Vitamina D in exces este dăunătoare: Iată avertismentul medicilor

Vitamina D in exces este daunatoare: Iata avertismentul medicilor

Vitamina D in exces este dăunătoare: Iată avertismentul medicilor

Desi vitamina D este o vitamina benefica pentru sanatate, excesul este dăunator. Hipervitaminoza D este legată de o gamă largă de probleme de sănătate potențial grave!

Supradozarea cu vitamina D este nu doar posibilă, dar și dăunătoare, avertizează medicii în jurnalul BMJ Case Reports, după ce au tratat un bărbat care avea nevoie de internare, din cauza aportului excesiv de vitamina D.

Vei citi:
Hipervitaminoza D
Nivelul de vitamina D era de 7 ori mai mare!
Există o tendință de creștere a hipervitaminozei D
Simptomele hipervitaminozei D

Prea multa vitamina D sau hipervitaminoza D

Hipervitaminoza D este în creștere și este legată de o gamă largă de probleme de sănătate potențial grave, subliniază ei.

Publicatia British Medical Journal a publicat un raport al unor medici care au tratat un bărbat care avea nevoie de internare, din cauza aportului excesiv de vitamina D.Cazul se referă la un bărbat de vârstă mijlocie care a fost trimis la spital de medicul său de familie după ce s-a plâns de vărsături recurente, greață, dureri abdominale, crampe la picioare, tinitus (țiuit în ureche), gură uscată, sete, diaree și scădere în greutate. (12,7 kg).

Aceste simptome au durat aproape 3 luni și au început la aproximativ 1 lună după ce a început un regim intensiv de suplimente de vitamine la sfatul unui terapeut nutrițional.

Bărbatul avea diverse probleme de sănătate, inclusiv tuberculoză, o tumoare a urechii interne - care a dus la surditate la acea ureche, o acumulare de lichid în creier (hidrocefalie), meningită bacteriană și sinuzită cronică.

El a luat doze mari din peste 20 de suplimente fără prescripție medicală în fiecare zi, care conțineau: vitamina D 150000 UI — necesarul zilnic este de 10 mcg sau 400 UI; vitamina K2 100 mg (necesar zilnic 100–300 μg); vitamina C, vitamina B9 (folat) 1000 mg (necesar zilnic 400 μg); vitamina B2 (riboflavină), vitamina B6, omega-3 2000 mg de două ori pe zi (necesar zilnic 200–500 mg), plus alte câteva suplimente de vitamine, minerale, nutrienți și probiotice.

Odată ce simptomele s-au dezvoltat, a încetat să-și mai ia suplimentele zilnice, dar simptomele nu au dispărut.

Nivelul de vitamina D era de 7 ori mai mare!

Rezultatele analizelor de sânge solicitate de medicul său de familie au relevat că acesta avea un nivel foarte ridicat de calciu și un nivel ușor crescut de magneziu. Iar nivelul lui de vitamina D era de 7 ori peste nivelul necesar pentru suficiență.

Testele au indicat, de asemenea, că rinichii lui nu funcționau corespunzător (avea leziune renală acută). Rezultatele diferitelor radiografii și scanări pentru a verifica dacă există cancer au fost normale.

Bărbatul a stat în spital timp de 8 zile, timp în care i s-au administrat lichide intravenoase pentru a-și spăla sistemul și a fost tratat cu bifosfonați - medicamente care sunt utilizate în mod normal pentru a întări oasele sau pentru a scădea nivelurile excesive de calciu din sânge.

La două luni după externarea din spital, nivelul lui de calciu a revenit la normal, dar nivelul de vitamina D era încă anormal de ridicat.

Există o tendință de creștere a hipervitaminozei D

La nivel global, există o tendință de creștere a hipervitaminozei D, o afecțiune clinică caracterizată prin niveluri serice crescute de vitamina D3”, femeile, copiii și pacienții cu intervenții chirurgicale fiind cel mai probabil să fie afectați, scriu autorii.

Nivelurile recomandate de vitamina D pot fi obținute din dietă (de exemplu ciuperci sălbatice, pește gras), din expunerea la soare și suplimente.

Având în vedere schimbarea sa lentă (timp de înjumătățire de aproximativ 2 luni), timp în care se dezvoltă toxicitatea vitaminei D, simptomele pot dura câteva săptămâni”, avertizează autorii.

Simptomele hipervitaminozei D

Simptomele hipervitaminozei D sunt multe și variate, subliniază ei, și sunt cauzate în principal de excesul de calciu din sânge. Acestea includ somnolență, confuzie, apatie, psihoză, depresie, stupoare, comă, anorexie, dureri abdominale, vărsături, constipație, ulcer peptic, pancreatită, hipertensiune arterială, ritm cardiac anormal și anomalii ale rinichilor, inclusiv insuficiență renală.

Alte caracteristici asociate, cum ar fi keratopatia (boala inflamatorie a ochiului), rigiditatea articulațiilor (artralgia) și pierderea auzului sau surditatea, au fost, de asemenea, raportate, adaugă ei.

Acesta este doar un caz și, în timp ce hipervitaminoza D este în creștere, este încă relativ neobișnuită, avertizează autorii.

Cu toate acestea, terapia complementară, inclusiv utilizarea suplimentelor alimentare, este populară și este posibil ca oamenii să nu realizeze că este posibil să se supradozeze cu vitamina D sau potențialele consecințe ale acestui lucru, spun ei.

Acest raport de caz evidențiază în continuare potențiala toxicitate a suplimentelor care sunt în mare măsură considerate sigure până când sunt luate în cantități mari sau în combinații periculoase”, concluzionează ei.

Despre vitamina D, alte informatii

Vitamina D - necesarul zilnic pentru copil

Poate vitamina D ajuta in lupta contra coronavirusului Covid-19?

Rahitismul la copil

Prevenirea rahitismului la copil

Carenta de vitamina D afecteaza grav sanatatea copiilor

Cand este nevoie sa-I dau suplimente de vitamine?

Rahitismul la copii este in crestere. Iar cauza ar putea fi prea putin timp in aer liber si prea multa crema de protectie solara

redactor: redactor Desprecopii - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2022
sursa

https://www.bmj.com/company/newsroom/vitamin-d-supplement-overdosing-is-possible-and-harmful-warn-doctors/

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Vitamine

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII