Vărsăturile bebelușului: ce e normal și ce NU - sfatul medicului pediatru
Vărsăturile bebelușului sunt o problemă trecatoare insă produc mult stres și ingrijorare părinților. Insă, in afara faptului că este un pic de murdarie - probabil, nu trebuie sa vă faceți griji. Vărsăturile semnifică rareori o problemă serioasă. Atat timp cât bebelușul pare ca se simte confortabil și castiga in greutate, nu aveți vreun motiv de ingrijorare.
→ Iată ce este de facut atunci cand vărsăturile par a semnala o problemă mult mai serioasă - sfatul medicului pediatru.
Varsaturile bebelusului, ghidul cauzelor si ce pot insemna
Cand bebelusul vomita dupa fiecare alaptare
Cand pot semnala varsaturile bebelusului o problema
Atentie la deshidratarea bebelusului
Alimentatia bebelusului in primele luni de viata
Haideti alaturi de mamicile inteligente de bebelusi geniali
Varsaturile bebelusului, ghidul cauzelor si ce pot insemna
Varsaturile sunt episoade trecatoare pentru multi bebelusi. Iata insa ce este de facut atunci cand varsaturile pot semnala o problema mult mai serioasa. Va recomandam sa cititi si Varsaturile - cand vomita bebelusul
Cand bebelusul vomita dupa fiecare alaptare
Bebelusul dvs. vomita dupa fiecare alaptare? In afara faptului ca este murdar, probabil, nu trebuie sa va faceti griji. Varsaturile semnifica rareori o problema serioasa. Atat timp cat copilul pare ca se simte confortabil si castiga in greutate, nu aveti vreun motiv de ingrijorare.
Ce se intampla?
Daca aveti mai tot timpul o carpa la indemana, inseamna ca sunteti intr-o companie placuta. Aproximativ jumatate dintre copii prezinta reflux de acid sau refluxul gastroesofagian - in primele trei luni dupa nastere. In mod normal, o supapa (sfincterul esofagian inferior), aflata intre esofag si stomac pastreaza continutul stomacului acolo unde ar trebui sa stea. Pana la maturizarea acestei supape, varsaturile pot fi o problema - in special in cazul in care copilul dumneavoastra mananca prea mult sau prea repede.
Varsaturile in cantitati mici nu deranjeaza. Acestea nu sunt de natura sa provoace tuse, senzatie de sufocare sau disconfort - chiar si in timpul somnului. Sunt sanse ca bebelusul nici sa nu observe lichidul care i se scurge din gurita.
Varsaturile la bebelusi ating punctul culminant la varsta de 4 luni a copilului, iar majoritatea copiilor nu mai vomita incepand cu varsta de 1 an.
Pentru a reduce varsaturile, luati in considerare aceste sfaturi:
- Pastrati copilul in pozitie verticala. Hraniti copilul intr-o pozitie verticala, dupa care pozitionati-l in sezut 15 - 30 de minute.
Tineti copilul in brate, incercati sa-l tineti intr-un "marsupiu" in fata, sau intr-un scaun pentru copii. Evitati sa va jucati cu el, sa-l leganati in timp ce i se aseaza mancarea.
- Incercati mese mai mici si mai frecvente. O prea mare cantitate de hrana poate contribui la salivare. Daca alaptati, limitati durata fiecarei alaptari. Daca va hraniti copilul cu biberonul, oferiti-i mai putin decat de obicei.
Ce puteti face?
- Determinati-l sa ragaie. Ragaielile frecvente in timpul si dupa fiecare hranire, ajuta la eliberarea aerului din stomacul copilului. Asezati copilul in pozitie verticala, sprijinindu-i capul cu o mana, in timp ce ii mangaiati spatele cu cealalta.
- Verificati biberonul. Daca utilizati biberonul, asigurati-va ca gaura acestuia are marimea potrivita. Daca este prea mare, laptele va curge prea repede. Daca este prea mica, copilul ar putea fi frustrat si ar putea inghiti aer. Un biberon care are marimea potrivita va permite catorva picaturi de lapte sa cada atunci cand tineti flaconul cu susul in jos.
- Ingrosati laptele praf sau lapte matern. Daca medicul copilului aproba, adaugati o cantitate mica de cereale de orez in laptele praf sau in cel matern. Va trebui, probabil sa mariti gaura biberonului, pentru a va asigura ca bebelusul poate bea lichidul ingrosat.
- Experimentati cu propria alimentatie. Daca alaptati, medicul copilului v-ar putea sugera sa eliminati produsele lactate sau alte anumite alimente din dieta.
Deasemenea, acordati atentie pozitiei in care doarme copilul. Pentru a reduce riscul sindromului mortii subite a sugarului (SMSS), este important sa asezati copilul sa doarma pe spate. In cazul in care acest lucru pare sa agraveze refluxul, ridicati usor capul patutului copilului - desi acest lucru poate fi dificil daca copilul se misca in timpul somnului. Pozitionarea copilului pe burta pentru somn pentru a preveni varsaturile este rareori recomandata.
Cand pot semnala varsaturile bebelusului o problema
Varsaturile normale nu afecteaza cresterea in greutate sau bunastarea copilului.
Adresati-va medicului copilului daca acesta:
nu castiga in greutate
scuipa atat de tare incat continutul stomacului iese si el
scuipa lichid verde sau galben
scuipa sange sau un lichid care arata precum zatul de cafea
refuza alimentatia
are sange in scaun
are alte semne de boala, cum ar fi respiratia febra, diaree sau respira cu dificultate
Aceste semne si simptome ar putea indica inceputul unei afectiuni, sau ceva mai grav decat o simpla voma. Tratamentul depinde de ceea ce cauzeaza problema. Tehnicile speciale de alimentare sunt de multe ori de ajutor. In alte cazuri, medicul poate prescrie medicamente pentru a trata refluxul.
Atentie la deshidratarea bebelusului
Cand bebelusul vomita - e important pentru mamica sa se asigura ca bebelusul nu se deshidrateaza. In caz ca bebelusul e alaptat - i se ofera sanul cu generozitate.
Semne ale deshidratarii sunt:
- gurita si ochisori uscati
- pipi inchis la culoare
- bebelusul este obosit si morocanos - citeste pe larg: Deshidratarea la bebelusi - verifica schema normala de urina la bebelusi
Boli ale bebelusului care se manifesta cu voma
Multe mamici sunt speriate si chiar isterizate de episoadele de voma ale bebelusului. Unele pe buna dreptate - pentru ca in unele cazuri, voma bebelusului poate anunta o anume boala de care e bine sa stii.
Inainte de a intra in panica trebuie sa stii ca toti bebelusii au episoade de voma cand regurgiteaza laptele papat insa aceasta problema se dimineaza pe masura ce muschii esofagului bebelusului se maturizeaza. Acest proces de maturizare al muschilor din zona esofagului bebelusului poate insa dura pana la 12 luni.
Afla Ce boli se pot manifesta prin varsaturi la bebelus citind articolul urmator.
10 situatii in care trebuie sunat de urgenta medicul pediatru
Cand sunam medicul pediatru? Sunarea medicului pediatru este primul lucru pe care trebuie sa il faceti atunci cand ceva nu este in regula cu copilul dumneavoastra. Indiferent de momentul zilei in care apar anumite simptome grave, nu trebuie sa ezitati in a va suna medicul in situatii carora cu siguranta nu le puteti face fata fara ajutor de specialitate.
Renuntati la ideile preconcepute legate de faptul ca il deranjati, orice medic, mai ales pediatru, se asteapta sa fie sunat in miezul noptii. Citeste10 situatii in care trebuie sunat de urgenta medicul pediatru.
Despre varsaturi si digestia bebelusului mai citeste si:
Gastroenterita bebelusului
Varsaturile bebelusului - bebe vomita
Despre durerea de burtica si indigestie la copil citeste:
Mami, ma doare burtica: cum ne ajutam copilul
Indigestia copilului: cum se manifesta si ce e de facut
Remedii homeopatice utile in concediu sau vacanta
Cum scapam de indigestie ?
Cand copilul se plange des ca il doare burtica: lista cu observatii pe care trebuie sa le faca parintii
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII