12 Tulburări de dispoziție postpartum mai puțin cunoscute - iar DACĂ le cunosti, scapi mai REPEDE de ele 🤔

12 Tulburari de dispozitie postpartum mai putin cunoscute - daca le cunosti, scapi mai repede de ele

12 Tulburări de dispoziție postpartum mai puțin cunoscute - iar DACĂ le cunosti, scapi mai REPEDE de ele 🤔

Perioada postpartum, care urmează nașterii unui copil, este o etapă complexă și plină de schimbări pentru noi mame. În timp ce multe femei se confruntă cu cunoscuta "depresie postpartum," există și o serie de tulburări de dispoziție mai puțin cunoscute, care pot adăuga la această experiență deja provocatoare. Aceste tulburări pot avea rădăcini în stresul, anxietatea și schimbările bruște care vin odată cu maternitatea.

Iată 12 Tulburări de dispoziție postpartum mai puțin cunoscute - 🤔 dacă le cunoști, scapi mai repede de ele. Fiind informată - știi că fac parte din drumul de început al meseriei de mamă. 😅

Vei citi:
Anxietatea de anxietate-postpartum
Tulburare afectivă "insta-mom"
Amnezia "amazoniană" postpartum
Tulburare nespecificată de privatizarea spitalului
Postpartum "Dogpression"
"Dumbpression" postpartum
Depresie pre-înțărcare
Furie nespecificată după naștere
Depresie postpartum

După naștere, multe femei experimentează o gamă largă de tulburări de dispoziție, iar acest fenomen este în mare parte atribuit schimbărilor hormonale și fizice care au loc în corpul lor în perioada postpartum.

Aceste tulburări pot varia de la ușoare stări de anxietate sau tristețe, cunoscute sub numele de "baby blues," la tulburări mai grave, precum depresia postpartum sau anxietatea postpartum. Deși nu toate aspectele acestor stări pot fi pe deplin înțelese, există mai mulți factori care pot contribui la ele.

Unul dintre factorii principali care influențează dispoziția postpartum este schimbarea dramatică a nivelurilor hormonale din organism. În timpul sarcinii, corpul unei femei produce o cantitate semnificativă de hormoni, cum ar fi estrogenul și progesteronul, pentru a susține dezvoltarea și menținerea sarcinii. După naștere, aceste niveluri hormonale scad brusc, ceea ce poate duce la fluctuații ale dispoziției și la simptome precum oboseală, anxietate și tristețe.

Alți factori care pot contribui la tulburările de dispoziție postpartum includ stresul asociat cu noile responsabilități materne, lipsa de somn din cauza îngrijirii copilului și ajustarea la schimbările în relația de cuplu. Este important să recunoaștem că aceste tulburări de dispoziție nu sunt semne de slăbiciune sau inadecvare maternală; ele sunt reacții comune la schimbările dramatice prin care trece corpul și mintea unei femei în perioada postpartum.

Pentru multe mame, sprijinul din partea partenerului, familiei și prietenilor - pot juca un rol esențial în gestionarea acestor tulburări. Este important să căutați ajutor și să vorbiți cu un specialist în sănătate mintală dacă vă simțiți copleșite sau aveți simptome severe, deoarece există tratamente și resurse disponibile pentru a ajuta femeile să depășească aceste provocări și să se recupereze în perioada postpartum.

1. Anxietatea de anxietate-postpartum

O surprinzătoare anxietate care apare atunci când crezi că ai putea avea anxietate-postpartum, după ce ai citit despre asta pe social media în timp ce te străduiești să-ți alăptezi nou-născutul cu colici la 3 noaptea.

2. Sindromul "baby blues" al cumpărăturilor:

Acesta este un termen care descrie tendința unor mame de a face cumpărături excesive pentru bebeluși în primele săptămâni sau luni după naștere. Acest comportament poate fi legat de anxietatea sau dorința de a oferi cel mai bun pentru copil, dar poate duce și la stres financiar.

3. Sindromul lui "Supermom":

Unele mame pot dezvolta o obsesie să fie "supermame" și să încerce să facă totul perfect pentru copilul lor. Această presiune autoimpusă poate duce la epuizare fizică și mentală și la sentimente de inadecvare.

4. Sindromul "mamei zombie":

Acesta se referă la starea de oboseală extremă și de confuzie mentală pe care unele mame o pot simți în primele săptămâni sau luni după naștere din cauza lipsei de somn. Această stare poate părea nostimă în anumite contexte, dar poate fi, de fapt, extrem de dificilă pentru mamele care o experimentează.

5. Tulburare afectivă "insta-mom"

Un amestec de tristețe survenit în urma navigării pe Instagram, exacerbat de faptul că algoritmul a detectat statutul tău proaspăt de mamă și inundă feed-ul cu videoclipuri ale altor mămici, prezentând totul ca fiind ușor. De asemenea, reclamele pentru produse pe care s-ar putea să nu ți le permiți se adună, dar totuși le cumperi, deoarece n-ai mai dormit de luni de zile și te simți lipsită de energie. Aici pe Instagram Desprecopii - tratam cu unor aceste situatii.

6. Amnezia "amazoniană" postpartum

O tulburare a controlului impulsurilor care implică achiziționarea fiecărui articol legat de bebeluș de pe Amazon, oricând cineva sau o reclamă îl recomandă, în încercarea de a-ți ajuta copilul să doarmă mai mult sau să plângă mai puțin. Cu timpul, uiți că deja ai cumpărat aceste articole și le achiziționezi din nou din greșeală.

7. Tulburare de disperare a plansului lui bebe in spital

Sentimente perfect raționale de disperare care apar atunci când o asistentă lasă "un bebeluș" care plânge în salon pentru ca tu să te ocupi de el. Asta se întâmplă chiar dacă ai avut o cezariană cu mai puțin de douăzeci și patru de ore în urmă și abia poți să te ridici în picioare, cu atât mai puțin să te ocupi de un bebe care plange (chiar dacă este al tau....)

8. Postpartum legat de animalutul de casă

Un sentiment de melancolie care apare când pisica ta (sau cainele de casa) -  care a fost detronat de nou-născut, începe să-și piardă statutul în privilegiat in casă.

9. "Dumbpression" postpartum

Depresia care apare atunci când îți dai seama că, din cauza creierului tău post-sarcină, ți-ai pierdut abilitatea de a folosi cuvintele cu înțeles, manifestată prin dependența tot mai mare de jocurile de cuvinte mediocre.

10. Depresie pre-înțărcare

Depresia asociată cu descoperirea că "depresia post-înțărcare" este cu adevărat o problemă (căutați-o pe Google!). Te întrebi cum e posibil ca, după luni de eforturi pentru a alăpta, să te simți și mai rău după ce renunți.

11. Furie nespecificată după naștere

Furie palpabilă legată de participarea la conflictul politic cu privire la autonomia reproductivă. Această furie apare atunci când cineva care și-a dorit cu adevărat să rămână însărcinată se întreabă cum pot oamenii să voteze pentru politicieni care susțin că sunt "pro-viață," dar care, de fapt, par a nu-i interesa în mod real viața, deoarece nu sprijină măsuri precum educația sexuală, accesul la contraceptive și politici bazate pe știință care îmbunătățesc sănătatea maternă-fetală.

12 . Depresie postpartum

când continui să ai simptome depresive – care pot fi atribuite în mare parte trăirii într-o societate care face aproape imposibil ca proaspetele mame (sau aproape oricui care nu este miliardar) să prospere – mult timp după ce au fost diagnosticate cu depresie postpartum, dar nu mai poți da vina pe depresia postpartum, deoarece au trecut aproximativ doisprezece ani de la naștere și, de-a lungul timpului, multe altele s-au întâmplat.

Despre depresia postpartum, mai poti citi

Depresia postnatala: cum iti poti da seama ca esti afectata si ce trebuie sa stii

Depresia postpartum, o boala reala si nu un moft

Starea depresiva postpartum - de ce trebuie tratata cu seriozitate de ambii parinti

Depresia postnatala, semne ingrijoratoare

Suport: clubul mamicilor

In afara de faptul ca ai avansat de la Odiseea Sarcinii la Primele 365 zile..., dintr-o data, ai o multime de prieteni pe care nu ii stiai.

Strainii pe strada iti zambesc cand te vad cu caruciorul, femeile iti dau atentie si tie si mogaldetei din carucior... Alte mame va invita la petreceri de copii. Seful te intreaba cum a fost la vaccinul bebelusului. Iar pagina default a browserului devine forumul mamicilor inteligente de pe Desprecopii.com. Clubul in care ati intrat este cel al parintilor si are o multime de mebri. Bine ai venit!

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII