Bebelușul la 3 luni: avem deja un program și incepem să recunoaștem lumea

Bebelusul la 3 luni: avem deja un program si incepem sa recunoastem lumea

Bebelușul la 3 luni: avem deja un program și incepem să recunoaștem lumea

Bebelușul de 3 luni a ajuns la un punct important de dezvoltare. Are deja tabieturile lui și un program cu care, probabil, părinții s-au obișnuit. La această vârstă, bebelușul începe să recunoască persoane și, în special, obiecte. 🍼👶

Vei observa că bebelușul poate să-și țină singur capul cu mai multă fermitate când este ținut în brațe. 💪 Când este așezat pe burtică, poate să-și ridice capul, formând un unghi de 45 de grade, și uneori chiar de 90 de grade. 🙆‍♂️ Ridicați-l de mânuțe și lăsați-l să se sprijine în piciorușe. 🦵

Citeste pe larg despre dezvoltarea completă a bebelușului la 3 luni în ghidul nostru complet. 📚👶

- veti citi:
Bebelusul la 3 luni: la o piatra de hotar
Dezvoltarea pe saptamani la 3 luni
Somnul bebelusului la 3 luni
Programul bebelusului este deja stabilit
Te cunosc de undeva!
Voinicul mamei
Prima jucarie adevarata
Oglinda, oglinjoara
Activitati de joaca pentru bebelusi in a treia luna de viata
Cum creste bebelusul: grafice de crestere
Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Bebelusul la 3 luni: la o piatra de hotar

Dupa varsta de 3 luni, care este considerata o piatra de hotar in cresterea unui copil, bebelusul are deja tabieturile lui si un program cu care probabil ca v-ati obisnuit.

Te poti trezi la un moment dat, povestind prietenilor despre cum ii place sa adoarma, ce-i place sa manance si ce nu si ce-l incanta cel mai mult sau, din contra, ce-i displace. Aceste cunostinte sunt foarte importante pentru parinti, mai ales pentru aceia care sunt in cautarea unui babysitter.

Chiar daca veti avea poate un sentiment de vinovatie si vi se va parea ca este o responsabilitate foarte mare, acordati-va timp si alegeti cu foarte mult discernamant pe cel sau cea care va avea grija de copilul dvs. Aceasta in cazul in care bunicii sau o ruda nu vor fi disponibili sa aiba chiar ei grija de cel mic. 

In multe tari exista firme specializate  cu personal competent in ingrijirea copiilor. Oricare ar fi persoana la care veti apela pentru ingrijirea copilului, asigurati-va ca aceasta este competenta si de incredere. 

 Dezvoltarea pe saptamani a acestei luni:

Bebelusul la 9 saptamani
Bebelusul la 10 saptamani
Bebelusul la 11 saptamani
Bebelusul la 12 saptamani
Bebelusul la 13 saptamani

Programul bebelusului este deja stabilit

bebelusul de 3 luni

Este indispensabil de asemenea sa intocmiti o lista cu toate tabieturile copilului: ora de culcare (daca e nevoie sa-i cantati un cantecel sau sa-l leganati cand il adormiti), orarul meselor, precum si ce fel de lapte si cantitatile pe care le folositi atunci cand ii dati biberonul. Explicati toate acestea babysitter-ului si nu uitati nici un amanunt oricat de mic.  

Despre bone sau babysittere ... e bine de stiut:

Lista cu informatii pentru bona (babysitter)
Ai grija cu cine iti lasi copiii acasa!
Care e cea mai buna alegere: bona, gradinita, sau bunici?

Stabilind o rutina zilnica este si in beneficiul copilului dvs. deoarece acesta se va simti protejat si in siguranta. Avand la baza siguranta, copilul va incepe sa aiba incredere in lumea inconjuratoare, ceea ce-l va stimula in a explora si a invata despre lucrurile din jurul sau.

Somnul bebelusului la 3 luni

Desi bebelusul de 3 luni este tot mai activ, somnul este in continuare activitatea lui peferata. Episoadele de somn vor continua sa ocupe o parte importanta din zi, un total de 4-8 ore pe zi - de obicei impartite in 3-4 sesiuni de somn. Adauga alte 8-10ore de somnic peste noapte (evident, nu fara intrerupere) si te poti astepta ca bebe sa doarma aproximativ 14-16 ore intr-o perioada de 24 de ore. E adevarat insa ca unii bebelusi dorm mai mult, altii mai putin.

Citeste si 7 secrete despre somnul bebelusului aflate de la un expert in somnul bebelusilor

Te cunosc de undeva!

La aceasta varsta copilul va incepe sa recunoasca persoane si in special obiecte. Unii bebelusi au o paturica sau o jucarie preferata. Incercati la inceput sa-l obisnuiti pe cel mic cu babysitter-ul, dandu-i acestuia jucarioara preferata. Puteti sa lasati copilului o fotografie cu mami si tati sau un obiect care sa-i aduca aminte de dvs. In lipsa dvs. acestea il vor alina pe copil, chiar daca nu poate face inca legatura intre femeia zambitoare din poza si mami. Aceste trucuri vor fi de mare ajutor ingrijitoarei cand va trebui sa-l linisteasca pe cel mic. Despartirea de parinti pe timpul zilei este resimtita in mod diferit de fiecare copil in parte. Unii se acomodeaza mai usor, altii mai greu. Acelasi lucru este valabil si pentru parinti si de multe ori este mai greu pentru ei sa se desparta de copil.decat invers.

Nu uitati ca cei mici sunt capabili sa simta stresul si supararea dvs. asa ca incercati sa fiti fermi si sa aveti incredere in instinctul dvs. Cand va luati la revedere de la copil, nu insistati prea mult si faceti in asa fel incat cel mic sa inteleaga ca este o despartire de scurta durata, iar mami se va intoarce curand acasa. Nu uitati niciodata sa va luati ramas bun, chiar daca copilul este ocupat cu altceva. Probabil va fi suparat de plecarea dvs. dar isi va reveni mult mai repede decat daca veti pleca fara sa-i spuneti la revedere.

A lasa copilul in grija cuiva responsabil si iubitor, ii va deschide celui mic noi perspective si sansa de a se familiariza si cu alte perosane. Aceasta va contribui in mod pozitiv la adaptibilitatea lui ca om matur.

Da, cel mic face noi cunostinte si prieteni-dar, nu uitati ca nimeni  si niciodata nu va lua locul mamicii si a taticului in inimioara lui.

Voinicul mamei

Veti observa ca bebelusul poate sa-si tina singur capul cu mai multa fermitate cand este tinut in brate. Cand este asezat pe burtica poate sa-si ridice capsorul formand un unghi de 45de grade si uneori chiar de 90grade. Ridicati-l de manute si lasati-l sa se sprijine in picioruse.

In timp ce va jucati, puneti-l in diferite pozitii: sprijiniti-l intre pernute sau in brate in timp ce-l asezati in fundulet; asezati-l pe spate si aratati-i jucarioare (exista suporturi speciale de care atarna diferite jucarii colorate) in care sa bata cu manutele; asezati-l pe burtica. Probabil ca exista si alte pozitii in care copilul dvs. se simte confortabil. Fiecare ii da copilului un punct nou de vedere asupra lumii, ajutandu-l sa creasca si sa-i dezvolte muschii.

• Citeste si Bebe are 3 luni. Avem o rutina, doarme in patut si am depasit cu bine o depresie postnatala - jurnal de mami de bebe scump

Prima jucarie adevarata

O descoperire minunata pentru bebelus la aceasta varsta sunt 2 jucarii foarte practice: propriile lui manute. Se misca, pot fi cu usurinta vazute, sunt prevazute cu  niste degetele nostime si pot fi introduse foarte simplu in gurita. Bebelusul va incepe sa se joace cu manutele, scuturandu-le, miscand degetelele si privindu-le minute in sir. Aplaudatul este inca o descoperire interesanta. Curand dupa aceasta, bebelusul isi va da seama ca manutele lui pot fi folosite ca o unealta. Le va folosi pentru a pipai obiecte foarte interesante.

Cand mami sau tati ii vor arata o jucarie, va descoperi ca poata sa o prinda cu manutele. Poate sa-si miste manutele in care sa afla o jucarie si sa auda un sunet ciudat. Va va privi foarte curios,parca vrand sa spuna: eu am facut asta? Acesta este doar inceputul conceptului-cauza si efect. Copilul isi dezvolta acum acea parte a creierului care-l invata ca poate sa actioneze intr-un anumit fel pentru a obtine un anume rezultat. Va incerca probabil apoi sa duca jucarioara la gura. Acestea fac parte din explorarea si invatarea a ceea ce poate face.

► Cat mananca un bebelus de 3 luni - vezi aici informatii complete: Iată cat mănancă bebelușul de 3 luni

Oglinda, oglinjoara

Puteti sa va testati copilul punandu-l in fata unei oglinzi. Unii bebelusi privesc uimiti la reflectia din oglinda minute in sir. Altii ganguresc si rad. Oglinda este o jucarie  minunata  care-i invata pe copii despre ei insisi. Puteti sa-l ajutati pe cel mic, vorbindu-i si explicandu-i ce vede in oglinda. Puneti-va degetul pe nasucul, capul si ochisorii lui. Va fi incantat de ce vede si cu siguranta va zambi fetisoarei dragute din oglinda.

Activitati de joaca pentru bebelusi in a treia luna de viata

Dupa varsta de 3 luni, care este considerata o piatra de hotar in cresterea unui copil, bebelusul are deja tabieturile lui si un program cu care probabil ca v-ati obisnuit.
Va veti trezi la un moment dat, povestind prietenilor despre cum ii place sa adoarma, ce-i place sa manance si ce nu si ce-l incanta cel mai mult sau, din contra, ce-i displace. Aceste cunostinte sunt foarte importante pentru parinti, mai ales pentru aceia care sunt in cautarea unui babysitter citeste aici care sunt activitatile preferate acestei varste.

Cum creste bebelusul: vezi pe graficele de crestere

Consultati graficele de crestere ale bebelusului aici: Grafice de crestere: indicatorul de crestere al bebelusului

 Ai poze cu bebelusul tau - din a treia luna luna de viata? Trimite o poza si povesteste-ne ce amintiri ai de la aceasta varsta a bebelusului tau - la acest topic frumos pe forum: Bebelusi de 3 luni 

Desprecopii considera ca fiecare copil e unic. Chiar daca copilul dumneavoastra trece prin etapele de dezvoltare mai repede sau mai incet, el trebuie sa-si urmeze calea lui de dezvoltare. Semnele care despart aceste perioade sunt uneori neclare si nu trebuie sa va ingrijorati daca unul din semne apare mai tarziu sau mai devreme decat va asteptati. Continuam deci si mergem la Luna a 4-a din viata unui bebelus.

  Continuam deci si mergem la Luna a 4-a din viata unui bebelus.

Probleme de care e bine de stiut:

Moartea subita a sugarului
Semne ingrijoratoare la nou nascut
Atentie, unele slinguri in care sunt purtati bebelusii pot ucide
De ce plânge copilul ?
Despre Febra
10 motive ca sã chemi pediatrul   
Diareea la bebelus
Ce putem face daca bebelusul are colici
Ingrijirea buricului bebelusului  

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Pentru mamicil de bebelusi - Desprecopii a realizat aplicatia mobila Eu, Mămica care se poate descaca pe telefon tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Rujoiu olivia
    Rujoiu oliviatrimis la 9/2/2017

    Aplicația Eu,mămică este gratis??

    Raspunde la acest comentariu
    • Andra
      Andratrimis la 9/2/2017

      Da Olivia :)

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII