Mersul la gradinita reduce riscul de cancer (leucemie) al copilului

Mersul la cresa si gradinita reduce riscul de cancer (leucemie) al copilului

Mersul la gradinita reduce riscul de cancer (leucemie) al copilului

Mersul la gradinita reduce riscul de cancer (leucemie) al copilului.
Ba mai mult, expunerea redusa la virusi in primii ani de viata mareste riscul de a dezvolta leucemie acuta limfoblastica. Medicii sunt de parere ca infectiile timpurii din viata sunt bune pentru organism - fortificand sistemul imunitar.

- veti citi:
Mersul la gradinita reduce riscul de cancer (leucemie) al copilului
Infectiile bune pentru sistemul imunitar al copilului:
Mutatie dubla a genelor
Infectiile timpurii din viata sunt bune pentru organism
Microbii de la gradinita sau cresa si bolile copilului: ce trebuie sa stim
Despre bolile copilariei
Gradinita: cand trebuie inceputa si de ce este importanta pentru educatia copilului
Forumul de GRADINITE

Mersul la gradinita reduce riscul de cancer (leucemie) al copilului

Una din dilemele tinerilor parinti - este cea a cresei/gradinitei. Sa il dea sau nu la cresa pe cel mic? E mai bine acasa cu o bona?

O multime de povesti de groaza circula in cercurile de rude, soacre si vecine: cum ca odata cu frecventarea cresei incep nesfarsitele boli ale copilariei, a nasului mereu curgator, a bubitelor de tot felul, a febrelor ... si tot asa. Dar, atentie,  - ceea ce nu se stie este ca mersul la gradinita reduce riscul de cancer la copii. Iata insa o stire prezentata de curind de BBC: Mersul la gradinita reduce riscul de cancer (leucemie) al copilului, spun medicii englezi. Expunerea la infectii, inca din copilarie, este buna pentru copii, spun medicii.

Deci, a ne trimite copilul la cresa sau gradinita l-ar putea proteja impotriva leucemiei, spun expertii din Marea Britanie. Echipa Leukaemia Research Fund crede ca expunerea la infectiile comune inca din prima copilarie este buna si ajuta "mai ales" sistemul imunitar.

Invers, expunerea redusa la virusi in primul an de viata mareste riscul de a dezvolta leucemie acuta limfoblastica sugereaza ei.

Infectiile bune pentru sistemul imunitar al copilului

Leucemia copilariei, (cancerul celulelor sangelui) a crescut cu o rata de circa 1% pe an.
La copii, aproape 85% dintre cazuri sunt ALL (leucemie acuta limfoblastica) si aproape toate celelalte cazuri sunt de AML (leucemie mieloida acuta).

Au existat multe teorii despre factorii care ar putea declansa leucemia, printre care expunerea la radiatiile din mediul inconjurator. Infectiile contractate la inceputul vietii sunt bune pentru organism si il protejeaza. Dar autorii studiilor actuale spun ca acum au dovezi convingatoare ca solutia este expunerea la infectii in timpul copilariei.

Aceasta idee plutea in aer de decenii, dar Childhood Cancer Study din Marea Britanie a fost cea mai deschisa in a examina legatura mentionata. Au fost studiati 6.305 de copii, cu varste intre 2 si 14 ani care nu aveau cancer si 3.140 care aveau cancer, dintre care 1.286 aveau ALL.

Parintii au fost intrebati despre mersul la cresa si activitatea sociala cu copiii din afara familiei in timpul primului an de viata.
Cercetatorii au descoperit ca nivelurile crescute ale activitatii sociale in afara casei erau legate de reducerea consistenta a riscului de ALL.

Cea mai mare reducere a riscului  de 52%  a fost observata la copiii care fusesera regulat la cresa (si primisera ingrijiri de la personalul specializat) in timpul primelor trei luni de viata. Pentru bebelusii care primisera ingrijiri nespecializate, cum sunt cele date de prieteni si familie, s-a constatat o reducere de 38% a riscului de ALL, in timp ce la aceia care au avut activitate sociala, dar nu intr-un mediu institutional, s-a constatat un risc cu 27% mai redus.

Mutatie dubla a genelor

Profesorul Mel Greaves, cercetator sef la Institute of Cancer Research din Londra, spune: "Exista acum dovezi biologice convingatoare ca in cazul leucemiei din copilarie, exista o interesanta mutatie dubla.
"Mai intai, exista o mutatie genetica produsa in organismul bebelusului in timpul sarcinii, care se produce foarte frecvent."
Acest lucru este foarte linistitor pentru parinti (Dr David Grant de la Leukaemia Research Fund)

Apoi, in 1% dintre acesti copii, dupa nastere, exista un declansator care provoaca o a doua mutatie a genelor, spune el.
"Exista acum o multime de dovezi ca sistemul imunitar necesita infectii in primele cateva luni de viata pentru a se regla si a functiona normal."

Daca asta nu se intampla, cand copilul este mai mare si contracteaza o infectie, acea infectie ii poate declansa leucemia, spune el.

Infectiile timpurii din viata sunt bune pentru organism

"Infectiile timpurii din viata sunt bune pentru organism, va protejeaza  asa cum poate v-au spus si bunicile," a declarat el.
Dr David Grant, director stiintific al Leukaemia Research Fund, care a pus bazele studiului, a spus: "Este foarte linistitor pentru parinti. Ne-am confruntat cu o multime de teorii despre factorii care produc leucemia, dar acest studiu ne duce la o concluzie foarte ferma.
"Acum cred ca putem exclude teoriile cele mai implauzibile." Despre bolile copilului, cititi pe larg sectiunea: BOLILE COPILULUI

El a declarat ca tratamentele au devenit mai bune si ca acum circa 75% dintre copiii bolnavi de leucemie supravietuiesc bolii.
"Dar, daca putem preveni in primul rand aparitia bolii, lucru pe care acum il consider foarte posibil, atunci studiul ne-a fost de mare ajutor," a spus el.

Microbii de la gradinita sau cresa si bolile copilului: ce trebuie sa stim

De indata ce copilul incepe cresa sau gradinita, episoadele de febra, nasuc care curge, eruptiile pe piele, tuse, diaree... par sa nu se mai termine. Multe mamici sunt ingrijorate insa trebuie stiut ca imunitatea copilului se dobandeste in timp si ca cel mai bine este sa fim pregatiti cu reguli de igiena, informatii si mult calm. Iata ce trebuie sa stii despre microbii de la gradinita sau cresa si bolile copilului citeste mai departe aici>

 Citeste si: Imunitatea copilului: cum o imbunatatim si ce trebuie sa stim

Despre bolile copilariei merita stiut: 

Bolile contagioase ale copilariei, ghid complet cu video
10 Intrebari si raspunsuri despre bolile copilariei

Copilul frecvent bolnav: ghid de simptome

Varicela (varsatul de vant)

Viroza respiratorie la copil
Pneumonia la copil
Meningita la copil
Tusea convulsiva
Scarlatina la copil
Boala mainii, piciorului si gurii
Pojarul (rujeola) la copil: simptome, cauze,tratament si prevenire 

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com    

Gradinita: cand trebuie inceputa si de ce este importanta pentru educatia copilului

Daca tu, ca mamica, esti mereu in cautarea unei bone sau babysitter pentru a nu iti duce copilul la gradinita, ar trebui sa te gandesti mai bine. 

Psihologii sunt de parere ca beneficiile gradinitei sunt foarte importante pentru dezvoltarea copilului. Cu cat copiii sunt inscrisi mai devreme intr-o forma de invatamant (cresa, daycare, gradinita), cu atat vor fi mai mari castigurile pentru dezvoltarea lor. Citeste pe larg Gradinita: cand trebuie inceputa si de ce este importanta pentru educatia copilului

Forumul de GRADINITE

Pentru multe intrebari, studii critice ale gradinitelor si experientele sincere ale parintilor cu aproape toate gradinitele din Bucuresti si multe orase ale tarii, studiati cu atentie forumul Desprecopii.com la - sectiunea GRADINITE.

Acolo veti gasi cele mai complete informatii independente despre gradinitele din Romania - cu detalii despre educatoare, mancare, educatie si conditii de igiena. 

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

sursa articolului: British Journal of Medicine - 2019
Traducere si adaptare: D. S., Redactor Desprecopii.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 7 comentarii

  1. mihaela
    mihaelatrimis la 19/11/2005

    Buna,eu de cand am dus fetita la camin am probleme cu ea

    Raspunde la acest comentariu
  2. cristina
    cristinatrimis la 2/9/2005

    Dar ce sa faci ,cand copilul tau face in decurs de 4 luni de zile cat a frecventat gradinita 2 pneumonii,si ajungi in spital de 2 ori ,continui sa il trimiti intr-un mediu in care constati ca nimeni nu e interesat de sanatatea copiilor care frecventeaza gradinita. Te duci dimineata cu el la gradi si intrebi ca o mama buna ce esti

    Raspunde la acest comentariu
  3. teoprean
    teopreantrimis la 9/8/2005

    si eu as vrea sa-mi dau baietelul la cresa la varsta de 2 ani, dar habar nu am unde gasesc cresa si cum se procedeaza pt inscriere. DAca aveti ceva informatii despre cresele din Timisoara va rog scrieti-mi. Multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  4. Lorelai
    Lorelaitrimis la 17/6/2005

    Asta e pura propaganda pt a trimite mamele mai repede la servici... ce sa-i faci - capitalistii nu-si pot "permite" sa piarda bani pe concedii de maternitate... Nimeni si nimic in lumea aceasta nu poate egala dragostea si grija pe care la da o mama copiilor ei! Primii 2-3 ani de viata ai copilului trebuie protejati - pe cat posibil - in mediul familial. Sa nu uitam ca este mai usor sa previ decat sa tratezi... Ce beneficiu ii da unui copil o rino-faringita repetata care se complica cu otita, etc, etc...

    Raspunde la acest comentariu
  5. dan
    dantrimis la 10/6/2005

    - daca verificati si alte studii o sa gasiti ca au si nu prea au dreptate - nu trageti concluzii personale la concluziile altora - gripele multiple pot da rezistenta - asta da doar in sute de ani, doar pe populatii omogene - trebuie stiut ca de multe ori la cei mici leucemiile apar dupa o gripa, iar ideea ca bolile intaresc organismul nu este o dogma (ne-am vaccina atunci cu mii de vaccinuri contra cost). - cancerul este extrem de complex (si ar fi foarte simplu de tratat pe baze imunologice - insa nu e asa) - mersul la gradinita are avantajul sau (sint pariti care nu cunosc tainele pedagogice, nu au mijloace, iar copiilor le place sa se joace in colectivitate) dar si dezavantaj daca este un focar de infectie.

    Raspunde la acest comentariu
  6. Dana Gerber
    Dana Gerbertrimis la 9/6/2005

    Si eu sunt adepta mersului la gradinita. Cand merg in colectivitate, copii invata mult mai repede si mult mai bine sa comunice in primul rand cu cei de varsta lor, apoi cu persoane care nu sunt din familie. Parintii sau bunicii au tendinta de a fi subiectivi in felul in care isi trateaza "puii", dar la gradinita sunt tratati cu obiectivitate. E drept ca, trimitandu-i in colectiv, invata de asemenea mult mai devreme ca exista diferente sociale, ca lumea nu se mai invarte numai in jurul lor. Una peste alta, copiii sunt fericiti ca se pot juca in voie, lucru pe care nu-l pot face tot timpul atunci cand stau cu o bunica dornica de liniste, cresc si se dezvolta armonios iar bolile copilariei pe care le fac le intaresc organismele pentru confruntarile viitoare. Recomand tuturor gradinita. Eu am o fetita in clasa a V-a si a mers de la 11 luni la cresa, iar cea mica, de 4 ani, e incantata de prietenii pe care-i are la "gradi".

    Raspunde la acest comentariu
  7. trimis la 3/6/2005

    Cresa si gradinita sunt cele mai bune lucruri din viata unui copli. Eu am doua fetite gemene care merg la cresa de la varsta de 2 ani si trei luni si le merge foarte bine. As sfatui toate mamicile sa-si dea copii la cresa sau gradinita.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII