Omicron la copii duce la o boală nouă, dar familiară: crupa

Omicron la copii duce la o boala noua, dar familiara: crupa

Omicron la copii duce la o boală nouă, dar familiară: crupa

Varianta Omicron a Covid-19 pare să afecteze copiii sub 5 ani într-un mod nou: o tuse aspră, lătrătoare, cunoscută sub numele de crupă (o boală respiratorie) - relateaza NBC. Deși sună grav, tusea lătrătoare a crupei este de obicei ușor de tratat, spun medicii americani.

Vei citi:
Omicron și tusea lătrătoare la copii
Omicron poate duce la bronșiolită
Un diagnostic de cunoscut pentru medici
Risc de spitalizare, deoarece vaccinurile întârzie

Omicron și tusea lătrătoare la copii

Varianta Omicron a Covid-19 pare să afecteze copiii sub 5 ani într-un mod nou: o tuse aspră, lătrătoare, cunoscută sub numele de crupă (o boală respiratorie) - relateaza NBC - relatand studiile pediatrice ale Spitalului universitar specializat in pediatrie american: University Hospitals Rainbow Babies & Children's Hospital din Cleveland, Statele Unite.

Deși crupa, în general, nu este periculoasă, poate fi înfricoșătoare pentru părinții ai căror copii se infectează cu virusul.

Medicii spun că acest lucru se întâmplă cel mai probabil, deoarece se pare că omicronul tinde să se așeze mai sus în tractul respirator, nu adânc în plămâni. „Căile respiratorii ale copiilor mici sunt atât de înguste, încât este nevoie de mult mai puțină inflamație pentru a le înfunda”, a spus dr. Buddy Creech, expert în boli infecțioase pediatrice și director al Programului de cercetare a vaccinului Vanderbilt de la Centrul Medical al Universității Vanderbilt din Nashville, Tennessee.

Când un copil ce are căile respiratorii mici și inflamate respiră, face un zgomot distinctiv și poate duce la o tuse care sună ca un lătrat.

Creech a spus că el și colegii săi au observat „prezentări asemănătoare crupelor” la copiii mici care sunt testați pozitiv pentru Covid-19. Partea superioară a căilor respiratorii ale copiilor devine foarte umflată. „Când se întâmplă asta”, a spus el, „există acea tuse caracteristică lătrătoare”.

Omicron poate duce la bronșiolită

O serie de virusuri sezoniere, inclusiv virusul sincițial respirator, pot duce la crup și o infecție a tractului respirator numită bronșiolită. Acum se pare că Sars-Cov-2 – în special varianta omicron – ar trebui adăugat la acea listă.

Dr. Saif Al Qatarneh, pneumolog pediatru la Universitatea West Virginia, a spus că și el a observat o creștere a acestor diagnostice în tandem cu o creștere a cazurilor pediatrice de Covid.

Până acum, varianta omicron pare a fi mai puțin severă decât varianta delta, a declarat dr. Anthony Fauci în timpul unui briefing de la Casa Albă. Al Qatarneh a spus că el și colegii săi sunt îngrijorați de ceea ce se poate întâmpla în următoarele săptămâni, pe măsură ce omicron continuă să se răspândească.

„Suntem încă la două-trei săptămâni de vârful omicronului”, a spus el. „Trebuie să ne pregătim pentru mai mulți pacienți - copii și sugari - care suferă de bronșiolită”.

Un diagnostic de cunoscut pentru medici

Un gând liniștitor pentru părinți este că bronșiolita și crupa sunt binecunoscute medicilor, care au decenii de experiență în tratarea afecțiunilor.

Crupa este un diagnostic pediatric”, a spus dr. Mark Kline, medic-șef la Spitalul de Copii din New Orleans. „Crupa infecțioasă este una dintre primele boli despre care înveți când ești stagiar în pediatrie”. Echipa lui Kline, de asemenea, a observat o creștere a crupei legată de Covid.

Dr. Amy Edwards, expert în boli infecțioase pediatrice la Spitalul Universitar Rainbow Babies & Children's Hospital din Cleveland, a fost de acord. „Ca pediatri, a vedea mai mulți copii cu aceste diagnostice este ciudat de liniștitor”, a spus ea, „pentru că am avut de-a face cu aceste condiții întreaga noastră carieră”.

Crupa poate fi un diagnostic înfricoșător pentru parinți, dar "asta nu înseamnă că există vreo problemă cu plămânii”, a spus ea. „Tratamentul principal este de a menține căile aeriene superioare deschise și curate până când inflamația dispare”.

Crupa poate necesita câteva zile de steroizi, dar adesea dispare de la sine. Uneori, copiii cu bronșiolită au nevoie de oxigen sau de tratamente respiratorii, a spus Edwards, înainte de a se recupera complet.

Risc de spitalizare, deoarece vaccinurile întârzie

Edwards și alți medici vor să-i liniștească pe părinți confirmând că marea majoritate a copiilor mici cu Covid-19 este probabil să aibă o boală ușoară. Dar este posibil ca unii copii, chiar și cei anterior sănătoși, să dezvolte complicații grave care necesită spitalizare.

Recent, CDC a publicat noi date care arată că ratele de spitalizare sunt în creștere în rândul celor mai mici, pentru care nu există vaccin: cu vârste cuprinse între 0 și 4 ani.

Vaccinurile sunt una dintre cele mai bune modalități de a proteja împotriva infecțiilor.

Mai multe despre - Vaccinarea anti-Covid a copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani va începe la data de 26 ianuarie

Despre cum distrugem virusurile din apropierea noastra, mai poti citi

Cum spalam hainele pentru a fi siguri ca distrugem bacteriile si virusurile?

5 lucruri pe catre trebuie sa le dezinfectezi pentru a impiedica răspandirea virusului

Cat timp traieste coronavirusul COVID-19 pe haine? Iata ce trebuie sa stii

Cum se transmite coronavirusul: o tuse, un stranut in apropiere sau un sarut pe obraz 

Coronavirusul poate supravietui zile întregi pe plastic si inox

Telefonul nostru poate fi o ruta de infectare cu coronavirus - iata cum il poti dezinfecta

 Verifica ultimele stiri despre coronavirus in Romania pe topicurile de discutii 

Coronavirusul este și in Ro

Ce facem în situații de criză - COVID 2019

► Citeste si Coronavirusul si sarcina. Sfaturi importante pentru gravidute si intreaga familie de la medicul ginecolog

Despre CORONAVIRUS in Romania

Coronavirusul si gripa - asemanari si diferente

Cum se transmite coronavirusul: o tuse, un stranut in apropiere sau un sarut pe obraz

Coronavirus: 9 reguli esentiale de respectat daca avem in casa persoane din categoria de risc - sfaturi din presa italiana

Coronavirusul si copiii - patru masuri esentiale pentru a-i proteja. Sfaturi de la UNICEF

Ce este coronavirus, virusul al carui focar a inceput in China si cum ne putem feri

Protejeaza-te impotriva coronavirusului cu un simplu pas

desprecopii.com (c) 2022

sursa

https://www.nbcnews.com/health/health-news/omicron-variant-kids-croup-cough-rcna11170

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII