pentru consultatii, medicamente, ecografii, etc. Sa nu uitam de acele explorari dureroase si invazive pe care unele femei trebuie sa le faca (HSG). Citit pe larg: 10 intrebari despre tratamentele sterilitatii

Infertilitatea este o situatie medicala foarte personala

Infertilitatea este o situatie medicala foarte personala, intima si nu multe femei pot sa vorbeasca deschis cu colegii sau chiar cu sefii atunci cind programarea la doctor se intampla sa fie in timpul orelor de serviciu.

De fapt si de drept, ne aflam intr-un carrusel emotional. Dupa fiecare incercare medicala de a ramine insarcinata, vine o perioada de asteptare incarcata atit de optimism cit si de pesimism. Ea nu mai stie daca sinii i s-au umflat pentru ca a ramas insarcinata sau din cauza medicamentelor! Daca vede o pata de singe, nu mai stie daca e de la implantare sau daca trebuie sa-i vina ciclul menstrual!!

Multe femei care nu ramin insarcinate dupa un FIV ajung chiar sa creada ca bebelusul lor a murit.  Si atunci cind incearca sa iasa din confuzia asta mentala, primeste o invitatie la un botez sau la petrecerea unui copil sau aude ca o cunostinta, prietena, colega de servici a ramas insarcinata sau citeste in ziar ca un bebelus de o zi a fost gasit intr-un container& Iti poti imagina invidia (sanatoasa in acest caz) si furia pe care o poate simti in fata unei vieti atat de nedrepte !!!

Tinand cont ca infertilitatea afecteaza toate aspectele existentei noastre este usor de inteles de ce se ajunge la obsesia de a avea un copil. E de inteles de ce unele femei se intreaba chiar pina cind sotiii lor le vor sprijini in lupta asta.

Daca vrei sa-i vorbesti incearca sa fii empatic, sa-ti dai seama de greutatea pe care o poarta atat in minte cat si in suflet. Ea va simti ca te preocupi si poate o sa vrea sa vorbeasca despre acesta experienta dureroasa. Dar, de asemenea stie, ca nu exista ceva ce ai putea face sau spune ca sa ramina insarcinata si se teme ca ai sa faci o sugestie care poate sa-i alimenteze si sa-i adanceasca si mai mult disperarea.

Despre infertilitate nu vorbesti pe Facebook pentru ca nu e locul perfect de discutie, Pentru ca nu ai sa stii niciodata ce durere sau emotie se afla in spatele unei prietene.

Ce poti sa faci daca esti norocoasa?

Nu critica!
Ofera-i sprijinul tau, nu o critica pentru ca e mai putin afectuoasa cu nepotul tau de exemplu, poti sa-i spui simplu: Sunt aici pentru tine! Inteleg cit de greu poate sa fie pt tine si mi-ar placea sa te pot ajuta, sa te pot asculta chiar si plinge impreuna cu tine daca asta simti... sa stii ca sint un umar pt tine chiar si atunci cind nu mai vezi nici o iesire si ca voi fi aici linga tine.

Nu judeca
E foarte important e sa nu uiti ca e speriata si preocupata, ascult-o dar nu o judeca! Nu incerca sa o faci sa creada ca totul o sa mearga de minune! Mai mult, nu folosi expresii fataliste de genul: ce-o fi o fi! . Daca ar fi asa de simplu, ce sens ar mai avea toata tehnologia medicala si toate solutiile de reproducere asistata acolo unde natura nu se descurca singura?

Ascult-o!
Cred ca doar povestind ceea ce te doare reusesti sa treci peste aceasta "acreala" care e depresia...Am experimentat-o si eu si inca ma lupt cu ea...Cateodata imi pare ca sunt bolnava rau, rau...  (Claudela, membra Desprecopii.com )

A sti sa asculti e de mare ajutor. Femeile infertile se simt izolate, diferite fata de celelalte femei. Cand sunt ascultate, se simt sprijinite, si asta le poate fi de ajutor pentru a-si controla stresul generat de asemenea experiente. Infertilitatea sa e una dintre situatiile cele mai dificile pe care trebuie sa le infrunte.

infertilitate familie

Momente dificile pentru o femeie cu probleme de fertilitate

Petrecerile
La fel cum o camera obisnuita poate fi o cursa plina de obstacole pentru o persoana oarba, la fel, viata cotidiana poate fi plina de pericole pt o femeie infertila, pericole care nu exista pentru o femeie care are copii. Se intimpla des ca de Craciun, de exemplu, sa fie invitata undeva si sa se intalneasca la petrecere cu o cunostinta care tocmai a nascut, si a venit cu copilul nou-nascut pentru ca nu avea cu cine il lasa. Anunta-ti discret prietenii ca petrecerea e pentru toti si nimeni nu trebuie sa se simta exclus. Nici proaspetii parinti dar nici cei ce sigur se vor simti marginalizati si nelalocul lor intr-o camera in care se discuta doar despre ce minunat e sa fii mama si cat de obositor e sa alaptezi din 3 in 3 ore.

Craciunul sau Revelionul sint sarbatori cind mai mult ca oricind iti dai seama de trecerea timpului. Prietena ta isi aduce aminte probabil ca anul trecut isi propunea sa aiba un copil si anticipa fericirea tuturor celor din familie. De fapt, fiecare sarbatoare de acest gen are o incarcatura emotionala diferita pentru fiecare dintre noi. Daca prietena nu doreste sa participe la petrecerea de revelion cu vechea gasca, nu insistati. E posibil sa-i fie mai bine acasa la ea.

Sfaturi pentru sot

Uneori nici sotul meu nu ma intelege si nu discuta prea mult cu mine despre aceasta problema. Poate ca nu vrea sa ma supere dar eu uneori simt nevoia sa vorbesc. (spune Rocsy2007, membra Desprecopii.com)

Datorita infertilitatii si viata ta e extraordinar de stresanta si totusi faci eforturi supraomenesti pt a o depasi, de aceea, te rugam, FII INTELEGATOR! In anumite situatii ai sa o vezi deprimata, in altele suparata, de multe ori ai sa o vezi epuizata din punct de vedere emotional, ea nu mai poate fi cea de la inceput sau cea care obisnuia sa faca aceleasi lucruri ca si inainte. Pur si simplu nu mai poate! N-are nici o idee daca problema ei va fi solutionata, mai mult, daca va fi solutionata vreodata !

FII INTELEGATOR!! A intrat intr-o aventura emotionala si materiala care nu are multe sanse de reusita si totusi persevereaza, nu inceteaza sa creada ca va reusi, ca intr-o buna zi va ajunge sa stringa in brate copilul ei.

Fiti acolo pentru EA

Poate ca intr-o zi va avea succes... poate ca intr-o zi, va abandona ideea de a avea un copil al ei si se va orienta spre adoptie, sau poate s-a impacat cu ideea ca viata ei va fi una fara copii. Un lucru insa e cert, nu stie ce se va intimpla in prezent nici in viitor, nu stie de ce se afla in acesta situatie, nimeni nu stie... singurul lucru care il stie e nelinistea si angoasa cu care traieste zi de zi. De aceea, n-o abandona.

Aminteste-i ca e frumoasa, aminteste-i ca esti acolo, ofera-i sprijinul tau... Ea are nevoie de el... il asteapta. Vorbeste cu ea. Daca si tu simti ca ti-e greu, cere ajutor atunci cand simti tu ca nu mai poti. Vorbiti. Si cand terminati de vorbit, imbratisati-va.

Cand ai de gand sa faci un copil? Dureroasele si iritantele intrebari ale celor din afara sufletului tau

Pana cand nu iti doresti sa ai un copil ... nu dai prea multa importanta intrebarilor deplasate de la prieteni, soacra, mama, vecine, matusi sau babe ...

Cand ai de gand sa faci si tu un copil? Dar cand faceti un bebe?

Insa dupa ce intri in aceasta perioada (nu intotdeauna lipsita de stres) incepi sa remarci ce dureroase pot fi anumite intrebari ...si cat de rautacioase in acelasi timp citeste mai departe aici >

cititi si: Infertilitatea - adevaruri si neadevaruri care pot rani  

SUPORT: Suntem o comunitate puternica si unita, haideti alaturi de noi!

Dorinta de a avea un copil si amanarea momentului in care vestea buna vine ... este adesea obositoare si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica.

Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra !

 Forum si comunitate de suport pentru femeile care apeleaza la FIV: Forumul FIV (Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme. )

 Informatii importante despre fertilitate si infertilitate

Conditii pentru programul FIV - Romania
Tratamentul infertilitatii: proceduri pentru barbati
Viitorul tratamentelor de fertilitate
Plante care stimuleaza fertilitatea dupa 35 de ani
Stresul si infertilitatea sunt legate |
Infertilitatea de cuplu
Baile fierbinti reduc fertilitatea masculina
Despre infertilitate
Infertilitatea: adevaruri si neadevaruri
Infertilitatea secundara
Infertilitatea, pe intelesul celor mai norocosi
Fertilitatea si influenta Feng Shui-ului
Stresul si infertilitatea  

  Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR

 Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.

 Asteptand un ingeras in viata noastra !

Redactor: echipa redactionala Desprecopii.com.
Articolul include si declaratiile membrelor Desprecopii.com la topicul
Depresiile cauzate de fertilitate.
Toate drepturile rezervate: Desprecopii.com 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 8 comentarii

  1. elena
    elenatrimis la 27/4/2015

    Cu Dumnezeu se poate orice...las un numar pt a impartasi experiente ce va pot ajuta...cu drag...0748864948

    Raspunde la acest comentariu
  2. stefania
    stefaniatrimis la 28/4/2014

    La fel ca celelalte fete trebuie sa te felicit pentru articol.Nu e usor si doar timpul e cel care poate remedia ceva.E dureros,iar ziua in care afli ca nu se a intampla niciodata e ziua in care jumatate din inima moare.E o durere care te sugruma si nu te lasa sa respiri.Dar e si ziua in care am invatat sa apreciez ceea ce am.Nu urasc femeile care sunt mame,si nici nu vreau sa dau sfaturi nimanui.Fiecare femeie e diferita si fiecare traieste durerea in stilul ei.Eu am avut zile in care am plans incontrolabil,in care am simtit ca sunt oameni frumosi care ma iubesc si care au nevoie de mine.Am invatat ca venirea mea pe lume are alt scop.Aveti grija de voi si nu uitati sa va bucurati de tot ce e frumos!

    Raspunde la acest comentariu
  3. Elena
    Elenatrimis la 19/1/2014

    Ma inscriu si eu in randul celor care transmit felicitari pentru articol. Da, e foarte greu sa traiesti in aceasta lumea cu o astfel de boala, e o chestie care te macina incet si sigur. Nu poti sa spui pt. ca cei din jur nu inteleg, sau nu vor sa inteleaga. Ajung sa creada ca nu vrei un copil, ca esti egoist, ca ti prea mult la cariera etc. Asta mi se parea partea cea mai grea, interactiunea cu societatea. Toata lumea te priveste suspect, daca le spui ajung sa iti planga de mila intr-un fel in care nu il meriti. Multe din cele care au copii se considera merituoase, eroine, uitand ca a avea un copil nu este o realizare, a avea un copil este un dar, un cadou pe care l-ai primit si tu femeie manager si tu femeie care iti plimbi copilul legat de gat cersind la semafor. Asa cum viata ne da in dar frumusetea, sanatatea, asa ne da in dar si copilul. Copiii nu sunt ai lor, ei sunt ai universului, dar au ales sa ia fiinta in aceasta lumea prin intermediul lor . Am observat insa de multe ori ca sunt femei care in preajma celor cu probleme in a concepe un copil se comporta diferit, adopta o atitudine de dragalasenie excesiva fata de ei, sau mai rau ii pun sa te intrebe lucruri de genu "intreaba-o pe tantii ea cand o sa aiba un copil ? ", sau iti spun tie, "daca nu ai copii traiesti degeab, fa si tu unu ". E cumplit. Traiesc aceste lucruri zi de zi si constat ca de multe ori imi este mai de folos sa ma inchid in mine decat sa interactionez pt. ca interactiunea imi adanceste suferinta. Am scris aceste lucri mai mult pentru cele care au copii. Atunci cand va aflati in preajma unei femei care nu este mama, incercati sa va puneti in situatia ei si apoi dati drumul vorbelor. Credeti-ma provoaca atata durere.....

    Raspunde la acest comentariu
  4. vio
    viotrimis la 23/1/2013

    ma alatur doamnelor de mai sus; si eu sunt in aceeasi situatie, am pierdut doua sarcini, una in luna mare (luna a-6-ea), am simtit ca a cazut cerul pe mine.in prezent mai incerc insa simt ca nu te poate intelege decat cel care a trecut prin acelasi lucru;sper totusi sa-mi dea D-zeu noroc la un moment dat.

    Raspunde la acest comentariu
  5. diana
    dianatrimis la 13/10/2011

    Incep prin a te felicita pentru acest articol! Cand l-am citit am plans in mai multe reprize; incercam sa ma linistesc si sa ma incurajez ca si eu o sa ajung odata mamica! Este intr-adevar foarte greu si cateodata cel mai greu este cand te intreaba rudele, prietenii;

    Raspunde la acest comentariu
  6. caudica
    caudicatrimis la 13/5/2008

    incep direct.....spunand ca ma regasesc in tot ceea ce scrie.....e tare dureros....trebuie sa recunosc.Eu si sotul meu am incercat aproximativ 3 ani la rand....prima oara s-a prins foarte repede dupa 3 luni de incercari...dar...din pacate...cand bebe avea 2 luni aveam sa aflam la o banala ecografe...ca era sarcina extrauterina.S-a practicat salpingectomie dreapta totala....eram disperata si fizic si psihic....imi doream tare mult sa devin mama si constientizam ca mi se luasera jumatate din sanse.....nu stiu ce m-a durut mai tare.....suferinta fizica....sau cea psihica....care a continuat mult timp dupa operatie.E adevarat, conteaza tare mult ajutorul si intelegerea sotului, dar ce este in sufletul tau e greu de explicat in cuvinte.Am plecat in vacante, afara, dar oricat de frumos era, nu reusea sa acopere golul din suflet. Ne apropiem de 30 de ani, si parca timpul trecea asa degeaba.Apoi, urmatorii doi ani...au fost grei, grei....Nu mai reuseam deloc ...am inceput mormanul de analize, ecografii, tratamente, ca sa fie tot tacamul complet,la HSG am aflat ca cealalta trompa era infundata destul de tare...continua distractia.Am luat decizia sa incercam direct fiv, sa nu ma mai complic cu laparo...ca se putea desfunda si infunda iar, si riscul unei alte extrauterine era mult mai mare.Am gasit puterea sa trec peste tot, tratament, punctie, sindrom de hiperstimulare cu blocarea ovarului stang...imprumuturi la banci....cred ca Dumnezeu m-a intarit, iar sotul mi-a fosta laturi tot timpul. Am fost tare norocoasa sa reusesc din prima, a prins fertilizarea in vitro,din trei embrioni au supravietuit doi....si acum asteptam gemeni..baiat si fetita...Am 6 luni...si cand ma intreaba lumea care ma vede cu burtica...parca nu-mi vine sa cred....Cand am aflat prima data la analize, apoi la eco...nu stiam cum sa reactionam....doctora imi spunea:o sa aveti gemeni....si eu spuneam: ba nu, noi o sa avem doi copii.Nici macar nu ma puteam obisnui cu cuvantul

    Raspunde la acest comentariu
    • Ramona
      Ramona trimis la 30/1/2019

      Ce frumoasă poveste, ma bucur pentru voi. Eu acum am intrat aici si am citit cre scrieti fiecare dintre voi. Noi încercăm de 17 ani! Nimic...😑

  7. magdita
    magditatrimis la 22/4/2008

    Felicitari pentru acest articol ! Ati reusit sa surprindeti multe aspecte legate de depresia cauzata de infertilitatea cu care se confrunta din ce in ce mai multe femei, din pacate.

    Raspunde la acest comentariu
  8. evanescence
    evanescencetrimis la 14/4/2008

    Felicitari articolul este foarte reusitsi chiar imi dau lacrimile,este exact ceea ce simt eu si foarte probabil cele mai multe fete de pe forum

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII