Semnele declanșării travaliului prematur și mijloacele de prevenire a nașterii premature

Semnele declansarii travaliului prematur si mijloacele de prevenire a nasterii premature

Semnele declanșării travaliului prematur și mijloacele de prevenire a nașterii premature

Nașterea prematură poate fi o experiență stresantă și periculoasă pentru mamă dar și pentru copil. În ciuda progreselor în medicină, această problemă rămâne un motiv de îngrijorare pentru multe femei însărcinate. În acest articol, vom explora semnele declanșării travaliului prematur și factorii de risc asociate cu nașterile premature spontane, precum și modurile de prevenire a acestei situații delicate.

Semnele declanșării travaliului prematur

Travaliul prematur se referă la începerea travaliului înaintea termenului normal de 37 de săptămâni de sarcină. Identificarea semnelor timpurii ale declanșării travaliului prematur poate juca un rol esențial în prevenirea nașterii premature. Iată câteva semne comune care ar trebui să vă alerteze:

Contracții uterine regulate: contracțiile regulate și dureroase ale uterului pot indica declanșarea travaliului prematur. Este important să monitorizați durata, intensitatea și frecvența acestor contracții.
Durere pelvină sau presiune: durerile de spate sau presiunea constantă în zona pelvină pot fi semne ale travaliului prematur.
Scurgeri vaginale anormale: scurgerile vaginale cu sânge, lichid amniotic sau mucus pot indica începutul travaliului prematur.
Dureri abdominale intense: durerile abdominale constante, care nu cedează, pot fi un semn al travaliului prematur.
Scăderea mișcărilor fetale: O schimbare semnificativă în mișcările bebelușului poate indica stresul fetal asociat cu travaliul prematur.

Factorii de risc pentru nașterile premature spontane

Există numeroși factori care pot crește riscul de nașteri premature spontane. Este esențial să conștientizăm acești factori pentru a reduce probabilitatea unei nașteri premature. Factorii de risc includ:

Infecții: infecțiile la nivelul tractului urinar sau infecțiile sistemice pot crește riscul de nașteri premature.
Anomalii uterine: malformațiile uterine pot provoca complicații în sarcină și pot duce la nașteri premature.
Antecedente de nașteri premature: femeile care au mai avut o naștere prematură au un risc mai mare de a avea și alte nașteri premature.
Gemeni sau sarcini multiple: femeile care poartă gemeni sau sarcini multiple au un risc mai mare de naștere prematură.
Fumatul și consumul de alcool: Fumatul și consumul de alcool în timpul sarcinii pot crește riscul de naștere prematură.
Stresul excesiv: stresul cronic și excesiv poate avea un impact negativ asupra sarcinii și poate declanșa travaliul prematur.

Prevenirea nașterii premature

Prevenirea nașterii premature poate implica o abordare multidisciplinară și poate varia în funcție de cauzele specifice ale riscului pentru fiecare femeie. În unele cazuri, cauzele exacte ale nașterii premature pot fi dificil de identificat și prevenit, dar există anumite măsuri generale care pot ajuta la reducerea riscului. Iată câteva recomandări:

Monitorizarea regulată a sarcinii: Vizitele regulate la medicul obstetrician, monitorizarea constantă a sănătății sarcinii (mai ales a condițiilor medicale preexistente, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arterială) și tratarea infecțiilor (inclusiv a infecțiilor de tract urinar) sunt esențiale pentru depistarea semnelor timpurii ale travaliului premature dar și pentru reducere riscului de naștere prematură.

Adoptarea unui stil de viață sănătos: Renunțarea la fumat, reducerea consumului de alcool, gestionarea stresului și menținerea unei diete echilibrate sunt aspecte cruciale ale îngrijirii prenatale. De asemenea, greutatea insuficientă sau excesivă poate crește riscul de naștere prematură. O dietă echilibrată și exercițiile fizice regulate sub supravegherea medicului pot ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase. Cu toate acestea, nu uitați să completați această dietă cu vitaminele prenatale recomandate, pentru a asigura aportul adecvat de nutrienți pentru voi și pentru copil.

 O călătorie uimitoare te așteaptă. Elevit îți este alături

Sarcina este una dintre cele mai solicitante perioade prin care poți trece din punct de vedere nutritiv. De fapt, în timpul sarcinii, aportul de nutrienți recomandat a fi obținut din alimentație crește cu până la 50%. Pe toată durata sarcinii, și tu și bebelușul tău veți avea nevoie de cantități mai mari de nutrienți pentru a avea un nivel de energie și o dezvoltare optimă. De aceea, Multivitaminele Elevit îți vor completa dieta zilnică cu micronutrienți de care ai nevoie

în timpul sarcinii, contribuind la îmbunătățirea fertilității, dezvoltarea fătului și funcționarea normală a sistemului imunitar prin folat, vitamine, minerale și omega 3.

Administrarea de progesteron: În situațiile în care medicul consideră că există un risc crescut de naștere prematură, prescrierea progesteronului poate fi o opțiune benefică. Cu toate acestea, discutați întotdeauna cu medicul pentru a evalua beneficiile și riscurile.

Repaus și hidratare adecvată: În cazul în care apar semne de travaliu prematur, medicul vă poate recomanda odihna la pat și asigurarea hidratării adecvate.

Nașterea prematură poate fi o problemă serioasă, dar cu puțină atenție și cunoaștere, puteți face pași importanți pentru a vă proteja sănătatea și cea a bebelușului vostru. Adoptând unui stil de viață sănătos, monitorizând atent sarcina și comunicând regulat cu medicul, puteți reduce riscul nașterii premature și puteți oferi mediul cel mai potrivit pentru o creștere sănătoasă a copilului. Nu ezitați să vă adresați medicului pentru îngrijirea prenatală corectă și pentru a discuta orice întrebare sau îngrijorare legată de această situație.

Sfaturi utile pentru sănătatea fătului și a gravidei:

Ce se întâmplă cu corpul meu în primul trimestru de sarcină?
Am nevoie de multivitamine în sarcină? Ce suplimente alimentare se recomandă? - sfatul medicului
De ce să aleg Elevit 2, cum ajută sarcina începând cu săptămâna a 13-a?
Greutatea în sarcină, cât de importantă este și cum o țin sub control?
Insărcinată în timp de pandemie: experiența unei mămici și sfatul medicului

Autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate © 2023

PODCAST: O călătorie uimitoare te așteaptă

Pentru perioada embrionră
Planificare și primele
12 săptămâni de sarcina
Elevit 1
cu METAFOLIN
 • Elevit 1 conține Multivitamine, Minerale, Acid Folic, și Metafolin
 • Elevit 1 asigură aportul optim de folați tuturor femeilor: 400 micrograme de Metafolin + 400 micrograme acid folic
 • Conține fier sprijinind diviziunea celulelor sanguine, contribuind la dezvoltarea sănătoasă a fătului, și ajută la reducerea stării de oboseală a viitoarei mămici.
 • Conține Seleniu si Iod ajutând la protecția membranelor celulare împotriva stresului oxidativ și susține dezvoltarea cerebrală
Citește despre ELEVIT 1   Cumpara ELEVIT 1
Pentru perioada fetală
Începând cu săptămâna 13
până la naștere
Elevit 2
Cu METAFOLIN și OMEGA-3
 • Elevit 2 conține OMEGA 3 (DHA + EPA) din sursă de încredere MEG-3
 • Elevit 2 MEG-3 îndeplinește cele mai înalte standarde de calitate și puritate, find fabricat în Malgrave, Nova Scoția
 • Aportul de DHA și vitamina B12 poate avea efecte benefice asapra funcției sistemului nervos.
 • Elevit 2 acizii grași omega-3 contribuie la dezvoltarea normală a creierului și vederii fatului


Citește despre ELEVIT2   Cumpara ELEVIT 2
Pentru perioada de după naștere/postnatală
Alăptare și îngrijirea postnatală
Elevit 3
cu OMEGA 3 și LUTEINĂ
 • Elevit 3 conține Multivitamine, Minerale, DHA, și Luteină
 • Elevit 3 contribute la dezvoltarea normală a creierului și vederii nou-nâscutului în perioada alăptării
 • Elevit 3 susține sitemul imunitar și sănătatea osoasă în perioada postnatală
 • Elevit 3 vitaminele complexului b și fierul contribuie la reducerea senzației de obosealăCiteste despre ELEVIT 3   Cumpara ELEVIT 3

*Acestea sunt suplimente alimentare. Citiți cu atenție prospectele sau informațiile de pe ambalaj