Macrosomia fetală: când bebelușul se naște cu o greutate prea mare: cauze și riscuri

Macrosomia fetala: cand bebelusul se naste cu o greutate prea mare: cauze si riscuri

Macrosomia fetală: când bebelușul se naște cu o greutate prea mare: cauze și riscuri

Greutatea pe care o are un bebelus la nastere, precum si felul in care aceasta evolueaza inca din primele luni de viata, reprezinta un aspect important al evaluarii starii de sanatate a copilului.  

Cu cat un copil are o greutate mai mare la nastere, cu atat e considerat mai sanatos...Dar cat de mult inseamna prea mult?

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cat de mare inseamna mare?
Care sunt cauzele macrosomiei fetale?
Cum afecteaza macrosomia nasterea?
Ce se intampla dupa nastere?

Macrosomia - cand bebelusul este prea mare

Greutatea pe care o are un bebelus la nastere, precum si felul in care aceasta evolueaza inca din primele luni de viata, reprezinta un aspect important al evaluarii starii de sanatate a copilului. Cu cat un copil are o greutate mai mare la nastere, cu atat e considerat mai sanatos. De asemenea, luarea rapida in greutate ii bucura si ea pe parinti.

Nu toata lumea stie insa ca acesti factori pot indica uneori simptome ale unei boli la care parintii nu se gandesc decat mai tarziu: macrosomia.

Cat de mare inseamna mare?

Cei mai multi nou-nascuti cantaresc, in medie, 3,4 kg. Bebelusii cu greutate de peste 4,5 kg la nastere sunt rari si sunt considerati macrosomici, termen care desemneaza o depasire a dimensiunilor normale.

Aceasta anomalie este destul de dificil de determinat in perioada in care bebelusul se afla inca uter. Numai greutatea de dupa nastere poate indica prezenta macrosomiei. Cele mai recente statistici, din 2005 incoace, arata ca in Anglia, in jur de 1,7% dintre nou-nascuti au peste 4,5 kg la nastere. Ecografiile pot da indicii despre greutatea fatului, insa uneori datele pot fi eronate. Statisticile arata ca diferentele de greutate pot fi de 10 -15 % intre greutatea prezisa de ultrasunete si cea reala. Si aceste diferente sunt cu atat mai mari cu cat sarcina se apropie de data nasterii.

Care sunt cauzele macrosomiei fetale?

Cei mai raspanditi factori care determina macrosomia sunt, in mod cert, de natura genetica. Unul dintre acestia este nivelul ridicat de zahar din sange, care determina asa numitul diabet gestational. Alti factori care determina macrosomia sunt: obezitatea, cresterea prea mare in greutate a mamei in timpul sarcinii, depasirea termenului nasterii cu peste doua saptamani.

De asemenea, se pare ca si sexul copilului are o anumita importanta, baietii fiind, in majoritatea cazurilor, mai mari decat fetitele.

Mai cititi: Dezvoltarea nou-nascutului

Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)

Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)

Parintii corpolenti au copii mai mari, insa uneori, macrosomia apare ca o consecinta a obezitatii mamei sau a faptului ca aceasta sufera de diabet sau a dezvoltat o forma de diabet gestational, care nu a fost diagnosticata si tratata in timpul sarcinii. Nu trebuie sa intrati insa in panica. Oricate dintre aceste semnalmente ati avea, nu este obligatoriu ca bebelusul dumneavoastra sa aiba macrosomie, anomalie care inca nu a fost pusa cu certitudine pe seama unui factor sau altul. In mod paradoxal, multi dintre nou-nascutii cu greutate peste 4,5 kg sunt nascuti de mamici care nu prezinta riscurile enumerate. Practic, factorii care determina aparitia macrosomiei raman inexplicabili.

Cum afecteaza macrosomia nasterea?

A da nastere unui bebelus cu o greutate mai mare decat cea normala poate fi uneori un lucru extrem de dificil. Ruptura de perineu, pierderi mari de sange sau afectiuni ale coccisului sunt doar cateva dintre efectele negative ale unei astfel de nasteri. De asemenea, exista riscul ca bebelusul sa sufere o dislocare a umerilor in timpul nasterii. Aceasta se intampla destul de rar, atunci cand umerii se blocheaza dupa iesirea capului. De obicei, in astfel de cazuri trebuie schimbata pozitia in care mama naste.

Mai cititi: Nasterea pas cu pas

Daca medicul suspecteaza ca aveti un bebelus cu greutate prea mare si recomanda o nastere prin cezariana, intrebati si analizati cu atentie care sunt riscurile acestei alegeri, prin comparatie cu nasterea normala. In principiu, greutatea mare a bebelusului nu ar trebui sa fie un motiv care sa impuna cezariana.

Uneori, medicul recomanda provocarea artificiala a travaliului. Daca vi se recomanda aceasta solutie, aflati care este cauza si retineti ca daca ea se rezuma la faptul ca bebelusul are o greutate prea mare, atunci nu este o solutie neaparat benefica pentru sanatatea mamei sau a nou-nascutului. Singura exceptie este cazul in care suferiti de diabet. In acest caz, inducerea travaliului inainte ca acesta sa se declanseze singur este recomandata.

Ce se intampla dupa nastere?

O nastere grea este foarte probabil sa fie asociata cu o fractura de clavicula sau cu o leziune a nervilor din zona umarului. De obicei, aceste efecte apar atunci cand copilul are nevoie de ajutor pentru a parasi corpul mamei si cand contractiile exercita o presiune asupra sa. Fractura de clavicula este frecventa in astfel de cazuri, insa ea se vindeca relativ usor. In plus, aceste probleme nu sunt neaparat specifice nasterilor de copii cu macrosomie, ci pot aparea si la nasterea unor copii cu greutate normala.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2021

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII