Preconcepție: 5 vitamine și minerale de care tu și bebelușul aveți nevoie

Preconceptie: 5 vitamine si minerale de care tu si bebelusul aveti nevoie

Preconcepție: 5 vitamine și minerale de care tu și bebelușul aveți nevoie

Toți macro și micronutrienții sunt importanți pentru sarcină, toate vitamnele și toate mineralele. Însă, uneori nu reușim să ne asigurăm necesarul zilnic optim - fie din cauza că nu consumăm calorii suficiente, nu avem alimente de calitate sau din cauză că respingem anumite alimente, în special din regnul vegetal.

Fiecare grupă de alimente vine cu beneficiile sale și de aceea este esențial să avem o alimentație variată cu cea mai bună informație nutrițională. Doamna dr. Ruxandra Pleșea, Medic specialist Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, ne spune ce nu trebuie să lipsească din alimentație sau din regimul de suplimentare:

 Acidul folic (folații)

Știai că pentru a asigura sprijin optim pentru dezvoltarea bebelușului, este important să ai rezerve suficiente de folat în primele zile și săptămâni după concepție, înainte chiar să afli că ești însărcinată? Acesta este unul dintre motivele pentru care se recomandă să începi administrarea unui supliment pentru sarcină cu cel puțin o lună înainte de a începe să încerci să faci un copil. Un alt motiv este faptul că un supliment îți va furniza substanțe nutritive și antioxidanți pentru a-ți acoperi nevoile crescute din timpul sarcinii.

Acidul folic din alimentație, dar și din suplimentare, este implicat în formarea celulelor roșii ale sângelui și a strucurilor nervoase și mai ales, previne malformațiile severe congenitale precum defectele de tub neural și previne pierderile spontane de sarcină. În combinație cu alte vitamine din grupul B (B12 și B6) are rol în producția ADN-ului și ARN-ului celular.

Se recomandă administrarea unei doze de 400 mcg/zi preconcepțional până la 12 săptămâni de sarcină, deoarece aportul din alimentație este insuficient, acidul folic

găsindu-se în cantități limitate în legumele verzi. Femeile care au avut o sarcină cu un făt malformat, sunt diabetice sau epileptice, trebuie să administreze 5 mg de acid folic/folat pe zi până la 12 săptămâni de sarcină.

Cele mai bune surse sunt legumele cu frunze verzi, broccoli, avocado, mazăre, orez brun, carne de vită, ouă, brânză, somon.

 Ce este ELEVIT 1 și cum te poate ajuta atunci când încerci să concepi un copil: important de știut

Este demonstrată relația dintre deficiențele nutriționale în sarcină și existența riscului de apariție a unor afecțiuni ale fătului că defecte de tub neural (spîna bifida), anomalii cardio-vasculare, deficiență de dezvotare a membrelor, până la nașteri premature și decese intrauterine.

Elevit 1 este un supliment alimentar conceput special pentru a ajuta la acoperirea necesităților nutriționale din perioada de pre-concepție și

primele 12 săptămâni de sarcină, și reprezintă o combinație de multivitamine și minerale, printre care acid folic, vitamine din grupul B și metafolin. Mai multe despre Elevit 1 aici >>

 Cromul

Cromul este un mineral foarte util încă din preconcepție, deoarece ameliorează insulinorezistența în sindromul de ovar polichistic (SOP) și astfel îmbunătățește fertilitatea. Este bine de asigurat cu 3 luni înainte de momentul concepției.

Surse de crom: ceapă, roșii, broccoli, fasole verde, cartofi și mai ales suplimente cu crom.

 Vitamina E și vitamina C

Vitamina E și vitamina C au rol antioxidant și reglator hormonal, importante în imunitate. Împreună cu vitamina A, vitamina C, vitamina E și coenzima Q10, toate participă pentru a ne apăra de stresul oxidativ.

Surse de vitamina E: semințe de floarea soarelui, caise, ouă, frunze verzi, broccoli, nuci, papaya.
Surse de vitamina C: fructe și legume proaspete.

 Iod

Iodul este un mineral esențial în producția de hormoni tiroidieni iar carența de iod are efecte deosebit de grave asupra bebelușului: de la pierderea sarcinii, naștere prematură, până la preeclampsie. Iodul ajută la dezvoltarea creierului și a sistemului nervos al bebelușului nenăscut. Sarcina crește necesarul de iod, iar bebelușul în curs de dezvoltare depinde doar de tine pentru un aport corespunzător din această substanță.

Surse de iod: ouă, pește, fructe de mare.

 Fier

Fierul este un element esențial în producția de hemoglobină din sânge, al mamei și al bebelușului, asigurând transportul oxigenului în celule. Dezvoltarea cerebrală și procesele cognitive ale bebelușului depind de fier. Nevoile de fier din timpul sarcinii se dublează și fără un bun aport, anemia se instalează frecvent în timpul sarcinii și poate persista mult timp chiar și după naștere. Carențele de fier duc la naștere prematură, oboseală a mamei, greutate scăzută la naștere a bebelușului.

Surse de fier: carne, legume cu frunze verzi, fructe uscate cereale integrale, nuci.

Primele 8 săptămâni după concepție sunt critice pentru dezvoltarea bebelușului, incluzând formarea organelor sale vitale. Și totuși, majoritatea femeilor nici nu știu că sunt însărcinate decât după ce bebelușul începe să crească și să se dezvolte. Suplimentarea cu o formulă cu multivitamine și minerale pentru sarcină, cum ar fi Elevit 1, poate ajuta la acumularea substanțelor nutritive esențiale atât în satisfacerea nevoilor mamei, cât și ale fătului. Elevit se recomandă pentru completarea unei alimentații echilibrate, variate, și a unui stil de viață sănătos.

Despre sarcină, citește și aceste sfaturi:

Insărcinată în timp de pandemie: experiența unei mămici și sfatul medicului
Ce se întâmplă cu corpul meu în primul trimestru de sarcină?
Ce se întâmplă cu corpul meu în al doilea trimestru de sarcină?
Ce se întâmplă cu corpul meu în al treilea trimestru de sarcină?

Autor: Desprecopii (c) 2022

PODCAST: O călătorie uimitoare te așteaptă

Pentru perioada embrionră
Planificare și primele
12 săptămâni de sarcina
Elevit 1
cu METAFOLIN
 • Elevit 1 conține Multivitamine, Minerale, Acid Folic, și Metafolin
 • Elevit 1 asigură aportul optim de folați tuturor femeilor: 400 micrograme de Metafolin + 400 micrograme acid folic
 • Conține fier sprijinind diviziunea celulelor sanguine, contribuind la dezvoltarea sănătoasă a fătului, și ajută la reducerea stării de oboseală a viitoarei mămici.
 • Conține Seleniu si Iod ajutând la protecția membranelor celulare împotriva stresului oxidativ și susține dezvoltarea cerebrală
Citește despre ELEVIT 1   Cumpara ELEVIT 1
Pentru perioada fetală
Începând cu săptămâna 13
până la naștere
Elevit 2
Cu METAFOLIN și OMEGA-3
 • Elevit 2 conține OMEGA 3 (DHA + EPA) din sursă de încredere MEG-3
 • Elevit 2 MEG-3 îndeplinește cele mai înalte standarde de calitate și puritate, find fabricat în Malgrave, Nova Scoția
 • Aportul de DHA și vitamina B12 poate avea efecte benefice asapra funcției sistemului nervos.
 • Elevit 2 acizii grași omega-3 contribuie la dezvoltarea normală a creierului și vederii fatului


Citește despre ELEVIT2   Cumpara ELEVIT 2
Pentru perioada de după naștere/postnatală
Alăptare și îngrijirea postnatală
Elevit 3
cu OMEGA 3 și LUTEINĂ
 • Elevit 3 conține Multivitamine, Minerale, DHA, și Luteină
 • Elevit 3 contribute la dezvoltarea normală a creierului și vederii nou-nâscutului în perioada alăptării
 • Elevit 3 susține sitemul imunitar și sănătatea osoasă în perioada postnatală
 • Elevit 3 vitaminele complexului b și fierul contribuie la reducerea senzației de obosealăCiteste despre ELEVIT 3   Cumpara ELEVIT 3

*Acestea sunt suplimente alimentare. Citiți cu atenție prospectele sau informațiile de pe ambalaj