Boli ale bebelușului care se manifestă cu vomă - sfatul medicului pediatru
Multe mămici sunt speriate și chiar isterizate de episoadele de vomă ale bebelușului. Unele pe buna dreptate - pentru că in unele cazuri, voma bebelușului poate anunța o anume boală de care e bine să știi.
⇒ Iată ce boli se pot manifesta prin vărsături la bebeluși, care sunt semnele de alarma și care e diferența intre vomă și regurgitatie - cu sfatul medicului pediatru.
Varsaturile bebelusului - motiv de panica
Regurgitatia nu e voma
Semnale de alarma cand bebelusul vomita
Nu fortati bebelusul sa manance prea mult
Ce boli se pot manifesta prin varsaturi la bebelus
Semnale ale deshidratarii bebelusului
Haideti alaturi de mamicile inteligente
De ce vomita bebelusul?
Cand bebe vomita, este normal ca mami sa se panicheze si de aceea, avea asa de multe intrebari de la sectiunea de intrebari de pe platforma Desprecopii. Care sunt asadar motivele si cand trebuie sa ne panicam?
Varsaturile bebelusului - motiv de panica
Multe mamici sunt speriate si chiar isterizate de episoadele de voma ale bebelusului. Unele pe buna dreptate - pentru ca in unele cazuri, voma bebelusului poate anunta o anume boala care trebuie detectata si discutata cu medicul pediatru.
Inainte de a intra in panica trebuie sa stii INSA ca toti bebelusii au episoade de voma cand regurgiteaza laptele papat insa aceasta problema se dimineaza pe masura ce muschii esofagului bebelusului se maturizeaza. Acest proces de maturizare al muschilor din zona esofagului bebelusului poate insa dura pana la 12 luni.
Regurgitatia nu e voma
Daca bebelusul tau este sanatos dar imediat dupa ce mananca sau “din senin” vomita , exista sansa ca de vina sa fie refluxul gastroesofagian. Refluxul apare atunci cand muschiul dintre esofagul si stomacul copilului tau nu functioneaza corect, permitand continutului stomacului sa “navaleasca” inapoi in gat.
Copilul nu-ti poate spune dar s-ar putea sa-l doara burtica si sa simta o arsura sau o iritatie in gat si in piept. Aceasta problema va dispare probabil dupa primul an de viata, atunci cand muschii se vor dezvolta. De citit pe larg Regurgitatul bebelusului; care sunt motivele si cand trebuie sa ne panicam
Semnale de alarma cand bebelusul vomita
care trebuiesc spuse medicului:
daca bebelusul are somnolenta, letargie
daca bebelusul are si febra
daca bebelusul nu suporta lumina (are fotofobie)
daca bebelusul are o eruptie cutanata
daca nu are scaune ( nu faca cacuta)
daca bebelusul are convulsii
daca bebelusul are varsaturi asociate cu diareea
daca bebelusul scade in greutate
Nu fortati bebelusul sa manance prea mult
Pentru ca orice mamica trebuie sa stie ce voma este diferita de regurgitarea, e bine de adaugat si ca multe mamici isi forteaza bebelusul sa manance mai mult decat are nevoie. In acest caz, trebuie scazuta cantitatea de de lapte data la fiecare masa - si eventual cresterea numarului de mese in cantatiti mai mici. De exemplu unui sugar i se poate oferi de 7-8 ori pe zi cate 100 ml lapte in loc de 5 ori catre 130 ml lapte.
Ce boli se pot manifesta prin varsaturi la bebelus
► La bebelusii mai marisori, starile de voma pot fi cauzate de gastroenterite - care vin si cu alte semnale ca: febra, diaree, crampe la stomac.
► O alta cauza pentru varsaturi ar putea rotavirusul - iar acest virus se poate lua din spitale - daca ati stat cu bebelusul in spital pentru tratarea altei boli.
► O alta cauza posibile pentru varsaturile bebelusului ar putea fi - din pacate - preumonia sau alte infectii din corp,
► In cazuri rare, varsaturile ar putea fi un semnal de meningita sau blocarea tractului digestiv.
► Si intoleranta la lactoza poate declansa stari de varsaturi la bebelus.
► Expunerea la fumul de tigară
Semnale ale deshidratarii bebelusului
Cand bebelusul vomita - e important pentru mamica sa se asigure ca bebelusul nu se deshidrateaza. In caz ca bebelusul e alaptat - i se ofera sanul cu generozitate.
Semne ale deshidratarii sunt:
- gurita si ochisori uscati
- pipi inchis la culoare
- bebelusul este obosit si morocanos
Citeste si detalii importante aici Deshidratarea la bebelusi - verifica schema normala de urina la bebelusi
Varsaturile bebelusului, ce e normal si ce nu?
Varsaturile bebelusului sunt o problema trecatoare pentru multi copilasi.
In afara faptului ca este murdar, probabil, nu trebuie sa va faceti griji. Varsaturile semnifica rareori o problema serioasa. Atat timp cat copilul pare ca se simte confortabil si castiga in greutate, nu aveti vreun motiv de ingrijorare. Iata ce este de facut atunci cand varsaturile pot semnala o problema mult mai serioasa.
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA
autor: Desprecopii.com,
Material realizat cu sfaturine dnei Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2024
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Sint interesata de aceasta rubrica, fiindca am bebe micut
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII