Hepatita misterioasă ce apare la copii: care sunt simptomele care ingrijorează - sfatul medicului

Hepatita misterioasa ce apare la copii: care sunt simptomele care ingrijoreaza - sfatul medicului

Hepatita misterioasă ce apare la copii: care sunt simptomele care ingrijorează - sfatul medicului

Numărul de cazuri de hepatită cu origine necunoscută a ajuns la aproape 200 de îmbolnăviri, in 14 țări din întreaga lume. Japonia și Canada se numără printre statele care au anunțat ultimele că au descoperit cazuri de hepatită cu origine necunoscută. Si in Romania s-a inregistrat un caz. Specialiștii încă încearcă să stabilească ce provoacă această afecțiune. Pe de altă parte, medicii spun că toate tipurile de hepatită pot fi evitate prin respectarea regulilor de igienă.

Până vor exista mai multe date, toţi părinţii trebuie să înveţe să recunoască semnele hepatitei acute grave la cei mici.  Un copil care are hepatita (icter) - este galben la piele şi la ochi; are o stare de oboseală extremă, foarte neobişnuită şi inexplicabilă prin efortul depus; are urina închisa la culoare, precum berea brună sau ceaiul negru; are scaune foarte deschise la culoare – asemănătoare celor pe care le avea copilul în primele luni de viaţă cât era alăptat la sân sau hranit cu formulă de lapte.

Vei citi:
Majoritatea celor afectați sunt copii cu vârste între o lună și 16 ani
Care sunt semnele că un copil are hepatită
Mulți pacienți au raportat simptome gastrointestinale
Hepatita B la copil: simptome, transmitere, prevenire si tratament

Majoritatea celor afectați sunt copii cu vârste între o lună și 16 ani

In Romania, a fost înregistrat primul caz - o fetiţă de 5 ani.  Boala hepatică misterioasă care a infectat copii din zeci de țări din întreaga lume a ajuns în Asia, cu un caz raportat în Japonia, și în Canada, relatează The Guardian. Sunt peste 190 de cazuri până acum, inclusiv unul în România. 140 de cazuri de hepatită acută au fost înregistrate în Europa. Dintre cazurile depistate, cel puțin un copil a murit și alți 17 au avut nevoie de transplant hepatic, potrivit OMS.DIn cazurile globale -  10% dintre bolnavi au avut nevoie de transplant de ficat.

Cazul raportat de România este cel al unei fetiţe de 5 ani, din zona Bucureşti-Ilfov, internată în spital pe 4 aprilie. Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, în cazul ei, nu a fost depistată nicio infecţie virală acută, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. „Starea copilului este stabilă, primeşte medicaţie simptomatică şi este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate şi nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la bază definiţia OMS de caz probabil, care se referă la insuficienţa hepatică, transaminaze peste 500 UI şi icter la un copil la care nu există markeri de infecţie virală hepatică”, informează comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Virusurile obișnuite care provoacă hepatită virală acută - cum ar fi virusurile hepatitei A, B, C, D și E - nu au fost detectate în niciunul dintre aceste cazuri.

Într-un interviu pentru Digi24, medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit despre cum ne putem proteja în fața unor astfel de infecții.

"Hepatitele, în general, pot fi prevăzute dacă respectăm regulile de igienă. Scăderea emoției legate de pandemie ne-a făcut mai puțin prudenți. Înainte nu cumpărăm obiecte de la magazin până nu le dezinfectam. Acum, aceste precauții s-au estompat și au creat o portiță pentru transmiterea unor patogeni care circulă în natură pe cale fecal-orală. Se contaminează niște alimente din cauza mâinilor sau a apei cu care sunt stropite și ajung la copii. Cheia ar fi să ne spălăm pe mâini și dacă consumăm alimente care nu se prepară termic, să le spălăm foarte bine.

Din datele pe care le avem, cel puțin în Scoția, unde au fost raportate primele cazuri, 12 din cei 13 pacienți au vârste până la 5 ani. Cei foarte mici care nu pot purta mască, nu se spală, duc mâinile la ochi. Trebuie să ne concentrăm pe lucrurile foarte simple, nu să ne speriem din nou și să ne izolăm", a explicat medicul pediatru Mihai Craiu.

Care sunt semnele că un copil are hepatită

Întrebat care sunt semnele că un copil are hepatită, medicul a răspuns că acestea diferă în funcție de vârsta copilului.

"Un sugar e simptomatic în 1-3% din cazuri, în timp ce un adolescent sau un adult, e simptomatic în 30-50%. Cu cât e mai mic, trebuie să fim cu un grad de vigilență mai mare", a precizat Mihai Craiu.

El a explicat și când un copil trebuie dus la spital: "Trebuie să ne uităm la semnele de suferință ale burții: greață, vărsături, diaree, dureri abdominale. Dacă apare icterul, culoarea galbenă a feței și a ochilor, atunci trebuie să mergem la spital".

Până vor exista mai multe date, toţi părinţii să înveţe să recunoască semnele hepatitei acute grave la cei mici. „Un astfel de copil are icter, adică este galben la piele şi la ochi; are o stare de oboseală extremă, foarte neobişnuită şi inexplicabilă prin efortul depus; are urini închise la culoare, precum berea brună sau ceaiul negru; are scaune foarte deschise la culoare – asemănătoare celor pe care le avea copilul în primele luni de viaţă cât era alăptat la sân sau cu o formulă de primă vârstă”, enumeră medicul pediatru.

"Nu este încă clar dacă a existat o creștere a cazurilor de hepatită sau o creștere a gradului de conștientizare a cazurilor de hepatită care apar în ritmul așteptat, dar nu sunt detectate. Deși un adenovirus este o ipoteză, sunt în desfășurare investigații pentru a determina cauza", a spus OMS într-un comunicat.

Mulți pacienți au raportat simptome gastrointestinale

Sindromul clinic "printre cazurile identificate este hepatita acută (inflamația ficatului) cu enzime hepatice semnificativ crescute", se arată în comunicat. Mulți pacienți au raportat simptome gastrointestinale, cum ar fi dureri abdominale, diaree și vărsături "precedate de prezentare cu hepatită acută severă", precum și niveluri crescute de enzime hepatice.

Majoritatea cazurilor nu au raportat febră, iar virusurile obișnuite care provoacă hepatită virală acută - cum ar fi virusurile hepatitei A, B, C, D și E - nu au fost detectate în niciunul dintre aceste cazuri, potrivit OMS.

Citeste mai multe despre hepatita:

Hepatita B la copil: simptome, transmitere, prevenire si tratament
Hepatita A: simptome si ce e facut
Hepatita E: un nou virus

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

Hepatita B la copil: simptome, transmitere, prevenire si tratament

Hepatita B (numita si hepatita serica) este cauzata de virusul hepatitei B (HBV - hepatitis B virus). HBV poate provoca un spectru larg de simptome, variind de la stare generala de rau la imbolnavirea cronica a ficatului, ce poate duce la cancer hepatic.

⇒ Iata ce trebuie sa stii despre Hepatita B la copil: simptome, transmitere, prevenire si tratament

autor Desprecopii din sursa: Digi24.ro (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Hepatita

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII