Principalul set de analize de fertilitate

Principalul set de analize de fertilitate

Principalul set de analize de fertilitate

In momentul in care un cuplu nu poate concepe si ajunge in fata specialistului, primul pas este investigarea barbatului, deoarece, de cele mai multe ori, infertilitatea poate veni din partea lui. Iata un minighid pentru analizele de fertilitate.

- vei citi:
Pentru a obtine o sarcina este nevoie sa fie indeplinite simultan mai multe conditii
Investigatii pentru partener
Valorile normale ale spermogramei
Stabilirea diagnosticului
Investigatii pentru partenera
Verificarea indeplinirii conditiilor necesare obtinerii unei sarcini

Pentru a obtine o sarcina este nevoie sa fie indeplinite simultan mai multe conditii si anume"

sa aiba loc ovulatia;
ovocitul sa fie preluat de catre trompa uterina;
spermatozoizii sa fie ca numar, mobilitate si morfologie normali si depozitati la nivelul colului in perioada ovulatiei;
mucusul cervical, cavitatea uterina si trompele sa fie permeabile, sa permita deplasarea spermatozoizilor si intalnirea acestora cu ovocitul la nilelul 1/3 externe a trompei, rezultand astfel embrionul care migreaza la nivelul cavitatii uterine, iar aceasta la randul ei trebuie sa fie receptiva pentru implantare.

In momentul in care cuplul ajunge in fata specialistului, primul pas este investigarea barbatului, deoarece, de cele mai multe ori, infertilitatea poate veni din partea lui. Iar prima metoda de investigare este anamneza, ceea ce inseamna interogatoriul pacientului din punct de vedere al istoricului medical. Astfel, medicul specialist poate depista tulburari de dinamica sexuala sau poate obtine informatii legate de fertilitatea membrilor familiei. In primul caz, se recolteaza dozari de testosteron plasmatic sau alti hormoni specifici. Urmeaza o serie de analize care cuprind spermograma si spermocultura.

Pentru pacientii cu infertilitate documentata (contact sexual neprotejat timp de minim 1 an) pot fi utile o serie de investigatii.

Investigatii pentru partener

  spermograma: este un test al a fertilitatii masculine care evalueaza anumite caracteristici ale spermei si spermatozoizilor. Prin intermediul spermogramei, se poate observa numarul si calitatea spermatozoizilor si capacitatea lor de a fecunda. Recoltarea spermei se face dupa 2-5 zile de abstinenta. si se recolteaza intr-un vas steril. De preferat, acest lucru se face in laborator pentru a se putea citi spermograma in maxim o ora de la ejaculare. Altfel, daca trece mai mult de o ora, spermatozoizii mor in timp, iar citirea spermogramei este falsa.

Recoltarea se poate face si acasa, insa in acest caz recipientul trebuie transportat la temperatura corpului, in maxim 30 de minute

Valorile normale ale spermogramei:

Volumul: 2,0 ml - 5,0 ml de sperma
pH-ul: 7,2-8,0; mai mare decat 8,0 indica un eveniment inflamator
Concentratia: 20 - 250 milioane de spermatozoizi/ ml sperma 
Motilitate: 50% motilitate de inaintare (categoria a + b);
                 Sau 25% cu motilitate rapid progresiva (categoria a)

Exista spermatozoizi:
  a. rapid progresivi
  b. lent progresivi
  c. neprogresivi
  d. imotili

Morfologia - normal: mai mult de  30% spermatozoizi morfologic normali
Leucocite - normal: sub 1 milion/ml sperma

Stabilirea diagnosticului

Hipospermie (parvispermie): mai putin de  2ml de sperma
Hiperspermie (Multispermie): mai mult de  5 ml de sperma
Oligozoospermie: mai putin de 20 de milioane spermatozoizi/ml de sperma
Hiperzoospermie: mai mult de 250 de milioane spermatozoizi/ml de sperma
Astenozoospermie: motilitate sub 50% spermatozoizi din categoria a+b respectiv sub 25% spermatozoizi din categoria a
Teratozoospermie: mai putin de 30% spermatozoizi morfologic normali
Necrozoospermie: nici un spermatozoid mobil 
Kriptozoospermie: aparent nici un spermatozoid (dar sunt prezenti dupa centrifugare)
Azoospermie: nici un spermatozoid

  spermocultura: inseamna depistarea anumitor germeni sau microbi in sperma care, prin prezenta lor, modifica spermatozoidul. Daca se depisteaza vreun microb, tot in laborator se efectueaza o antibiograma prin care se selecteaza antibioticul potrivit pentru anihilarea germenilor.

Si in cazul femeii, primul pas este de asemenea anamneza prin intermediul careia se obtin informatii despre data primei menstruatii, despre istoricul medical al mamei, surorii sau bunicii pacientei.

Aceste informatii sunt foarte importante deoarece in functie de ele se poate pune un diagnostic corect. Daca pacienta a avut prima menstruatie la 10 ani, menopauza va aparea mai devreme. In caz contrar, daca prima menstruatie a aparut la 16 ani, pacienta va intra la menopauza cu cativa ani mai tarziu deoarece numarului foliculilor mosteniti genetic este suficient de mare.

Caracterul ciclurilor menstruale este important in stabilirea starii de anovulatie

Daca pacienta are un ciclu scurt de 23 - 24 de zile, este aproape sigur ca nu a avut ovulatie. Acelasi lucru se intampla si in cazul unui ciclu de 30-35 de zile. Alte intrebari pot fi legate de posibilele infectii genitale, interventii chirurgicale, sarcini anterioare sau avorturi.

Pasul urmator este efectuarea analizelor specifice.

Investigatii pentru partenera

  teste din secretia vaginala, efectuate de partenera in afara menstruatiei si fara toaleta vaginala sau contact sexual cu minim 24 ore inainte de recoltare:
  - secretie vaginala
  - culturi cervicale bacteriene
  - culturi din col pentru Chlamydia, Mycoplasma si  Ureaplasma
  - frotiu cervical Babes Papanicolau

  teste hormonale, recoltate din sange la pacienta, in primele 3 zile de menstruatie:
  - LH
  - FSH
  - Estradiol
  - PRL
  - TSH

  teste serologice, efectuate de ambii parteneri si care sa nu fie mai vechi de 6 luni:
  - HIV
  - VDRL
  - Ag HBs
  - Ac anti VHC
 
  analize uzuale:
  - Hemoleucograma
  - Grup de sange si Rh
  - Glicemie
  - Transaminaze (TGO, TGP)
  - Uree, Creatinina
  - Sumar de urina

Verificarea indeplinirii  conditiilor  necesare obtinerii unei  sarcini se realizeaza prin urmatoarele teste

prezenta ovulatiei - se poate documenta ecografic, cu sonda transvaginala prin masurarea dimensiunii foliculilor ovarieni, urmata apoi de aparitia corpului galben  sau prin determinarea serica a progesteronului in ziua 21 a ciclului menstrual.

  permeabilitatea tubara - se evidentiaza prin histerosalpingografie (presupune injectarea in cavitatea uterina a unei substante de contrast si realizarea unor radiografii seriate ale bazinului) sau histerosonografie (prin injectarea unei substante ecodense in cavitatea uterina si urmarirea pasajului acesteia in cavitatea peritoneala); o alternativa o reprezinta laparoscopia diagnostica cu proba de cromopertubatie, care este o interventie chirurgicala minim invaziva ce presupune injectarea unei substante colorate transcervical si vizualizarea acesteia in cavitatea peritoneala daca trompele sunt permeabile

  cavitatea uterina in limite normale - se vizualizeaza cel mai simplu prin ecografie cu sonda transvaginala; pentru detalii sunt utile histerosalpingografia si histeroscopia (aceasta consta in vizualizarea cu o camera endoscopica a cavitatii uterine si a orificiilor tubare); ultimele doua sunt investigatii mai invazive si au indicatii limitate in functie de particularitatile pacientei.

Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoasa in viata noastra !

10 factori de succes cand vrei sa concepi un copil

Vrei sa concepi un copil? Vrei să rămai insărcinată? Vei fi mult mai bine pregatită și rezultatul (cele doua liniute pe testul de sarcină) se va arăta mult mai repede dacă urmarești ghidul nostru.

Iată 10 factori de succes care te poti ajuta să iti indeplinesti visul cât mai curând ...

Mai cititi despre fertilitate si infertilitate 

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2020

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

 1. Ionut
  Ionuttrimis la 26/4/2017

  Buna ziua! Am nevoie de sfatul dumneavoastră,am mai multe probleme in ceea ce privește viața mea sexuală,am 30 ani am fost si sunt compexat de mărimea penisului meu si am evitat sa mi fac iubita din pricina acestui fapt,mi am început viata sexuală la vârsta de 12 ani dupa care pe la 16 ani nu am mai avut contact sexual cu o femeie din cauza complexului meu,m am rezumat prin a ma masturba,de vreo 4 ani nu am nici erecții dimineața si trebuie sa ma forțez oarecum prin a ma pipăi sau sa ma uit la ceva cu tenta sexuală,acum am întâlnit o fata ne înțelegem foarte bine si chiar am avut contact sexual si a fost o experiența proasta pentru mine,deoarece am avut un blocaj si am ramas fara erecție,ea m a inteles a discutat cu mine dupa care a fost din ce in ce mai bine,am apelat la dumneavoastră deoarece ea mi a spus ca ma accepta asa cum sunt doar daca fac un test de sterilitate sa fie sigura ca putem avea copii. Va rog sa mi spuneti care sunt procedeele si cam cât ar dura si costurile acestor procedee. Va mulțumesc anticipat

  Raspunde la acest comentariu
 2. Mirela
  Mirelatrimis la 7/11/2011

  Buna, dupa 6 incercari de Vitro , ce analize mai speciale se pot face, sa vad cauza , care nu raman insarcinata ??

  Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII