Ce este hipoterapia și cum îi ajută pe copiii cu nevoi speciale?
Hipoterapia este un tratament terapeutic sau de reabilitare realizat cu utilizarea unui cal. De fapt, Hipoterapia înseamnă literalmente „terapie cu cai” în greacă. Deși conceptul a fost utilizat în principal în Germania la începutul anilor 1960, până în anii 1980 a fost nevoie ca Statele Unite să îl recunoască pe deplin ca tratament terapeutic oficial.
În prezent, terapia este utilizată pentru a angaja sistemele senzoriale, neuromotorii și cognitive pentru a obține rezultate funcționale într-un mod distractiv și motivațional, într-un cadru non-clinic.
- vei citi:
Hipoterapia nu trebuie confundată cu echitația terapeutică
Semne că un copil are nevoie de hipoterapie
Cum este benefică hipoterapia?
Cum funcționează hipoterapia
Hipoterapia nu trebuie confundată cu echitația terapeutică
Caii sunt esențiali în hipoterapie, o formă de terapie neuromusculară care poate îmbunătăți postura și coordonarea unui copil cu dizabilități.
Caii sunt animale speciale și puterile lor de vindecare sunt recunoscute de mii de ani. Hipoterapia nu trebuie confundată cu echitația terapeutică - hipoterapia este un instrument de tratament bazat pe punct de vedere medical, în timp ce călăria terapeutică implică predarea persoanelor cu dizabilități, abilități ecvestre. Deși Hipocrate a menționat pentru prima dată utilizarea cailor terapeutic în scrierile sale antice grecești în jurul anului 400 î.Hr., abia în anii 1960 terapeuții fizici din Europa au început să folosească caii pentru a ajuta pacienții cu tulburări neuromusculare, cum ar fi paralizia cerebrală sau leziunile cerebrale. Terapeuții fizici credeau că mișcarea calului a creat modificări neurologice care au ajutat la îmbunătățirea controlului postural, a forței și a coordonării unei persoane.
Obiectivul inițial al hipoterapiei a fost tratarea dizabilităților fizice, dar astăzi este folosită și de terapeuții ocupaționali și de patologii vorbirii și limbajului. Calul este o motivație puternică, iar acest entuziasm poate fi valorificat în predarea copiilor, deoarece ei se pot simți mai confortabili comunicând cu un cal decât cu un om.
Semne că un copil are nevoie de hipoterapie
Dacă un copil are un handicap care îl califică pentru terapie (ocupațională, fizică sau de vorbire și limbaj), hipoterapia este o opțiune, mai ales dacă copilul iubește caii și a devenit frustrat de școala tradițională sau de contextul clinic. Părinții pot lua în considerare hipoterapia dacă copilul lor:
se sprijină de suprafețe, alunecă de pe scaune și se lovește de lucruri, indicând o conștientizare slabă a corpului și un control postural;
caută multă mișcare intensă și evită să stea suficient de mult timp pentru a manipula obiecte precum creioane sau puzzle-uri;
are dificultăți în a urma instrucțiuni și a comunica prin cuvinte, imagini sau gesturi.
Cum este benefică hipoterapia?
În mod surprinzător, cercetările au descoperit că mișcarea unui cal este destul de similară cu cea a unui om. Pentru cei care nu pot merge sau au probleme cu mersul pe jos, această terapie este benefică pentru mișcarea bazinului și a trunchiului. Călăria permite mișcarea fizică să aibă loc fără a fi nevoie să pună greutate pe picioarele pacientului, producând exerciții musculare de bază obținute în mod normal prin mers.
Prin ritmul, repetarea și cadența calului în sine, mișcarea poate influența și dezvoltarea neuromusculară la om, prin declanșarea reacțiilor fizice și mentale. Călăria este o bază de acțiune-reacție, deci, cu fiecare mișcare a calului, este necesară o reacție influentă ca răspuns la acțiunea sa.
Cum funcționează hipoterapia
Se poate spune că pur și simplu a sta pe un cal este terapeutic. Prin hipoterapie, un copil poate experimenta multe tipuri diferite de stimulare senzorială benefică - mușchii și articulațiile primesc stimulare profundă a presiunii din poziții de sărituri și de menținere (cum ar fi îngenunchere sau în picioare pe cal), iar creierul primește stimulare vestibulară (pentru a simți mișcarea și echilibrul) pe măsură ce calul se mișcă (în cercuri, în sus și în jos pe dealuri) și schimbă viteza.
Hipoterapia oferă stimularea senzorială care îl ajută pe copil să-și organizeze corpul pentru sarcini complexe. Pentru unii copii, acest lucru poate fi la fel de simplu ca să poată produce vocea sau să vocalizeze; pentru alții, să poată folosi cuvinte multisilabice sau chiar să spună o poveste scurtă. De asemenea, deoarece un cal are un mers asemănător cu cel uman - variabil, ritmic și repetitiv - un copil care nu a mers niciodată sau care are un mers anormal poate sta pe un cal și poate experimenta ceea ce ar fi „normal”. Terapeutul controlează întotdeauna mișcarea calului, alegând activități care vor ajuta la obținerea unor rezultate specifice.
Beneficiile fizice ale hipoterapiei:
Controlul respirator
Simetrie posturală îmbunătățită
Reducerea tonusului muscular anormal
Controlul extremităților
Rezistența nucleului bazinului
Îmbunătățirea abilităților motorii brute
Îmbunătățirea echilibrului și a forței
Creșterea rezistenței
Beneficiile cognitive ale hipoterapiei:
Coordonare vizuală, senzorială
Răspunsuri tactile
Atenție îmbunătățită
Capacitate sporită de exprimare a gândurilor și nevoilor
Îmbunătățirea înțelegerii indiciilor vizuali
Timp de răspuns îmbunătățit
Beneficiile psihologice ale hipoterapiei:
Îmbunătățirea stimei de sine
Oportunități pentru interacțiuni sociale
Entuziasm sporit
Interacțiuni plăcute cu animalul
Ce diagnostice ajută hipoterapia?
Hipoterapia ajută o mare varietate de diagnostice. Studii recente au stabilit că hipoterapia este, de asemenea, din ce în ce mai adecvată pentru diagnostice specifice, inclusiv:
Paralizia cerebrală
Autism
Sindromul Down
Dizabilități cognitive, inclusiv leziuni ale creierului și ale coloanei vertebrale
Tulburări de limbaj și de procesare senzorială
Întârzieri de dezvoltare
Tulburări genetice
Depresie
Se știe că, copiii cu vârsta de până la doi ani beneficiază de tratamentele hipoterapeutice. Dar este recomandat să te adresezi medicului copilului și să obții aprobarea înainte de a încerca hipoterapia cu orice tip de dizabilitate, în special pentru cei cu sindrom Down și anomalii ale coloanei vertebrale.
Terapia asistata cu animale
Se stie ca prietenia dintre animale si copii este un lucru natural. Animalele sunt tovarasi de joaca extraordinari si reusesc uneori sa ii invete pe copii lucruri pe care adultii nu reusesc. Pentru copiii cu dizabilitati, compania unui animal poate avea efecte extrem de benefice, cu atat mai mult cu cat acestor copii le este mai greu sa isi faca prieteni si sa comunice cu cei din jur... mai departe >>
Sfatul de la Desprecopii: cautati suport pe forumul special
Fiecare copil cu nevoi speciale este diferit si fiecare familie este unica insa exista probleme si ingrijorari care ii pot uni pe parinti.
In multe cazuri, parintii copiilor cu nevoi speciale au exeriente pe care si le pot impartasi. Pentru alti parinti, experienta prin care trec este coplesitoare si viitorul poate parea sumbru. De aceea, cautati suport - iar forumul special de la Desprecopii poate fi un instrument de suport, empatie si recomandari.
Va asteptam pe forumul special: Copii cu nevoi speciale Sunt ai nostri. Si au nevoie de mai multa intelegere si mai multa dragoste.
Poate pentru ca intotdeauna exista o balanta, parintii cu copii cu nevoi speciale sunt mai flexibili si mai horatati ca alti parinti - pentru ca desigur, merita facut orice efort pentru a ne ajuta copiii sa isi atinga potentialul maxim. Nu uitati, nu sunteti singuri...
Alte terapii alternative pentru copii cu nevoi speciale:
Terapia prin arta
Terapia prin muzica si dans
Terapia prin horticultura
Forumuri cu intrebari si raspunsuri medicale
► Clinica Virtuala DC - Consultanta medicala online.
► Forum special cu intrebari si raspunsuri despre pediatrie.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII