Unde Simon Bolivar a fost declarat Liberator

Unde Simon Bolivar a fost declarat Liberator

Unde Simon Bolivar a fost declarat Liberator

  • Aceasta biserica uimitoare, declarata monument national in anii 1950, este unul din cele mai bune exemple de stil colonial latino-american din Venezuela. A fost construita alaturi de manastirea San Francisco, ridicata aici in anii 1570, si si-a inceput existenta ca o simpla structura din caramizi de lut.

Iglesia de San Francisco (Caracas, Venezuela)

Aceasta biserica uimitoare, declarata monument national in anii 1950, este unul din cele mai bune exemple de stil colonial latino-american din Venezuela. A fost construita alaturi de manastirea San Francisco, ridicata aici in anii 1570, si si-a inceput existenta ca o simpla structura din caramizi de lut. In 1953, a inceput construirea unei biserici, proiectata de Antonio Ruiz de Ullan, dar un seism a distrus-o in mare parte, in 1641. A fost inlocuita cu o biserica simpla, cu un singur culoar intre scaune si capele laterale. In 1745, in urma lucrarilor lui Fray Mateo Veloz, a fost readoptat planul original cu doua pasaje intre scaune, fiind adaugata si o serie de arcade.

In 1887, marile lucrari de reconstructie, conduse de Stolen Juan Manrique, au inclus inlocuirea coloanelor, schimbarea locului destinat corului, acoperirea tavanului cu panouri, in stil Mudejar (mauro-spaniol) cu false ogive interioare si inlocuirea fatadei principale cu o versiune partial clasica, partial baroca. Intre timp, biserica a devenit locul unor evenimente politice, legate mai ales de eroul national venezuelean Simon Bolivar, care a luptat pentru eliberarea tarii sale de sub spanioli. In aceasta biserica, in 1813, Bolivar a fost proclamat El Libertador si, tot aici, a fost organizat un fastuos serviciu funerar in 1842, la 12 ani dupa moartea sa. 

In anii 1950, tavanul in stil Mudejar a fost decopertat din nou, arhitectul Luis Malaussena supervizand si celelalte lucrari menite sa redea bisercii frumusetea originala.

Panteonul National (Caracas, Venezuela)

Panteonul National din Caracas este una dintre cele mai pretuite cladiri din Venezuela. Anterior biserica, a devenit Panteon National in 1874, dupa ce presedintele Antonio Guzman Blanco a decis transformarea bisericii Santisima Trinidad, din Caracas, intr-un monument in onoarea eroicilor luptatori venezueleni. Simon Bolivar este personalitatea cea mai venerata, ala carei loc de veci se afla in aceasta fosta biserica, intregul naos central fiindu-i dedicat lui El Libertador. In criptele laterale si in subteran se afla ramasitele pamantesti ale altor respectati si ilustri cetateni ai Venezuelei.

Constructia cladirii, transformata in Panteon, a inceput in 1812, dupa ce un cutremur de pamant a distrus complet biserica. Structura sa a fost reconstruita lent, lucrarile durand mai multi ani. Intre 1853 si 1858, inginerul Jose Gregorio Solano a facut primul pas in directia construirii acestui monument si, in deceniile care au urmat, alti ingineri au constribuit la difinitivarea sa. Astfel, mai multe stiluri si moduri diferite de constructie au fost folosite pentru edificarea sa.

In 1910, guvernul venezuelean l-a angajat pe Juan Vicentr Gomez sa conduca un program de renovare a Panteonului, cu obiectivul de a-l face mai impozant. Dar, in 1929, a fost angajat un alt arhitect pentru a reproiecta cladirea, de data asta in stil neocolonial/neobaroc. In 1930, cu ajutorul a trei ingineri eminenti, a fost adoptata o alta serie de modificari. Scarile de la intrare au fost transformate pentru a parea mai monumentale, podeaua din marmura fost complet inlocuita, la fel si sarcofagul lui Bolivar, iar cripta a fost impodobita cu picturi de Tito Salas. In prezent, Panteonul este un monument impresionant care atesta puterea Venezuelei ca natiune, si demonstreaza o gama larga de stiluri arhitectonice, marturii ale progresului tarii.

Sursa: UNESCO

Va recomandam sa mai cititi si:

America Latina
Obiective turistice in Rio de Janeiro
Unde Simon Bolivar a fost declarat "Liberator"
Machu Picchu sau natura imblanzita de om
Top 10 atractii turistice in Brazilia
Havana  comoara vie a Cubei
Luna de miere in Republica Dominicana 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII