Custodia copilului și relocarea: cum obții permisiunea de a te muta cu copilul în alt oraș sau țară - sfatul avocatului

Custodia copilului si relocarea: cum obtii permisiunea de a te muta cu copilul in alt oras sau tara - sfatul avocatului

Custodia copilului și relocarea: cum obții permisiunea de a te muta cu copilul în alt oraș sau țară - sfatul avocatului

Acest subiect este unul complex. Există o procedură legală care trebuie respectată dacă dorim să ne mutăm cu copilul?

• Te invităm să citești mai departe articolul realizat în cadrul proiectului informativ-educativ DespreCopii, pentru a afla sfaturile prețioase ale doamnei Avocat Andreea Saveli, specializată în toate aspectele privind dreptul familiei.


Ce face mama, dacă dorește să plece în alt oraș cu copilul?

Acest subiect este unul complex. Pe de o parte avem un părinte, să spunem mama, care are stabilită locuința copilului la ea și tata care are program de vizită.

Deși locuința copilului se stabilește la unul dintre părinți, nu la o adresă, la momentul stabilirii locuinței, mama menționează adresa la care locuiește cu copilul, la acea adresă se efectuează și ancheta tutelară.

Apoi, după un timp, mama dorește să plece în alt oraș, fie pentru că și-a găsit acolo un alt serviciu, fie că se căsătorește și soțul locuiește în alt oraș sau în altă țară.

Legal, ea trebuie să ceară și să obțină acordul tatălui copilului ca să se mute, deoarece, prin mutare, afectează dreptul tatălui de avea legături personale cu copilul.

Există în codul civil un articol foarte clar

Dacă afectează exercițiul autorității sau al unor drepturi parentale, schimbarea locuinței copilului, împreună cu părintele la care locuiește, nu poate avea loc decât cu acordul prealabil al celuilalt părinte.

În caz de neînțelegere între părinți, hotărăște instanța potrivit interesului superior al copilului, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială și ascultându-i pe părinți. De asemenea, poate fi ascultat și copilul. De la vârsta de 10 ani, ascultarea copilului este obligatorie. Copilul are dreptul a primi și a cere orice informație, de a-și exprima opinia, de a fi informat de consecințele oricărei decizii care îl privește. Bineînțeles vor fi luate în considerare în raport cu vârsta și cu gradul său de maturitate.

Iată deci, că există o procedură legală care trebuie respectată dacă dorim să ne mutăm cu copilul.

Autor: articol realizat în cadrul proiectului informativ-educativ DespreCopii & asistenta-juridica.ro (c) 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Divort

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII