Reduceti consumul de ulei de floarea soarelui

Reduceti consumul de ulei de floarea soarelui

Reduceti consumul de ulei de floarea soarelui

 

Nu e nici o îndoială că grăsimile polinesaturate, în formele lor naturale, cum ar fi peștele gras, sunt sănătoase. Ele reduc tensiunea arterială, accidentele vasculare cerebrale și bolile de inima, și chiar îmbunătățesc funcționarea creierului.


Dar grăsimile sau uleiurile polinesaturate procesate sau rafinate - cele pe care le găsim în uleiul pentru gătit, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui - sunt o altă poveste. Acestea sunt instabile, devin râncede ușor când sunt expuse la căldură, oxigen și chiar la umiditatea implicată în gătit sau rafinare.

 

- vei citi:
Uleiurile vegetale sunt bogate în acizi grași Omega 6
Gătirea cu uleiuri vegetale eliberează substanțe chimice toxice cauzatoare de cancer
Care este cel mai sănătos ulei de gătit?

În acest punct, uleiurile râncede produc compuși cunoscuți sub numele de radicali liberi care pot afecta organismul, crescând riscul de obezitate, cancer, boli de inimă și diabet.

Uleiurile vegetale sunt bogate în acizi grași Omega 6

Uleiurile de floarea-soarelui, de porumb sau de arahide (componente comune ale uleiului vegetal amestecat) sunt, de asemenea, bogate în acizi grași Omega 6. Folosirea în cantități mari a acestuia este considerată dăunătoare sănătății, așa încât limitați consumul și folosiți uleiul de măsline extravirgin, care este relativ stabil și nu devine rânced atât de repede. Deodată ce uleiul de măsline poate fi gătit, păstrați-l la o temperatură moderată și nu-i permiteți să se ardă, deoarece își va pierde calitățile nutriționale.

Uleiul de floarea-soarelui este bogat în acizi grași Omega-6, care, în cantități mari, pot fi dăunătoare sănătății.

Gătirea cu uleiuri vegetale eliberează substanțe chimice toxice cauzatoare de cancer

Oamenii de știință avertizează împotriva pericolelor de prăjire a alimentelor în uleiul de floarea-soarelui sau porumb, și susțin că eliberează chimicale toxice legate de cancer

Martin Grootveld, profesor de chimie bioanalitică și patologie chimică, a declarat că cercetările sale au arătat că „o masă tipică de pește și cartofi/ fish and chips”, prăjită în ulei vegetal, conține de la 100 până la 200 de ori mai multe aldehide toxice decât limita zilnică sigură stabilită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

În schimb, încălzirea untului, uleiului de măsline și a unturii în teste a produs niveluri mult mai mici de aldehide. Uleiul de nucă de cocos a produs cele mai scăzute niveluri de substanțe chimice dăunătoare!

Îngrijorările cu privire la substanțele chimice toxice din uleiurile încălzite sunt susținute de cercetări separate ale unui profesor de la Universitatea din Oxford, care susține că acizii grași din uleiurile vegetale contribuie la alte probleme de sănătate.

Profesorul John Stein, profesor emerit de neuroștiință, de la Oxford, a spus că, în parte, ca urmare a uleiurilor de porumb și floarea soarelui, „creierul uman se schimbă într-un mod atât de grav pe cât amenință să fie schimbările climatice”.

Deoarece uleiurile vegetale sunt bogate în acizi omega 6, acestea contribuie la reducerea acizilor grași omega 3 critici din creier, prin înlocuirea lor, consideră el.

„Dacă mănânci prea mult ulei de porumb sau floarea-soarelui, creierul absoarbe prea mult omega 6 și asta forțează eliminarea omega 3”, a spus prof. Stein. „Cred că lipsa omega 3 este un factor contribuitor puternic la astfel de probleme precum creșterea problemelor de sănătate mintală și alte probleme, cum ar fi dislexia.”

Prof Grootveld, de la Universitatea De Montfort din Leicester, care a efectuat o serie de experimente, a declarat: „De zeci de ani, autoritățile ne avertizează cât de rău este untul și untura. Dar am descoperit că untul este foarte, foarte bun pentru prăjit și la fel este și untura!

Oamenii ne-au spus cât de sănătoase sunt grăsimile polinesaturate din uleiul de porumb și floarea soarelui. Dar, în tigaie sau cuptor, acestea suferă o serie complexă de reacții chimice, ceea ce duce la acumularea de cantități mari de compuși toxici!"

Uleiul de semințe de floarea soarelui este foarte bogat în acizi grași omega-6. În unele cazuri, conținutul de omega-6 este de până la 70%! Dacă în prezent utilizezi ulei de semințe de floarea soarelui în dieta ta, te îndemn să te oprești. Nu este bine deloc pentru tine sau familia ta. Exacerbează inflamația din corp și te pune în pericol de boală.

Care este cel mai sănătos ulei de gătit?

Uleiul de masline

Experții în nutriție și gătit sunt de acord că unul dintre cele mai versatile și mai sănătoase uleiuri este uleiul de măsline, atât timp cât este extravirgin. Vrei un ulei care nu este rafinat și prelucrat excesiv. O etichetă „extravirgin” înseamnă că uleiul de măsline nu este rafinat și, prin urmare, de înaltă calitate.

Uleiul de cocos

Spre deosebire de alte uleiuri pe bază de plante, uleiul de nucă de cocos este în primul rând o grăsime saturată. Nu toată lumea este de acord că o astfel de sursă concentrată de grăsimi saturate este un avantaj pentru sănătate, însă unii experți, inclusiv American Heart Association, susține că înlocuirea alimentelor bogate în grăsimi saturate cu opțiuni mai sănătoase poate scădea nivelul colesterolului din sânge și poate îmbunătăți profilul lipidic.

Uleiul de avocado

Uleiul de avocado este o alegere excelentă. Nu are multă aromă, ceea ce îl face o opțiune bună pentru gătit. Uleiul de avocado conține atât acizi grași mononesaturați, cât și polinesaturați, precum și vitamina E. Un dezavantaj este că tinde să fie mai scump. 

Sarea, zaharul, grasimile si dependenta cu care se imbogatesc gigantii industriei alimentare

O ancheta uriasa facuta in industria alimentara se dovedeste a fi pe cat de inspaimantoare. Un jurnalist la New York Times, Michael Moss a petrecut trei ani si jumatate anchetand modul in care companiile gigant de produse alimentare obtin produse care ne pun in pericol sanatatea.

Iata cum zaharul, sarea si grasimile - substante care creeaza dependenta - sunt atent introduse in alimente ...

Despre sarea din alimente, cititi:

Semnal de alarma: sarea in exces afecteaza grav sanatatea copiilor!
Rolul alimentatiei in controlul hipertensiunii arteriale

Despre zahar, cititi:

Cat zahar putem consuma zilnic pentru a nu face diabet si boli cardiovasculare?
Zaharul face tumorile sa creasca mai repede
Greutatea din timpul sarcinii si zaharul, pot influenta greutatea si sanatatea copilului

 

autor: redactor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2020

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII