4 motive pentru care sucul de fructe NU este un recomandat bebelușilor

4 motive pentru care sucul de fructe nu este un recomandat bebelusilor

4 motive pentru care sucul de fructe NU este un recomandat bebelușilor

Deși orice mămică își imaginează că sucul natural de fructe nu poate fi decât foarte sănătos pentru bebeluș, lucrurile nu sunt așa de simple.

• Iată niște motive pentru a nu grăbi introducerea sucului în alimentația bebelușului:

Vei citi:
Explicațiile din partea pediatrilor de la AAP
Malnutriția și statura mică la copii
Evită utilizarea sucului înainte de vârsta de 1 an
De ce recomandările sunt dure?

Iată explicațiile din partea pediatrilor de la Academia Americană de Pediatrie:

1. Sucul de fructe este destul de sărac din punct de vedere nutritiv. În general, se adaugă vitamina C sintetică sucului de fructe pentru a-l face mai nutritiv. Aevărul este că sucul de fructe e doar o formă de zahăr lichid.

2. Sucul de fructe este sățios, ceea ce va scade considerabil pofta de mâncare a copilului - deci copilul va fi mai puțin interesat să mănânce alte alimente nutritive.

3. Când bebelușul bea suc de fructe - în special dintr-un biberon, sau cană de bebeluși - zahărul se depune pe dinți și îi poate face carii.

4. O alimentație bogată în suc de fructe îi va cauza diareea.

Malnutriția și statura mică la copii au fost asociate cu un consum excesiv de sucuri

Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă ca laptele matern să fie singurul nutrient alimentat sugarilor până la vârsta de 6 luni. Pentru mamele care nu pot alăpta sau care aleg să nu alăpteze, o formulă preparată pentru sugari poate fi utilizată ca sursă completă de nutriție. Nu este nevoie de nutrienți suplimentari. Nu există nicio indicație nutrițională pentru a da suc de fructe sugarilor mai mici de 6 luni. Oferirea sucului înainte ca alimentele solide să fie introduse în alimentație ar putea risca ca sucul să înlocuiască laptele, ceea ce poate duce la un aport redus de proteine, grăsimi, vitamine și minerale, cum ar fi fier, calciu și zinc. Malnutriția și statura mică la copii au fost asociate cu un consum excesiv de sucuri.

Este indicat să se evite complet utilizarea sucului la sugari înainte de vârsta de 1 an

Atunci când sucul este indicat din punct de vedere medical pentru un sugar mai mare de 6 luni, este prudent să se dea copilului într-o cană. Cariile dentare au fost, de asemenea, asociate cu consumul de suc. Expunerea prelungită a dinților la zaharurile din suc este un factor major care contribuie la cariile dentare. Recomandările AAP și ale Academiei Americane de Stomatologie Pediatrică afirmă că sucul ar trebui să fie oferit copiilor mici doar într-o ceașcă, nu într-o sticlă, și că sugarii nu trebuie așezați în pat cu biberonul în gură. Practica de a permite copiilor să bea din sticlă pe tot parcursul zilei duce la expunerea excesivă a dinților la carbohidrați, ceea ce favorizează dezvoltarea cariilor dentare.

Sugarii pot fi încurajați să consume fructe întregi sau piure. După vârsta de 1 an, sucul de fructe poate fi folosit ca parte a unei mese sau ca gustare. Nu trebuie sorbit pe tot parcursul zilei sau folosit ca mijloc de a calma un copil supărat. Deoarece sugarii consumă <1600 kcal/zi, 120 ml de suc pe zi, reprezentând jumătate din porția zilnică recomandată de fructe, este mai mult decât adecvată.

Academia Americană de Pediatrie spune că nu este nevoie să introduci sucul chiar și după un an! Și dacă o faci, asigură-te că este 100% suc de fructe și asigură-te că îl diluezi jumătate suc și jumătate cu apă. De asemenea, ar trebui să limitezi cantitatea: ⠀

• Copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani: Nu mai mult de 120ml pe zi⠀
• Preșcolari cu vârsta cuprinsă între 4 și 6 ani: Nu mai mult de 180ml pe zi⠀
• Copii cu vârsta cuprinsă între 7 și 18 ani: Nu mai mult de 235ml pe zi⠀

De ce recomandările sunt dure?

Experții spun că sucul oferă o valoare nutritivă mică, adaugă prea multe calorii și contribuie la apariția cariilor. ⠀

De asemenea, poate exista un alt motiv pentru a ține sucul departe de ceașca micuțului tău. Un raport de anul trecut a constatat că aproape jumătate din sucurile de mere, amestecuri, struguri și pere vândute în magazine au niveluri ridicate de metale nesigure precum cadmiul, arsenicul anorganic și/sau plumbul. Acestea includ mărci populare de sucuri și cele în cutii sau pungi comercializate special pentru copii. ⠀

Deci, ce ar trebui să bea micuțul tău în loc de suc? Laptele și apa sunt opțiuni perfecte... și într-adevăr singurele băuturi de care are nevoie!

Când putem da bebelușului suc de fructe, cât și de care

Cand pot da bebelusului suc de fructe? - aceasta este una dintre desele intrebari de pe forumul mamicilor de bebelusi de la Desprecopii.

Iata de ce nu trebuie sa te grabesti sa ii oferi bebelusului tau suc de fructe iar daca o faci, afla de la ce varsta i-l poti oferi, de care si cat.

 Mai Cititi: Etapele de dezvoltare ale bebelusilor si Cresterea si dezvoltarea normala (0-12luni) 

Autodiversificarea: alimente pentru bebelusii fără dintisori

Multii parinti practica autodiversificarea cu bebelusul lor, fara macar sa stie ca asa se numeste. Citeste la acest link despre autodiversificare si alimentele care pot fi oferite mancaciosilor fara dinti.

 

 Mai Cititi: Etapele de dezvoltare ale bebelusilor si Cresterea si dezvoltarea normala (0-12luni) 

Aplicatie mobilă - Diversificarea Alimentatiei Bebelușului

Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)

 Functionalitati ale aplicatiei: ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului. 

► Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.

► Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone)

 

 Comunitatea Desprecopii - forum despre diversificare si retete pentru bebelusi

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII