Depresia postpartum: află care este legătura între această afectiune și masajul bebelușului

Depresia postpartum: afla care este legatura intre aceasta afectiune si masajul bebelusului

Depresia postpartum: află care este legătura între această afectiune și masajul bebelușului

Să ai un bebe este o experiență minunata dar pentru unele femei, depresia postpartum este dificila. Depresia postpartum poate începe după nașterea bebelusului -  și include de obicei simptome de tristețe extremă, anxietate, insomnie sau modificări ale apetitului și ale nivelului de energie.

• Se estimează că una din șapte femei suferă de depresie postpartum. Depresia postpartum este o afecțiune serioasă care poate apărea la unele femei după naștere și poate fi dificil de gestionat. Dar care este legătura dintre depresia postpartum și masajul bebelușului? Află in continuare.

Vei citi:
Depresia postpartum poate începe în timpul sarcinii sau după naștere
Opțiunile de tratament pentru depresia postpartum
Beneficii ale masajului bebelușului
Rolul pe care îl joacă masajul în atașamentul mamă-copil
Beneficiile masajului pentru bebelușii născuți prematur și mamele lor
Masarea bebelușului nu necesită cursuri lungi sau tehnici complicate

Depresia postpartum poate începe în timpul sarcinii sau după naștere

Să ai un copil poate fi una dintre cele mai emoționante experiențe, dar pentru unele femei, depresia postpartum poate face tranziția la a deveni o mămică foarte dificilă. Depresia postpartum poate începe în timpul sarcinii sau după naștere și include de obicei simptome de tristețe extremă, anxietate, insomnie sau modificări ale apetitului și ale nivelului de energie.

Se estimează că una din șapte femei suferă de depresie postpartum (Mughal et al., 2022). Depresia și anxietatea în timpul sarcinii, antecedentele familiale de depresie, evenimentele stresante și sprijinul limitat au fost puternic asociate cu depresia postpartum (Robertson et al., 2004). Depresia postpartum netratată nu afectează numai mama, dar poate afecta negativ copilul și atașamentul din timp.

Opțiunile de tratament pentru depresia postpartum

Opțiunile de tratament pentru depresia postpartum includ adesea utilizarea antidepresivelor, consilierea sau terapia hormonală. Alte tratamente alternative pot include modificări alimentare, exerciții fizice, yoga și meditație, expunerea la soare și creșterea sprijinului social. În plus, masajele bebelușului servesc ca o altă abordare complementară care poate ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei postpartum și la îmbunătățirea interacțiunilor mamă-copil.

Beneficii ale masajului bebelușului

Masajul bebelușului constă în mângâieri ușoare și ritmice ale corpului copilului, gesturi care încurajează relaxarea și conexiunea mamă-copil. Se crede că atunci când mamele le fac un masaj bebelușilor, se eliberează hormonul oxitocină, care poate avea efecte pozitive asupra stării de spirit. De asemenea, mamele învață semnalele bebelușului și văd cum răspund aceștia la atingerea lor. Chiar și la o vârstă fragedă, bebelușii pot comunica vocalizând plăcerea sau neplăcerea cu anumite mișcări și tehnici.

Potrivit Asociației Internaționale de Masaj al Bebelușului (IAIM), beneficiile pentru sănătate pentru bebeluș pot include îmbunătățirea autoreglării și a somnului, stimularea sistemelor corpului (inclusiv sistemul digestiv, hormonal, imunitar și circulator), mobilitatea articulațiilor și o mai bună coordonare și conștientizare a corpului. Mai multe studii au descoperit că masajul poate îmbunătăți legătura mamă-copil și poate ajuta la scăderea depresiei postpartum.

Într-un studiu, mamele cu un scor ridicat la Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS) la patru săptămâni după naștere au fost repartizate aleatoriu să participe la un curs de masaj pentru bebeluși sau la un grup de sprijin. Ele au completat chestionare și au fost filmate interacționând cu bebelușii lor înainte și după șase sesiuni de intervenție și la un an de urmărire. Ambele grupuri de intervenție au arătat scoruri reduse ale depresiei, dar mamele din grupul de masaj au obținut o reducere mai mare a scorului EPDS (87%) decât grupul de sprijin (63%) pe parcursul perioadei de studiu (O'Higgins et al. 2008).

Rolul pe care îl joacă masajul în atașamentul mamă-copil

Un studiu realizat în Norvegia a explorat, de asemenea, experiențele mamelor de a învăța masajul bebelușilor și rolul pe care îl joacă masajul în atașament. Participanții au fost invitați la o intervenție de grup pentru mamele care s-au luptat cu tranziția la a fi mămică. Prima parte a grupului a predat mamelor un curs de masaj pentru bebeluși bazat pe principiile IAIM. A doua parte a oferit educație și a facilitat sprijinul și legătura dintre mame.

În ceea ce privește experiențele lor cu masajele pentru bebeluși, mamele au raportat că se simt atașate de bebelușii lor și sunt atente la semnlele copilului. Ele au raportat cum masajele le-au oferit o modalitate de a comunica cu bebelușul lor atunci când inițial nu știau cum. În general, mamele au avut experiențe pozitive privind masajele copiilor și au văzut această practică ca pe o oportunitate de conectare emoțională și fizică cu bebelușii lor (Midtsund et al., 2018).

Beneficiile masajului pentru bebelușii născuți prematur și mamele lor

Nașterea unui copil prematur sau sub 37 de săptămâni de gestație pune mama la un risc mai mare de depresie postpartum (de Paula-Eduardo et al., 2019). Cercetătorii au descoperit că mamele care efectuează masaje copiilor lor prematuri au arătat îmbunătățiri mai mari ale dispoziției și ale calității îngrijirii pe care le-au oferit-o bebelușilor lor (Lotfalipour et al., 2019).

Masarea bebelușului nu necesită cursuri lungi sau tehnici complicate

Poate fi la fel de simplu ca mângâierea corpului bebelușului în timp ce îi cântați sau fredonați. Cu practică, vei învăța cum să recunoști și să răspunzi la indiciile bebelușului tău, iar acesta va învăța să se exprime mai mult în fața ta.

Când vine vorba de depresia postpartum, asigurați-vă că solicitați îngrijire medicală adecvată pentru voi și copil. Utilizarea masajelor pentru bebeluși poate servi ca un instrument suplimentar pentru a crește legătura și a atenua simptomele depresiei postpartum, dar nu ar trebui să înlocuiască alte tratamente necesare. Masarea bebelușului poate fi o experiență fericită și interactivă pentru tine și copilul tău și te va ajuta să vă cunoașteți unul pe celălalt prin vocalizări, zâmbete și semne comune.

Sanatatea tinerei mame dupa nastere

Starea depresiva postpartum
O imagine pozitiva despre sine dupa nastere
Tinerele mamici, silueta si vedetele
Visand la somnul cel odihnitor de altadata
12 subterfugii pentru proaspetele mamici
Viata sexuala inainte si dupa nastere
Cum si cand ne recapatam silueta 

Masajul bebelusului – ghid pentru taticii incepatori

Bebelusii adora masajul. Este un lucru pe care il stie toata lumea, insa nu toata lumea ia in considerare faptul ca masajul bebelusilor implica si el o anumita tehnica si ca nu este suficient sa punem in palme ulei special pentru masaj si sa mangaiem pielea fina, desi, pe de alta parte, cea mai importanta nu este tehnica in sine, ci mai degraba atingerea.

Iata un ghid pentru masajul bebelusului – pentru taticii incepatori :)

Despre masajul bebelusului merita citit si:

Uleiul de masline: 7 avantaje pentru bebelusi
Cand apar dintii bebelusului: cum il poti alina si calma masand talpile sal
Bebelusul si aromaterapia:ce trebuie sa stii
Masajul bebelusului, acele momente de calm si iubire: cum, cand si cum ne organizam

Cum creste bebelusul in primele 12 luni de viata

Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni
Etapele de dezvoltare ale bebelusului

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII