Totul despre alergii

Totul despre alergii

Totul despre alergii

  • Alergiile sunt frustrate, iritate, iar uneori pun viata in pericol. De ce unii oameni sunt sensibili la cele mai obisnuite lucruri – ca laptele, nucile si praful – iar altii nu? Cum puteti afla daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra aveti o alergie si cum o puteti trata? Desprecopii va explica modul in care se produc alergiile si motivele pentru care numarul lor este in crestere, va prezinta cele mai obisnuite probleme legate de alergii, modul in care se fac testele si metodele de tratament.
Sa intelegem alergiile
Ce este alergia?
Care sunt simptomele unei alergii?
Alergeni frecventi
Ce cauzeaza alergiile
Cum se produc alergiile
Care copii sunt cei mai afectati de alergii
Statistici despre Alergii
Alti factori care pot favoriza alergiile copilului
Mediul in care traieste copilul in primul an este important
Pot fi evitate alergiile?
Marsul alergic
Alergii multiple
Despre alergii mai cititi
Forum despre alergii

Sa intelegem alergiile

Numarul copiilir si maturilor care au alergii creste. Aflati in continuare ce anume cauzeaza alergiile, cum pot fi redusi alergenii de acasa si ce trebuie sa faceti daca banuiti despre copilul dumneavoastra ca este alergic.

Ce este alergia?

Alergia este o reactie adversa la o proteina din mediu, cum sunt cele care se gasesc pe animalele de companie si in polenul florilor sau in nuci. Aceste proteine sunt numite alergeni si in mod normal nu sunt daunatoare.
 

Daca aveti o alergie, corpul reactioneaza la un alergen specific eliberand histamina din celulele mast (bastonase) in piele, plamani, nas sau intestin. Acest lucru provoaca inflamarea si umflarea zonelor respective.
 

reactie alergica la bebelus

Care sunt simptomele unei alergii?

Simptomele alergiei pot fi mancarimile, umflarea tesuturilor si respiratia greoaie. In cazurile grave poate duce la soc anafilactic si chiar la moarte.

Printre bolile alergice sunt febra fanului, astmul, eczemele si urticariile.

Alergiile la copil, cum le depistam si cum le tinem in frau cititi neaparat: Alergiile la copil, cum le depistam si cum le tinem in frau

Unii oameni fac conjunctivita alergica, iar altii au reactii adverse la medicamente, intepaturi de insecte sau latex. Alergiile alimentare si intoleranta la aditivii alimentari sunt cauze relativ rare ale reactiilor alergice.

Printre alergenii frecventi se numara:

- Polenul plantelor ierboase si cel al copacilor
- Acarienii (fiinte ce traiesc si se hranesc in praful de casa)
- Unele alimente (laptele de vaca, ouale de gaina, graul, soia, fructele de mare, fructele si nucile)
- Sporii ciupercilor sau cei de mucegai (din baie si din alte zone umede)
- Unele medicamente (penicilina, aspirina, anestezicele)
- Nichelul, cauciucul, conservantii si vopselele de par (alergeni care intra in contact cu pielea)
- Resturile de piele ale animalelor de casa si din gospodarie (pisici, caini, cai, hamsteri)
- Intepaturile viespilor si ale albinelor 

 

Ce cauzeaza alergiile?

In unele familii exista predispozitia pentru alergii, denumita atopie. Acest factor a inregistrat o crestere epidemica in ultimele patru decenii.

Motivele pentru care nu sunt complet intelese – stim ca anumite familii sunt programate genetic sa faca alergii, dar acesta nu poate fi singurul motiv. Factorii care declanseaza alergiile trebuie sa sa se fi adaugat mediului nostru, in timp ce o parte din factorii care ne protejau inainte impotriva lor trebuie sa fi disparut.

Exista tot mai multe dovezi ca lupta impotriva bolilor infectioase si masurile tot mai puternice de curatenie personala este posibil sa fi interferat cu functionarea sistemului nostru imunitar.

Incalzirea globala a avut si ea un impact, prin schimbarea vegetatiei naturale si a productiei mai abundente de polen.

Cum se produc alergiile?

La nastere, sistemul imunitar este fie predispus la alergii (TH2) sau ne-predispus la alergii (TH1), in functie de ereditate si de mediu.

TH inseamna tip ajutator (helper type) al globulelor albe. Imunitatea TH1 este buna pentru lupta impotriva bacteriilor, a virusilor si protectia impotriva alergiilor. Imunitatea TH2 este buna pentru lupta cu infectiile provocate de paraziti, dar ne face mai vulnerabili la alergii.

Daca in familie exista antecedente de alergii, copilul este mult mai probabil sa aiba imunitate de tip TH2.

Acest lucru favorizeaza producerea unor cantitati excesive de imunoglibulina E (IgE), ce are legatura cu alergiile, in sange. IgE se lipeste pe alergeni inofensivi si declanseaza reactii alergice.

Daca o microparticula de polen este atasata de IgE in membranele nazale, de exemplu, acest complex combinat IgE-polen face ca celulele mast sa elibereze o substanta chimica avand rol de aparare naturala, denumita histamina.

Consecinta sunt mancarimile nazale intense, senzatia de gadilatura, stranut si scurgeri nazale apoase.

Care copii sunt cei mai afectati de alergii?

Atopia in cazul parintilor sau al fratilor este un indicator important al riscului alergic. Este foarte probabil ca alergiile sa apara in familiile atopice in care exista inca de la inceputul copilariei o expunere la anumiti alergeni.

Barbatii sunt mai predispusi sa devina alergici, iar mamele alergice care fumeaza expun copiii la un risc si mai mare.

Ce spun statisticile despre Alergii:

    Copiii din famiile non-alergice au un risc de 12 la suta de a face o alergie
    Daca un parinte este alergic, riscul creste la 20 la suta
    Daca ambii parinti au alergii, riscul este de peste 40 la suta
    Daca ambii parinti au aceeasi alergie (cum ar fi astmul, febra fanului sau eczema) copilul are riscul de peste 70 la suta de a face aceeasi alergie
 

Alti factori care pot favoriza alergiile copilului sunt:

- Nasterea prin cezariana
- Tratamente frecvente cu antibiotice
- Faptul ca face parte dintr-o familie mica, in care este copil unic sau in care sunt numai doi copii
- Inhalarea pasiva a fumului de tigara
- Greutatea prea mare – copiii obezi sunt mai predispusi sa faca astm
 

Mediul in care traieste copilul in primul an este important.

Expunerea timpurie in doze mici la acarieni, polen, animale si anumite alimente mareste riscul copilului de a deveni alergic.

La toate acestea se adauga stilul nostru de viata relativ imbelsugat –locuintele cu incalzire centrala, folosirea regulata a antibioticelor si alimentatia bogata in alimente procesate sau exotice – par sa incurajeze alergiile.

Pot fi evitate alergiile?

Exista mai multi factori ce reduc riscul de alergii al copilului:

- Faptul ca s-a nascut intr-o familie fara istoric alergic
- Faptul ca a fost alaptat exclusiv la san in primele patru luni de viata, de catre o mama care evita ouale, nucile si laptele de vaca in timp ce alapteaza
- Expunerea timpurie la bacterii probiotice benefice in dieta copilului
- Administrarea vitaminelor C si E si a uleiurilor omega-3 polinesaturate
- Faptul ca are cel putin doi frati mai mari
- Viata la tara si faptul ca se murdareste jucandu-se prin curte

Marsul alergic

Denumirea de mars alergic este folosita pentru a descrie trecerea progresiva de la o manifestare alergica la alta intr-o anumita perioada de timp.

reactie alergica la alune de pamant

De exemplu, multi copii sub trei ani au eczema si alergii la anumite alimente. Pe masura ce acestea se imbunatatesc, ei fac astm. Apoi, cand astmul pare sa fi disparut, incep sa fie deranjati de rinita alergica si febra fanului in adolescenta.

Alergiile multiple

Un mic grup de indivizi foarte atopici fac alergii severe inca de la varste mici. Este posibil ca ei sa fi avut inca din copilarie alergii alimentare (de obicei, la laptele de vaca, oua si nuci sau alune), asociate in general cu eczeme extinse.

Multi dintre ei au reactii incrucisate la alte alimente – alergia la latex poate da reactii cu avocado, banane, kiwi si nuci, de exemplu. Apoi fac in copilarie astm alergic, rinita alergica si raman foarte alergici la numeroase alimente si alergeni din mediu.

Ei au nevoie de supraveghere medicala continua, supraveghere la care trebuie sa contribuie un imunolog, un dermatolog, un dietician, un pneumolog, un pediatru si un ORL-ist.

Cei mai multi oameni care au alergii au numai foarte putine alergii, care sunt bine tinute sub control prin evitarea alergenilor specifici si tratament medicamentos preventiv pe termen lung.

Mai exista un grup de oameni care se pare ca au reactii la urmele substantelor folosite in gospodarie si la substantele industriale, dar simptomele lor nu sunt tipice alergiilor.

Adesea, practicienii fara specializare medicala pot confirma aceste sensibilitati folosind metode de testare non-standard.

Oamenii pot fi afectati atat de rau de teama unei reactii incat nu mai sunt capabili sa munceasca sau sa plece de acasa. In multe situatii, s-au confruntat in trecut cu traume psihologice si ceea ce au nu este de fapt alergie.

Despre alergii mai cititi

Alergiile la bebeluși: tot ce trebuie să știi de la medicul pediatru

Alergiile la bebeluși: tot ce trebuie să știi de la medicul pediatru

Alergiile la bebeluși pot fi ușor confundate cu o răceala. Dar e vorba despre o raceala care parcă nu mai trece. • Iată care sunt cauzele alergiilor la bebeluși…

Alergia la alune

Alergia la alune

Alunele se numara printre alimentele cu un potential alergeni ridicat si de aceea consumarea lor de catre copii trebuie sa se faca cu precautie, pentru a minimiza orice eventual risc. Alergia la alune…

Parfumurile cauzeaza alergii

Parfumurile cauzeaza alergii

Alergiile cauzate de parfum sunt serioase si trebuie luate in considerare. Puteti deveni brusc alergic la parfumuri si produsele de ingrijire personala pe care le utilizati de ani de zile. Puteti…

 Alergiile la copil, cum le depistam si cum le tinem in frau cititi neaparat: Alergiile la copil, cum le depistam si cum le tinem in frau

Cum ne protejam copiii de alergia la polen? cititi: Cum ne protejam copiii de alergia la polen?

Copiii nascuti prin cezariana si riscul de a dezvolta alergii cititi si: Copiii nascuti prin cezariana si riscul de a dezvolta alergii
 

Forumul parintilor informati - pentru prietenie suport si atitudine:

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)


 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 18:

  1. Raluka
    Ralukatrimis la 15/12/2016

    am o fetita de 6 ani care a facut alergie si s-a umflat la fata .momentan nu stiu la ce face alergie si as dori sa stiu daca exista un medic alergolog bun in bucuresti care sa ma poata ajuta cu un tratament

    Raspunde la acest comentariu
  2. olesea
    oleseatrimis la 19/5/2016

    buna ziua, am un baietel de trei ani si jumatate predispus la alergii la intepaturi de purici, de 2 si jumatate ne confruntam cu problema in cauza si nici un rezultat, ii administrez pastile de suprastin si unguent ftorocort, insa acestea doar amelioreaza simptomele , daca puteti sa-mi oferiti informatii ce-as putea face pentru al ocoli de intepaturi de purici, in familie doar pe el il inteapa, am facut si dezinfectii si oricum copilul parca ar fi un magnet care ii atrage, ce-as putea face sa scap de cosmarul acesta, cu ce sa-l ung sa nu sa se mai apropie nimic de el?

    Raspunde la acest comentariu
  3. Elena
    Elenatrimis la 28/9/2015

    Un medic alergolog foarte bun este dl dr Rares Simu. Remediile recomandate de catre dl doctor sunt homeopate. Cunosc foarte multe persoane alergice care aveau diferite forme de boala si care au obtinut rezultate exceptionale. Il recomand din tot sufletul. Lucreaza la Centrul de Sanatate si Viata Armonia - Bucuresti

    Raspunde la acest comentariu
  4. Alina
    Alinatrimis la 16/5/2015

    Eu m-am plimbat cu copilul 3 ani pe la tot felul de doctori alergologi si nu am depistat la ce face alergie copilu....mi-au insirat toate alergiile posibile...tratamente si bani cheltuiti fara solutie.Anul trecut in mai am fost pentru prima data la Olanesti unde i-am facut tratamentul pentru alergii care se face in statiune.Dupa a doua cura de tratament nu aumai aparut bubitele deloc.MERGETI LA OLANESTI APELE DE ACOLO SUNT MINUNATE.

    Raspunde la acest comentariu
  5. Cami
    Camitrimis la 13/5/2015

    Si copilul meu este alergic. Mai inainte ii dadeam pastile, dar acum folosesc crema Hay Max. Nu trebuie sa mai stau dupa el ca isi da singur cu crema respectiva la nas si chiar functioneaza. Am gasit-o pe site-ul Longeviv.Il puteti gasi aicihttp://www.longeviv.ro/remediu-organic-alergie-fara-miros-hay-max?search=alergie

    Raspunde la acest comentariu
  6. Catalina Zaharia
    Catalina Zahariatrimis la 6/5/2015

    Cel mic al meu are alergie la parul de animale si la praf. E stresant pentru ca el nu se poate juca cu cainele de la tara si nici in nisip cu ceilalti copii pt ca imediat reactioneaza la praful creat in toata nebunia lor acolo, insa de curand am gasit un remediu natural, crema Hay Max si sunt foarte multumita de ea. Il dau la nas cu crema asta inainte sa interactioneze cu factorul alergen si nu mai am probleme cu el. M-am documentat si se pare ca in alte tari se foloseste de vreo 10 ani, iar la noi abia acum a aparut.

    Raspunde la acest comentariu
  7. mary
    marytrimis la 10/7/2014

    Buna ziua.va rog spunetimi si mie ce sa fac cu fata mea in varsta de 7 ani de 2 luni sunt numai prin spitale cu ia. Iam facut si analizele la timisoara la louis turcan dar analizele iau iesit bune in schimb fata se umple incontinuare de bubite care sunt asemanatoare cu muscatura de albina. E la regim si sub tratament de alergie. Sugeratimi va rog ce sa fac si unde sa mai merg cu ia ca mia slabit are20 kg la varsta de 7 anisori.testul de alergie nu am reusit sa il fac deoarece toti medici spun ca nu se poate face ca e sub tratament iar dacal intrerup ce fac cu ia ca ii apar alea continu. Va multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  8. andreea
    andreeatrimis la 23/7/2012

    Buna ziua,Va rog mult sa-mi spuneti cum este posibila umflarea mainilor in contact cu apa si ceea ce este ciudat este faptul ca nu intampin aceleasi simptome atunci cand fac dus sau baie ci doar atunci cand incep sa spal vase si alimente precum zarzavaturi ,carne ...etc.Va rog daca puteti sa-mi dati o explicatie si care ar fi cauza pentru care se umfla mainile .Simptomele incep cu roseata , mancarime, arsura si in final se umfla f mult .Va multumesc anticipat Andreea K.

    Raspunde la acest comentariu
  9. jeny
    jenytrimis la 3/7/2012

    si eu sunt alergica inca nu am fost la un alergolog sa vad exact cauza dar am impresia ca la fructe sunt ,cum nu prea mananc fructe nu prea e nevoie de pastile important e sa te duci la un alergolog sau sa fiti atenti la ce mancati iar cand vine vorba despre un copil e obligatoriul unui consult

    Raspunde la acest comentariu
  10. bianca
    biancatrimis la 25/6/2012

    am un tip de alergi la care doctorei au spus ca este la meddicamente dar ami iese an fiecar zi chari daca nu iau medicamente

    Raspunde la acest comentariu
  11. ardelean eva
    ardelean eva trimis la 12/6/2012

    copil de 4 ani si jumatate diagnosticat cu alergie la proteina din lapte de vaca de o luna,clasa 2, trebuie sa tina regim, dar am dori sa stim cat timp ?Dorim sa stim daca putem da altfel de lapte sau nu, daca este alergic si la alt lapte ?copilul a slabit in ultima vreme .va multumesc !

    Raspunde la acest comentariu
  12. georgiana
    georgianatrimis la 8/5/2012

    pe data de 23 aprilie 2011 am simtit niste mancarimi puternice pe tot corpul.in urma mancarimilor piele se umfla si umflaturile ieseau in relief dupa care treceau in cateva minute si totul parea normal.am luat claritine o buna perioada de timp si aerius.m am mai linistit.apoi in decembrie m-am mutat in germania.nu a mai fost nevoie sa iau absolut nimic.nu am mai simtit nicio mancarime nu mi s a mai umflat piele nu nimic.dupa care in aprilie am plecat spre romania.exact pe 23 aprilie 2012 am avut o explozie as putea spune.din pacate a trebuit sa ma intorc in germania fara a putea ajunge la un alergolog.iau Claritine in fiecare zi,dar se pare ca nu functioneaza.eu ma simt bine,ma simt normal as putea spune.este vorba doar de mancarimea pielii iar mai apoi inflamarea pielii.Nu stiu ce sa fac.Ma puteti ajuta cumva?

    Raspunde la acest comentariu
  13. iuliant
    iulianttrimis la 26/3/2012

    Poate ar fi bine sa ne uitam si la ceva natural. Eu am o rinita alergica si am luat de toate. Pana la urma am gasit pe net Capsio Alergie si Sinuzita. Am incercat, e ieftin si merge bine.

    Raspunde la acest comentariu
  14. musat oin
    musat oin trimis la 4/12/2011

    sunt alergic la toate tipurile de praf si fum .ce tratament sa iau ..

    Raspunde la acest comentariu
  15. musat oin
    musat oin trimis la 1/12/2011

    sunt alergic la toate tipurile de praf si fum .ce tratament sa iau ..

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII