Boala diareică la bebeluș: simptome, cauze, rețete de hidratare și sfatul medicului

Boala diareică la bebeluș: simptome, cauze, rețete de hidratare și sfatul medicului
Boala diareică acută la bebeluș se caracterizează prin creșterea frecvenței scaunelor și/sau diminuarea consistenței lor, ca și prin creșterea cantității totale a scaunelor; de cele mai multe ori ele sunt consecința unor infecții ale tubului digestiv (cauzate de virusuri sau microbi), însoțite de deshidratare, care reprezintă elementul de gravitate.
→ Iată simptomele bolii diareeice la bebeluși și propuneri de alimentație împotriva diareei - sfatul medicului.
- veti citi:
Ce este boala diareica acuta ?
Semnele si simptomele
Tratamentul de urmat cand bebelusul are diaree:
Propuneri de alimentatie impotriva diareei - retete de la mamicile Desprecopii
Scaunul bebelusului (cacuta) - ce poate semnala si cum trebuie sa fie, ghid.
Bebelușul are diaree?
Scaunul unui bebelus este de obicei moale, mai ales in prima luna a vietii. Un bebelus de 2 saptamani poate avea chiar si 10 scaune moi pe saptamana si sa fie perfect sanatos. Deci nu trebuie sa va ingrijorati foarte repede.
Cu toate acestea, un bebe de 4 luni care are mai mult de 4 scaune pe zi va poate da de gandit! Asadar sunt sanse mari ca acest bebe sa aiba diaree. Boala diareică la bebeluși se referă la episodul de diaree acută sau acutizarea unui episod cronic de diaree la sugari și copii mici. Această afecțiune este destul de comună și poate fi cauzată de diferiti factori, cum ar fi infecțiile virale, bacteriene sau parazitare, intoleranța la alimente, alergiile alimentare, utilizarea de antibiotice sau reacții adverse la medicamente.
Ce este boala diareica acuta ?
Boala diareica acuta la bebelus se caracterizeaza prin cresterea frecventei scaunelor si/sau diminuarea consistentei lor , ca si prin cresterea cantitatii totale a scaunelor; de cele mai multe ori ele sunt consecinta unor infectii ale tubului digestiv (cauzate de virusuri sau microbi), insotite de deshidratare, care reprezinta elementul de gravitate. De obicei sunt boli autolimitate, ce dureaza la sugarul normal de la cateva zile pana la o saptamana. Cititi totul despre Diareea la bebelus
Semnele si simptomele sunt:
- scaune apoase multiple, explozive, urat mirositoare
- febra, varsaturi, colici abdominale, agitatie
- uneori deshidratare (pierderea apei din organism)
Tratamentul de urmat cand bebelusul are diaree:
- masuri generale, masuri pentru combaterea febrei si a varsaturilor
- in cazul in care diareea nu este prea severa nu se va opri alimentatia naturala, ci doar se va completa masa cu supa de morcovi si mucilagiu de orez
- prevenirea deshidratarii prin administrarea din abundenta de lichide cu un anumit continut de zahar si sare, pentru a inlocui astfel pierderile de lichide din organism prin scaune si varsaturi; lichidele folosite pentru rehidratare sunt fie ceaiul de menta indulcit cu glucoza, fie solutia de rehidratare orala, pe care o obtii prin dizolvarea plicurilor cu pulbere de saruri pentru rehidratare, existente in farmacii, in apa fiarta si racita. Mai cititi si: Importanta hidratarii corecte a copilului
Apeleaza la medic daca bebelusul a avut scaune diareice timp de sase ore , daca are sange in scaun sau prezinta semne de deshidratare (gura si buze uscate, ochi infundati in orbite, piele "flescaita" si zbarcita, fontanela anterioara deprimata, urina concentrata in cantitate redusa, somnolenta anormala sau letargie).
► Citeste Deshidratarea la bebeluși: verifică schema normală de urină la bebeluși
Propuneri de alimentatie impotriva diareei - rețete de la mămicile Desprecopii
Atentie aceste propuneri sunt pentru bebelusii mai mari de 6 luni.
Mucilagiu de orez
La 1 l de apa pune 2 linguri de orez si fierbe-l bine bine. Cand a scazut strecoara-l, presand putin ca sa treaca tot mucilagiul prin sita, completeaza ce ai obtinut pana la 1 l cu apa fiarta, si da-i cu biberonul. Lapte Humana HN25, e special pt diaree, Humana Hn are putina lactoza, se introduce progresiv lapticul daca scaunele sunt moi, HumanaSL, produs fara lactoza, pe baza de soia, este cam ciudatel fata de Humana HN sau de Milumil HN25.
sau: La 1 si 1/2 l de apa se pune 1 cana de orez. Cand apa incepe sa fiarba se lasa focul mic si se continua fierberea 45-60 de minute, cu capac. Se trece orezul prin sita fina si se pune din nou la fiert, sa dea cateva clocote. Se poate pastra la rece maxim 24 de ore.
Supa sau piure de morcovi: 500 grame de morcovi taiati feliute sau dati prin razatoare se fierb intr-un litru de apa circa 1 ora si 1/2, sau pana sunt foarte bine inmuiati. Se paseaza foarte bine si apoi se pot subtia cu apa si pune in biberon. Sau se pot lasa piure si da cu lingurita. Se pastreaza la frigider maximum 24 de ore.
Orez cu mere coapte de la 4 luni: Bun si pentru copiii cu probleme stomacale Se pune apa la fiert intr-un ibric, cu o lingurita de zahar. Cand fierbe se pune orezul (cam o mana) si se fierbe bine, pana "infloreste". Se aleg doua mere mari, se spala, se sterg de apa si se pun intr-o tavita la cuptor, la foc potrivit. Dupa ce s-au copt se alege miezul, se paseaza cu furculita si se amesteca cu orezul fiert si scurs de apa. (Este un foarte bun desert sau gustare de dupa-amiaza. Deasemenea, in cazul in cazul in care copilul are scaune moi, acest desert este recomandat.)
Pilaf de orez cu carne de pui peste 8 luni: 2 cesti de orez - 100g piept de pui - jumatate de ceapa mica (potrivita) - 2 linguri de ulei - un morcov micut - frunze de patrunjel Puneti intr-o oala uleiul si lasati sa se incinga un pic, adaugati ceapa, morcovul si carnea toacata marunt, prajiti-le bine, apoi adaugati orezul si 2 -3 cani de apa...lasati sa fiarba bine ca totul sa se farime, amestecati sa nu se lipeasca de fundul oalei in timp ce fierbe (eventual daca se ingroasa mai adaugati apa), cind e aproape gata puneti patrunjelul pentru gust.
Pentru diaree: orez pasat cu brinza de vaci, biscuiti cu branza de vaci, carne de pasare fiarta, supa de morcov, peltea de gutui, gelatina de mure,covrigei, grisine, masline negrepaste fainoase fierte, ou fiert tare, piine prajita, mar ras copt, banane, (toate in functie de varsta copilului)
Recomandari: mult ceai de menta (laptele delactozat este bun. Respectiv, Milupa HN25. humana HN nan fara lactoza preparate cu mucilagiul de orez este termenul pentru scaune dese apoase care ies cu in jeturi si de obicei e o infectie in stomac, daca are scaune dese moi nu inseamna ca are diaree, ci ca are o dereglare, de obicei se face dupa antibiotic, adica antibioticul distruge flora intestinala si nu mai se asimileaza nimic la nivelul stomacului, copilul scade in greutate doarece are malabsortie, nu are pofta de manacare, vitaminele, calciu se pierd.
Scaunul bebelusului (căcuță) - ce poate semnala și cum trebuie să fie, ghid.
Una din grijile proaspetilor parinti este despre ce inseamna culoarea si consistenta continutului solid sau mai putin din scutec... da, vorbim despre cacuta. Iata mai jos un super ghid al descifrarii scaunul bebelusului (cacuta) pregatit de medicii pediatri ai unei clinicii pediatrice din SUA. Speram sa iti foloseasca. Asadar, succes in continuare la schimbatul scutecelor citeste mai departe ghidul de cacuta al bebelusului aici.
Esti o mămică care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

Esti panicata? Pune o intrebare pe sectiunea de PANICA
autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2023
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII