Psoriazisul la copii: simptome, tratamente si sfaturi pentru ingrijirea pielii sensibile - sfatul medicului dermatolog

Psoriazisul la copii: simptome, tratamente si sfaturi pentru ingrijirea pielii sensibile - sfatul medicului dermatolog

Psoriazisul la copii: simptome, tratamente si sfaturi pentru ingrijirea pielii sensibile - sfatul medicului dermatolog

Psoriazisul este o afectiune a pielii care poate afecta copiii, desi este mai frecvent intalnit la adulti. Aceasta boala apare cand sistemul imunitar ataca gresit celulele pielii, ceea ce duce la inflamatie si formarea unor leziuni pe piele.
Departe de a fi o simpla problema cosmetica, Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, cu evolutie de lunga durata. Ingrijirea pielii este foarte importanta in cazul psoriazisului, deoarece aceasta afectiune poate usca si irita pielea.

Iata care sunt cauzele psoriazisului la copil precum, sfaturile de ingrijirea a pielii afectate de psoriazis si sfatri de tratamente naturiste.

- veti citi;
Ce este Psoriazisul
Cauza Psoriazisului
Cum se ingrijeste pielea in cazul Psoriazisului?
Tratamentul naturist pentru Psoriazis
Boli de piele grave, psoriazis, acnee
Despre probleme de piele

Ce este Psoriazisul

Departe de a fi o simpla problema cosmetica, Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, cu evolutie de lunga durata, caracterizata prin aparitia unor placi rosii (eritematoase), proeminente, bine delimitate, acoperite de scuame groase („coji”), albe-sidefii, usor detasabile. Psoriazisul afecteaza, în general, zonele de extensie ale corpului (coate, genunchi, lombe, zona de insertie a parului la nivelul scalpului), sau unghiile, dar psoriazisul poate afecta orice alte zone ale corpului. De asemenea, psoriazisul poate sa se însoteasca de afectarea articulatiilor-psoriazis artropatic sau artrita psoriazica.

Psoriazisul este o afectiune cronica  a epidermei, care se manifesta prin aparitia unor placi rosii, pe zone bine delimitate, acoperite de scuame groase („coji”), albe-sidefii, usor detasabile. Psoriazisul afecteaza, de preferinta, zone ale corpului, precum coate, genunchi, scalp, sau unghiile, dar psoriazisul poate afecta orice alte zone ale corpului.

Psoriazisul se întâlneste la 1,5 si 3% din populatia unei anumite regiuni, iar în ultimul timp s-a constatat ca un numar din ce in ce mai mare de oameni sunt afectati de aceasta boala. Psoriazisul afecteaza profund viata individului, desi boala nu este contagioasa si nu se transmite prin contactul cu persoana bolnava.
 

psoriazis la copii

 

Cauza Psoriazisului la copii

La copii, psoriazisul poate fi mai greu de diagnosticat decat la adulti, deoarece simptomele pot fi mai usoare si pot fi confundate cu alte afectiuni ale pielii, cum ar fi dermatita atopica sau eczema. Simptomele psoriazisului la copii pot include:

- Pete rosii si solzoase pe piele, care pot fi dureroase sau mancarimi;
- Leziuni care se dezvolta de obicei pe scalp, fata, coate, genunchi sau in jurul zonei scutecului;
- Piele uscata, crapa si care se exfoliaza;
- Unghii groase sau ondulate.

Cauza bolii nu este cunoscuta, insa s-a descoperit ca exista o predispozitie genetica si anumiti factori care favorizeaza aparitia ei, psoriazisul putand debuta la orice vârsta, de la nou nascut pâna la vârste foarte înaintate.

Cum se ingrijeste pielea copilui in cazul Psoriazisului?

Pielea  persoanelor afectate de psoriazis este uscata si aspra la atingere. De asemenea, se crapa foarte usor, de cele mai multe ori crapaturile fiind foarte adanci, ceea ce numim „pâna la sânge” si foarte dureroase, constituind o poarta de intrare a microbilor, cu riscul aparitiei unor infectii grave. Ingrijirii corespunzatoare a pielii contribuie atât la vindecarea mai rapida a leziunilor cauzate de psoriazis cât si la prevenirea aparitiei unor noi leziuni. 

Tratamentul psoriazisului la copii poate fi diferit de cel pentru adulti si poate include utilizarea de creme topice, tratamente cu lumina, medicamente orale sau injectabile, precum si modificari ale dietei si stilului de viata. Este important sa discutati cu medicul copilului dumneavoastra despre cel mai bun plan de tratament pentru cazul particular al copilului dumneavoastra. De asemenea, este important sa oferiti copilului dumneavoastra sustinere emotionala si sa-i incurajati sa aiba o atitudine pozitiva si sa ia masuri pentru a reduce stresul, care poate agrava simptomele psoriazisului.

Tratamentul naturist pentru Psoriazis

Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, cu evolutie de lunga durata, caracterizata prin aparitia unor placi rosii (eritematoase), proeminente, bine delimitate, acoperite de scuame groase („coji”), albe-sidefii, usor detasabile. Psoriazisul afecteaza, în general, zonele de extensie ale corpului (coate, genunchi, lombe, zona de insertie a parului la nivelul scalpului), sau unghiile, dar psoriazisul poate afecta orice alte zone ale corpului. De asemenea, psoriazisul poate sa se însoteasca de afectarea articulatiilor-psoriazis artropatic sau artrita psoriazica.

•Se prepara un unguent din untura de porc netopita (apasata cu o lingura pana cand devine ca o pasta) si tot atata pucioasa (sulf). Pasta astfel preparata se tine la intuneric. 
•Se face apoi un ceai : 2 linguri de marul-lupului la o cana cu apa se fierb 10 minute, apoi se strecoara.

In fiecare seara se spala locul bolnav cu acest ceai caldut, apoi dupa ce pielea se zvanta putin, se unge cu unguentul cu sulf.

Tratamentul se face pana la vindecarea totala. In timpul tratamentului nu spalati cu sapun partea afectata de psoriazis. Se unge cu ulei de seminte de in zona afectata.

Alifie preparata din: suc de rostopasca 5 gr sau suc proaspat de nalba 5 gr, amestecat cu 50 gr osanza de porc. Cu aceasta se vor unge de 2-3 ori/zi zonele afectate.
- Se ung zonele afectate de 2-3 ori/zi cu urina proaspata a persoanei bolnave timp de 10-15 zile. Dupa o pauza de 10 zile se poate relua procedura.
- Se scoate din alimentatie obligatoriu cartoful.
- Se consuma infuzie de tataneasa o cana/zi.
- Se consuma infuzie de rostopasca o lingurita la 250 ml apa clocotita. Se ia cate o lingura din 3 in 3 ore.
- Se fac bai de cimbru, pelin, soc, busuioc, patlagina, galbenele, urzica, cicoare, mesteacan, coada racului.
- Se face cura interna cu ulei de seminte de in timp de 21 de zile cate 7 linguri/zi, apoi doza de intretinere: 2 linguri/zi.
- Baie generala cu sare grunjoasa in fiecare seara.
- Plagile se spala de 2-3 ori/zi cu infuzie de galbenele si se ung cu o alifie preparata din: cativa catei de usturoi proaspeti, curatati de coaja si zdrobiti, amestecati cu putin ulei de susan pana se obtine o pasta omogena. Acest tratament stopeaza evolutia bolii si plagile incep sa se restranga. 

Boli de piele grave, psoriazis, acnee

Timp de 30 de zile se ia tinctura din boabe de soc. In prima zi se ia o lingurita diluata in jumatate de pahar cu apa dimineata pe stomacul gol. In a doua zi , se iau 2 lingurite,si tot asa pana in a saptea zi cand se iau 7 lingurite si se mentine aceasta doza pana in a 30-a zi.

Prepararea tincturii:
se stoarce un suc din fructele de soc neajunse complet la maturitate (au culoare rosie spre violet). Sucul se combina in proportie de 1:1 cu alcool alimentar de 90°, apoi se pune in sticle mici inchise la culoare.
Preparatul are actiune de dezintoxicare extrem de puternica, favorizand vindecarea acestor boli. 

Ingrijirea pielii este foarte importanta in cazul psoriazisului, deoarece aceasta afectiune poate usca si irita pielea.

Iata cateva sfaturi pentru a ingriji pielea in cazul psoriazisului:

♦ Hidratarea pielii:

Utilizarea cremelor hidratante poate ajuta la mentinerea pielii cat mai hidratata si sanatoasa. Este important sa alegeti o crema care nu contine parfum sau alte ingrediente care pot irita pielea si sa aplicati crema in mod regulat pe pielea copilului, mai ales dupa baie sau dus.

Evitarea iritantilor:

Anumite produse de ingrijire personala, cum ar fi sapunurile, gelurile de dus si samponurile, pot contine ingrediente care pot irita pielea. In cazul psoriazisului, este important sa utilizati produse cat mai blande si fara parfum. De asemenea, este recomandat sa evitati contactul cu produse chimice, cum ar fi detergentii sau solutiile de curatat.

♦ Atentie la bazine cu apa calda si sare de mare:

Baile cu apa calda si sare de mare pot ajuta la calmarea pielii iritate si la indepartarea scuamelor de pe piele. Este important sa nu stati prea mult timp in baie si sa nu folositi apa fierbinte, care poate usca si irita pielea.

♦ Evitarea traumatizarii pielii:

In cazul psoriazisului, este important sa evitati sa zgariati sau sa frecati pielea, deoarece acest lucru poate agrava simptomele si poate duce la infectii.

Ceai pentru psoriazis

Se face un amestec in parti egale din: cimbrisor, coada calului, galbenele, trei frati patati, urzica. Se face infuzie dintr-o lingurita la o cana (250 ml) apa, 10 minute. Se bea 1 si 1/2 ceai/zi.

Ceai pentru tratamentul extern al psoriazisului

Se face un amestec din: 40 gr coaja de salcie, 40 gr scoarta de stejar, 20 gr seminte de in, 20 gr flori de arnica, 20 gr flori de galbenele, 20 gr flori de ventrilica, 20 gr flori de lumanarica, 20 gr radacina de scai, 20 gr fructe de ienupar.

Se pune o lingura de amestec in 300 ml apa clocotita. Se lasa 15 minute la infuzat. Se strecoara. Se inmoaie bucati de tifon in infuzia calduta, se storc si se aplica pe zonele afectate. Compresele se schimba o data la 30 minute.

Despre probleme de piele, merita sa mai citesti si:

Dermatita atopică la copil: cauze și cum se tratează - sfatul medicului

Dermatita atopică la copil: cauze și cum se tratează - sfatul medicului

Dermatita atopică (eczema) este o afectiune cutanată des intalnita la bebelusi si copii. In ciuda tratamentelor, unele dintre ele chiar eficiente, eczema devine sacaitoare pentru ca reapare…

Crusta de lapte sau dermatita seboreică infantilă - cauze și cum se tratează la bebeluși

Crusta de lapte sau dermatita seboreică infantilă - cauze și cum se tratează la bebeluși

Dermatita seboreică infantilă, cunoscută popular sub denumirea de crustă de lapte, este o afecțiune a pielii, foarte des intalnită la nou-născuti, care apare mai…

Cum îmi pot proteja copilul de căpușe?

Cum îmi pot proteja copilul de căpușe?

Parintii trebuie sa stie cat mai multe despre cum isi pot proteja copiii de muscatura capuselor, deoarece capusele pot transmite infectia Lyme numai dupa ce s-au atasat de piele si au supt sangele.


Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Medicala Desprecopii.

Autor: Dr. Alina Proca, medic Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c)Desprecopii.com 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 5 comentarii

  1. Dobre Angelica
    Dobre Angelicatrimis la 19/9/2023

    Buna ziua am şi eu o fetiţa de 7 ani care ne confrunta cu psoriazis nu ştiu ma poate ajutata cineva ma saturat cate creme ne recomanda doctoru şi nici o anbunatatire parca mai rau este ma puteti ajuta cu un dermatolog bun sau ce sa fac sunt disperata nu ştiu ce sa mai fac ...

    Raspunde la acest comentariu
  2. raluca
    ralucatrimis la 19/1/2016

    Buna ziua, Copilul meu in varsta de 16 ani prezinta in regiunea coatelor placi de psoriazis in perioadele de stress (examene,de exemplu) Acestea sau manifestat de la 13 ani chiar si cu aparitii la incheietura falangelor. In fiecare am tot mers la diferiti doctori dar tratamentele care le primeam erau insuficiente si chiar aveau efecte secundare foarte grave. Asa ca tot mergand pe la doctori si cautat informatii despre aceasta boala am descoperit aceasta crema naturala pentru psoriazis si eczeme de la Derma E. Aceasta crema a schimbat total povestea si acuma pot sa zic ca exista un produs care functioneaza fara sa aiba efecte secundare. Recomand cu incredere.

    Raspunde la acest comentariu
  3. adriana
    adrianatrimis la 20/2/2015

    Am 39 de ani si am boala asta, psoriazis de 15 ani aproape, mi-a aparut in urma unui soc emotional. Vacantele mele erau in spitalul dermato, mi-a inchis multe usi aceasta boala. Am tot cautat tratamente eficiente dar fara succes. Pentru mine a functionat foarte bine si recomand, lotiune de protectie de la Gloves In A Bottle. Sunt multumit de rezultate care le-am avut cu acest produs si il recomand.

    Raspunde la acest comentariu
  4. Eliza Axinte
    Eliza Axintetrimis la 13/1/2012

    Buna tuturor.Si eu sunt una dintre persoanele care se confrunta cu aceasta boala,mai bine zis cu aceasta ciuperca inestetica.Am inceput sa folosesc o crema pe baza de ingrediente homeopatice,si vad ca isi face efectul.Ciuperca a inceput sa se micsoreze,si pielea isi revine.Sper sa o pot tine sub control. Daca va pot ajuta cu informatii imi puteti trimite un mail la elizaaxinte@yahoo.com

    Raspunde la acest comentariu
  5. FLORIN
    FLORINtrimis la 12/11/2009

    EEEEEEEETTTTTTTTTAAAAARRREE

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII