Diabetul in timpul sarcinii: ce probleme pot aparea

Diabetul in timpul sarcinii: ce probleme pot aparea

Diabetul in timpul sarcinii: ce probleme pot aparea

Femeile insărcinate care sufera de diabet de tipul 1 sau 2 si care nu-si controleaza glicemia, ar putea avea probleme, atat ele, cat si fătul. Iata ce de este important ca in timpul sarcinii să fie atent controlată glicemia - iată o trecere in revista a potentialelor probleme care pot apărea.

Diabetul in timpul sarcinii: ce probleme pot apărea - un ghid.

- veti citi:
Daca ai diabet si ramai insarcinata - trebuie sa stii ca:
Ce este glicemia
Diabetul in timpul sarcinii: ce probleme ar putea aparea

Dacă ai diabet și rămai insărcinată - trebuie să stii că:

Femeile insarcinate care sufera de diabet de tipul 1 sau 2 si care nu-si controleaza glicemia, ar putea avea probleme, atat ele, cat si fatul. 

Atentie nu este vorba despre diabetul de sarcina - care este o afectiune dobandita in timpul sarcinii si care nu continua dupa nasterea bebelusului.

Ce este glicemia

Glicemia reprezintă concentraţia de glucoza din sange. In mod normal, corpul uman, prim mecanismele sale de autoreglare -  menține glicemia relativ constantă, la valori de aproximativ un gram de glucoză la litru. În felul acesta sângele aduce permanent organelor și țesuturilor cantitățile necesare de glucoză sangvină. Reglarea nivelului sangvin al glucozei se face cu ajutorul unor substanţe de natură hormonală. Unele micșorează glicemia (nivelul de insulina), iar altele o cresc (glucagonul, adrenalina și hormonul de creștere).

Valoarea normală a glicemiei este între 4,4 și 6,7 milimoli pe litru de sânge
(corespunde la 0,8-1,2 grame pe litru), atunci când analiza se face pe sângele recoltat dimineața, pe nemâncate. Devierea de la valorile considerate normale poate fi în sensul diminuării sau creșterii concentrației de glucoză. Citeste pe larg: Glicemia: ce este, de ce este importanta si simptome hipo si hiper glicemice

Diabetul in timpul sarcinii: ce probleme ar putea aparea

> Afectarea organelor interne ale fatului

Organele copilului se formeaza in timpul primelor doua luni de sarcina, deseori, inainte ca femeia sa afle ca este insarcinata. Glicemia care nu este controlata poate afecta organele interne ale fatului in timpul dezvoltarii lor, afectand creierul, coloana si inima fatului. (aici poti urmari sarcina pe saptamani)

> Un copil supraponderal

Diabetul care nu este bine bine controlat creste glicemia din sangele copilului. Copilul este hranit prea mult si devine supraponderal. Pe langa discomfortul pe care femeia il simte in ultimele luni de sarcina, un copil supraponderal poate creea probleme atat pentru mama cat si pentru el insusi in timpul nasterii. Este posibil ca mama sa aiba nevoie de operatie de cezariana pentru a reusi sa nasca. Copilul se poate naste cu probleme ale sistemului nervos din cauza presiunii resimtite in umeri in timpul nasterii.

> Nasterea prin cezariana 

Cezariana este operatia prin care copilul este scos prin burtica mamei. O femeie care nu si-a controlat foarte bine diabetul are  sanse mai mari sa aiba nevoie de o operatie de cezariana. Atunci cand copilul se naste prin operatie de cezariana, mamicile se refac mai greu dupa nastere.

> Tensiunea arteriala crescuta (preeclampsia)

Cand o femeie este hipertensiva, prezinta proteine in urina si ii transpira degetele mereu, este posibil sa aiba preeclampsia. E o problema serioasa care necesita sa fie urmarita de aproape si controlata de catre medic. Hipertensiunea poate dauna atat mamei cat si copilului. Se poate ajunge la nasterea prematura a copilului si de asemenea poate produce convulsii sau un infarct (un cheag sau o sangerare in creier care poate produce daune ale creierului). Femeile cu diabet de tip 1 sau 2 au o presiune a sangelui mai ridicata decat femeile fara diabet. Cititi mai multe despre: Preeclampsia si sarcina

> Nasterea timpurie (prematura)

Fatul nascut prematur poate avea probleme de respiratie, de circulatie, sangerari ale creierului, probleme intestinale sau de vedere. Femeile cu tipul 1 sau 2 de diabet sunt mai predispuse la o nastere prematura decat cele fara diabet. Mai cititi: Nasterea prematura si Travaliul prematur

> Glicemia scazuta (hipoglicemia)

Persoanele cu diabet care iau insulina sau alte medicamente impotriva diabetului au un indice glicemic prea mic. Hipoglicemia poate duce la probleme serioase de sanatate daca nu e tratata repede, acestea putand fi evitate printr-o urmarire atenta a glicemiei si tratarea ei din timp.

Daca diabetul femeii nu a fost bine controlat in timpul sarcinii, copilul poate dezvolta foarte usor hipoglicemia dupa nastere. Glicemia copilului trebuie urmarita pentru cateva ore dupa nastere.

> Avortul spontan

Un avort spontan este o pierdere a sarcinii inainte de 20 de saptamani. Fatul mort inseamna ca, dupa 20 de saptamani, copilul moare in uter. Avorturi spontane si copiii nascuti morti apar din mai multe motive. O femeie care are diabet zaharat care nu este bine controlat are o sansa mai mare de a avea un avort spontan sau de a naste un copil mort. Mai cititi: Avortul spontan si Pierderea spontana a sarcinii (avortul spontan)

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2020
referinte: Canadian Medical Association Journal

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Natașa
    Natașa trimis la 19/7/2021

    Buna ziua am fost însarcinata în anul 2020 cu baitel am fost toate noua luni la control ,Analize totul cum trebuie şi la sfârşitul lunii a noua ,am fost internata de urgenţa în spital şi la o saptamâna mi sa facut cezariana ,dupa zece zile baitelu meu a murit cauza ca am avut diabet şi medicul nu mi-o zis nimic nici nu ma trimis în spital mai devreme ,au trecut doua luni am dat analize miau spus ca diabetul a disparut ,au mai trecut patru luni AM ramas ear insarcinata ,şi din nou o luoam pe acelaşi drum mi-am gasit un medic privat şi am fost la consultaţiei ma internat la spital acolo miau zis ca am diabet primesc insulina am esit bine din spital la doua saptamâni ear la control şi din nou la alt spital aici mi-au zis ca am diabet normal nu-i de sarcina primesc o doza mare de insulina îmi puteţi spune va fi bine cu copilul daca nu sa depistat la timp diabetul .

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII