Bebelușul e agitat? Iată 10 MOTIVE pentru care nu iși găsește liniștea și nu poate dormi

Bebelusul e agitat? Iata 10 motive pentru care nu isi gaseste linistea si nu poate dormi

Bebelușul e agitat? Iată 10 MOTIVE pentru care nu iși găsește liniștea și nu poate dormi

Bebe nu vrea să doarmă noaptea sau are un somn agitat? Ai idee cât de mult trebuie să doarmă bebelușul tău? Citește mai departe și află care sunt cele mai importante motive pentru care nou-născutul, bebelușul, nu doarme noaptea și ce poți să faci ca să-l ajuți.

Teoria spune că bebelușii dorm mult, 12 ore pe timp de noapte, 4 sau 5 ore în timpul zilei, că vor începe să doarmă toată noaptea de la vârsta de 6 săptămâni, că pot fi puși în pătuțul lor și vor sta fericiți acolo până adorm, etc... Realitatea este însă alta :)

• Iată 10 motive pentru care bebe nu își găsește liniștea și nu poate dormi.

10 motive pentru care bebelusii nu dorm:
De cat somn are nevoie bebelusul? dar probablil ca bebe are alte planuri.
10 motive pentru care bebelusii nu dorm noaptea sau au un somn agitat
1. Bebelusului ii este foame
2. Bebelusului ii este sete
3. Bebelusul este prea obosit (sau supra-stimulat)
4. Bebelusul are nevoie de miscare
5. Are nevoie sa suga
6. Bebelusului Ii ies dintisorii
7. Bebelusul invata o noua abilitate
8. Bebelusul are dureri sau este bolnavior
9. Bebelusul are nevoie de o schimbare de rutina
10. Bebelusul isi doreste sa fie aproape de mami/tati
Somnul bebelusului: cat doarme si de ce nu doarme
Stiinta somnului la bebelusi sau somnologia: ghid de practici si reguli
Cat doarme bebelusul: diagrama somnului bebelusului, in ore de zi si de noapte
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 

 Dacă aveți un bebeluș care doarme ca la carte, atunci faceți parte dintre cei norocoși. Dar noi credem uneori că oamenii care au scris cărțile despre bebelușii perfecți, în general, nu au copii, sunt bărbați, sunt oameni de știință sau trăiesc într-o fantezie... 📚🤔

Realitatea este că mulți părinți se confruntă cu provocări legate de somnul bebelușului lor. 😴😫 Noptile nedormite, trezirile frecvente și lupta pentru a adormi devin uneori o rutină obositoare. 💤⏰🥱 Dar să știți că nu sunteți singurii! 🤝❤️

De cat somn are nevoie bebelusul? dar probabil ca bebe are alte planuri

Bebelusii au nevoie de mult somn, da, dar asta nu inseamna neaparat ca vor si dormi la fel de usor. Sau ca sunt 100% convinsi de acest lucru :)

Astfel, am citit multe mesaje de-ale mamicilor pe forumul Desprecopii despre cum se chinuiau cu ora de somn si cu trezirile pe timpul noptii.... In primul an de viata, somnul bebelusului este o continua stare de veghe :)

10 motive pentru care bebelusii nu dorm sau au un somn agitat

Am adunat asadar 10 motive pentru care bebelusii se trezesc sau se lupta pentru a adormi, si cateva sfaturi pentru a ajuta la depasirea acestora.

In plus fata de motivele enumerate mai jos, bebelusii (si adultii) se trezesc in timpul noptii pe masura ce trec prin ciclurile de somn. Cei mai multi dintre noi pur si simplu adorm inapoi, repede, dar bebelusii pot avea asociatii de somn; ceea ce inseamna ca in cazul in care copilul adoarme in brate, iar apoi se trezeste singur intr-un pat, el va fi probabil suparat si va dori sa fie din nou in bratele tale, sau in cazul in care adoarme la san, alaptat fiind, cand se trezeste va avea nevoie de acea senzatie de pentru a adormi inapoi.

1. Bebelusului ii este foame, bebe informetat se trezeste noaptea

Cel mai frecvent motiv pentru care un bebelus se trezeste si, uneori, acesta va fi motivul real, este foamea. Daca un bebelus este hranit cu lapte praf sau matern, la fiecare 4 ore sau la cerere (pana la 18 luni, in unele cazuri), va putea simti foamea in timpul noptii sau chiar inainte de a merge la culcare; ei pot trece printr-un puseu de crestere si au nevoie de mai multa hrana decat in ​​mod normal; de vina mai poate fi si eruptia dintilor ce schimba apetitul, sau s-ar putea pur si simplu sa trebuiasca sa fie hranit la fiecare 2 sau 3 ore (acest lucru este valabil mai ales pentru bebelusii alaptati, deoarece laptele matern este digerat foarte repede, astfel incat au nevoie hraniri mici si frecvente) ... oricare ar fi motivul, nu excludeti foamea pentru trezirile din timpul noptii.

2. Bebelusului ii este sete, bebe insetat doarme agitat

Acest lucru pare a fi trecut cu vederea in intregime. Eu dorm foarte bine de cele mai multe ori, dar exista situatii cand ma trezesc noaptea si imi este sete, mai ales atunci cand este cald. Asa ca am mereu langa pat o sticla de apa. 12 ore este o perioada de timp lunga pentru a sta fara mancare sau apa, mai ales atunci cand esti micut! Incercati sa pastrati copilul hidratat pe tot parcursul zilei si sa nu va fie teama sa ii oferiti apa (intrebati medicul daca bebelusul nu are inca 6 luni implinite), in timpul noptii, in locul sau in plus fata de lapte.

3. Bebelusul este prea obosit (sau supra-stimulat), bebe adoarme greu sau doarme agitat

Bebelusii au nevoie de mult somn si nu pot face fata cu brio la prea multe ore de veghe (acest lucru variaza in functie de varsta, dar, probabil, la 6 luni sta treaz aproximativ 2 sau 3 ore, cel mult, inainte de a avea nevoie de un pui de somn). De asemenea, au nevoie de o cantitate decenta de somn pe timp de noapte (poate fi rupt pe portiuni) de aproximativ 11 ore. In cazul in care copilul rateaza un pui de somn, are o noapte agitata, sau este supra-stimulat de jucarii, de zgomot sau orice altceva, probabil, va fi foarte dificil sa adoarma si va deveni iritat, agitat, va plange sau va fi hiperactiv in cazul in care este mai marisor. Contactul cu pielea, o baie de relaxare, semi-intunericul sau un cantec de leagan, va va ajuta sa il aduceti usor pe Mos Ene pe la gene

Creati o rutina consistenta inainte de culcare si pastrati-va calmul; copilul va depasi supra-oboseala si se va linisti. 

Cand bebelusul este atat de obosit ca nu stie ce vrea ...

 

4. Bebelusul are nevoie de miscare, bebe nu adoarme ca este odihnit

Sugarii si copiii mici au nevoie de interactiune senzoriala bruta. Bebelusii trebuie sa se obisnuiasca cu multe, sistemele lor nervoase sunt fragile si nu au capacitatea fizica sau emotionala pentru a face fata sentimentelor mari cum ar fi foamea, oboseala si durerea. Presiunea, imponderabilitatea si miscarea poate usura iritarea asupra sistemului nervos si calma anxietatea fizica. Imagineaza-ti ca ai o durere de spate, sau intoarcete inapoi in timp la durerile sarcinii; daca ai inotat vreodata in timpul oricarei dintre aceste dureri iti vei aminti, probabil, alinarea durerii si a disconfortului adusa de apa, nu? Este un sentiment similar si pentru copii; au nevoie de tine pentru a se calma/linisti. Cu ajutorul unui wrap sau sling veti putea sa va purtati bebelusul aproape.

5. Bebelusul are nevoie sa suga

Copiii au o nevoie fizica sa suga, fie san, sticla sau suzeta. O multime de rude va vor sari in ajutor si va vor spune ca bebelusul trebuie alaptat la program, la fiecare 4 ore ... este gresit! Suptul ii ofera bebelusului confort iar pe mama o aprovizioneaza cu laptic, in special cand micutul trece printr-un puseu de crestere. Lasa-ti bebelusul sa suga atunci cand are nevoie, si ignora orice alt sfat nefolositor.

6. Bebelusului ii ies dintisorii, bebe are dureri in somn

Eruptia dentara este groaznica. Unii copii norocosi nu par sa observe cand le ies dintii, altii insa se lupta intr-adevar cu aceastsa durere. Durerea este mult mai rea pe timp de noapte, atunci cand nu exista nici o distragere. Desi pare in regula pe timpul zilei, noaptea poate suferi. Eruptia dentara poate provoca de asemenea neliniste, dureri de burta, eruptii cutanate fesiere, si poate afecta apetitul. Pulberea pentru astfel de dureri care contine Camilia poate fi de ajutor. Pot fi incercate si jucariile speciale pentru eruptia dintilor.

7. Bebelusul invata o noua abilitate, bebe se trezeste noaptea mai des

Bebelusul tau invata sa stea in fund, sa mearga de-a busilea, sa se catere, sa mestece, sa apuce, sa stea in picioare, sa vorbeasca, sa mearga sau altceva? Unii bebelusi atunci cand invata abilitati noi se vor trezi noaptea pentru a practica sau a procesa dezvoltarea. In cazul in care bebelusul se trezeste, dar nu plange si doreste sa se joace si sa vorbeasca cu tine, acesta este motivul. De asemenea va fi greu si de pus la somnic, fiindca va dori sa practice noua abilitate. Nu puteti face prea multe; o rutina de culcare poate ajuta, si asigurati-va ca bebelusul are o multime de oportunitati in timpul zilei pentru a explora o lume noua ... si amintiti-va ca este doar o etapa ce va trece ...

8. Bebelusul are dureri sau este bolnavior, bebe o sa adoarma greu si o sa doarma agitat

Bebelusii sunt foarte sensibili; durerile eruptiilor dentare, dureri de burtica, colici, reflux, raceli, tuse, si multe altele pot provoca disconfort pentru copilas. Evident, daca banuiti ca are o boala consultati medicul cat mai curand posibil si urmati tratamentul prescris. Pentru raceli si tuse, puteti utiliza vapori de ulei, masaj pentru copii, o baie de aburi in baie si o multime de imbratisari Nu uita ca bebelusii nu pot sa vorbeasca si sa ne spuna cand au o durere de cap sau de gat, asa ca, daca copilul este agitat, exista intotdeauna un motiv; pur si simplu faceti tot posibilul sa-i alinati durerea.

9. Bebelusul are nevoie de o schimbare de rutina, bebe are nevoie de un ritual de somn

La aproximativ 6-9 luni, bebelusul va trece probabil de la 3 la 2 reprize de somn pe zi; se va trezi la ora 6 in loc de 7, sau va fi foarte obosit la ora 20 si va trebui sa fie pus la somn mai deveme. Toti copiii sunt diferiti, dar tot ce fac este pentru ca trec prin schimbari pe masura ce cresc, asa ca incercati sa fiti la curent cu orice modificare pe care micutul o face in rutina sa. In cazul in care copilul se trezeste la 5, evident va fi pus la culcare mai devreme. De citit: Ritualul de somn al unui bebelus

10. Bebelusul isi doreste sa fie aproape de mami sau de tati, bebe doarme linistit cu mama sau tata

Bebelusii doresc sa fie aproape de parintii lor, in special de mame. De milioane de ani parintii au dormit cu bebelusii aproape, asta pana cand s-a inventat patutul  Nu este nimic rau in a dormi impreuna cu copilul (co-sleeping) (in conditii de siguranta)! Cu siguranta nu va dori sa doarma impreuna cu dvs. pana va deveni adolescent ;) Este firesc pentru ambii sa isi doreasca sa stea aproape unul de celalalt. Bebelusii cresc atat de repede ... profitati de aceste clipe unice.

Sper ca veti gasi un mic sfat ce va va fi de folos. Amintiti-va ca, indiferent de luptele cu somnul, copilul nu o face pentru a va enerva; intotdeauna exista un motiv. Va rugam sa nu lasati bebelusul sa planga pe cont propriu pentru orice perioada de timp ... chiar daca nu are nimic, el este doar un omulet mic, care, probabil, ar nevoie de mangaiere.

Somnul bebelusului: cat doarme si de ce nu doarme

Cat de mult doarme un bebelus? Ei bine, unii bebelusi dorm cate opt ore incontinuu inca de la bun inceput, in timp ce altii se trezesc de nenumarate ori pe noapte. Iata cat doarme bebelusul si de ce ar putea sa nu doarma precum si sfaturi pentru un somn linistit al bebelusului.

In primele zile el e treaz cam o ora pe zi, aceasta perioada crescand la trei ore pana la sfarsitul plinei luni de viata. De asemenea, incepand de la o luna copilul va reusi sa doarma mai mult timp fara pauza.

Incepand de la noua luni, copilul va dormi ceva mai putin, ii sint de obicei suficiente doua reprize de somn pe zi, una in jurul orei 10, una pe la 2 dupa-amiaza. Iata cat doarme bebelusul si de ce ar putea sa nu doarma precum si sfaturi pentru un somn linistit al bebelusului.

diagrama somn bebelusCat doarme bebelusul: diagrama somnului bebelusului, in ore de zi si de noapte

Cat de mult doarme un bebelus? Toate mamicile de bebelusi vor sa stie mai multe despre somnul bebelusului. Deci sa incepem cu inceputul? Asadar, cat de mult doarme un bebelus dupa nastere?

Ei bine, imediat dupa nastere, bebelusul e pentru scurta vreme treaz, apoi cade intr-un somn de cateva ore bune, caci experienta nasterii a fost si pentru el foarte obositoare. Vezi diagrama somnului bebelusului - in ore de zi si de noapte aici.

Vrei un sfat? citeste: Invata-ti bebelusul sa doarma in numai 7 zile: diagrama lectiei si sfaturi de somn

Stiinta somnului la bebelusi sau somnologia: ghid de practici si reguli

Stiinta somnului la bebelusi sau asa cum am putea-o denuni: somnologia bebelusului, este o materia utila de studiu pentru parintii unui bebelus. Despre somnul bebelusului multa lume are o parere (uneori neavizata): de la prieteni, socri, parinti, vecine, coafeze, vanzatoare...insa in perioade de criza, cand parintii unui nou-nascut incep sa caute tot mai multe informatii, informatiile sunt deseori rasfirate si contradictorii. Si e important, sa te informezi din surse serioase.

Secretele somnului bebelusului, etapele in care acesta invata sa doarma, rutina somnului bebelusului, cand va dormi toata noaptea si de ce ... iata capitole foarte utile din somnologia bebelusului ...pe care le-am adunat in acest ghid al somnologiei bebelusului.

Despre somnul bebelusului merita citit si:

Dormitul cu bebelusul in pat prezinta riscuri
Balansarea capului (datul din cap) in timpul somnului
Unde doarme bebelusul, dezbaterea aprinsa a parintilor
Cand bebelusul doarme in patul parintilor
Secretul unui somn mai lung al bebelusului
Ce saltea alegem pentru patutul bebelusului?
Ce tulbura noptile copilului mic? 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
Referinte: The Journal of Psychology

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 6 comentarii

  1. Irina
    Irina trimis la 10/9/2019

    Copilu meu este intarcat se vircoleste toata noapte , nu vrea sa doarma in patuc , are 10 luni ce pote sa aiba ? Chesr si dupa ce o hranesc nu doarme bine

    Raspunde la acest comentariu
  2. Ramona
    Ramonatrimis la 5/9/2019

    Am un baiat de un 1 an si 4 luni si este foarte agidat imi plange noaptea toata nu prea doarme....de cateva zile nu vrea sa mai manance laptele de loc...ce este de facut in aceasta situatie?

    Raspunde la acest comentariu
  3. Gabriela
    Gabriela trimis la 1/5/2019

    Buna! Am o fetita de 8 luni si este alergica la proteina de lapte vaca. Problema este ca se trezeste noaptea la fiecare ora plangand, sunt epuizata, obosita,or fi si dintisorii dar ziua nu are nimic, mananca bine , jucausa, , mai trece cineva prin asa ceva?

    Raspunde la acest comentariu
  4. Alina
    Alinatrimis la 22/1/2019

    Am o fetita de trei luni jumate si este foarte agitata noapte se foieste si scanceste toata noaptea..nu pot sa dorm deloc...ce credeti ca ar putea fi sau as putea sa cumpar ceva de la farmacie?

    Raspunde la acest comentariu
    • Elena
      Elenatrimis la 9/7/2023

      Am o fetiţa de 3 luni şi 6 zile şi ziua e agitata nu vrea sa doarma şi plânge continuilu am dat o si afara sta ce sta şi dupa plânge care ar fi cauza?

  5. Mihaela
    Mihaelatrimis la 22/12/2018

    Buna ziua am un băiețel de un an tot are numele meu(mihai) la mine copilul când îl pui la somn și zi și noapte el tapa înainte de somn dar seara câteodată data se scoală de 2_3 ori seara este normal

    Raspunde la acest comentariu
    • alexa
      alexatrimis la 29/1/2019

      copilul meu doarme de la ora 23 pana la ora 2 noaptea , apoi se trezeste , vrea sa se joace si adoarme spre dimineata , adica ora 5 sau 6

  6. Larisa Gavrila
    Larisa Gavrilatrimis la 5/1/2018

    Buna.Am un baietel de 6 luni tot timpul e agitat ziua nu doarme nimic doar seara cam pe la 23-24 pana pe la 4-5 dimineata toata ziua se incoarda cred ca il doare burtica mai si cu dintii acuma.Ce as putea sa fac cu el sa doarma si ziua putin ca sunt foarte putine ore dormite pt el ?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII