Paracetamolul în sarcină: Studiile recente arată că nu crește riscul de autism sau ADHD

Paracetamolul in sarcina: Studiile recente arata ca nu creste riscul de autism sau ADHD

Paracetamolul în sarcină: Studiile recente arată că nu crește riscul de autism sau ADHD

Până acum, se credea că produsele cu acetaminofen (paracetamol) ar putea fi asociate cu riscuri pentru sănătatea neurologică a copiilor, precum autismul sau ADHD-ul. Dar un nou studiu realizat în Suedia aduce lumină în această privință! Se pare că acetaminofenul nu este, în final, legat de aceste probleme. În schimb, cercetătorii sugerează că alți factori, cum ar fi genetica, pot avea un rol mai important.

Un nou studiu vine cu vești bune pentru viitoarele mămici îngrijorate!

Până acum, se credea că produsele cu acetaminofen (paracetamol) ar putea fi asociate cu riscuri pentru sănătatea neurologică a copiilor, precum autismul sau ADHD-ul. Dar un nou studiu realizat în Suedia aduce lumină în această privință! Se pare că acetaminofenul nu este, în final, legat de aceste probleme. În schimb, cercetătorii sugerează că alți factori, cum ar fi genetica, pot avea un rol mai important.

Acest studiu, publicat în JAMA, s-a bazat pe datele a aproape 2,5 milioane de copii suedezi urmăriți din 1995 până în 2021. Rezultatele sunt încurajatoare: copiii expuși la acetaminofen nu par să aibă un risc crescut de autism, ADHD sau alte tulburări intelectuale.

În plus, analiza fraților a dezvăluit că nu există diferențe semnificative între frații expuși și cei neexpuși la acetaminofen, menționează Brian Lee, PhD, autorul corespondent al studiului și profesor asociat de Epidemiologie la Școala de Sănătate Publică din Dornsife a Universității Drexel. Această metodă de cercetare ne ajută să înțelegem mai bine și să controlăm alți factori care ar putea influența sănătatea copiilor noștri.

Paracetamolul nu este direct legat de un risc crescut de ADHD, autism sau dizabilitate intelectuală

Iată ce trebuie să știm despre acest studiu și ce ar putea însemna pentru utilizarea acetaminofenului în timpul sarcinii.

Noile descoperiri privind acetaminofenul în timpul sarcinii reprezintă o veste bună pentru viitoarele mămici îngrijorate. Studiul contrazice concluziile unor cercetări anterioare, care sugerau o legătură între acetaminofen și tulburările de neurodezvoltare. "Acest studiu este un răspuns foarte important la preocupările din studiile anterioare", afirmă Karen Keough, MD, neurolog pediatru și director medical la Pediatrix Medical Group din Austin, Texas, care nu a fost implicat în studiu.

Cercetătorii consideră că asociațiile identificate în studiile anterioare ar putea fi rezultatul unor factori confuzi, care au influențat rezultatele și au dus uneori la interpretări greșite. Acest nou studiu, finanțat de Institutul Național de Tulburări Neurologice și AVC (NINDS), este cel mai mare de acest fel și a utilizat analiza fraților pentru a controla variabilele care ar putea influența rezultatele. Aceasta a permis cercetătorilor să se concentreze mai precis asupra riscurilor asociate cu acetaminofenul în timpul sarcinii, cu atenție specială acordată geneticii.

Mai multe despre: Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii - medicamente sigure si medicamente cu risc

Dr. Lee explică: "Din moment ce alte studii au arătat că femeile cu o predispoziție genetică mai mare pentru tulburările de neurodezvoltare, cum ar fi ADHD-ul, sunt mai susceptibile să ia acetaminofen în timpul sarcinii și să sufere de afecțiuni care necesită utilizarea analgezicelor, a fost crucial să înțelegem această componentă".

Experții de la National Institutes of Health susțin că, capacitatea de a controla acești factori confuzi susține concluzia că acetaminofenul nu este direct legat de un risc crescut de ADHD, autism sau dizabilitate intelectuală.

Totuși, studiul are anumite limite, deoarece se bazează pe datele privind utilizarea acetaminofenului prescris și auto-raportată, ceea ce ar putea să nu reflecte întreaga utilizare a acestui medicament, inclusiv din alte surse disponibile fără prescripție medicală. Cu toate acestea, dimensiunea studiului ar trebui să limiteze impactul acestei limitări.

Deci, este acetaminofenul sigur în timpul sarcinii?

În timp ce acetaminofenul este considerat în general sigur pentru a fi utilizat în timpul sarcinii și este considerat mult mai sigur decât alternativele precum aspirina și ibuprofenul, un număr de experți recomandă femeilor însărcinate să evite utilizarea sa dacă nu este absolut necesar. Aceste recomandări pot determina femeile însărcinate să evite utilizarea medicamentelor fără prescripție medicală, chiar și atunci când este necesar.

Mai multe despre: Ibuprofenul și riscul de avort spontan - Ce trebuie să știi

Acetaminofenul poate fi important în sarcină ca antipiretic și analgezic, deoarece alte medicamente precum ibuprofenul sau naproxenul nu sunt recomandate. „Febra, în special, poate fi periculoasă pentru creierul bebelușului în curs de dezvoltare și ar trebui controlată, mai ales la începutul sarcinii, iar calmarea durerii poate fi esențială în multe situații”, explică dr. Keough.

Chiar dacă acest studiu nu s-a concentrat explicit pe siguranța acetaminofenului în timpul sarcinii, cercetătorii speră că rezultatele lor vor furniza informații suplimentare furnizorilor de servicii medicale pentru a consilia gravidele. Rezultatele acestui studiu pot fi deosebit de utile pentru gravidele îngrijorate de riscul crescut al afecțiunilor neurodezvoltării la făt, spune dr. Lee.

Cu toate acestea, dacă esti însărcinată, cel mai bine este să discuți cu medicul înainte de a lua ORICE medicament, inclusiv acetaminofen. Există riscul de interacțiuni cu medicamentele sau suplimentele actuale, iar aspectele legate de sarcină și riscurile asociate trebuie luate în considerare.

Cu toate acestea, gravidele și familiile lor ar trebui să aibă încredere că acetaminofenul este sigur și nu ar trebui să evite utilizarea acestuia atunci când este necesar. „Cel mai bine este să evitați medicamentele dacă nu sunt absolut necesare, dar uneori este important să tratați o problemă gravă chiar și în timpul sarcinii”, adaugă dr. Keough.

De asemenea, dr. Lee și ceilalți cercetători speră ca viitorii părinți să găsească rezultatele studiului lor liniștitoare, mai ales dacă sunt anxioși cu privire la tratarea durerilor sau febrei în timpul sarcinii. Rezultatele studiului ar trebui să ajute, de asemenea, la înlăturarea unor preocupări pentru părinții care vizitează medicul pediatru cu întrebări despre utilizarea lor anterioară de acetaminofen.

Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii

Atentie gravidute:

Aproape orice medicament luat in timpul sarcinii trece prin placenta putand influenta copilul. Daca femeia este insarcinata sau intentioneaza sa ramana gravida se recomanda sa nu ia nici un medicament decat daca este aprobat special de medic pentru sarcina. Cititi pe larg despre medicamentele care pot afecta fatul aici: Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii

Tot despre folosirea medicamentelor in timpul sarcinii, de stiut:

Ibuprofenul mareste riscul de avort spontan!
Paracetamolul in timpul sarcinii corelat cu problemele comportamentale ale copiilor
Sarcina si aspirina
Antidepresivele si sarcina
Ce picaturi de nas pot folosi in timpul sarcinii?
Gripa in timpul sarcinii si riscul autismului la copil
Produsele chimice cresc riscul pierderii sarcinii si a Sindromului Down
Folosirea somniferelor in timpul sarcinii: riscuri si atentionari

 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.

Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2024)

citeste cum poti primi si tu Geanta BebelusuluiGeanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com  - © 2024
referinte: Acetaminophen Use During Pregnancy and Children’s Risk of Autism, ADHD and Intellectual Disability. JAMA. April 9, 2024.
Prenatal Exposure to Acetaminophen and Risk of ADHD. Pediatrics. 2017.
Paracetamol Use During Pregnancy — A Call for Precautionary Action. Nat Rev Endocrinol. 2021.
Study Reveals No Causal Link Between Neurodevelopmental Disorders and Acetaminophen Exposure Before Birth. National Institutes of Health. 2024.
Prenatal acetaminophen use and outcomes in children. American Journal of Obstetrics and Gynecology. 2017.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII