Ce stie sa faca un copil de 16-18 luni?
Odata ce copilul de 16 luni isi da seama ca totul are un nume, acum va dori sa-si eticheteze lumea.
Roaga copilul tau sa-ti aduca jucaria preferata si o va face cu placere. Spune-i ca te duci la locul de joaca si o sa fie primul la usa. Aminteste-i ca este ora de culcare si poti provoca un raspuns opus :)
in acest articol veti citi mai multe despre:
Vocabularul copilului la 16-18 luni
De ce dureaza atat de mult ca un copil sa invete sa vorbeasca?
Etapele achizitiei limbajului
Primele cuvinte ale bebelusului
Inceputul propozitiilor
Totul este o comanda
De ce ar trebui sa vorbesti cu copilul tau?
Ce te ingrijoreaza?
Dezvoltarea abilitatilor motrice
Asumarea riscurilor
De la imitatie la imaginatie
Inceputul crearii
Perioada de negatie a unui copil: cum ne descurcam si sfaturi practice
Vocabularul copilului la 16-18 luni
Pana la 16 luni, este foarte clar ca bebelusul intelege cam tot ce ii spui, chiar daca propria convorbire se bazeaza in continuare pe "cuvinte" neintelese. Aceasta abilitate de a intelege limbajul vorbit - "limbaj receptiv" - este primul pas crucial. Bebelusul isi imbunatateste abilitatile de receptivitate, inca din uter, cand a auzit sunetul vocii tale. Acum, micutul isi va dedica prima jumatate a celui de-al doilea an in perfectionarea acestei abilitati, pastrand vocabularul si absorbind regulile gramaticale fara sa spuna multe cuvinte proprii.
De ce dureaza atat de mult ca un copil sa invete sa vorbeasca?
Cuvintele sunt simboluri nu doar pentru obiecte, ci si pentru actiuni, evenimente, emotii si relatii. In plus, achizitia limbajului cere intelegerea regulilor sintaxei si gramaticii apoi aplicarea lor.
Etapele achizitiei limbajului
"Ca si in majoritatea etapelor de dezvoltare, exista un spectru larg de ceea ce este considerat normal in dezvoltarea limbajului unui copil", spune Greg Sonnen, MD, medic pediatru la Baylor University Medical Center din Dallas. "Unii copii pot spune doar doua cuvinte, in timp ce altii vorbesc o duzina sau chiar mai mult pana la 16 luni. Abilitatile lor articulare inca nu sunt mari si de multe ori un cuvant ar putea insemna ceva doar pentru parinti".
Primele cuvinte ale bebelusului
Primele cuvinte pe care le invata copilul dvs. vor fi cu siguranta etichete - substantive pentru oameni, animale sau alte lucruri pe care le intalneste in lumea sa. El va invata mai intai cuvinte singulare sau expresii simple, acumuland in medie cate una sau doua cuvinte noi in fiecare luna. Apoi, destul de brusc - de obicei la 18 luni, desi se poate intampla putin mai devreme sau mai tarziu - copilul dvs. va experimenta ceea ce expertii numesc o "explozie lingvistica", punctul in care va spune chiar si 10 cuvinte noi pe zi, imbunatatind u-si abilitatile de receptivitate intr-un ritm si mai rapid decat inainte.
Odata ce copilul dvs. a invatat cateva cuvinte, va incepe sa se lupte pentru a-si comunica gandurile cu mai multa precizie. La inceput, va face acest lucru prin inflexiune. Cand a invatat sa spuna "pisica", de exemplu, poate sa strige: "Pisica!" cand pisica incepe sa sape in ghiveci, pentru ca te-a vazut certand pisica cand a facut ceva rau.
Inceputul propozitiilor
In cele din urma, copilul dvs. va afla cum sa faca propozitii scurte, spune dr. Stephanie Leeds, director de educatie si studii la Colegiul Cazenovia din New York. Copilul tau nu se va deranja sa mai spuna cuvinte neesentiale precum prepozitii, articole sau orice altceva care nu are sens pentru el. Acestea vor veni mai tarziu. In schimb, el va pune impreuna perechi de cuvinte care spun cu adevarat ceva. Acum, de exemplu, copilul care prinde pisica ca sapa in ghiveci nu va spune: "Esti o pisica rea!" ci, in schimb, "Pisica rea!"
Aceste propozitii timpurii ale copilului sunt ceea ce expertii numesc "discurs telegrafic" si constau, de obicei, din doua cuvinte. In ciuda conciziei lor, aceste propozitii reprezinta un nou nivel de comunicare intre copilul tau si lumea din jur. De exemplu, poate sa alerge la fereastra si sa strige: "Tati acasa!" cand el aude masina tatalui pe sosea sau striga: "Du-te!" cand vede locul de joaca.
Totul este o comanda
Avand in vedere natura egocentrica a celor mai multi copii, primele propozitii sunt adesea comenzi, adauga Leeds. Micul tau dictator va striga: "Mai mult lapte!" sau "Cauta Teddy!" in timp ce isi testeaza capacitatea de a-si face cunoscute nevoile. Unele cuvinte ar putea sa nu fie corecte la inceput - de exemplu, copilul dvs. ar putea numi "catel" o camila, un leu si o zebra la gradina zoologica, pentru ca toate au patru picioare, blana si o coada.
"Ascultati ordinea cuvintelor copilului", ne sfatuieste dr. Penelope Leach. De exemplu, daca fiica ta tipa, "Uite, autobuz!", probabil ca este incantata de faptul ca a vazut un autobuz. Dar daca ea spune, "Autobuz, vezi!" cel mai probabil inseamna ca vrea sa vii sa vezi autobuzul.
De ce ar trebui sa vorbesti cu copilul tau?
Nu este surprinzator faptul ca cercetarile demonstreaza, de asemenea, ca acei copii ai caror parinti le vorbesc din copilarie, folosesc o mai mare varietate de cuvinte si raspund in mod constant in moduri pozitive eforturilor lor de a vorbi, vor dezvolta cele mai bune abilitati lingvistice. Copiii intai nascuti dezvolta, de obicei, abilitati lingvistice mai repede decat fratii lor, probabil pentru ca parintii petrec mai mult timp cu ei, iar fratii si surorile mai mari nu sunt neaparat cele mai bune modele lingvistice.
Ce te ingrijoreaza?
Este normal ca parintii sa-si faca griji. "La urma urmei, stim cu totii pe cineva care stia pe cineva ce avea un copil care recita din Shakespeare la 12 luni...", spune dr. Sonnen. Dar asigurati-va: Chiar daca copilul dvs. pare mai lent decat altii, atata timp cat asculta conversatiile din jurul lui, pare sa inteleaga ceea ce se spune si comunica prin expresii faciale si limbajul corpului, se pregateste probabil pentru conversatie in propriul ritm.
"Majoritatea copiilor isi dezvolta cunostintele lingvistice cand devin prescolari", spune dr. Sonnen.
Dezvoltarea abilitatilor motrice
Copilul dumneavoastra va deveni mult mai sigur pe propriile picioruse intre 16 si 18 luni. La inceput isi va folosi mainile pentru echilibru. Treptat, insa, va incepe sa se simta mai confortabil si fara a se sprijini de ceva. Pana la 18 luni, va incepe sa mearga mai usor si va putea chiar sa mareasca ritmul si sa incerce sa alerge. O alta piatra de hotar noua: ridicarea unui obiect si "transportarea" acestuia, realizate cu ajutorul unui echilibru mai bun si de muschi mai puternici.
Asumarea riscurilor
Aceasta poate fi varsta cand indrazneala interioara a bebelusului va incepe sa iasa la iveala. "Majoritatea copiilor la aceasta varsta pot urca treptele in genunchi", spune Dr. Sonnen, "dar de 18 luni, multi se vor urca pe scaune si canapele."
Nu va faceti griji: copilul dumneavoastra poate fi mult mai precaut decat pare. Intr-un studiu recent, bebelusii de 16 luni au avut posibilitatea de a alege sa mearga pe o placa ingusta de lemn sau una larga. Copiii mici nu aveau probleme sa traverseze panourile largi, dar le evitau pe cele inguste daca nu erau ajutati.
De la imitatie la imaginatie
Copilul tau a devenit un pic imitator: Cand speli masina, vrea sa fie alaturi de tine cu un burete umed. Daca fratele mai mare isi face temele, isi va face propriile "teme" cu creioane si hartie. La 16 luni, copilul dvs. a dezvoltat abilitatile motorii si abilitatile cognitive nu numai pentru a copia ceea ce fac altii, ci si pentru a intelege ca actiunile pe care le mimeaza au semnificatii.
Inceputul crearii
Intr-o zi, totusi, veti observa ca micutul merge dincolo de imitarea oamenilor din jurul sau. Poate sa faca zgomote cu masina de jucarie cand o conduce de-a lungul canapelei, latra ca un caine cand se taraste sau foloseste papusi pentru a imita oameni. O sa-si puna o cratita pe cap si o sa insiste ca este palaria lui cea noua sau o sa foloseasca o banana drept telefon. Cu alte cuvinte, va merge dincolo de a imita ceea ce vede si va actiona pe cont propriu.
"Undeva intre 16 si 18 luni, copiii mici trec de la copierea stricta a altora la jocul simbolic", spune Leeds. "Asta inseamna ca au imaginatia si abilitatile cognitive de a pretinde ca un obiect reprezinta altceva, aratand o dezvoltare a gandirii."
Ce face bebelusul la:
16 luni: Urca scarile, imita pe altii si intelege mare parte din ce spuneti Citeste si Ce stie sa faca copilul la 15-16 luni?
17 luni: Isi aduce aminte de oameni si locuri, danseaza pe muzica si arunca o minge
18 luni: Isi aminteste cuvinte dintr-o poveste si poate protesta daca incerci sa sari peste pagini, formuleaza propozitii cu doua cuvinte si pretinde ca un obiect este altceva.
Perioada de negatie a unui copil: cum ne descurcam si sfaturi practice
Perioada de negatie este o etapa din dezvoltaea unui copil cand realizeaza ca are o proprie parere si ca se poate face auzit. Deci, e momentul cand brusc ...isi doreste sa isi afirme unicitatea proaspat descoperita ... si cum altfel decat opunandu-se vointei parintilor...Iata ce trebuie sa stie parintii despre aceaste crize de negatie din jurul vastei de 2 anisori si cum trebuie reactionat - in situatii practice.
Sfaturi la obiect despre cum trebuie reactionat in diverse momente de negatie:
Ce facem cand copilul tipa si urla
Cum ii cumintim pe copiii neastamparati?
Cand copilul atinge si sterpeleste obiectele periculoase
Cand copilul arunca mancarea si tacamurile in mod intentionat
Cand copilul musca si / sau loveste
Cand copilul se agita si se enerveaza in timp ce este imbracat
autor: Milena Sadova, redactor Desprecopii - toate drepturile rezervate 2019
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII