Cum putem comunica cu bebelușul nou născut? Iată 7 reguli și sfatul psihologului.

Cum putem comunica cu bebelusul nou nascut? Iata 7 reguli si sfatul psihologului

Cum putem comunica cu bebelușul nou născut? Iată 7 reguli și sfatul psihologului.

După Odiseea Sarcinii, bebelușul intră în viața noastră cu plânsul și zâmbetul său. Și este deja o mare iubire. Un nou-născut este o ființă angelică, o parte a sufletului nostru cu care putem intra în contact. Mai mult decât atât, nou-născuții comunică deja cu mămica și tăticul lor.

Cum pot părinții unui nou-născut să-l ajute în stabilirea relației de comunicare și, mai ales, cum putem stimula bebelușul în cel mai bun și eficient mod posibil? Iată 7 reguli și sfatul psihologului.

veti citi
Nou nascutii sunt fiinte ingeresti, parte a sufletului nostru
Sa incepem deja comunicarea cu noul nascut
Nu te gandi la rasfat
Iată câteva sugestii (7 reguli) pentru a comunica cu succes cu bebelusul tău:

Nou nascutii sunt fiinte ingeresti, parte a sufletului nostru cu care putem intra deja in contact

Asadar - dupa Odiseea Sarcinii, intra cu un plans si cu un zambet in viata noastra. Si, sunt deja o mare iubire. Nou nascutii sunt fiinte ingeresti, parte a sufletului nostru cu care putem intra deja in contact. Mai mult chiar, nou nascutii comunica deja cu mamicile si taticii lor. Cum pot parintii micii minuni sa il ajute in stabilirea relatiei de comunicare si mai ales cum putem sa il stimulam in cel mai bun si efectiv fel posibil? Aflati bineinteles de la Desprecopii.com.

Sa incepem deja comunicarea cu noul nascut

Comunicarea înseamnă stabilirea unei relaţii afective reciproce între copil şi cei cu care interacţionează. Semne ale comunicării au fost înregistrate şi în viaţa intrauterină Pe măsură ce interacţiunile cu mediul sunt tot mai variate, copilul îşi dezvoltă un sistem de comunicare, care la început este non-verbal. Primul semn al acestui limbaj este surâsul (3-4 săptămâni). Bebelusul zâmbeşte atunci când îi vorbeşti, îi cânţi, când îşi vede mama sau aude vocea ei.

Comunică de asemenea prin gesturi, mişcări uneori însoţite şi de mici vocalizări. Încă capacitatea lui de a se exprima este foarte limitată, dar bebeluşul este receptiv la toate stimulările care vin asupra lui. Modul de reacţie la satisfacerea sau nesatisfacerea trebuinţelor de bază este tot o formă de comunicare.

Copilul se bucură şi chiar zâmbeşte atunci când este hrănit, curat, odihnit sau plânge şi e agitat când îi lipseşte ceva. Plânsul este un mod de a spune ca ceva nu e în regulă.

Nu te gandi la rasfat pentru ca un bebelus are nevoie de multa dragoste

Până la 6 luni, bebelsul plânge că  are nevoie de ceva, nu îl  putem suspecta de răsfăţ. Copilul este încă prea mic pentru a anticipa reacţiile adultului dacă va plânge. În situaţii de agitaţie şi plâns nervos, aparent fără motiv, trebuie să găsim cauza internă care îi produce neplăcere.

Până la 3 luni şi jumătate pot să fie colicii de vină (problemă care va fi discutată în alt capitol).

Citeste Bebelus rasfatat? Adevarul este ca e imposibil sa rasfeti un bebelus

După 6 luni, copilul comunică nonverbal prin gesturi, mişcări ale mâinilor, (întinde mâinile când vrea să fie luat în braţe). Mimica adultului poate stârni curiozitate pentru copil, el va dori să imite gesturi şi miscări faciale.
Pentru a ne simţi alături cu trupul şi sufletul de copil şi a-l înţelege, noi părinţii trebuie să găsim canalul de comunicare prin care să putem ajunge la el si asta depinde de talentul şi priceperea fiecărui părinte.

Iată câteva sugestii (7 reguli) pentru a comunica cu succes cu bebelusul tău:

Cu fiecare ocazie în care te afli lângă el pentru a-l îngriji (alăptat, schimbat, spălat, etc.) vorbeşte cu el sau cântă-i. Vocea ta îl  va linişti şi va fi mai cooperant.

► Citeste si Teoria iubirii nude sau despre beneficiile atingerii la piele dintre mama si bebelus

Când i te adresezi, priveşte-l în ochi, contactul vizual va întări legătura dintre tine şi micuţ.

Păstrează o distanţă optimă faţă de el (de 20-35 cm), distanţă care va permite o comunicare afectivă puternică.

Incearcă să imiţi sunetele care le produce bebeluşul, asta îl  va amuza şi îl  va stimula pentru a comunica mai departe.

Foloseşte jucării care produc sunete şi solicită-i atenţia. Nu uita ca el se bucură când vede ceva nou şi orice formă de stimulare poate fi o sursă de satisfacţie şi un motiv în plus să îşi exprime bucuria.

După 9-10 luni, copilul este interesat de cuvinte, deci atunci e momentul când îl  ajutăm pe copil să rostească primele cuvinte. Ne ajutăm de imagini pentru a-i arăta diverse forme, culori, animale şi a le denumi. Folosim la început cuvinte simple, de exemplu “Uite căţelul, ham-ham”.

Îl încurajăm de fiecare dată când face un progres cât de mic.

Stii sa interpretezi plansul bebelusului ? Fa acest TEST si vei afla   

Cand bebelusul plange, pare sa aiba o intreaba gama de sunete, chiote, vocale si vocalize la indemana. De fapt, fiecare fel de plans ne poate spune ceva, daca stim sa interpretam acest gen de comunicare. Afla si tu daca stii sa interpretezi corect plansul bebelusului tau facand acest test minunat, cu 10 intrebari. 

Lectura obligatorie despre educatia bebelusului din dotare:

Cele 5 tipuri de temperamente ale bebelusilor
Cum putem comunica cu nou-născutul?
Este personalitatea copilului stabilita la nastere?
Ce e în mintea copilasului tãu 
Ai incredere in propriul instinct!
Creierul bebelusului si legatura perfecta cu lumea
Despre rasfat...

Primul an de viata al bebelusul - pe luni

1 2 3 4 5 6
 
 

 Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Comunitatea mamicilor inteligente, grupuri de varsta, suport si ajutor. Forumuri recomandate

  Primele 365 de zile din viata de mama - 365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC. 

 Alaptarea - Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.

 autor: Psiholog Desprecopii.com: Carmen Ghilescu
Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. violeta-roz
    violeta-roztrimis la 12/7/2012

    Este foarte importanta comunicarea cu bebe.Chiar daca te gandesti ca este mic si nu stie este de mare ajutor pe viitor.Dupa 1 an isi da drumul mai repede la vorbire.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII