Copilul intre 1 si 3 ani - repere ale dezvoltarii fizice

Copilul intre 1 si 3 ani - repere ale dezvoltarii fizice

Copilul intre 1 si 3 ani - repere ale dezvoltarii fizice

În timpul primilor trei ani de viață, copilul face progrese imense din punct de vedere fizic, intelectual și emoțional, fie că învață să meargă pe olită, să alerge sau să înceapă să știe cum să-și facă prieteni.

Iată ce vă așteaptă pe parcursul acestor ani. Cu multă pricepere și instinct, copilul își învață tehnici de viață. Ajutați și stimulați de dumneavoastră, părinți moderni, această perioadă poate deveni una de neuitat, dar și plină de mici accidente, julituri și cucuie. Desprecopii.com vă prezintă pe larg programul de acțiune între 1-3 anișori.

- veti citi:
 Primii trei ani de viată ai copilului, anii unor progrese imense
Repere ale dezvoltarii fizice intre 1-3 ani
Iată ce stie sa facă copilul de 1-3 ani  - in detaliu
Cum se poate incuraja dezvoltarea fizica a unui copil de 12 luni?
Cum se poate incuraja dezvoltarea fizica a unui copil de 2 ani?

Primii trei ani de viată ai copilului, anii unor progrese imense

In timpul primilor trei ani de viata, copilul face progrese imense din punct de vedere fizic, intelectual si emotional, fie ca invata sa faca la olita, fie ca-si face prieteni. Iata ce va asteapta pe parcursul acestor ani.

Repere ale dezvoltarii fizice între 1-3 ani

Aruncarea si lovirea unei mingi (12 luni)

La scurt timp dupa prima sa aniversare, copilul va manifesta interes fata de jocul cu mingea – mai intai aruncand-o, apoi lovind-o – pana ajunge la varsta de 2 ani (prinderea se produce abia pe la 3-4 ani).

» Iata ce puteti face pentru a ajuta copilul:

Pentru aruncare: incepeti prin rostogolirea unei mingi mici si moi de la dumneavoastra la copil si inapoi, dandu-va inapoi de fiecare data. In curand, va dori sa arunce mingea;

Pentru lovire: aratati-i cum sa-si foloseasca picioarele in locul mainilor pentru a rostogoli mingea de la el la dumneavoastra si inapoi;

Pentru prindere: lasati-l sa rostogoleasca mingea la poalele unei pante line, astfel ca sa prinda mingea cand vine in jos la el..  

Impingere si tragere (12-18 luni)

Cand copilul deja merge bine, va descoperi bucuria impingerii si tragerii jucariilor dupa el. Efectul este ca-si va imbunatati coordonarea miscarilor, deoarece va face aceste lucruri mergand inainte si privind din cand in cand in urma dupa jucarii. 

» Iata ce puteti face pentru a ajuta copilul:

Asa ca este foarte bine sa-i oferiti jucarii pe care le poate impinge si trage dupa el, sau sa-i legati o sfoara de una dintre masinute (asigurati-va ca-l supravegheati sau limitati lungimea sforii la 30 cm pentru a evita pericolul strangularii).  

Ghemuirea (12-18 luni)

Pana acum, copilul a trebuit sa se aplece pentru a lua obiectele de jos. Dar in curand, va incerca sa se ghemuiasca. Iata ce puteti face pentru a-l ajuta:

Cand incepe sa se aplece dupa un obiect, aratati-i cum sa-si indoiasca genunchii pentru a se ghemui;

» Iata ce puteti face pentru a ajuta copilul:

Lasati-l sa exerseze. Aliniati cateva jucarii mici pe dodea si organizati o „cautare de comori“, in care trebuie sa treaca de la un obiect la altul si sa le ridice pe rand – o activitate perfecta cand faceti curatenie!  

Catararea (12-24 luni) 

Copiii mici escaladeaza masa din bucatarie (sau biroul sau patul) dintr-un motiv evident: pentru ca exista. Este varsta la care incearca sa gaseasca un echilibru intre risc si provocare. Desigur, dumneavoastra stiti ca provocarea de a escalada biblioteca sau vitrina nu merita asumarea riscului, dar capacitatea de ratiune a unui copil mic obisnuit nu coincide cu vitejia fizica pe care o are. 

Totusi, catararea este un reper fizic important, iar copilul isi va dezvolta astfel coordonarea necesara pentru a dobandi aptitudini ca urcarea treptelor.

» Iata ce puteti face pentru a ajuta copilul:

Oferiti-i ocazii sigure de catarare, punand de exemplu perne sau plapumi pe jos, sau lasati-l liber intr-un loc de joaca special amenajat pentru aceasta activitate;

Ancorati de pereti biblioteca sau alte piese de mobilier, desi credeti ca sunt prea grele pentru a se darama. Eliberati etajerele si rafturile de obiectele care ar putea cadea peste el – sau pe care ar putea fi tentat sa se catare;

Limitati-i accesul la locurile periculoase. Tineti scaunele sub masa si priviti cu atentie cuptorul: oare ar putea ajunge micutul la el catarandu-se pe rafturi sau pe dulapuri?

Instalati porti speciale la capetele scarilor din locuinta, daca aveti asa ceva. Este singura metoda de a impiedica micutul sa incerce acea ascensiune irezistibila – dar periculoasa. Pentru a-l invata cum sa urce scarile in siguranta, exersati impreuna urcand si coborand impreuna, in timp ce il tineti de mana. 

Alergarea (18-24 luni)

Unor copii pare sa le trebuiasca numai doua secunde sa treaca de la mersul de-a busilea la sprint. Altora le trebuie mai mult timp. De ce oare? Deoarece copiii cad mult in timp ce invata sa alerge, iar unii sunt mai dispusi ca altii sa-si asume acest risc.

» Iata ce puteti face pentru a ajuta copilul:

Jucati-va in locuri in care caderile nu ar fi prea dureroase, cum ar fi pe iarba sau pe nisip;

Jucati-va „de-a prinselea“ – acesta este unul dintre momentele in care il puteti incuraja sa fuga de dumneavoastra! – apoi schimbati rolurile ca sa va prinda el;

Incercati sa va intreceti, mai ales daca sunt in preajma si copii mai mari dispusi sa joace acest joc.  Citeste si Cand copilul inca nu merge: ce e de facut

Operatiunea „olita“ (24-36 luni)

Trecerea la olita este unul dintre reperele pe care parintii le asteapta cel mai mult – gata cu pampersii! Dar nu uitati ca varsta la care copiii sunt pregatiti sa faca trecerea variaza foarte mult.

Iata cateva semne ca ar momentul potrivit:

Copilul se uita cu atentie in jos la pampersi, ii apuca sau incearca sa-i dea jos cand sunt murdari; sau se ghemuieste ori isi incruciseaza picioarele cand „ii vine sa faca“. Aceste gesturi arata ca este destul de matur pentru a intelege cum ii functioneaza organismul;

Manifesta interes fata de obiectele care au legatura cu olita – vrea sa va priveasca atunci cand mergeti la baie sau vorbeste despre „pipi“ si „caca“.

Util, cititi: Enurezisul sau cand copilul „face pipi pe el" si Prima oara la olita prima oara la WC

Daca vedeti aceste lucruri la copilul dumneavoastra si daca se poate urca si da jos de pe toaleta si isi poate da pantalonii jos, atunci faceti o incercare cu toaleta. Ajutati-l sa asocieze senzatia ca „ii vine“ cu folosirea toaletei. Imdeiat ce observati semnele obisnuite, dati-i un un impuls de genul „hai la olita“ sau „hai la toaleta“ in timp ce mergeti cu copilul la olita.  

Sariturile (24-36 luni)

Intre 2 si 3 ani, copiii invata sa sara de pe structuri joase, apoi sa sara din pozitie verticala. Ambele aptitudini necesita coordonare bilaterala, capacitatea de a-si folosi ambele laterale ale corpului pentru executarea unor actiuni diferite.

» Iata ce puteti face pentru a ajuta copilul:

Faceti salturi la curbe. In timp ce tineti copilul de mana, stati langa el la o curba sau pe o treapta joasa si spuneti „Un, doi, trei, sarim!“, apoi sariti impreuna;

Exersati salturile broastelor ca antrenament premergator sariturii din pozitie verticala, care este mai dificila decat saritura de pe o treapta. Aratati-i copilului cum sa sara dintr-o pozitie semi-ghemuita si cum sa-si arunce bratele in timp ce sare. Treptat, va invata cum sa sara dintr-o pozitie fixa.

Cum se poate incuraja dezvoltarea fizica a unui copil de 12 luni?

Iată câteva moduri în care puteți încuraja dezvoltarea fizică a unui copil de 12 luni:

1. Timpul de joacă activ: Oferiți copilului dumneavoastră ocazia de a se mișca și de a se juca într-un mediu sigur. Jucăriile pot include mingi, jucării care se rostogolesc sau jucării pe care le pot trage sau împinge.

2. Supravegherea și stimularea trecerii la mers:
Dacă copilul dumneavoastră este aproape de a începe să meargă, încurajați-l să facă primii pași. Puteți să-i țineți mâinile și să-l lăsați să încerce să meargă între dumneavoastră sau să-l stimulați să meargă spre obiecte care îl interesează.

3. Jocuri care dezvoltă coordonarea și echilibrul: Jocurile precum "ascunde și caută" sau trecerea peste obstacole mici (sub supraveghere strânsă) pot ajuta la dezvoltarea abilităților de coordonare și echilibru.

4. Plimbări în aer liber: Plimbările în aer liber sunt excelente pentru dezvoltarea fizică și socială a copilului. Ieșiți în parc sau în grădină pentru a-l lăsa să exploreze și să se joace în natură.

5. Timpul de ventilație și activități fizice în familie: Implicați întreaga familie în activități fizice plăcute, precum ciclismul sau plimbările cu căruciorul. Acest lucru nu doar încurajează copilul să se miște, ci și promovează un stil de viață sănătos.

6. Dezvoltarea abilităților motorii fine: Oferiți jucării care încurajează dezvoltarea abilităților motorii fine, cum ar fi sortarea și asamblarea pieselor mici.

7. Înotul: Dacă aveți acces la o piscină și copilul dumneavoastră este confortabil în apă, înotul poate fi o activitate excelentă pentru dezvoltarea fizică.

8. Yoga sau gimnastică pentru bebeluși: Unele clase speciale de yoga sau gimnastică pentru bebeluși sunt concepute pentru a-i ajuta pe cei mici să-și dezvolte coordonarea și forța musculară.

9. Asigurați-vă că aveți un mediu sigur:
Păstrați mediul în care copilul se mișcă și explorează în siguranță, eliminând obiectele periculoase sau ascunzându-le în afara domeniului său de acces.

10. Păstrați o rutină de somn și alimentație sănătoasă: Asigurați-vă că copilul dumneavoastră doarme suficient și primește o dietă echilibrată pentru a avea energie pentru activitățile fizice.

Cum se poate incuraja dezvoltarea fizica a unui copil de 2 ani?

Incurajarea dezvoltării fizice a unui copil de 2 ani este esențială pentru dezvoltarea lor globală. Iată câteva moduri de a face acest lucru:

1. Jocuri active: Jocurile active precum alergarea, săritul, urcatul și coborâtul pot fi foarte distractive pentru un copil de 2 ani și îi ajută să-și dezvolte abilitățile motorii și coordonarea.

2. Plimbări în aer liber: Petreceți timp în aer liber, fie în grădină, în parc sau la plajă. Lăsați copilul să exploreze și să se joace în natură.

3. Ciclism cu tricicleta: Un triciclu sau o bicicletă pentru copii poate fi o modalitate distractivă de a-și dezvolta abilitățile motorii și echilibrul.

4. Activități de înot: Înotul este o activitate excelentă pentru dezvoltarea fizică a copiilor. Luați-le lecții de înot sau petreceți timp în piscina pentru copii.

5. Participare la cursuri de gimnastică sau dans: Unele clase speciale pentru copii de 2 ani pot încuraja dezvoltarea fizică și socială, precum cursurile de gimnastică sau dans.

6. Jocuri cu mingea: Jocurile cu mingea, cum ar fi aruncarea și prinderea, pot ajuta la dezvoltarea abilităților motorii și a coordonării.

7. Jocuri cu parculețe sau tobogane: Locurile de joacă cu echipamente speciale pentru copii mici sunt excelente pentru a-și dezvolta abilitățile de urcare și alunecare.

8. Jocuri de construcție: Jocurile care implică construcția cu blocuri sau cu alte materiale pot ajuta la dezvoltarea abilităților motorii fine.

9.*Dansul și muzica: Dansul la muzică poate fi distractiv și stimulant pentru copii, ajutându-i să-și dezvolte mișcările corpului și să-și exprime creativitatea.

10. Promovarea independenței: Încurajați copilul să facă lucruri pe cont propriu, cum ar fi încălțarea sau dezbrăcarea, pentru a-și dezvolta forța și coordonarea.

11. Ieșiri în natură: Petreceți timp în natură și în natură sălbatică pentru a explora și a învăța despre mediul înconjurător.

12. Limitați timpul pe dispozitive electronice: Reduți timpul petrecut în fața ecranelor pentru a-i încuraja să fie activi și să se miște în loc să stea pe loc.

Este important să adaptați activitățile la nivelul de dezvoltare și interesele copilului dumneavoastră. De asemenea, fiți un model pozitiv și implicați-vă în activități fizice alături de copilul dumneavoastră pentru a-i arăta beneficiile unui stil de viață activ și sănătos.

Sfatul de la Desprecopii.com:

Un copil invata in permanenta cum sa faca lucruri noi. Oferiti-i suportul dumneavoastra si, oricand este posibil, oferiti-i o doza de libertate pentru a-si afirma independenta. Si nu va ingrijorati daca uneri pare sa uite ce a invatat – cate un mic regres este normal in primii ani.

Iată ce stie sa facă copilul  - in detaliu

Ce stie sa faca un copil de 16-18 luni?

Ce stie sa faca copilul la 15-16 luni?

Copilul de 2 ani: dezvoltare, emotii si aptitudini

Copilul de 3 ani, dezvoltarea fizica si sociala

Forum de Parenting modern

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

redactor: Demetra Sorescu - Redactor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate, desprecopii.com (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 13 comentarii

  1. Anca
    Ancatrimis la 21/12/2012

    Carmen, ne auzim cand iti vei duce copilul la gradinita (asta daca te lasa inima sa-l lasi sa socializeze departe de tine) si va plange in nestire ca il lasi acolo. Sau mai tarziu cand se va casatori si apoi va divorta pe motiv ca e prea-prea apropiat de mama. Sanatate!Am o fetita de 1 an si 4 luni si chiar azi am trimis-o la parintii mei. Am imbracat-o, am incaltat-o, mama a luat-o de mana si a iesit pe usa. Nici nu a vrut sa-mi dea

    Raspunde la acest comentariu
  2. fanica
    fanicatrimis la 5/11/2012

    Buna,Am o nepotica de 2 anisori, care cateodata sta nemiscata, se forteaza, transpira dar nu face treaba mare. Acest lucru se intampla mai de mult. Nu are viermisori. Ce poate avea?

    Raspunde la acest comentariu
  3. dorina
    dorinatrimis la 21/9/2012

    buna. si eu am un baietel de 2 ani si 7 luni si am fost nedespartiti zi si noapte insa nu stiu daca e chiar un plus pentru copil avand in vedere ca e foarte apropiat de mine. cand va trebui sa se integreze la gradi cred ca va suferii mult ca nu voi fi langa el tot timpul cum este invatat acum. un lucru e sigur : copii cresc chiar daca nu ii cocolosesc parintii , si daca parintii sunt la servici, bucuria revederii e sfanta si capadila sa stearga suferinta provocata de absenta de cateva ore.

    Raspunde la acest comentariu
  4. mya
    myatrimis la 18/6/2012

    Loredana are dreptate,nu oricine poate sta cu copilul acasa,mai ales in zilele noastre unde trebuie sa muncesti cat mai mult ca sa iti pastrezi locul de munca pentru a avea ce manca si unde dormi,eu stau cu baietelul meu de 2 ani si jumatate acasa,dar in fiecare zi lucrez 5 ore,asa ca in acest timp imi las copilul la sora mea,si sotul lucreaza de dimineata pana seara pentru a plati chiria,asa ca nu judecati fara creier,inainte sa va folositi de creier,ganditi de doua ori,nu oricine isi permite sa stea cu copilul toata ziua fara sa ridice un pai,o zi buna atat pt mamele care isi permit cat ci cele care nu isi permit

    Raspunde la acest comentariu
  5. Loredana
    Loredanatrimis la 12/6/2012

    Draga Carmen,las-o mai moale cu prejudecatile...daca tu iti permiti sa-i oferi copilului tau orice fara a muncii e norocul tau,insa nu sunt multe ca tine,sunt familii in care ambii parinti trebuie sa munceasca pentru a nu-i lipsii nimic copilashului,asta nu inseamna ca nu se pot numii parinti.Copilul meu in varsta de 2 ani sta la mama pentru ca eu am un job de la 9 la 18...sotul navigator,singurul nostru scop in viata fiind bunastarea copilului,iar eu daca muncesc toata ziua si seara alerg cu el pe afara pana la epuizare,cred ca ma pot numi un parinte,si inca unul bun asa ca,te rog frumos gandeste putin innainte sa arunci afirmatii de genul asta. Cred ca parerea mea e impartasita si de altii care muncesc pentru a-si intretine copiii si care din punctul tau de vedere nu se pot numi parinti...O zi buna

    Raspunde la acest comentariu
  6. irina
    irinatrimis la 5/3/2012

    buna ,de cateva zile ma chinuesc sa ma inscriu si eu dar ,nu reusesc .Va rog explicari-mi cum procedez. Va multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  7. Carmen
    Carmentrimis la 5/3/2012

    Sunt mama,copilul meu are 3 ani si nu m-am despartit de el nici macar o zi . O zi fara el este prea mult pt mine si nu i inteleg pe acei parinti kre lasa copii in grija altcuiva pt ca eu sunt d parere k nimeni nu poate avea grija d copilul meu mai bine decat mine . Din punctul meu d vedere ei nu se pot numi parinti pt acel copil caruia i lipseste iubirea si mangaierea mamei care nu poate fi inlocuita

    Raspunde la acest comentariu
  8. Androniu Alina
    Androniu Alinatrimis la 21/2/2012

    Foarte util articolul, fetita mea are 1 an si 3 luni(cea mica), iar cea mare are 8 ani si 7 luni.

    Raspunde la acest comentariu
  9. adi
    aditrimis la 23/1/2012

    un excelent matreial informativ! BRAVO

    Raspunde la acest comentariu
  10. ionela
    ionelatrimis la 23/9/2011

    buna ziua! am citit sfaturile pe care le-ati scris si multe dintre ele se suprapun cu ceea ce ii fac eu bebelusului meu, dar am o nelamurire: am un baietel de 1 an si 3 luni, este foarte receptiv la jocuri, la poezii, la cantecele, stie foarte bine unde ii este locul unui lucru sau al unei jucarii si o aseaza la loc dupe ce se joaca cu ea, numai ca nu prea

    Raspunde la acest comentariu
  11. nico
    nicotrimis la 30/8/2011

    am un baietel de 2ani si 5 luni si e foarte iute si problema cea mai mare e ca arunca jucariile pe unde apuca buseste tot ce prinde eu ii explic si nici nu asculta bruscheaza copii ,ma gindeam ca cineva imi poate da un sfat,,,va multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  12. bunicuta
    bunicutatrimis la 6/5/2011

    BUNASEARA.AM SI EU UN NEPOTEL CARE PESTE APROAPE 2 LUNI,IMPLINESTE 3 ANISORI.DIN PACATE,PARINTII LUI S-AU DESPARTIT,SI FIECARE LUCREAZA IN AFARA TARII.AM FOST NEVOITA SA MA DEPLASEZ DIN ALTA LOCALITATE LA DISTANTA F.MARE,SA-MI LAS SOTUL,CASA,SI SA VIN SA AM GRIJA DE NEPOTEL,EU FIIND SINGURA BUNICA PE CARE O ARE.M-AM ATASAT ATAT DE MULT DE EL,DE FAPT E RECIPROC SENTIMENTUL,INCAT NU STIU CE VOI FACE DACA VA VENI MAMA LUI SA-L IA.DACA MAI SUNT PERSOANE IN SITUATIA MEA,M-AS BUCURA SA AFLU SI ALTE SITUATII ASEMANATOARE.CEEACE STIU SIGUR,ESTE CA,ATAT FIUL CAT SI NORA VOR LUCRA PT.MULT TIMP IN AFARA.CE MA SFATUITI SA FAC?SI CE NU INTELEG EU ESTE CA AMANDOI SUSTIN CU TARIE CA-SI IUBESC COPILUL,DAR NU VOR SA INTELEAGA CAT RAU II FAC PRIN LIPSA LOR ALATURI DE ACEST MINUNAT COPIL CARE,APROAPE IN FIECARE NOAPTE PLANGE DUPA EI IN SOMN.M-I SE RUPE SUFLETUL DAR CUM SA-I POT INLOCUI EU FIZIC PE EI?VA MULTUMESC!!!

    Raspunde la acest comentariu
  13. liana
    lianatrimis la 25/4/2011

    buna mi-a placut mult ce am citit. vreau sa spun ca in curand maya fetita mea va face un anisor. sun foarte mandra de ea pt ca de la 10 luni ii citesc povesti si ii place foarte mult sa se uite prin el deja recunoaste multe animale in carte, se uita la desene animate.va pup si va doresc tuturor mamicilor multa rabdare si sa va bucurati de fiecare clipa cu copilul vostru asa cum o fac si eu cu sotul meu

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII