Reflexul gâtului tonic sau reflexul spadasinului - iata ce tebuie sa știi despre acest reflex al nou născuților

Reflexul gatului tonic sau reflexul spadasinului - iata ce tebuie sa stii despre acest reflex al nou nascutilor

Reflexul gâtului tonic sau reflexul spadasinului - iata ce tebuie sa știi despre acest reflex al nou născuților

Te-ai întrebat vreodată de ce brațele nou-născutului tău sunt mereu ridicate în somn? Iată ce trebuie să știi despre reflexul tonic al gâtului la bebeluși, postura de scrimă sau reflexul spadasinului - un reflex din naștere.

Vei citi:
Despre reflexul tonic al gâtului la bebeluși
Reflexul tonic al gâtului începe la 18 săptămâni de sarcină
Testarea reflexului tonic al gâtului
Când ar trebui să fii îngrijorat/ă?

Despre reflexul tonic al gâtului la bebeluși sau postura de scrimă

Îți vezi uneori nou-născutul întins pe spate arătând ca într-o poziție de scrimă? Poate părea ciudat, dar este doar unul dintre multele reflexe pe care le are copilul tău. Aceste posturi cu aspect amuzant înseamnă de fapt că sistemul nervos și creierul bebelușului tău se dezvoltă, așa că probabil nu trebuie să-ți faci griji.

Acest reflex, în special, în care capul bebelușului este întors pe aceeași parte cu brațul întins, cu celălalt braț îndoit la cot, se numește reflex tonic al gâtului. Pentru a ajuta proaspeții părinți să fie mai bine informați, avem aici un ghid cuprinzător cu tot ce trebuie să știi despre acest răspuns automat la bebeluși.

S-ar putea să observi că, în momentul în care capul bebelușului tău se întoarce într-o parte, brațul său corespunzător se va îndrepta, cu brațul opus îndoit, ca și cum ar fi într-o poziție de scrimă. Dar este posibil să nu observi ușor acest răspuns pentru că este subtil, iar dacă bebe plânge, este posibil să nu îl mai efectueze. Cu toate astea, reflexul dispare la vârsta de cinci până la șapte luni.

Atât reflexele Moro, cât și cele tonice ale gâtului ar trebui să fie prezente în mod egal pe ambele părți ale corpului. Dacă observi că reflexul pare diferit pe o parte sau că bebelușul se mișcă mai bine pe o parte a corpului decât pe cealaltă, discută cu medicului pediatru.

Reflexul tonic al gâtului începe la 18 săptămâni de sarcină

Următoarele sunt câteva reflexe normale înnăscute pe care le vei observa în primele săptămâni ale bebelușului. Dar nu toți sugarii dobândesc și pierd aceste reflexe exact în același timp. Acest tabel îți va oferi o idee generală la ce să te aștepți.Reflexul tonic al gâtului începe la 18 săptămâni de sarcină

Reflexul tonic al gâtului sau postura spadasinului începe de fapt în uter, la 18 săptămâni după concepţie. De fapt, se crede că acest reflex precoce îl ajută pe bebe să-și croiască drum în josul canalului de naștere. În plus, reflexul tonic al gâtului îl poate ajuta pe nou-născut să-și descopere mâinile și să dezvolte coordonarea ochi-mână.

Potrivit Healthline, acest reflex poate dura până când copilul tău are în jur de 5 până la 7 luni.

Dacă nou-născutul tău este pe spate, capul lui se va întoarce într-o parte, în timp ce brațul și, adesea, piciorul de aceeași parte a corpului s-ar extinde. Brațul opus se va îndoi apoi la cot și invers. Se mai numește și reflexul de scrimă, deoarece poziția bebelușului arată ca și cum ar fi gata să apuce o sabie și să spună: „En garde!

Mișcarea poate ajuta nou-născutul să-și descopere mâinile și chiar să dezvolte coordonarea timpurie mână-ochi.

Testarea reflexului tonic al gâtului

La medicul pediatru: În timpul controlului la medicul pediatru, acesta poate testa reflexul tonic al gâtului împreună cu alte răspunsuri la nou-născut.

În timp ce nou-născutul tău este întins, medicul pediatru îi va întoarce ușor capul într-o parte. Acesta va verifica apoi dacă un braț se va extinde în timp ce brațul opus se îndoaie. Capul bebelușului va fi întors în cealaltă parte pentru a vedea dacă are loc aceeași mișcare.

Acasă: De asemenea, poți testa reflexul tonic al gâtului acasă. Pune-ți copilul pe spate și întoarce-i ușor capul spre stânga. Apoi, când apare reflexul, bebelușul tău își va întinde brațul stâng în timp ce îl flexează pe cel drept lângă cap.

Apoi, întoarce ușor capul copilului la dreapta. Brațul drept se va extinde și stângul se va flexa.

Dacă bebelușul nu reacționează întotdeauna cu acest reflex, nu trebuie să-ți faci griji imediat, deoarece fiecare copil este diferit și poate depinde de cât de relaxat este.

Când ar trebui să fii îngrijorat/ă?

Este important să continui să observi reflexele nou-născutului. Pediatrul va verifica personal acest lucru pentru a observa dezvoltarea creierului și a sistemului nervos al copilului. Iată câteva lucruri la care ar trebui să fii atent/ă pentru a ști când să apelezi la un medic:

 Când bebelușul tău își întoarce capul spre stânga, brațul stâng ar trebui să fie extins și brațul drept ușor îndoit. Apoi când se îndreaptă spre dreapta, brațul drept este cel care se extinde și brațul stâng este îndoit. Ar trebui să contactezi un medic dacă o parte sau cealaltă arată diferit.
 Este timpul să-ți suni medicul pediatru dacă bebelușul își mișcă o parte a corpului mai bine decât cealaltă.
 Ar putea exista o problemă cu sistemul nervos al bebelușului dacă reflexul tonic al gâtului dispare pentru o perioadă, apoi revine.
 De asemenea, ar trebui să-i spuni medicului dacă reflexul a dispărut înainte de aproximativ 4 până la 5 luni sau dacă persistă peste 7 luni până la copilărie.

Reflexele sunt unul dintre lucrurile care ne fac să știm că bebelușii noștri se dezvoltă în mod natural. Dar dacă observați ceva neobișnuit cu mișcările nou-născutului, nu ezita să consulți medicul copilului.

► Citeste si Bebe tresare în somn? Răspunsul poate fi REFLEXUL MORO - iata ce tebuie sa știi despre acest reflex al nou născuților

Prima saptamana acasa cu noul-nascut

Prima saptamana a copilului nou-nascut va aduce mari schimbari atit pentru proaspata mamica cat si pentru mica fiinta.  Dumneavoastra va veti adapta la noua postura de proaspata mamica si la sarcinile pe care le implica aceasta postura, iar bebelusul se adapteaza la noua lui viata. Este o perioada cu mari bucurii dar posibil si cu imense temeri. Iata ce trebuie sa stii pentru a fi pregatita in prima saptamana cu bebe acasa.

 Ghid de alaptare

Desprecopii va ofera cel mai complet ghid de alaptare. Cititi pe larg toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor. 

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

 Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici. 

 Despre recuperarea mamei dupa nastere, merita sa citesti si:

 Sfaturi pentru recuperare dupa cezariana
Cum si cand ne recapatam silueta
Controalele post-natale
Revenirea la normalitate dupa o nastere
Refacerea dupa o nastere prin cezariana
O imagine pozitiva despre sine dupa nastere

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII