Intarcarea bebelusului: cum si cand

Intarcarea bebelusului -  cum si cand

Intarcarea bebelusului: cum si cand

Dupa experienta intensa a alaptatului - cand se stabileste o legatura emotionala unica intre mama si copil, vine inevitabil si vremea intarcatului. Intarcarea bebelusului cere rabdare si intelegere din partea mamei, si - de multe ori - necesita un timp mai indelungat decat planificat.

 

Intarcatul este o despartire emotionala atat pentru mama cat si pentru bebelus. Este o despartire dureroasa pentru mama si eliberatoare in acelasi timp. Iata, sfaturi si recomandari de la Desprecopii.com despre intarcarea bebelusului, pas cu pas, pentru ca acesta sa fie lin si nedureros pentru copilas.

► Despre intarcarea lina a bebelusului, veti citi:

Ce inseamna un copil intarcat?

Cand bebelusul nu mai suge la san si primeste hrana din alte surse, atunci inseamna ca el este intarcat. Desi copiii se mai hranesc inca din biberon, termenul se refera in primul rand  la incetarea alaptatului.

Intarcatul cere rabdare si intelegere din partea mamei, si, de multe ori necesita un timp mai indelungat - depinde de cat de repede se adapteaza copilul. Unele mame spun ca dureaza cateva saptamani,mai ales atunci cand copiii lor s-au plictisit de a mai fi alaptati la san. Alte mame insa, spun ca intarcatul dureaza pana la 6 luni - perioada difera deci foarte mult la fiecare copil.

Intarcatul este o despartire emotionala, uneori nedureroasa si eliberatoare in acelasi timp. Dar intarcatul nu inseamna totusi sfarsitul intimitatii stabilite in timpul alaptatului intre copil si mama. Este doar timpul in care va trebui sa inlocuiti sanul cald si primitor cu alte cai de hranire.

Daca obisnuiai sa-ti alpatezi copilul pentru a-l linisti, gaseste alte moduri de a o face. Cititi-i o poveste, cantati un cantecel impreuna  sau jucati-va in aer liber.

Cand sa-mi intarc copilul?

Doar tu esti singura in masura sa stabileasca data intarcarii, si nu trebuie sa incepeti un razboi  inainte ca tu sau copilul sa fiti pregatiti pentru asta.

Academia americana a pediatrilor recomanda ca mamele sa-si alapteze copiii pentru cel putin un an. Indiferent de ce spun prietenii, rudele sau altii, nu exista prea devreme sau prea tarziu pentru a intarca. Daca simti ca a sosit momentul pentru asta, atunci inseamna ca asa este. 

Cum sa il intarc?

Treptat.
Expertii va sfatuiesc sa nu suprimati brutal alaptatul din alimentatia copilului, deoarece acesta ar putea fi traumatizat. Un weekend petrecut fara copil de exemplu, nu este solutia potrivita.

Daca copilul nu da semne ca nu mai vrea sa fie alaptat, acesta va opune rezistenta. Incearca sa te calmezi si inarmeaza-te cu multa rabdare. Pregateste copilul, spunandu-i in timp ce il alaptezi ca in curand, pentru ca deja a crescut, va trebui sa nu mai bea laptic de la mami.

Vei gandi probabil ca este prea mic ca sa inteleaga toate acestea, dar vorbindu-i pe un ton calm si soptit aceasta il va ajuta foarte mult. Copiii gasesc in alaptat nu doar o sursa de hrana, ci si una de regasire a comfortului si linistii personale. De aceea, este bine sa incercati urmatoarele metode:

Metode de intarcare

Sariti un alaptat.
Daca  bebelusul se arata dezinteresat sau distras in timp ce-l alaptezi sau molfaie sfarcul, acesta ar putea fi un semn ca este timpul sa fie intarcat. Sari peste un alaptat si obsearva ce se intampla. Ofera-i un pahar sau un biberon cu lapte in locul sanului. Poti folosi lapte pompat sau o formula de lapte. In cazul in care copilul are peste un an, poti folosi si laptele de vaca. Daca vei reduce treptat timpul de alaptare, copilul se va obisnui mult mai repede si in cele din urma se va putea lipsi de alaptatul la san. Producerea laptelui se va diminua, astfel incat nu vei mai suferi de angorjarea sanilor si  nu va mai exista riscul aparitiei unor mastite.

Reducerea timpului  de alaptare.
Incepe prin a alapta o perioada mai scurta de timp. Daca de obicei alaptezi timp de 5 minute, reduce timpul la doar 3 minute. Daca bebelusul este destul de mare (peste 6 luni) pentru a primi hrana solida, suplimenteaza alaptatul cu o masa rapida si usoara, de preferat neindulcita-un pahar de lapte sau suc natural. Alaptatul inainte de culcare va fi cel mai greu de suprimat, acesta fiind de obicei ultimul la care se va renunta.

Amanare sau distragere.
Incearca sa amani alaptatul, daca alaptezi intermitent. Cand coplilul va vrea sa suga, spune-i ca il vei hrani mai tarziu si distrage-i atentia. Aceasta metoda va prinde atunci cand copilul este mai maricel. In loc sa-l alaptezi seara, amana-l pana la ora culcarii.

Pana la ce varsta este recomandata alaptarea?

Asociatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptatul exclusiv pana la varsta de 6 luni - dar recomanda alaptatul pana la varsta de 2 ani (fiind combinat desigur cu alte alimente solide - de la varsta de 6 luni).

Intre varsta de 9 luni si cea de 12 luni, bebelusul va fi tot mai putin interesat de alaptatul la san. La 12 luni, bebelusul a ajuns deja la varsta la care isi poate satisface foamea si cu alte surse de hrana :)

Ce sa facem daca nici o metoda nu functioneaza?

Evident, fiecare copilas este unic. Asa si intarcatul - uneori, o lista de indicatii nu par sa dea roade. Daca insa ai incercat fara succes sa-ti intarci bebelusul, probabil ca nu ai ales momentul potrivit. Ce alte motive ar mai putea fi?

Daca de curand te-ai reintors la servici s-ar putea ca bebelusul sa vrea sa se adapteze la noua situatie.

Daca copilul a fost bolnav, el va incerca sa se linisteasca prin supt.

Orice schimbare in viata de familie (mutarea in alta locuinta,divortul etc) va ingreuna intarcatul si, ca atare, va trebui sa amani aceasta pentru o perioada mai linistita, care sa nu-l afecteze pe copil. Incearca iar peste o luna si nu-ti pierde rabdarea. Mai devreme sau mai tarziu si copilul tau va fi intarcat.

Intarcarea devreme a bebelusului creste riscul de obezitate infantila

Ultimele studii referitoare la hranirea copiilor arata ca bebelusii hraniti cu lapte praf care incep sa manance alimente solide in jur de patru luni sunt mai predispusi la obezitate decat cei care sunt hraniti cu lapte matern. Intarcarea devreme a bebelusului creste riscul de obezitate infantila citeste pe larg aici.

Intarcarea lina a bebelusului: 7 sfaturi esentiale

Intarcarea este un moment greu atat pentru mama cat si pentru bebelus. Nu uita ca intarcarea il poate face nefericit pe bebelusul tau asa ca acest proces trebuie sa fie lin si sa nu il frustreze. Iata 7 sfaturi pentru o intarcare lina a bebelusului.

Suprimarea lactatiei: sau despre intarcarea bebelusului

Odata ce producerea de lapte este stabila, intarcarea brusca va cauza cu siguranta anumite schimbari fizice. Sanii tai vor continua sa produca lapte o perioada de timp; daca productia laptelui nu se opreste dupa o perioada, sanii tai vor deveni angorjati si este posibil sa se dezvolte mastita.

Citeste mai departe articolul complet... AICI

Forum de intarcare si diversificare a alimentatiei bebelusului

autor: Dr. I. Marinescu, medic pediatru, pentru desprecopii.com, 
Toate drepturile rezervate (c) 2019
referinte: Journal of Pediatrics - New York, 2019

autor: Milena Sadova, Redactor Desprecopii.com, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2006, reviziut in (c) 2019

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 42:

  1. decebal
    decebaltrimis la 26/1/2018

    Buna mamici cu pitici.am si eu una bucata bebelina de 1 an..alaptata la san din prima zi de viata.acum as dori sa i intarc....eu am slabit foarte tare si am si o bronsita si nu mai pot sa o intarc.ce sfaturi îmi dați....va doresc o zi frumoasa

    Raspunde la acest comentariu
  2. lucica
    lucicatrimis la 10/12/2014

    buna seara eu am o fetita de 1 an si 3luni si inca o alaptez nu stiu ce sa fac sa o fac sa renunte ?

    Raspunde la acest comentariu
  3. Andreea
    Andreeatrimis la 14/8/2014

    Buna ziua am o fetita de 3luni jumate si nu vrea sa mai manance san.de la doua luni mananca si lapte praf.sanii nu mai sunt asa grei si as vrea sa o intarc si nu stiu cum sa procedez unii zic sa ma leg la sani. Va rog ajutatima cu un sfat

    Raspunde la acest comentariu
  4. Ana
    Anatrimis la 4/11/2013

    Buna! Am un bebelus de 7 luni care nu adoarme decat daca-l alaptez...nu vrea sa pape din biberon absolut deloc. Am inceput diversificarea de la 5 luni si jumatate si sunt multumita de cum papa. Stiti cum as putea sa-l fac sa adoarma fara sa-l alaptez mereu sau sa pape din biberon? Mentionez ca vreau sa-l alaptez pana face 1 an. Multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
    • mariana
      marianatrimis la 1/4/2019

      buna am o fetita de aproape noua luni cum as putea so intarc

  5. Adriana Salcudeanu
    Adriana Salcudeanutrimis la 17/5/2013

    Buna Veronica, vino pe forumul special, dedicat alaptarii aici http://comunitate.desprecopii.com/forums/index.php?/forum/106-alaptare/ - si acolo vei gasi sfaturi foarte bune despre alaptare.

    Raspunde la acest comentariu
  6. Emilia
    Emiliatrimis la 16/5/2013

    Buna fetelor! am o fetita de 2 ani si o luna care o mai alaptez, vreau sa o intarc si raresc alaptarea dar noaptea face isterica ca vrea laptica(laptele nu mai curge abundent chiar e foarte putin)! cum as proceda sa o dezic total de alaptatul la san, ea mananca de toate! daca cineva are solutii voi fi bucuroasa sa le primesc!

    Raspunde la acest comentariu
  7. oana
    oanatrimis la 4/10/2012

    de 2 zile si eu am intarcat baiatul meu,mai mult sau mai putin el s-a obisnuit ,dar eu am niste dureri groaznice,sau umplut sanii ,sunt tari si ma repet ma dor de mor.nu stiu ce sa mai pun pe ei.sincer mi-e frica rau de tot.am pus varza,comprese cu gheata,frunza de vie la saramura am mai auzit,as pune orice numai sa imi treaca.daca a trecut cineva cu bine de aceasta etapa si are solutii mai bune as fi incantata sa primesc sfaturi

    Raspunde la acest comentariu
  8. ionela
    ionelatrimis la 2/7/2012

    d ieri am inceput sa o intarc pe fetita mea beatrice d 1 an si 6 luni...cat timp voi avea durerile la sani????

    Raspunde la acest comentariu
  9. iuliana madalina
    iuliana madalina trimis la 30/5/2012

    buna fetelor .am un baitel de 1an si 5luni .as vrea sa il intarc k nu manaca ninic altceva decat san si este deranjat la burtica nui trece deloc de 2zile credeti k sanul e de vina .priblema e ca se trzeste noapte si se pune pe urlat ,astept sfaturi multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  10. deea
    deea trimis la 5/3/2012

    Am si eu o problema fetita mea are un an luna aceasta si o alaptez inka dar nu mai am asa mult lapte si nu stiu cum sa fac sa nui mai dau lapte cu sticluta nu vrea numai de la mine iar noaptea.......toata noaptea suge....va rog un sfat ceva

    Raspunde la acest comentariu
  11. Dana
    Danatrimis la 15/2/2012

    Am si eu o problema legata de alaptare si intarcat. Baietelul meu are 1 an si 2 luni iar noptile sunt un cosmar pt ca se trezeste f.des sa-i dau san iar de o luna au inceput sa ma doara foarte tare pt.ca mi-a facut rani.Mananca in timpul zilei bine seara la 7 ia masa iar la 10 mananca un biberon de lapte de 150-200ml lapte,iar apoi din 2 in 2 ore vrea titica dar nu de foame ci doar ca sa ma simta si sa adoarma cu tit, pt.ca i-am facut lapte si i-am dat si nu vrea ,se pune pe urlat,nici apa nu-i trebuie decat f.f.rar o accepta,e dependent de san ,mentionez ca nici suzeta nu a luat-o,nu mai stiu ce sa fac am devenit nervoasa pt.ca nu mai reusim sa dormim si noi 4-5 ore legate ,nici nu stiu ce inseamna sa dormi atat. Ma gandeam sa-l intarc brusc,dar aseara i-am sistat vreo 2 mese ca nu mai puteam de durere si vreau sa spun ca am avut o noapte de infern,urla statea in fund in pat si din cand in cand ma lovea cu mainile ,cred ca era suparat ca nu-l puneam la san,nu mai stiu ce sa fac poate -mi dati un sfat.

    Raspunde la acest comentariu
  12. inga
    ingatrimis la 16/10/2011

    Trimis de simona dinuva rog sa-mi spuneti si mie ce sa fac ca am sanii foarte tari,nu i-am mai dat deloc de 2 zile si 2 nopti,si el a acceptat ideea usor,ia biberonul,dar pe mine ma dor tare sanii,ce sa fac,am luat si pastilute dar tot mai am lapte in sani.si sau facut si noduli.sa ma storc sau sa-i las asa si o sa se retraga laptele singur?va rog mult astept sfaturile voastre.multumesc

    Raspunde la acest comentariu
    • Ecaterina
      Ecaterinatrimis la 2/2/2022

      Buna spuneti-mi va rog cind intrerup alaptarea cite zile trebuie sa tin pieptul legat ?

  13. panait mihaela
    panait mihaelatrimis la 29/9/2011

    buna!sunt din slobozia ialomita,si am si eu o fetita in varsta de un anisor si jumatate ,si as vrea sa o antarc dar nu pot.am incercat sa o duc la mama soacra sa o intarrc ,dar nu pot am incercat seara cu bberonul dar la fel.ce ma-ti sfatui in acest caz?imi dores foarte mult sa o intarc ,mananca mancarica dar in mod special seara este o roblema k vrea tatica tot timpul!va multumesc duin tot sufletul daca ma-ti ajuta cu un sfat!

    Raspunde la acest comentariu
  14. suzana
    suzanatrimis la 24/9/2011

    Buna fetelor.Eu am un baietel de 5 luni pe care il alaptez problema mea este ca nu mia venit ciclul ,credeti ca este normal am sanse de a ramane gravida scuze dar nu mi sa intamplat asa ceva(avand inca un baietel de 4 ani si pe el nu lam alaptat)va multumesc ?astept cu nerabdare raspuns.

    Raspunde la acest comentariu
  15. anca
    ancatrimis la 23/5/2011

    Buna sunt o mamik de baietel de un an si 8 luni.Baiatul meu s-a intarcat singur la doar 6 luni de la nastere,el nu a avut de suferit deloc ,nici eu pot spune,insa de cand a incetat sa mai suga tot imi curge pieptul chiar si acum dupa un sn si 2 luni . va spun sincer am incercat cu un sirop preparat de farmacista special pt acest lucru insa fara nici un rezultat.va multumesc dak puteti sa ma ajutati cu un sfat

    Raspunde la acest comentariu
  16. simona dinu
    simona dinutrimis la 24/3/2011

    va rog sa-mi spuneti si mie ce sa fac ca am sanii foarte tari,nu i-am mai dat deloc de 2 zile si 2 nopti,si el a acceptat ideea usor,ia biberonul,dar pe mine ma dor tare sanii,ce sa fac,am luat si pastilute dar tot mai am lapte in sani.si sau facut si noduli.sa ma storc sau sa-i las asa si o sa se retraga laptele singur?va rog mult astept sfaturile voastre.multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  17. simona dinu
    simona dinutrimis la 24/3/2011

    buna sunt o mamica de baietel,de 1 an si 4 luni.vreau sa-l intarc .noaptea este mai greu si ca sa nu-i dau san il legan pe picioare.dar problema mea mare este ca sau intarit foarte tare sanii si ma dor,nu stiu ce sa fac.va rog sa-mi dati un sfat,mi-e frica sa nu fac altceva mai rau la sani ca am intrerupt brusc.ce sa fac ,sa-i las asa sau sa ma mai mulg,precizez ca iau si 2 pastilute, DOSTINEX se numesc.dar tot mai am lapte.va rog ajutati-ma cu un sfat.multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  18. mamica de baiat la un an si 3 luni
    mamica de baiat la un an si 3 lunitrimis la 20/3/2011

    Multumesc mult pentru sfaturi,incerc si eu sa-l intarc pe bebelus dar e destul de greu ,am luat-o gradual si este foarte bine ca de cateva seri reuseste sa adoarma pe burta sotului meu ,eu intervin doar noaptea ,dar e chin :) pentru ca nu a luat suzeta si nici biberon ,cu biberonul se joaca prin gurita si apoi il da afara ,in plus in biberon este apa ,pentru ca nu a luat nici un fel de lapte sau ceai .....sper din tot sufletul ca din noaptea asta sa-i dau biberonul cu apa ,macr sa simta ceva in gurita ,dar mi se face mila de el si il 'cuplez' repede la sursa :) Multa bafta tutrot mamacilor ,pentru ca e cel mai frumos lucru de pe pamant ,sa avem bebelus care fac nebunii si ne zambesc neconditioant .

    Raspunde la acest comentariu
  19. adina
    adinatrimis la 13/1/2010

    am si eu o intrebare, am o fetita de 3 luni si 12 zile, am alaptat cam 2 luni jum si acum nu prea mai am lapte, iar ea a renuntat usor la san.dar glandele mai secreta putin lapte.ce fac u el? il las in san? mai pun copilul la sa? nu e vechi? multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  20. Simina
    Siminatrimis la 17/12/2008

    fetita mea are un an si e dependenta de san.nu vrea sa manance mancare deloc si as vrea sa o intarc pentru ca nu mi se pare normal ca la un anisor sa refuze mancarea solida.inca de cand avea 6 luni am incercat sa-i dau mancare solida dar orice incercam sa-i bag in gurita cu lingurita dadea afara.acum doua zile m-am hotarat sa o intarc,sa nu-i mai dau san si aproape ca reuseam dar cand se apropia seara plangea foarte rau si mi s-a facut mila de ea si i-am dat san din nou.am incercat noaptea cand se trezea sa-i dau biberonul dar plange si mai rau si i-am dat tot san.as dori un sfat,cum sa o fac sa renunte la san.as vrea sa manance si altceva nu numai san mai ales ca de vreo 5 luni ii dau doar dintr-un san si cred ca nu se satura pentru ca suge mai bine de o ora si apoi doarme si asta se intampla ziua seara sta aproape doua ore si noaptea se trezeste foarte des sa manance.va rog spuneti-mi cum sa o intarc pentru ca alaptatul e din ce in ce mai greu mai ales de cand i-a iesit dintisori.ma musca si am o rana care nu se vindeca deloc si m-am dat cu multe unguente pe care mi le-a dat doctorul.va rog ajutati-ma.

    Raspunde la acest comentariu
  21. trimis la 12/12/2008

    Draga Axi, intarcatul gradual e cel mai eficace. Trebuie insa fii tu extrem de hotarata. Sa iti stabilesti o data fixa cand te hotarasti sa incepi si sa nu te abati. Trebuie sa ma crezi ca momentul intarcarii, desi greu, a adus nopti linistite si un somn linistit si bebeluilui. Pentru el este un tic, care nu il lasa nici sa doarma odihnitor. As propune ca inainte de culcare sa ii sigura ca este bine hranit si musai sa nu il adormi la san. Altfel se va trezi rapid, cautand sa reia totul de unde a ramas(adica la san).Ziua la fel, incearca sa ii dai san dupa ce a mancat bine, cand el mai mult ca sigur va refuza. La fel nu il adormi la san. Fii sigura ca vor fi cateva zile poate o saptamana mai dificile, obositoare pentru tine, dar te asigur ca daca nu te abati si esti consistenta cu programul, bebe va renunta usor. Iti urez succes! la copiii mici perseverenta este sfanta.

    Raspunde la acest comentariu
  22. Adriana
    Adrianatrimis la 18/6/2008

    Dragi mamici, am si eu o poveste legata de intarcat si sper sa va ajute. Ana mea are 8 luni si s+a cam intarcat singurica. Poate sa fi fost si oboseala mea excesiva de vina... In urma cu vreo 3 saptamani, am ajuns la concluzia ca starea ei de agitatie de seara si faptul ca nu prea manca se datoreaza faptului ca, desi mai aveam ceva lapte, ea nu voia sa se chinuie sa traga mai tare si sa manance. Si uite asa eu ramaneam fara lapte, iar ea se cam culca flamanda si o adormeam foarte greu. De obicei adormea la san (MARE GRESEALA!!!) repede si comod pentru amandoua. Acum, nu putea adormi si o leganam in nestire, cate 2 ore chiar, timp in care adormea si se trezea - chinuitor. Faceam cu schimbul cu sotul meu, Ana avand deja aproape 8 kg. Apoi am inceput sa-i inlocuiesc mesele de lapte cu mancare - la 5 ii dadeam fructe cu iaurt sau branza sau gris cu lapte, iar seara lapte cu cereale, cu lingurita. Nu voia lapte sub nici o forma, nici din sticla nici cu lingurita. Numai mancare groasa. Am incercat lapte praf, lapte de vaca, cu zahar, cu caramel, cu cereale, etc. Nimic. Si adormitul - tot un cosmar: leganat puternic, cand eu cand sotul, intre o ora si doua ore. Toate mesele erau date peste cap - manca foarte prost , nici jucariile nu ma ajutau. Acuma suntem in stadiul in care mananca bine mancarea, lapte inca nu vrea sa vada in fata (dar nu renunt, mai las sa treaca timpul) iar noptile... o pun in patut si o las sa planga pana adoarme. Pare sadic dar era ultima varianta. Prima noapte a fost cosmar, a plans 30 de minute, si eu in alta camera in paralel, apoi in a doua noapte a plans mai putin (20 de min)si ... suntem pe drumul cel bun. Nu va mai spun eu prin ce am trecut, pe langa problemele cu Ana, plangeam pentru ca nu puteam s-o mai alaptez ca inainte. Este dureros cand se intampla asta, mai ales pe nepregatite, si nu conteaza daca micutul vrea sa se intarce sau tu ai pierdut laptele. E bine insa sa te gandesti ca se poate intampla si sa iei masuri din timp.... Va doresc o reusita cat mai usoara!!!!!

    Raspunde la acest comentariu
  23. mona
    monatrimis la 5/11/2007

    Dragii mei eu am alaptat un an si opt luni. Cei apripiati ma tot indemnau sa-mi intarc fetita inca de la noua luni dar asa cum sunt o incapatanata nu am ascultat de nimeni. Fetita mea este dezvoltata destul de bine si sanatoasa. Nu sunt de conceptia asa cum spun cei batrani ca laptele de la san este slab sau gras. Singura mi-am intarcat fetita dar treptat si am reusit cu succes chiar daca acum mai baga manuta si spune ca sunt jucariile ei. Cu toate astea foarte greu mi s-a retras laptele. Nu mi-am sespins niciodata fetita cu brutalitate.

    Raspunde la acest comentariu
  24. Luisa
    Luisatrimis la 12/6/2006

    Am intarcat fara probleme fetita la un an si jumatate. Pur si sinplu am simtit ca atunci este momentul potrivit. Important este sa renunti treptat la alaptare si astfel nimeni nu va avea de suferit. Cu un pic de rabdare si ceva timp treci si peste

    Raspunde la acest comentariu
  25. alina dinu
    alina dinutrimis la 28/7/2005

    Baietelul meu are 1 an si 5 luni.Este foarte dependent de san pentru ca il foloseste ca suzeta, pentru a-si alina durerile de gingii. Din aceasta cauza as vrea sa il intarc. Oare este momentul? Sau sa astept sa-i iasa si ultimele 4 masele si abia apoi sa-l intarc? Este foarte obositor, cred, pentru amandoi. Cere titi des, oriunde ne-am afla, la orice ora din zi si din noapte. Are cineva vreun sfat?

    Raspunde la acest comentariu
  26. gabriela_bardasu
    gabriela_bardasutrimis la 28/7/2005

    Am o fetita de 11 luni si jumatate. De o saptamana am incetat sa-i mai dau sa suga. A reactionat foarte bine. Se pare ca era momentul intarcatului. Problema mea e ca am sanii foarte tari, durerosi.Pun comprese reci, ii tin stransi dar nu stiu ce sa mai fac. Cat mai dureaza? Sunt insarcinata a doua oara si nu pot sa iau medicamente. Are cineva vreo idee?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII