Olanda, țara cu copii fără căciuli - prin vânt, ploaie sau pe biciclete | ABC DE PEDIA, podcast marca DespreCopii&Roxana Hristianovici, Episodul 5

Olanda, țara cu copii fără căciuli - prin vânt, ploaie sau pe biciclete | ABC DE PEDIA, podcast marca DespreCopii&Roxana Hristianovici, Episodul 5 | video | Desprecopii.com - Canal YouTube

Este iarnă, și este frig nu doar în România, ci și în toată Europa. În această perioadă, mulți dintre noi avem tendința de a ne înfășura copiii în straturi groase de haine, căciuli și fulare, dorindu-ne să le fie cât mai cald și să fie protejați de această vreme rece.

Recent, gazda podcastului ABC DE PEDIA, Dr. Roxana Hristianovici, Medic Specialist Pediatru și Consultant în Alăptare acreditat IBCLC, a discutat cu Florin Popescu, manager desprecopii.com, despre Olanda, țara în care locuiește câteva luni pe an, și în care copiii olandezi nu poartă căciuli și merg la școală pe bicicletă, uneori prin vânt sau ploaie . Astfel că, în acest episod s-a vorbit pe îndelete despre căciulile olandezilor sau, mai bine zis, despre lipsa lor.

Poartă copiii din Olanda căciuli sau nu?

Florin Popescu: În primul rând, voi aborda situația meteorologică din Olanda, caracterizată de vânt puternic și ploi abundente datorită influenței Mării Nordului. Deși temperaturile iernii nu scad semnificativ, nu coboară sub zero grade Celsius. Personal, în Olanda, port căciulă în timpul iernii.

Un alt aspect important este proveniența soției mele dintr-o zonă montană, Câmpulung Moldovenesc, unde temperaturile pot ajunge la minus 20 de grade Celsius, iar în copilărie, ea purta uneori două căciuli la școală.

Eu provin dintr-o familie în care mama îmi spunea mereu să-mi pun căciulă și fular atunci când ieșeam afară. Fără să realizez, am transmis această "tradiție" și copilului meu.

Băiatul meu purta căciulă în Olanda, fiind printre puținii copii care o făceau, deoarece copiii olandezi sunt crescuți să nu poarte căciuli. Un ghid primit la naștere specifica să nu punem căciuliță copilului decât în primele săptămâni de viață. Copiii olandezi sunt obișnuiți să se adapteze la vreme, iar observarea copiilor cu căciulă în școlile olandeze indică adesea originea lor din alte culturi, precum români, bulgari, turci etc.

 Dr. Roxana Hristianovici: Din țările în care suntem crescuți, avem o mentalitate asociată cu ideea că vremea rece este neplăcută, iar acest mod de gândire a fost înrădăcinat în noi încă de la vârste fragede. Atunci când este frig, avem obiceiul să nu ieșim și să nu ne plimbăm.

Spre deosebire de România, unde mersul cu bicicleta este considerat un sport de vară, în Olanda este o activitate desfășurată indiferent de condițiile meteo.

Cum se desfășoară viața pe bicicletă în Olanda?

Florin Popescu: Mulți au vizitat Olanda sau au trecut prin gara din Amsterdam, observând numeroasele biciclete din țară. Infrastructura pentru biciclete este bine gândită, iar oamenii, indiferent de anotimp, folosesc bicicleta pentru a merge la serviciu sau pentru a duce copiii la școală. Chiar și în condiții de zăpadă rară în sudul țării, copiii merg la școală pe bicicletă, deseori fără căciulă, adaptându-se la vreme.

Și pentru a reveni la povestea de la început, băiatul meu purta cu înverșunare căciula, chiar și în mașină. Cu timpul, pe la 4 ani, a renunțat la căciulă, și acum merge pe bicicletă fără căciulă sau fular. În timp ce eu încă port trauma și, atunci când vorbesc cu mama la telefon și îi spun cum este vremea aici, ea îmi recomandă să am grijă și să port căciulă când ies din casă.

 Dr. Roxana Hristianovici: Suntem rezultatul experiențelor trăite și purtăm aceste frici care ne sunt transmise din generație în generație. Este dificil să le schimbăm, însă, este notabil faptul că mulți copii, inclusiv în România, la vârsta de 3-4 ani refuză să poarte căciulă. Ceea ce este extrem de important să înțelegem din această discuție este că e normal să-i lăsăm să decidă și că acești copii sunt perfect conștienți de propriile senzații corporale și de disconfortul pe care îl pot simți. De multe ori, îi îmbrăcăm excesiv, iar căciula nu contribuie la reglarea normală a temperaturii corpului, deoarece o mare parte din căldură se dispersează prin cap.

Dacă în Olanda se poate merge cu bicicleta în orice condiții meteo, inclusiv ploaie, vânt și frig, fără căciulă, poate și copiii din România pot merge în parc la 10 grade Celsius și cu soare, fără căciulă. Este perfect în regulă.

Cu câte grade erai învățat să stai în casă, în România?

Florin Popescu: Eu am crescut la casă în București și chiar dacă acum ai mei au calorifere, am avut sobe de teracotă în copilărie. Temperatura varia între aproximativ 18 grade dimineața și 25-26 de grade restul zilei. În Olanda, temperatura normală într-o casă este în general între 17-19 grade, iar uneori, în dormitor, nu se folosesc caloriferele pentru un somn mai odihnitor.

De multe ori, cei care ne vizitează din România asociază menținerea temperaturii la 19 grade în casă cu economia de bani sau zgârcenia. În realitate, ne-am obișnuit cu această temperatură. Standardul temperaturii în Olanda este între 17-19, cu 20 de grade Celsius ca maxim, și aceleași standarde sunt aplicate și în camera copilului sau bebelușului. Care este temperatura recomandată în camera unui bebeluș?

 Dr. Roxana Hristianovici: Recomandările din cărțile de specialitate din Olanda, Germania, Norvegia (17-18 grade Celsius) sunt dificil de aplicat în România, unde părinții nu sunt obișnuiți cu astfel de temperaturi. În România, se lucrează cu părinții pentru a menține temperatura între 23-24 de grade. Adaptarea la temperaturi exterioare este facilitată prin expunerea la temperaturi mai scăzute. Se consideră că un interval de 21-22 de grade este optim pentru climatul românesc, cu menționarea reducerii temperaturii în zonele montane.

Se găsesc căciuli de cumpărat în Olanda?

Florin Popescu: Da, în Olanda se găsesc căciuli de cumpărat, nu doar pentru oamenii din alte culturi. În condiții extreme, precum vijelii sau ploi abundente, mamele au căciuli pentru copii în geantă și le folosesc în aceste situații. Cu toate acestea, în general, căciula este văzută ca o opțiune pentru condiții extreme. Pe forumurile olandeze, majoritatea întrebărilor despre cât timp să poarte copiii căciula vin adesea tot de la mămici din alte culturi. Răspunsul unanim este că, după maxim două săptămâni, mamele olandeze renunță la căciulă.

 Dr. Roxana Hristianovici: Concluzia la care cred că am ajuns cu toții este că teama de frig este învățată și educată, iar percepția condițiilor extreme variază de la o țară la alta, în funcție de climă și obiceiuri. Oamenii se adaptează mai bine în țările cu climă rece și vânt constant. Cu toate acestea, cred că trebuie să depășim teama de frig și să încurajăm activitatea fizică și timpul petrecut în aer liber pentru copii, pentru a-i ajuta să se adapteze la cele patru sezoane și să își dezvolte sistemul imunitar.

Vă mulțumim că ați fost alături de noi și mulțumim invitatului nostru special Florin Popescu, tată și manager desprecopii.com, pentru prezență. Vă așteptăm cu drag și la următorul podcast ABC DE PEDIA! Echipa DespreCopii Media & Dr. Roxana Hristianovici.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII