Iodul in timpul sarcinii și alăptarii: recomandarea Academiei Americane de Pediatrie cu update de 2023
Iodul este un element vital pentru dezvoltarea creierului şi a sistemului nervos înainte de naştere. Deficitul de iod poate duce la scăderea a IQ-ului bebeluşului cu până la 13.5 puncte.
Necesarul de iod la femeia însărcinată şi care alăptează creşte, OMS recomandând un aport de iod de 250 µg/zi. Cantitatea de iod din apă şi alimente depinde de conţinutul în iod al solului din regiune. În zonele cu deficit de iod aportul acestuia prin alimentaţie este insuficient. Unele vegetale şi apa potabilă sunt surse de iod, dar conţinutul lor în iod variază în funcţie de concentraţia acestui element în sol, astfel în zonele geografice cu deficit de iod, cum este şi cea mai mare parte din România, aportul de iod prin alimentaţie este insuficient. În aceste regiuni s-au introdus programe de suplimentare a iodului în alimentaţie prin iodarea universală a sării şi prin fortifierea unor alimente cu iod precum pâinea şi uleiul.
Iata care este recomandarea Academiei Americane de Pediatrie in ceea ce priveste rolul iodului pentru femeile insarcina si care alapteaza - cu update de 2023.
Vei citi:
Expuse riscului de deficit de iod în timpul sarcinii si alăptării
Recomandărilor AAP privind iodul
Surse de iod
Recomandarea Academiei Americane de Pediatrie - iodul si femeile care sunt insarcinate sau alapteaza
În materialul „Deficiența de iod, substanțe chimice poluante și tiroida: informații noi despre o problemă veche”, Academia Americana de Pediatrie (AAP) recomandă ca femeile însărcinate și cele care alăptează să fie informate despre potențialele probleme legate de iod.
Iodul este o componentă vitală a hormonilor tiroidieni tiroxina (T4) și triiodotironina (T3). Nivelurile de hormoni tiroidieni ale mamei afectează creșterea adecvată a fătului și dezvoltarea neurologică în timpul sarcinii și după naștere.
Sunt expuse riscului de deficit de iod în timpul alăptării:
Femeile care nu consumă în mod regulat produse lactate sau fructe de mare.
Femeile care fumează.
Femei care nu folosesc sare iodată.
Femeile care consumă alimente care conțin goitrogeni, care sunt substanțe ce pot afecta cât de bine glanda tiroidă produce hormoni tiroidieni. Aceste alimente includ varza de Bruxelles, varza, conopida, ridichile si broccoli.
Recomandărilor AAP privind iodul
Ia un supliment cu cel puțin 150 μg de iodură.
Evită expunerea la excesul de nitrați din apa de băut, care poate fi o problemă la apa de fântână, dar evită și legumele cu conținut ridicat de nitrați, inclusiv țelina, salata verde, spanacul, morcovii și sfecla.
Evită expunerea la tiocianat nefumând și evitând fumatul pasiv, precum și neconsumând cantități mari de legume crucifere, mai ales când sunt crude, inclusiv varză, napi, broccoli și varză de Bruxelles.
Folosește sare de masă iodată.
Surse de iod
Iodul se găsește în sol și ocean, care variază în cantitate și va afecta cantitatea de mineral conținută într-un aliment. Iodul se găsește în principal în alimentele cu proteine animale și în fructele de mare și, într-o măsură mai mică, în alimentele fortificate precum pâinea, cerealele, laptele și:
alge marine (nori, kelp, kombu, wakame);
pește, crustacee (codul, conserva de ton, stridii, creveți);
sare de masă etichetate „iodată”;
lactate (lapte, brânză, iaurt);
ouă;
ficat de vită;
pui;
formula fortificată pentru sugari.
Alimentele cele mai bogate în iod sunt peştele (ton, cod, macrou), fructele de mare şi algele marine. Laptele matern are un conţinut crescut de iod, care poate asigura necesarul pentru sugarii alimentaţi natural.
Deși femeile însărcinate ar trebui să fie conștiente de această problemă, AAP afirmă că foarte puține femei consumă suficiente legume crucifere, cu frunze sau rădăcinoase pentru ca aceste surse de tiocianat să fie de îngrijorare. În plus, sarea de masă este fortificată cu iod, dar mulți oameni sunt surprinși să afle că nu toate tipurile de sare conțin iod:
Majoritatea mărcilor de sare de mare nu sunt iodate sau fortificate cu iod.
Sarea kosher nu este iodată.
Alimentele procesate sunt de obicei făcute cu sare neiodată.
Sarea de masă nu este îmbogățită cu iod în toate țările, în special în Europa, unde laptele, zahărul și chiar uleiul de gătit ar putea fi iodat în mod obișnuit.
Cel mai important, reține că puține alimente sunt în mod natural surse bune de iod și pot include fructe de mare, crustacee și alge marine. Conținutul de iod al alimentelor depinde și de locul în care au fost capturate sau cultivate, deoarece conținutul de iod al apei de mare și al solului variază în diferite locații.
Cele mai mari surse de hrană sunt de obicei cele care sunt direct fortificate cu iod sau care implică utilizarea hranei iodate pentru animale, cum ar fi carnea și produsele lactate.
Cum facem suplimentare cu iod în sarcină şi alăptare?
Recomandarea practică pe care o fac pacientelor mele este de a începe cu 6-12 luni înainte de o sarcină suplimentare cu iod în doză de 150 µg/zi, pe care să o menţină pe durata sarcinii şi alăptării. În cazul femeilor însărcinate care nu au făcut profilaxia deficitului de iod prenatal, le recomand să ia o suplimentare cu iod de 200 µg/zi pe durata sarcinii şi alăptării - spune Dr. Paul Adrian, medic specialist endocrinolog din CLuj.
La copil deficitul moderat de iod poate fi responsabil de o serie de anomalii de dezvoltare psihomotorie şi intelectuale precum deficite în domeniul vederii, motricităţii, capacităţii de percepţie şi o scădere a funcţiilor intelectuale. Deficitul de iod se asociază şi cu o scădere a IQ-ului global (cu până la 13.5 puncte) şi cu apariţia unor tulburări de tip hiperactiv cu deficit de atenţie. La făt, carenţa de iod antrenează frecvent prezenţa guşii, tiroida fetală fiind mai sensibilă decât cea maternă la deficitul de iod.
Dacă OMS ne oferă doar recomandări dar nu şi un model standard despre cum trebuie făcută în mod practic suplimentarea cu iod, Ghidul Asociaţiei Americane a Tiroidei - ATA ne oferă un astfel de model aplicat la realitatea americană. Atât timp cât în România nu există o recomandare clară asupra modului în care trebuie să facem această suplimentare, putem oare prelua modelul ATA?
Să facem o comparaţie între datele americane şi cele româneşti. În Statele Unite valoarea mediană ale iodului urinar (indice al aportului de iod) în populaţia generală, cât şi la gravide, este de aproximativ 170 µg/L. În România, valoarea mediană în populaţia generală este mult mai mică de 100-105 µg/L, iar la gravide şi mai mică 73 µg/L. (12)
În absenţa unor recomandări practice ale Ministerului Sănătăţii din România, pornind de la recomandările OMS, modelul american de implementare a acestora şi realitatea românească, recomandarea practică pe care o fac pacientelor mele este de a începe cu 6-12 luni înainte de o sarcină suplimentarea cu iod în doză de 150 µg/zi, pe care să o menţină pe durata sarcinii şi alăptării. În cazul femeilor însărcinate care nu au făcut profilaxia deficitului de iod prenatal, le recomand să ia o suplimentare cu iod de 200 µg/zi pe durata sarcinii şi alăptării - spune Dr. Paul Adrian, medic specialist endocrinolog din CLuj.
Stimularea lactatiei: fursecurile delicioase care sunt de mare folos
Cand vine vorba despre stimularea lactatiei, multe mamici de la Desprecopii sunt de parere ca exista niste biscuiti speciali care pot face minuni. De aceea vi-i prezentam si noi. Mult succes in alaptare. Mai departe...
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.
Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.
Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.
Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.
Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.
Forumul de ALAPTARE
Pe forumul desprecopii.co exista un FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca.
Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.
autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2023
Referinţe
1. WHO global database on iodine deficiency Geneva, World Health Organization, 2004
2. Assessment of the iodine deficiency disorders and monitoring their elimination. A guide for programme managers, Third edition. World Health Organization, 2007.
3. Assessment of iodine deficiency disorders and monitoring their elimination: A guide for programme managers, Second edition. World Health Organization 2001
4. Andersson M, De Benoist B, Delange F, Zupan J. Prevention and control of iodine deficiency in pregnant and lactating women and in children less than 2-years-old: conclusions and recommendations of the Technical Consultation. Public Health Nutrition. 2007;10(12 A):1606–1611.
5. NIH Office o Dietary Supplements – Iodine [online]
6. Guidelines of the American Thyroid Association for the Diagnosis and Management of Thyroid Disease During Pregnancy and Postpartum. The American Thyroid Association Taskforce on Thyroid Disease During Pregnancy and Postpartum , Alex Stagnaro-Green, Marcos Abalovich, Erik Alexander, Fereidoun Azizi, Jorge Mestman, Roberto Negro, Angelita
7. Dr. Paul Adrian: https://www.cluj-endocrinologie.ro/
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII