Opinie: Scandalul zahărului din produsele pentru bebelusi de la Nestlé ne obliga sa fim tot mai atenti la alegerea produselor pe care le dam copiilor nostri

Opinie: Scandalul zaharului din produsele pentru bebelusi de la Nestle ne obliga sa fim tot mai atenti la alegerea produselor pe care le dam copiilor nostri

Opinie: Scandalul zahărului din produsele pentru bebelusi de la Nestlé ne obliga sa fim tot mai atenti la alegerea produselor pe care le dam copiilor nostri

Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare din lume, adaugă zahăr și miere la laptele pentru sugari și la produsele din cereale vândute în multe țări mai sărace, contrar ghidurilor internaționale care vizează prevenirea obezității și a bolilor cronice, arată un raport.

Studiul a constatat că o porție de cereale Nestlé pentru bebelușii de șase luni conținea aproximativ un cub și jumătate de zahăr per porție.

Tinand cont de faptul ca obezitatea copiilor este un fenomen ingrijorator - acest scandal legat de zahărul adăugat în cerealele pentru bebeluși a stârnit preocupări semnificative printre părinți și specialiștii în sănătate. Descoperirea că unele produse destinate bebelușilor conțin cantități însemnate de zahăr, mai ales în țările în curs de dezvoltare, este alarmanta si subliniază necesitatea unei vigilente crescute în selecția alimentelor pentru cei mici. Acest caz ne reamintește cât de important este să citim cu atenție etichetele și să ne informăm temeinic despre ingredientele produselor alimentare pentru copii, pentru a asigura o nutriție adecvată și sănătoasă pentru dezvoltarea lor. Acest scandal trage un semnal de alarmă despre importanța alegerilor informate în alimentația infantilă și necesitatea unei reglementări mai stricte a industriei alimentare in contextul obezitatii de proportii epidemice la copii.

Deci ce este scandalul zahărului din cerealele pentru bebelusi - din produsele de la Nestlé și ce se întâmplă acum?

O investigație europeana recenta - a constatat că o porție de cereale Nestlé pentru bebelușii de șase luni conținea aproximativ un cub și jumătate de zahăr per porție.
Produsele alimentare pentru copii de la Nestlé vândute în țările cu venituri mici și medii conțin niveluri nesănătoase de zahăr, a constatat o investigație realizată de ONG-ul elvețian Public Eye și International Baby Food Action Network (IBFAN).

Public Eye, o organizație de investigație elvețiană, au trimis mostre din produsele alimentare pentru copii ale multinaționalei elvețiene vândute în Asia, Africa și America Latină la un laborator belgian pentru testare. Rezultatele și examinarea ambalajului produsului au evidențiat adaos de zahăr sub formă de zaharoză sau miere în mostre de Nido, o marcă de formulă de lapte ulterioară, destinată utilizării sugarilor cu vârsta de un an și peste, și Cerelac, o cereală destinată copiilor de vârstă între șase luni și doi ani.

Pe principalele piețe europene ale Nestlé, inclusiv Marea Britanie, nu există zahăr adăugat în formulele pentru copii mici. În timp ce unele cereale destinate copiilor mai mari conțin zahăr adăugat, nu există niciuna în produsele destinate bebelușilor între șase luni și un an.

În plus, în timp ce gigantul alimentar respectă restricțiile de comercializare în Europa, „profită și de slăbiciunea reglementărilor existente” în țările cu venituri mici și medii, a constatat sondajul.

„Există un standard dublu aici care nu poate fi justificat”, a spus Nigel Rollins, om de știință la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), când i s-a prezentat descoperirile noastre. Pentru Rollins, faptul că Nestlé nu adaugă zahăr la aceste produse în Elveția, dar este destul de fericit să o facă în medii cu resurse mai mici „este problematic atât din punct de vedere al sănătății publice, cât și din punct de vedere etic”. Rollins spune că producătorii pot încerca să-i obișnuiască pe copii cu un anumit nivel de zahăr la o vârstă foarte fragedă, astfel încât să preferă produsele bogate în zahăr. „Acest lucru este total nepotrivit”, crede el.


Cercetătorii au examinat aproximativ 150 de produse și au descoperit în multe cazuri că aceeași formulă pentru copii fără zahăr adăugat în Elveția, Germania, Franța și Marea Britanie, conținea niveluri nesănătoase ale acesteia în țări precum Filipine, Africa de Sud și Thailanda. „Există un standard dublu aici care nu poate fi justificat”, a spus Nigel Rollins, om de știință la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), când autorii i-au prezentat concluziile.

Riscul adausului de zahar in produsele pentru bebelusi

Nestlé controlează 20% din piața de formule pentru copii din lume, șeful de nutriție al companiei, Thierry Philardeau, declarând în 2020 că 15 milioane de bebeluși s-au bazat pe produsele sale.
Cerealele de grâu ale companiei Cerelac și laptele praf Nido sunt mărcile numărul unu din lume, cu vânzări de peste 2 miliarde de euro în 2022, potrivit companiei de business intelligence Euromonitor.

Citeste Zahărul și bebelușii - iată ce efecte are și cum îl putem evita

Autorii au descoperit că o porție de Cerelac pentru bebeluși de șase luni vândută în Thailanda conținea 6 g de zahăr (echivalentul unui cub și jumătate de zahăr per porție). În Germania și Marea Britanie, aceeași cereală instant nu avea deloc adaos de zahăr.

În timp ce alimentele cu zahăr natural, cum ar fi fructele, sunt sigure pentru sugari și copii, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) , zaharurile adăugate sunt problematice, deoarece pot deschide calea pentru obezitate și boli netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare - principalul cauza decesului în lume.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a cerut industriei alimentare să reducă „zaharurile libere” din 2019 din alimentele copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 36 de luni.

Raportul Public Eye subliniază, de asemenea, că OMS „avertizează că expunerea la zahăr la începutul vieții poate crea o preferință pe tot parcursul vieții pentru produsele zaharoase”, în special în primii doi ani de viață ai unui copil.

Obezitatea la nivel mondial s-a dublat din 1990

În același interval de timp, procentul copiilor și adolescenților obezi s-a înmulțit de patru ori, ajungând la 8% dintre cei cu vârsta între 5 și 19 ani. Daca in urma cu ceva timp in urma, era asociată cu țările cu venituri mari, obezitatea a devenit acum o problemă în țările cu venituri mici și medii.

Țările, inclusiv din Europa, urmează ghidurile alimentare recomandate de Codex Alimentarius, o organizație interguvernamentală prin care miniștrii comerțului stabilesc un set de standarde.

Deși sunt puternic criticați de OMS și influențați de un lobby intens, potrivit autorilor din spatele investigației, produsele Nestlé sunt conforme cu standardele Codex.

„Motivul pentru care produsele europene nu au zahăr adăugat nu este pentru că există legislații mai dure”, a declarat Laurent Gaberell, expert în agricultură și alimentație la Public Eye, pentru Euronews Health.

„Se datorează faptului că Nestlé a decis să nu adauge zahăr în hrana pentru copii pe piețele europene. Compania știe la ce se așteaptă consumatorii de aici”.

Tehnici de marketing lipsite de etică

În plus, raportul ridică preocupări etice suplimentare cu privire la practicile comerciale ale Nestlé. Ancheta a constatat că, în mai multe țări, multinaționalele influențe pe rețelele sociale „câștigă încrederea părinților în produsele sale”. Între timp, compania este conștientă de faptul că zahărul este rău pentru sugari.

„Nu este recomandat să adăugați zahăr atunci când pregătiți mâncarea pentru bebeluș și nici să oferiți băuturi îndulcite”, se arată în topul celor 9 recomandări a companiei pentru bebeluși pe versiunea franceză a site-ului său pentru părinți Baby & Me .

„Laptele matern este alimentul ideal și natural pentru fiecare sugar, iar OMS recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni. Nestlé urmează principiile Codului OMS și, prin urmare, nu comunică cu privire la produsele destinate copiilor sub 6 luni”, se arată pe pagina principală a site-ului francez, făcând referire la interdicția agenției ONU de a comercializa alimente pentru cei sub vârsta de șase luni.

Dar în alte părți ale lumii, autorii au descoperit că Nestlé folosește lacune legale sau implementarea slabă a codului pentru a continua să comercializeze lapte praf pentru sugarii cu vârsta sub șase luni.

Ce urmează pentru formula pentru bebeluși?

În urmă cu cincizeci de ani, gigantul alimentar a fost implicat într-un alt scandal pentru formulele pentru bebeluși, cunoscut sub numele de Baby Killer , care a dus la crearea Codului Internațional al OMS în 1981.

„Industria alimentară pentru copii este acuzată că își promovează produsele în comunitățile care nu le pot folosi în mod corespunzător; de folosire a reclamei, vânzătorii îmbrăcați în uniforme de asistentă, oferă mostre și trucuri gratuite care convingă mamele să renunțe la alăptare”, se arată în raportul din 1974, făcând ecou descoperirile actuale ale Public Eye. Oare de ce in Romania, nu este incurajata alaptarea inca de la nasterea bebelusului?

Reacționând la noua investigație, Nestlé a declarat pentru Euronews Health că „ușoarele variații ale rețetelor între țări depind de mai mulți factori, inclusiv reglementări, tendințele consumatorilor și disponibilitatea ingredientelor locale”.

Nestlé a subliniat, de asemenea, că au fost depuse eforturi semnificative în „întregul portofoliu” și că zaharurile adăugate au fost reduse cu 11% în cerealele pentru sugari la nivel mondial.
Ziaristii se intreaba totusi: Daca sunt capabili să producă alimente pentru copii fără adaos de zahăr în Elveția și Europa și se descurcă destul de bine din punct de vedere financiar, de e nu fac acelasi lucru si in alte părți ale lumii?

Specialistii consideră, că standardele Codex trebuie aliniate la recomandările OMS pentru omogenizarea nivelurilor de zahăr adăugat în alimentele pentru copii la nivel mondial.

Publicarea anchetei a atras atenția țărilor afectate, autoritățile indiene declanșând o anchetă asupra alimentelor pentru copii Nestlé. Autorii au lansat, de asemenea, o petiție prin care cer ca Nestlé să pună capăt standardelor duble.

Pe urmele zahărului ascuns

Sfatul pentru parinti: cititi etichetele... Si totusi - Cantitatea de zahăr adăugată in produse - nu este adesea dezvăluită în informațiile nutriționale disponibile pe ambalajul acestor tipuri de produse. În majoritatea țărilor, inclusiv în Elveția și în întreaga Europă, companiilor li se cere doar să indice cantitatea de zaharuri totale, care include și cele prezente în mod natural în lapte sau fructe întregi și nu sunt considerate dăunătoare sănătății.

În timp ce Nestlé evidențiază în mod proeminent vitaminele, mineralele și alți nutrienți conținute în produsele sale folosind imagini idealizante, nu este transparent când vine vorba de zahăr adăugat. Pentru a descoperi aceste „zaharuri ascunse”, am obținut produse Cerelac și Nido din mai multe țări pentru a le examina etichetele și, în unele cazuri, pentru a le analiza de către un laborator specializat.

„Primii doi ani de viață ai unui copil sunt deosebit de importanți, deoarece alimentația optimă în această perioadă scade morbiditatea și mortalitatea, reduce riscul de boli cronice și favorizează o mai bună dezvoltare în general”, explică OMS. În 2022, agenția ONU a cerut interzicerea zahărului adăugat și a îndulcitorilor în produsele alimentare pentru sugari și copii cu vârsta sub trei ani și a cerut industriei „să fie proactivă” și „susțină obiectivele de sănătate publică” prin reformularea produselor alimentare pentru copii.

Dar Nestlé pare să facă urechi surde la aceste apeluri, deocamdată. Citeste in continuare Știi cât zahar conțin băuturile răcoritoare pe care le bea copilul tău? Despre pericolul ascuns pentru sănătate

Autor: Desprecopii.com si informatii preluate de pe site-ul Euronews: What is the sugar scandal hitting Nestlé and what happens now?

Desprecopii.com © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII