Cum poți să adopți un copil în 2022, în România? Acestea sunt regulile
Prin adopție, unui copil care provine dintr-un mediu defavorizat îi va fi oferit un mediu propice dezvoltării sănătoase. Adoptarea unui copil implică o serie de elemente pe care trebuie să le iei în considerare, dacă vrei să faci un asemenea demers.
Este o procedură legală complexă și o soluție pentru persoanele care își doresc să devină părinți, asumându-și responsabilitatea pentru unul sau mai mulți copii pentru tot restul vieții.
Vei citi:
Ce este adopția?
Ce trebuie să faci ca să adopți un copil?
Unde se pot adresa cei care doresc să adopte un copil?
Cine poate și cine nu poate adopta copii?
Ce pași trebuie urmați pentru adopția unui copil?
La încredințarea copilului se acordă concediu de acomodare
Viitorii părinți pot primi și alte sume de la stat
Cum se obține atestatul de adoptator?
Cât este valabil atestatul de adoptator?
Cine are prioritate la adopțiile naționale?
Ce este adopția?
Atunci când, din diverse motive, un copil nu poate să mai fie îngrijit de către părinţii săi biologici ori de către rude, adopţia poate fi soluţia pentru ca acel copil să poată crește și să se dezvolte într-un mediul stabil. Adopția reprezintă procedura prin care un adult preia, în mod legal, custodia asupra unui minor, precum și drepturile și responsabilitățile părinților naturali ai acestuia. Pentru a putea fi adoptat, un copil trebuie să intre în evidența autorităților, și, după ce va putea fi adoptat, statul îi va căuta o familie.
Adopția este reglementată de Legea nr. 273/2004 privind procedura adopției și se referă la două categorii de adopție.
Prima dintre acestea este adopția internă și se referă la persoanele care au reședința în România, atât cele care adoptă, cât și copilul. Cea de-a doua categorie este adopția internațională în care persoanele care adoptă și copilul își au reședința în țări diferite.
Ce trebuie să faci ca să adopți un copil?
Pentru ca procedura de adopție să se poată desfășura trebuie ca persoana sau persoanele care adoptă să îndeplinescă o serie de condiții, atât morale, cât și materiale.
Legislația privind adopția copiilor a suferit în ultimii doi ani mai multe modificări. Unele dintre acestea au vizat prelungirea valabilității unor acte, modificarea modelului documentelor sau cel al modul de calcul al indemnizației pentru concediul de acomodare și posibilitatea cumulării acesteia cu alte venituri.
În cele ce urmează îți prezentăm un ghid care conține toate informațiile de care au nevoie cei care doresc să adopte un copil.
Unde se pot adresa cei care doresc să adopte un copil?
Persoanele care vor să adopte un copil se vor adresa fie la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din sectorul/județul de reședință, fie la un organism privat autorizat (OPA). Lista acestora poate fi vizualizată aici.
Cine poate și cine nu poate adopta copii?
Cei care pot adopta un copil sunt familiile și persoanele singure. În schimb, două persoane nu pot adopta un copil împreună, simultan sau succesiv, decât dacă sunt soț și soție. În același timp, nu pot adopta un copil/copii persoanele care suferă de boli psihice sau au un handicap mintal, cele care au fost condamnate definitiv pentru o infracţiune contra persoanei sau contra familiei săvârşită cu intenţie, pentru trafic de persoane sau trafic şi consum ilicit de droguri sau cele care au fost decăzute din drepturile părinteşti sau care au un copil care beneficiază de o măsură de protecţie specială.
Ce pași trebuie urmați pentru adopția unui copil?
Persoana/familia care vrea să adopte un copil trebuie să obțină atestatul de adoptator, iar după ce-l obține va fi înscrisă în Registrul Național pentru Adopții alături de alte persoane și familii atestate din România.
Următorul pas constă în potrivirea inițială cu copilul, care presupune identificarea şi selectarea persoanei/familiei atestate în vederea adopţiei care corespunde nevoilor copilului.
Apoi are loc potrivirea practică cu copilul prin întâlniri între acesta și persoana/familia care vrea să-l adopte. Criteriile de potrivire sunt vârsta, sexul copilului, numărul de copii pe care familia îi poate îngriji, starea de sănătate şi nivelul de dezvoltare al copilului.
Dacă totul decurge bine, la final se va elabora raportul de potrivire, iar dacă se va realiza acomodarea copilului cu persoana/familia adoptatoare DGASPC va sesiza instanţa de judecată pentru încredinţarea copilului în vederea adopţiei.
În caz contrar, adică dacă nu se realizează acomodarea copilului cu adoptatorul, procedura de potrivire încetează și se va încerca potrivirea cu alt copil.
Se va mai face o încredințare a copilului pentru adopție timp de trei luni la persoana/ familia atestată și se ajunge la ultimul pas, respectiv încuviințarea adopției în fața instanței judecătorești.
După încuviințarea adopției, părinții adoptivi vor fi monitorizați post-adopție de către inspectorii DGASPC cel puțin doi ani de la acel moment.
La încredințarea copilului se acordă concediu de acomodare
Pentru a se ușura procesul de acomodare a copilului în noul mediu şi de stimulare a dezvoltării unei relaţii de ataşament între copil şi viitorii părinţi, după punerea în executare a hotărârii judecătorești de încredinţare în vederea adopţiei va fi acordat un concediu de acomodare.
Acesta se va întinde pe durata a cel mult un an, iar în acest interval se va primi o indemnizație lunară în valoare de 85% din media veniturilor pe anii anteriori ai părinților. Indemniația nu poate fi mai mică de 1.700 lei și nici mai mare de 8.500 lei.
Viitorii părinți pot primi și alte sume de la stat
Persoana/familia care adoptă un copil cu vârstă mai mare, cu un handicap ori care fac parte dintr-un grup de frați primesc, până când copilul devine major, o indemnizație de sprijin, în valoare de 600 de lei. Cuantumul indemnizației se mărește cu 50%, dacă cel adoptat are peste șapte ani, e încadrat în grad de handicap accentuat/grav, infectat HIV sau bolnav SIDA ori face parte dintr-un grup de cel puțin trei frați adoptabili împreună.
În plus, se pot deconta, în limita a 1.500 de lei pe an, sumele cheltuite pentru asigurarea unor servicii destinate recuperării/ reabilitării copilului adoptat și cheltuielile de transport și cazare ocazionate adoptatorului de participarea la procedura potrivirii practice cu copilul din alt județ (200 de lei/ zi/ persoană).
Cum se obține atestatul de adoptator
Persoana/familia care vrea să adopte un copil va depune la DGASPC din sectorul/județul de domiciliu sau la OPA o cerere pentru eliberarea atestatului pentru adopţie.
Aceasta va fi însoțită de o serie de documente, între care copii de pe actele de identitate, certificatele de naștere, certificetele de căsătorie, actele locuinței, adeverințe salariale de venit, etc.
Cât este valabil atestatul de adoptator?
Ca urmare a modificărilor aduse Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției, atestatul de adoptator sau de familie adoptatoare este valabil acum timp de 5 ani. Anterior, până în 2020, termenul de valabilitate era de 2 ani.
Cine are prioritate la adopțiile naționale
În ceea ce privește acest apect, prioritate la adopție au rudele copilului până la gradul IV inclusiv, persoana/familia alături de care copilul s-a bucurat de viaţă de familie cel puțin 6 luni sau persoanele/familiile care au adoptat fraţi ai copilului ori se află în procedură de adopție cu un frate al acestuia.
► Citeste in continuare 7 sfaturi cheie pentru adopția internațională din România - de la o familie care a reușit
7 motive pentru a adopta un copil
Ai dragoste de oferit? Adopta un copil.
Te chinui de ani de zile cu un tratament obositor pentru infertilitate care te consuma si nu duce nicaieri? Semnalul e clar: Adopta un copil.
Copilul care creste in inima mamei si inima tatalui. Cuplurile care adopta un copil spun ca pe lume exista doua feluri de copii: cei crescuti in burtica mamei si cei ce cresc in inima ei.
Se mai spune ca daca ti-e dat sa adopti, vei lua hotararea asta la momentul potrivit, adica exact atunci cand copilul care ti-este menit e gata sa fie adoptat. Articolul complet <<aici>>
Cititi si: Cand spunem copilului ca este adoptat?
Forum national despre adoptii:
Adoptia sau a iubi fara limite
Experiente, ganduri, legislatie, club de suport. Un forum plin de caldura.
material realizat cu informatii preluate de la libertatea.ro
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Aş adopta şi mâine cu ochii închişi,eu am fost adoptata la rândul meu,am aflat de mica din prima zi mi s-a spus ca ei sunt familia care îmi vor oferi şansa la iubire,la cuvintele magice "œmama" şi "œtata" şi un adapost cald"¦ De curând ma lupt cu nişte probleme de infertilitate. Sunt deschisa la adopţie dar din pacate în România este mafie mare şi reuşeşti dupa lupte şi iar lupte şi bariere peste tot"¦încât ar fi putut sa simplifice lucrurile"¦ Nu ma încadrez sa adopt de ce? Pentru ca sotul este englez,eu româna şi stam în Turcia"¦.ni s-au cerut bani grei daca vrem sa adoptam din maternitate asta pentru ca s-au uitat la job urile noastre. Mi se pare ireal ce se întâmpla ,sa vrei sa ajuţi un suflet sa îi oferi tot ce ai mai bun şi sa nu poţi"¦ca statul şi asistentele maternale nu toate sa profite de banii de pe urma acestor suflete nevinovate"¦..Unde aş putea sa ma adresez? Unde gasesc ajutor,susţinere şi înţelegere şi mai ales unde gasesc omenia? Mulţumesc! O seara frumoasa tuturor!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII