Cistita: Cum să recunoști și să tratezi această infecție dureroasă a vezicii urinare

Cistita: cum sa recunosti si sa tratezi aceasta infectie dureroasa a vezicii urinare

Cistita: Cum să recunoști și să tratezi această infecție dureroasă a vezicii urinare

Cistita este o inflamație a vezicii urinare, asociată sau nu cu inflamația uretrei - canalul prin care urina este eliminată din vezica urinară în timpul micțiunii. Atunci când este cauzată de o infecție bacteriană, cistita face parte din categoria infecțiilor tractului urinar (ITU).

Iată cum debutează cistita, simptomele clasice și tratamentul cistitei - sfatul medicului ginecolog.

-veti citi
Ce este cistita?
Cum debuteaza cistita?
Care sunt cauzele cistitei?
La ce vârsta poate sa apară cistita?
Care sunt simptomele cistitei?
Cum poate fi prevenită cistita?
Cum se trateaza cistita?
Despre sănătatea femeii, mai poti citi

Ce este cistita?

Cistita este o infecție a vezicii urinare care se poate manifesta prin durere sau disconfort în timpul urinării, dureri în partea inferioară a abdomenului, nevoia frecventă de a urina, urinări dureroase sau arzătoare și urină tulbure sau cu sânge. Cistita este mai frecventă la femei decât la bărbați și poate fi cauzată de bacterii precum E. coli sau de infecții fungice. Tratamentul pentru cistită poate include administrarea de antibiotice sau medicamente antifungice, precum și schimbarea obiceiurilor de igienă și a dietei pentru a preveni recidivele. Este important să se consulte un medic dacă se suspectează o cistită, deoarece aceasta poate fi un simptom al unei alte afecțiuni mai grave. Atunci cand este cauzata de o infectie bacteriana, cistita face parte din grupul infectiilor tractului urinar (ITU).

Cistita poate deveni o problema grava de sanatate atunci cand infectia se extinde la rinichi.

Cum debuteaza cistita?

Cistita debuteaza in general atunci cand bacteriile ajung in tractul urinar prin uretra, canalul prin care se elimina urina din organism. De aici, bacteriile se fixeaza pe peretele vezicii si se multiplica. Mai rar, bacteriile pot ajunge la vezica urinara avand ca sursa o infectie din alta regiune a corpului. Inflamatia poate fi produsa fie de o infectie bacteriana – 80 la suta dintre cazuri sînt provocate de Escherichia coli, o bacterie care traieste si se dezvolta în stomac si intestine – fie este doar inflamatie fara infectare bacteriana.

Care sunt cauzele cistitei?

Cauzele cistitei sînt multiple. Este interesant ca nu numai femeile pot face cistita - dar si barbatii. Pot fi cauze locale, cum sînt adenomul de prostata si prostatita în cazul barbatilor si infectiile vaginale sau intestinale în cazul femeilor. La acestea se mai adauga frigul si igiena genitala deficitara.

Ca frecventa insa, cistita apare mai ales la femei, din cauza ca uretra feminina este mai scurta decît cea masculina, zona genitala intrînd mai usor în contact cu agentii patogeni aflati în urina.

La ce vârsta poate sa apară cistita?

Femeile pot fi afectate de cistita la orice vîrsta. Cele mai expuse riscului de infectare sînt femeile active din punct de vedere sexual, deoarece în timpul actului sexual se pot produce leziuni minore ale uretrei si bacteriile pot ajunge usor în uretra. Femeile la menopauza sînt mult mai sensibile la infectie, deoarece nivelul hormonilor estrogeni este redus, ceea ce face ca tesuturile vaginale si uretrale sa fie mai sensibile.

Care sunt simptomele cistitei?

Urinarea frecventa este principalul simptom, mai ales cînd este însotita si de necesitatea de a merge repede la toaleta. Cînd urinarea este însotita de senzatie de usturime sau durere si urina este tulbure, înseamna ca pacienta are cistita.

Cum poate fi prevenită cistita?

Pentru a preveni aparitia cistitei exista cîteva reguli de viata ce pot fi respectate cu usurinta:

• consumul a cel putin 2 litri de lichide pe zi, o toaleta intima corecta, evitarea folosirii produselor de baie iritante.

• La baie sau toaleta stergeti-va întotdeauna din fata în spate pentru a evita aducerea bacteriilor dinspre zona anala spre zona urinara;

• evitati purtarea de lenjerie prea strânsa care determina aducerea bacteriilor catre uretra si favorizeaza inflamatia zonei prin frecare;

• la reluarea activitatii sexuale dupa tratamentul pentru cistita sau dupa un timp mai îndelungat de pauza încercati acte sexuale de durata mai mica si urinati imediat dupa actul sexual, pentru a îndeparta bacteriile ajunse, eventual, în zona uretrei.

• nu uitati sa beti cât mai multe lichide pe zi: ceaiuri diuretice, sucuri de fructe, apa plata. Atentie la apa minerala, deoarece nu toate sortimentele sunt bune pentru rinichi.

Cum se trateaza cistita?

Cistita tratata incorect sau insuficient poate evolua generând afectarea rinichiului, uneori cu pierderea functiei acestuia. Pâna sa luati orice tratament, ar trebui sa dati la un laborator o proba de urina corect recoltata. În functie de rezultat, medicul va va prescrie tratamentul cel mai potrivit. Tratamentul poate varia între 3 si 7 zile în functie de severitatea si tipul de bacterie depistata la analiza specifica a urinii (urocultura).
 
Atât în perioada tratamentului, cât si în general, va trebui sa evitati statul cu picioarele în apa rece sau mersul cu picioarele goale pe gresie si va trebui sa beti cât mai multe lichide.
 
Se pot administra 2 lingurite de bicarbonat de sodiu cu putina apa la fiecare doua ore, în timpul zilei, cel putin 3 zile. Daca trebuie tinut un regim fara sare din cauza prezentei altei afectiuni, nu veti lua bicarbonat de sodiu. Se pot folosi si supozitoare antispastice.

Ca tratament, se recomanda comprese foarte calde, cu seminte de in si flori de fân, bai calde de sezut (cu coada calului, de cel putin 30 de minute), împachetari si comprese calde pe partea inferioara a abdomenului.
 
Se vor evita consumul de alcool, ceai si cafea si, mai ales, excesele sexuale. Se vor consuma ceaiuri diuretice: din frunze de mesteacan, leustean si ceaiuri cu efect antiinflamator: din galbenele, cimbrisor si ienupar. 

Infectiile tractului urinar in timpul sarcinii: tipuri, simptome si tratament

Infectiile tractului urinar, reprezinta una dintre cele mai frecvente probleme medicale cu care se confrunta femeile insarcinate.Infectiile urinare pot avea trei niveluri. Afla care sunt tipurile de infectii urinare, care sunt simptomele si cum se pot trata. Plus un remediu natural care face minuni in cazul infectiilor urinare. Citeste despre infectiile tractului urinar in timpul sarcinii: tipuri, simptome si tratament.

Despre sănătatea femeii, mai poti citi

Contraceptivele Diane 35, semnale de alarma
Ce este si cum prevenim cistita ?
Ce este candidoza si cum stiu ca o am ?
Teste Papanicolau gratuite pentru toate femeile
Ce poate si ce nu poate descoperi testul Babes-Papanicolau
Ce facem daca Testul Papanicolau are un rezultat anormal?
Anticonceptionalele hormonale - Mit si Realitate
Cervicita
Ce sunt secretiile vaginale - tipuri si diagnostic

autor: Desprecopii - articol revizuit de Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal din Haga, Olanda
Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. andra
    andratrimis la 3/2/2015

    pot ramane insarcinata in zilele in care am cistita?

    Raspunde la acest comentariu
  2. nikic88
    nikic88trimis la 2/1/2013

    da,sunt sfaturi utile,in special pt cine are infectie urinara acuta...Din pacate eu nu ma mai scap de aceasta problema,sincer nici numai stiu ce sa fac sau la ce doctor sa mai merg.Anul viitor vrem sa facem si noi un copil si sunt can dezamagita ca nu pot sa scap de acest calvar care poate sa-mi infulenteze conceperea copilului,chiar si sarcina....

    Raspunde la acest comentariu
  3. roxana
    roxanatrimis la 21/11/2011

    ms de sfaturi.sunt importante

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII