Nou-născuți mici și nou-născuți mari, nou-născuți slabi și nou-născuți grășuni - iată de ce bebelușii vin în diverse forme și greutăți.
Ce greutate și lungime are bebelușul la naștere? Nou-născuții vin pe lume în diverse lungimi și greutăți - acoperind complet gama care începe cu foarte mici și slabi până la bebeluși mari și grășuni.
Majoritatea bebelușilor la termen (născuți între săptămâna 37 de sarcină și săptămâna 40 de sarcină) cântăresc între 2,7 și 4 kilograme - aceasta fiind considerat intervalul de greutate medie a unui bebeluș.
Lungimea medie a bebelușilor variază de la 48 la 53 centimetri - acesta fiind considerat intervalul de lungime medie a unui nou-născut. Iată o trecere în revistă a tuturor categoriilor de dimensiuni ale bebelușilor la naștere.
- veti citi:
Bebelușul la naștere - ce lungime și greutate va avea?
Intervalul de lungime și greutate medie ale unui bebeluș
Greutatea și lungimea bebelușului se monitorizează atent in primul an cu ajutorul graficelor de creștere
Bebelușul prematur
Bebelușul micuț sau slab
Bebelușul cu greutate și lungime medie
Bebelușul mare
Cât ia bebelușul in greutate în primul an
Bebelușul la naștere - ce lungime și greutate va avea?
Nou-născuții vin pe lume în diverse lungimi și greutăți - acoperind complet gama care începe cu foarte micuți și ajungând până la bebeluși grășuni.
În general, ecografiile făcute în timpul sarcinii oferă informații viitorilor părinți despre sexul bebelușului - însă lungimea exactă și greutatea rămân o surpriză până în momentul nașterii.
Intervalul de lungime și greutate medie ale unui bebeluș
Majoritatea bebelusilor la termen (nascuti intre saptamana 37 de sarcina si saptamana 40 de sarcina) cantaresc intre 2,7 si 4 kilograme - aceasta fiind considerat intervalul de greutatea medie a unui bebelus.
Lungimea medie a bebelușilor variază de la 48 la 53 centimetri - acesta fiind considerat intervalul de lungime medie a unui nou-născut.
Bebelușii care se nasc mici sau cu greutate mai mică sau chiar mai devreme de 37 de săptămâni - sunt în general bebeluși sănătoși - dar întotdeauna o evaluare a medicului la naștere este necesară.
Majoritatea bebelușilor vor pierde din greutate (între 5 și 7 procente) imediat după naștere, datorită eliminării excesului de lichid. Dacă însă bebelușul pierde prea mult din greutate - ar putea fi un indiciu al unei probleme de sănătate care necesită atenție medicală urgentă. În general, bebelușii își recâștigă greutatea de la naștere în două săptămâni de la naștere.
Greutatea și lungimea bebelușului se monitorizează atent in primul an cu ajutorul graficelor de creștere
Greutate si marimea bebelusului la nastere sunt indicatori eficienti ai starii sale de sanatate de aceea - in primul an, se monitorizeaza atent cum creste bebelusul in greutate si lungime cu ajutorul graficelor de crestere.
► Util
Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
In general bebelusul isi dubleaza greutatea de la nastere intre luna 3 si luna 4 si isi tripleaza greutatea de la nastere in jurul varstei de 12 luni.
In ceea ce priveste lungimea, bebelusl isi va mari lungimea (inaltimea) cu 50% din lungimea de la nastere la aniversarea primului anisor (12 luni).
Si acum sa trecem in revista dimensiunile bebelusilor- pe larg
Bebelușul prematur
Bebelusii nascuti inante de saptamana 37 de sarcina sunt nascuti cu o greutate mai mica. Aproximativ 1 din 13 bebelusi nascuti prematur cantaresc mai putin de 2,7 kg.
O greutate mica a bebelusului la nastere poate fi datorata tensiunii arteriale ridicate a mamicii in timpul sarcinii, a unei probleme cardiace a mamei, a fumatului sau consumului de alcool sau droguri in timpul sarcinii.
Bebelusii premtaturi cu greutate mica au in general probleme respiratorii si dificultati in alimentatie. In general prematurii primesc atentie speciala si isi petrec o perioada in sectia speciala de prematuri unde sunt monitorizati atent, pana pleaca acasa.
Bebelușul micuț sau slab
Unii bebelusi se nasc lungi si slabi - in general datorita genelor mostenite de la parinti.
Varsta mamei, ordinea de nastere a bebelusului (daca e primul sau mai are si alti frati) - sau daca sunr gemeni - toate acestea au impact asupra lungimii si greutatii bebelusului la nastere. Deoarece bebelusii mici sau slabuti nu au prea multa grasime corporala - pot avea probleme cu reglarea temperaturii corpului.
Puseurile de crestere ale bebelusului - au loc de obicei intre ziua 7 si ziua 10 de la nastere - apoi la 6 saptamani de viata.
Bebelușul cu greutate și lungime medie
Un bebelus nascut la timp (la 40 de saptamani de sarcina) are cele mai multe sanse sa aiba o lungime si o greutate considerata (medie) - sau normala.
Bebelusii nascuti la timp se adapteaza cel mai usor la viata din afara burticii mamicii - avand in general - mai putine probleme de hranire si somn decat ceilalti bebelusi.
Bebelușul mare
Bebelusii nascuti dupa data la care sunt asteptati - adica peste termen - pot debuta cu o greutate si o lungime mai mare decat cea considerata medie - si au mai multa grasime corporala. Un rol important il joaca si genetica - asadar daca unul din parinti a fost nascut peste termen, sunt sanse mari ca si copilasul sau sa se nasca fara graba.
Daca mama ia prea multe kilograme in timpul sarcinii - atunci bebelusul are sanse mari sa se nasca cu o greutate peste medie. Cauza cea mai comuna a bebelusilor mari (cu greutate mare la nastere) este diabetul de sarcina al mamei.
In general, un bebelus mare si grasun - poate duce la o nastere mai dificila.
Cât ia bebelușul in greutate în primul an
Cat ia bebelusul in greutate in primul an, cat de des trebuie sa manance si cat ar trebui sa canteasca la finalul primei luni? acestea sunt intrebari de pe lista fiecarei mamici de bebelus. Este important de stiut care este ritmul de creste al bebelusului in primele saptamani de viata, cate kilograme trebuie sa aiba la implinirea unui anisor dar si cat de mare este stomacelul bebelusului si cum putem monitoriza dezvoltarea sa in saptamanile esentiale din primele luni de viata. Iata tabelele de crestere in greutate si lungime - la fete si baieti.
Primul an al bebelusului sau Odiseea celor 52 de saptamani ale bebelusului, este crucial pentru dezvoltarea ulterioara a copilului. Iata in detalii concrete, de la saptamana la saptamana, cum creste, ce prefera, cum doarme, cum invata si cum invata sa creasca frumos.
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.
Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024
referinte medicale: Academia Americana de Pediatrie - norme de sanatate pentru copii 2023
Pediatric Obesity - Journal of Pediatry - Bristol Unversity
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII