Este ciudat dar adevarat: și bărbații pot alăpta - iată în ce condiții

Este ciudat dar adevarat -  si barbatii pot alapta - iata in ce conditii

Este ciudat dar adevarat: și bărbații pot alăpta - iată în ce condiții

Spre deosebire de mameloanele feminine, mameloanele masculine par a fi pur decorative. Dar pot fi totuși funcționale? Ar putea secreta lapte, adică: ar putea bărbații să alăpteze?

Răspuns scurt: Da, în anumite circumstanțe. Cu toate acestea, dacă nu ești un liliac de fructe indonezian, probabil că nu ți se va întâmpla în mod natural :)

Vei citi:
Lactația și la bărbați
Determinantul critic al lactației
Nivelurile de prolactină la bărbați pot crește
Alăptarea la sân, la bărbați, este posibilă

Lactația și la bărbați

Este ciudat dar adevarat: si barbatii alapta - conform publicatiei americane Scientificamerican.

Pentru început, lactația masculului a fost observată la câteva animale domestice, inclusiv pisici, capre și cobai, în rare ocazii. Cu toate acestea, lactația masculilor pare să fie obișnuită numai la liliecii de fructe dayak, deși nu este încă suficient de clar de ce masculii din această specie au abilitatea de a produce spontan lapte. Dar, important este că biologia umană face posibilă lactația și la bărbați.

Determinantul critic al lactației

Atât pentru femei, cât și pentru bărbați, țesutul mamar conține cavități goale numite alveole, care sunt căptușite cu celule care secretă lapte. Dar determinantul critic al lactației este prolactina, un hormon care este produs de glanda pituitară și care stimulează glandele mamare să producă lapte.

În mod normal, femeile care nu sunt însărcinate pot avea aproape dublul cantității de prolactină care circulă în organism decât bărbații, potrivit National Institutes of Health. Această concentrație poate crește de aproape zece ori în timpul și după sarcină.

Nivelurile de prolactină la bărbați pot crește

Cercetările au arătat că nivelurile de prolactină la bărbați pot crește, de asemenea, conform unei recenzii din 2008 privind alăptarea masculină, publicată în revista Trends in Ecology and Evolution.

De exemplu, oamenii de știință au documentat alăptarea la supraviețuitorii bărbaților din lagărele celui de-al Doilea Război Mondial, care au suferit de foame, luni la rând. După ce au primit o nutriție adecvată, glandele lor producătoare de hormoni și-au revenit mult mai repede decât ficatul (care metabolizează în mod normal hormonii), ducând la vârfuri hormonale care au cauzat lactația.

În mod similar, o afecțiune numită ciroză hepatică poate provoca lactația prin perturbarea funcției normale a organului, de metabolizare a hormonilor.

Problemele de sănătate care afectează glanda pituitară sau hipotalamusul, care în mod normal inhibă eliberarea de prolactină, pot provoca, de asemenea, producția de lapte la bărbați.

De exemplu, un studiu din 2010 publicat în Canadian Medical Association Journal a documentat alăptarea la un bărbat cu o tumoare hipofizară.

Alăptarea la sân, la bărbați, este posibilă

Alăptarea la sân, la bărbați, este posibilă, dar producția de hormon prolactină este necesară pentru a induce lactația, astfel încât lactația masculină nu are loc în condiții normale.

De asemenea, bărbaților le lipsesc acei lobuli speciali la sâni care sunt prezenți anatomic în sânul unei femei.

Producția spontană de lapte care nu este asociată cu nașterea, cunoscută sub numele de galactoree, poate apărea la femei dar și la bărbați.

► Citeste in continuare 3 SECRETE pentru stimularea lactatiei sau cum sa ai o productie mare de lapte la tzitzi - confesiunile unei mămici

Despre stimularea productiei de lapte matern, te invitam sa citesti si

Cum se poate imbunatati calitatea si cantitatea laptelui matern

5 sfaturi pentru stimularea lactației cand ai impresia că nu ai lapte suficient

Stimularea lactatiei: fursecurile delicioase care sunt de mare folos

Forumul de ALAPTARE 

Pe forumul desprecopii.co exista un FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca. 

  Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2021

sursa Strange but True: Males Can Lactate

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII