Linişte, vă rugăm: avem un bebeluş în creştere. Despre cum se dezvoltă creierul lui bebe in burtica mamei și sfatul unui cercetator renumit

Liniste va rugam: avem un bebelus in crestere. Despre cum se dezvolta creierul lui bebe in burtica mamei si sfatul unui cercetator renumit

Linişte, vă rugăm: avem un bebeluş în creştere. Despre cum se dezvoltă creierul lui bebe in burtica mamei și sfatul unui cercetator renumit

Linişte, vă rugăm: avem un bebeluş în creştere. Acesta este sfatul unui celebru biolog genetician John J. Medina, autorul unei carti celebre din SUA: Regulile creierului unui bebelus: cum sa crestem cun copil inteligent si fericit.

• Cercetatorul american este de parere ca prima jumatate a sarcinii, deci pana in jurul saptamana 20 de sarcina, fatul are nevoie de multa liniste si de o mama foarte relaxata. Si ca greturile de sarcina sunt benefice pentru dezvoltarea creierului lui bebe.

 veti citi
Linişte,vă rugăm: bebeluş în creştere - despre dezvoltarea creierului fătului
Importanta lipsei stimulării
Dacă mami are greturi mari in sarcină, e chiar un semn foarte bun
 

Linişte,vă rugăm: bebeluş în creştere - despre dezvoltarea creierului fătului

Linişte, vă rugăm: avem un bebeluş în creştere. Acesta este sfatul unui celebru biolog genetician John J. Medina, autorul unei carti celebre din SUA: Regulile creierului unui bebelus: cum sa crestem cun copil inteligent si fericit. Cercetatorul american este de parere ca prima jumatate a sarcinii, deci pana in jurul saptamana 20 de sarcina, fatul are nevoie de multa liniste iar mami trebuie sa fie linistita. 

Dacă ar fi să dau un sfat de o propoziţie, bazat pe ceea ce ştim sigur despre dezvoltarea intrauterina. de-a lungul primei jumâtâţi a sarcinii, acesta ar fi următorul: bebeluşul vrea sâ fie lăsat în pace.

Importanta lipsei stimulării

Asadar, oferiti lui bebe cat mai multa liniste si relaxare. Cel puţin la început - spune cercetatorul american.

Din punctul de vedere al bebelusului, cea mai bunâ caracteristicâ a vieţii în burtica mamei este lipsa stimulârii. Uterul este întunecat, umed, cald, sigur ca un adăpost militar, şi mult mai liniştit decât lumea exterioarâ. Şi aşa trebuie sâ fie. Odatâ ce lucrurile s-au pus în mişcare, micul embrion de dinainte de apariţia creierului va crea neuroni la uimitoarea rata de 500.000 de celule pe minut. Ceea ce înseamnă mai mult de 8000 de celule pe secundâ; acest lucru se va petrece timp de câteva sâptămâni. Evenimentul este deja observabil la trei sâptămâni de la concepţie, şi continuă pânâ la mijlocul perioadei de sarcinâ - aproximativ saptamana 20 de sarcina.

Deci creierul fatului are o misiune uriaşă de realizat într-un timp foarte scurt! Bebe are nevoie de cat mai multa liniste si fara inerventii din partea parintilor sai.

De fapt, unii biologi geneticieni considerâ câ acesta este motivul pentru care greţurile de dimineaţâ persistâ în sarcina umanâ. Greaţa de dimineaţă, care poate dura întreaga zi (si, pentru unele femei, întreaga perioadâ de sarcinâ), poate fi greau pentru viitoarele mamici dar aceasta strategie de evitare le tine pesemne, departe de toxinele naturale din mâncârurile exotice sau contaminate.

Oboseala care acompaniaza sarcina Ie va tine pe femei departe şi de angajarea în activitâţi fizice care pot fi riscante pentm bebeluş. Cercetătorii consideră acum că acest lucru îl poate face pe copil mai deştept.

Dacă mami are greturi mari in sarcină, e chiar un semn foarte bun

Un studiu care urmeaza a fi publicat, urmăreşte copiii ale caror mame au suferit de greţuri majore şi au vomitat de-a lungul întregii sarcini. Cand copiii au ajuns la varsta şcolară, 21% au avut un punctaj de 130 sau chiar mai mult la testul standard de IQ, nivel considerat superior.

Daca mamele lor nu ar fi avut greturile de dimineaţă, doar 7% dintre ei s-ar fi descurcat la fel de bine. Cercetatorii au o teorie - care trebuie verificata - despre cauza acestui fapt. Doi hormoni care stimuleaza o femeie sa vomite pot acţiona, de asemenea, ca nutrienti neurali pentru creierul aflat în plină dezvoltare. Cu cat vomita mai mult mami -  cu atat se elibereaza mai mult nutrient, cu efecte mai mari asupra IQ-ului bebelusului.

Dar cum sa oferim cat mai multa liniste si relaxare lui bebe?

Cat de bine ne pricepem să lăsâm bebeluşul în pace - în acest stadiu sau în oricare altâ etapâ intrauterină? Nu ne prea pricepem. Cei mai mulţi dintre viitorii părinţi au o dorinţă masiva de a - stimula - creierul bebelusul...

Dar aceasta idee falsa alimenteaza de fapt un sector enorm al industriei jucariilor si gadgeturilor  - a carei singure strategiii verificate este de a manipula temerile parinţilor bine intenţionaţi. Fiţi foarte atenţi, pentru că sunt pe cale sâ va ajut să economisiţi o grâmadâ de bani - spune cercetatorul genetician american John J. Medina

Titlul original al acestei carti este: Brain Rules for Baby: How to Raise a Smart and happy Child Froin Zero by John J. Medina:

► Citeste in continuare Sarcina: principalele etape ale dezvoltarii fetale. Iata prin ce evenimente importante trece bebe cand creste in burtica.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Iulie 2023)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2023



 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII