Pesticide in mancarea copilului tau

Pesticide in mancarea copilului tau

Pesticide in mancarea copilului tau

In tarile UE, gradul de prezenta al pesticidelor  in legume si fructe este reglementat la nivel national de legi speciale de protectie ale consumatorilor care asigura un cadru legal. Un departament special al ministerelor sanatatii si alimentatiei aplica sanctiuni drastice - de ex. inchiderea companiei producatoare si unitatii de vanzare si amenzi foarte usturatoare - in cazul constatarii ca s-a trecut peste limita admisa. Studiile dovedesc faptul ca prezenta pesticidelor in hrana este foarte daunatoare! (cancer, hepatita, ulcer, anomalii genetice, etc)


Dupa unele documentari am observat ca standardele UE in aceasta privinta sint mult mai drastice decit cele ale Statelor Unite. In Statele Unite - acest lucru se complica cu o revolutie genetica care a scos pe piata zeci de soiuri de fructe si legume. Aceasta revolutie genetica a produselor alimentare nu si-a dezvaluit inca adevaratele-i daune asupra sanatatii umane. Unii specialisti insa sint destul de sumbri insa - ca efect al globalizarii - aceste studii sint tinute sub tacere si "anihilate" de marile firme producatoare.  

La nivelul Romaniei, un aspect ingrijorator este faptul ca - practic, nu exista un control al pesticidelor (sau ingrasaminte sintetice - cum mai sint denumite) in alimente. Ca urmare a faptului ca distrug daunatorii si favorizeaza cresterea plantelor, taranii le cumpara si le folosesc la culturile lor - fara insa a respecta cantitatile sau modul de administrare. Un alt aspect nelinistor este faptul ca - datorita unor firme dubioase (deseori cu relatii in cercurile puterii ) - in Romania intra tone de pesticide foarte periculoase - care nu se mai administreaza in UE si de care aceste tari vor sa scape cit mai curind (de fapt acestea sint considerate deseuri chimice). Nu va faceti iluzii, pina si banalele legume si fructe vindute de tarani din piete sint de fapt crescute cu ajutorul pesticidelor. "Alimentele ecologice" din Romania sint de fapt tot mai aproape de un mit. Iata un studiu recent dat publicitii in USA.

Trebuie sa-mi fac griji in ceea ce priveste rezidiile de pesticide din mancarea copiilor mei?

Din pacate, da. Incepand cu anul 1991, Departamentul Agriculturii din USA a inceput sa testeze gama variata de alimente -  aproximativ 7-8000 de probe in fiecare an prelevate din magazinele din toata tara -  pentru a determina nivelul rezidiilor de pesticide din acestea. Si ceea ce au gasit este tulburator: Multe din alimentele pe care copiii le consuma frecvent, au nivelul de rezidii mult mai mare decat nivelul de siguranmta stabilit de Administratia pentru Protectia Mediului (EPA).

De exemplu, rezidii din 38 de pesticide diferite au fost gasite in mere in 1996, si unul dintre ele (metil-paratinolul) a fost gasit intr-o cantitate de 10 ori mai mare comparativ cu nivelul considerat de guvern ca fiind sigur daca sunt ingerate de copii.

Mai mult, 41% din piersicile testate in acel an aveau nivelul de metil-paratinol de 20 de ori mai mare decat nivelul de siguranta.

Dar nu toate noutatile sunt triste.. Incepand din 1996, regulamentele EPA au eliminat in mod gradual aceste rezidii periculoase. (Au interzis folosirea metil-paratinol-ului pentru mere si piersici in 1999).

In multe cazuri puteti evita ingerarea acestor rezidii prin spalarea sau curatarea cojii acestor fructe. Si multe alte fructe, cum ar fi bananele, fructele conservate, sucul de mere sau struguri, contin foarte putine sau nu contin rezidii.

In orice caz, beneficiile pe care le au copiii dvs. daca consuma fructe sau legume proaspete sunt mult mai mari comparativ cu riscul ingerarii rezidiilor, asa ca nu evitati produsele respective de teama otravirii cu pesticide.

Cat de daunatoare sunt aceste rezidii pentru copilul meu?

Cu toate ca nu se stie nimic in mod sigur, oamenii de stiinta banuiesc ca rezidiile pesticidelor pot dauna chiar si in doze mici.

Este destula ingrijorare in legatura cu acest lucru, si de aceea, Congresul American a votat o lege in 1996, numita "Legea Protejarii Calitatii Alimentelor", pentru a se asigura ca folosirea pesticidelor nu pune in pericol sanatatea copiilor.

Inainte de aparitia acestei legi, fermierii puteau folosi pesticidele in orice doze (care le permiteau sa obtina o productie mai mare si produse mai frumoase) cu exceptia cazului in care se arata ca aceste chimicale erau riscante. Si cum riscurile sunt greu de dovedit, au fost cazuri in care dozele erau limitate din considerente de siguranta.

Acum insa, legea americana spune ca utilizarea pesticidelor trebuie sa se faca fara periclitarea sanatatii – si cand spun ca doza trebuie sa fie sigura, asta inseamna ca trebuie sa fie sigura pentru copii. Acestia sunt in crestere, creierul lor este in continuua dezvoltare si deci, sunt mult mai vulnerabili comparativ cu adultii.

Dupa votarea legii, EPA a trebuit sa reevalueze toxicitatea diferitelor pesticide pentru a determina nivelul (numit "doza de referinta") de rezidii ale pesticidelor considerat sigur pentru ingerarea zilnica prin intermediul hranei de catre copii.

Pentru multe dintre chimicalele reevaluate, specialistii de la EPA au considerat ca este necesar sa scada doza de referinta admisa, in unele cazuri chiar de sute de ori.

Este necesar de precizat faptul ca, exista putine dovezi legate de ingerarea a cestor rezidii ale pesticidelor si anumite boli. Dar nu poti vedea un lucru daca nu te uiti la el, spune Dr. David Wallinga, cerectator la Institutul pentru Agricultura si Comert, o organizatie nonprofit care se ocupa de alimente,agricultura si comert, situat in Minneapolis.

In timp ce comunitatea stiintifica studiaza posibila legatura intre pesticide si tulburarile de comportament, care sunt in crestere, ca de exemplu hiperactivitatea sau autismul, nimeni nu se incumeta sa testeze aceste ipoteze pe oameni, evident. Astfel ca, nu se poate demonstra in mod cert aceasta legatura pentru ca este foarte dificil, dar nu imposibil de corelat reactiile adverse asupra oamenilor care au fost expusi la pesticide prin masurarea cu exactitate a nivelului de expunere.

Intre timp, studiile efectuate pe animale par sa indice unele motive de ingrijorare, chiar daca nu se fac direct pe oameni. Intr-un studiu, se arata de exemplu ca sobolanii injectati cu pesticide sunt foarte putin afectati atunci cand sunt foarte "tineri", dar, prezinta modificari permanente in structura creierului si semne de hiperactivitate dupa cateva luni. Chiar daca injectarea pesticidelor nu este acelasi lucru cu ingerarea lor, rezultatele ar trebui sa ne ingrijoreze.

Ceea ce este important de subliniat, spune Wallinga, pericolul expunerii le rezidiile pesticidelor are o legatura stransa cu cresterea: dezvoltarea creierului si a sistemului nervos poate fi cu usurinta afectata, in mod special la copiii aflati inca in uter sau copiii mici, al caror creier este inca incomplet dezvoltat.

Deci, este cu atat mai important ca viitoarele mame si copiii mici sa evite expunerea la nivele crescute de astfel de toxine.

Si, in cele din urma, este cancerul. Multe pesticide sunt banuite a contribui intr-o oarecare masura la riscul imbolnavirii de cancer. Testele USDa au aratat ca unele legume, ca de exemplu dovleceii si castravetii, contin nivele ridicate de pesticide cancerigene care au fost interzise dar, inca mai sunt prezente in sol. Chiar daca fermierii nu mai folosesc aceste pesticide, atunci cand planteaza in solurile contaminate, sfarsesc adesea prin a obtine produse contaminate.

Care alimente contin cel mai mare nivel de pesticide? Exista si alimente sigure?

Uniunea Consumatorilor, o organizatie nonprofit de testare si informare cu sediul in in Yonkers, New York, a adunat datele furnizate de USDA si a analizat alimente obtinute din diferite recolte, nivelul rezidiilor si toxicitatea relativa a rezidiilor. Prin inregistrarea lor pe o scara numerica pe care un scor mai mare de 100 este considerat motiv de ingrijorare, ii instruiesc pe consumatori in legatura cu modul in care sa aleaga alimentele pentru copiii lor.

Conform analizelor efectuate de ei, alimentele care au cel mai mare nivel de rezidii ale pesticidelor sunt: piersicile proaspete, dovleceii de iarna (proaspeti si congelati), strugurii, spanacul (proaspat si conservat), merele, fasolea verde (proaspata, conservata si inghetata), perele, capsunile si rosiile.

Pe de alta parte, laptele, cerealele (conservate sau inghetate), broccoli (din SUA), sucul de portocale, bananele, piersicile conservate, mazarea, strugurii, sucul de mere si struguri pe partea cealalta a listei.

Uitandu-va la lista, puteti observa ca prelucrarea alimentelor le face uneori mai sigure. De exemplu, piersicile proaspete au un nivel ridicat de rezidii, in timp ce piersicile conservate au un nivel acceptabil. In mod similar, sucul de mere si struguri are un nivel scazut de toxine dar echivalentul acestuia in fructe proaspete are un nivel ridicat de rezidii. Asta pentru ca alimentele cultivate in scopul prelucrarii nu trebuie sa arate frumos. De asemenea, alimentele supuse prelucrarii sunt adesea decojite, spalate, fierte, ceea ce duce la indepartarea unei cantitati importante de rezidii.

Din pacate, aceasta lista este departe de a fi completa, deoarece USDA a testat in jur de 40 de alimente diferite. Ei intentioneaza sa testeze in mod special alimentele pe care copiii le consuma in mod frecvent, si in fiecare an testeaza altele noi.

 Pot evita expunerea la acest risc major ?

Puteti elimina o cantitate insemnata din aceste rezidii prin curatarea fructelor si legumelor. De exemplu, la salata verde, puteti indeparta frunzele din exterior. Daca preferati fructele si legumele cu coaja, sau coaja nu poate fi indepartata, spalati-le foarte bine.

Uniunea Consumatorilor recomanda folosirea unui detergent special. Exista pe piata detergenti speciali pentru spalarea alimentelor, dar probabil ca nu sunt atat de eficienti ca sapunul.

Dar evitati pe cat posibil alimentele cu risc mare cum ar fi: dovleceii de iarna, fasolea verde, capsunile. Acestea contin cantitati mari de rezidii care nu pot fi eliminate prin spalare sau curatare de coaja.

 Editor: Cristina Dinu

---

iata si un articol aparut de curind in ziarul Romania Libera:

Fructe periculoase, care pot afecta sanatatea consumatorului

Pe piata romaneasca exista o serie de produse care aproape isi iau ochii: fructe mari, frumoase, cu culori imbietoare. Dar nu intotdeauna aceste fructe sunt si sigure. In ultimii ani, pe langa metodele clasice de ameliorare (prin incrucisari de soiuri) si de aplicare de ingrasaminte, au aparut metode care presupun administrarea de bioregulatori vegetali si chiar metode care presupun folosirea ingineriei genetice (fructe si legume din import). Aceste metode sunt practicate si pe animale, pentru a se asigura un aport sporit de carne.

Eventualitatea unor tulburari de ordin hormonal si riscurile aparitiei cancerului au facut ca majoritatea tarilor sa impuna interdictii sau sa aiba rezerve in folosirea acestor substante ori a produselor provenite de la animalele tratate cu estrogeni. In ceea ce priveste produsele vegetale, administrarea bioregulatorilor vegetali in conditii necorespunzatoare poate cauza serioase prejudicii consumatorilor. Bioregulatorii vegetali sunt substante organice naturale sau de sinteza care modifica cresterea, nutritia sau rezistenta organismelor sau a organelor la diferite conditii de stres, prin introducerea unor modificari in procesele vitale. Acestea se administreaza in cantitati extrem de mici si produc, in functie de concentratie, stimulari, inhibari sau modificari calitative ale cresterii si dezvoltarii plantelor. Foarte des, este folosita in acest scop etilena, care stimuleaza coacerea fructelor carnoase, influenteaza procesele de imbatranire a plantelor, inhiba diviziunea celulara etc. In cazul in care fructele sunt aduse din strainatate, ele sunt stropite cu un compus care contine etilena, fiind foarte posibil sa ramana reziduuri la suprafata produsului vegetal. Un alt produs folosit il constituie retardantii, care determina o franare temporara a cresterii organelor vegetative, in special a tulpinilor si lastarilor laterali, stimuland in acelasi timp, in majoritatea cazurilor, inflorirea si fructificarea. Astfel, sunt marite artificial dimensiunile florilor, fructelor sau tuberculilor si este marita rezistenta plantelor la daunatori, ger sau seceta. Dar, de cele mai multe ori, reziduurile acestor produsi raman in fruct, ajungand si la consumator.

Doamna doctorand Ioana Ispas, de la Asociatia pentru Protectia Consumatorului din Romania, ne sfatuieste sa spalam foarte bine fructele si legumele inainte de consum, pentru a indeparta macar o parte din reziduurile existente in acestea. De asemenea, este de preferat sa ne gandim de doua ori inainte de a cumpara niste fructe exagerat de mari, oricat de frumoase ar parea. De cele mai multe ori, acestea sunt expresia fie a folosirii de ingrasaminte in exces, fie a unor stimulatori de crestere sau chiar a ingineriei genetice, care pot avea un impact covarsitor asupra sanatatii noastre.

----

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 7 comentarii

 1. Raluca
  Ralucatrimis la 26/11/2013

  Articolul in sine este bune pe ansamblu insa nu prezinta suficiente informatii privitoare la utilizarea pesticidelor in UE respectiv in Romania. Ceea ce se petrece in SUA nu prea ne afecteaza deoarece nu pre se importa legume si fructe de acolo (costuri cam mari si politica EU). In ceea ce priveste nivelul reziduurilor de pesticide in legume si fructe, pot sa va spun ca UE are intr-adevar reguli foarte stricte in acest sens. Un produs de acest gen nu poate fi nici macar omologat deci nici macar produs/vandut daca nu se respecta regulile impuse de UE. In cazul in care se gasesc reziduuri de pesticide peste valorile maxime admise atunci trebuie vazut de unde vine problema. Daca se respecta dozele si numarul de aplicari pe culturi atunci inseamna ca produsele sunt de vina. Insa daca agricultorul nostru nu respecta cele de mai sus atunci nu mai ai cum controla situatia. Suntem constant expusi la milioane de compusi chimici care au efecte mai mult sau mai putin nefaste asupra organismului (detergenti de rufe, sapunuri, deodorante etc) dar asta nu inseamna ca trebuie sa ajungem sa ne panicam. Organismul invata sa traiasca cu ele si se adapteaza condtiilor. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne protejam copiii cat mai mult posibil. PArintii sunt cei care trebuie sa ia deciziile responsabile pentru ei. Din pacate nu o sa mai avem niciodata o alimentatie 100% naturala, asa cum era acum 200-300 de ani. Dar pe atunci nu existau nici atatea cai de informare si educatie. Deci, fiti responsabili si isteti :)

  Raspunde la acest comentariu
 2. mihaela
  mihaelatrimis la 8/4/2009

  As vrea sa stiu cum am putea noi consumatorii cere interzicerea folosirii anumitor substante ,mai ales a celor care sunt dovedite ca fac mai mult rau decit bine,pesticide sau E-uri...etc.

  Raspunde la acest comentariu
 3. ami
  amitrimis la 17/1/2008

  acum cateva zile, am auzit discutie intre mai multe asistente medicale, cum ca toate apele de suprafata din Romania sunt pline de pesticide, deci nu sunt sigure pentru ingerat si nici pentru prepararea alimentelor. este adevarat?mi-ar fi foarte de folos daca as afla si care este nivelul de flor din apa orasului Brasov, nimeni, nici stomatologul meu si nici medicul de familie nu a putut sa-mi spuna

  Raspunde la acest comentariu
 4. irina74
  irina74trimis la 28/5/2007

  Este un articol foarte interesant,dar eate foarte greu sa pui in practica,pt ca pe piata din RO se gasesc greu fructe si legume naturale 100% si cu totii avem nevoie de legume si fructe indiferent de varsta.Ca sa mancam sanatos nu este asa scump pe cat de greu de gasit.Nu mai este siguranta in nimic.Poate cei care locuiesc la sat stiu ce mananca--la oraseni e mai greu.

  Raspunde la acest comentariu
 5. Cristina
  Cristinatrimis la 15/1/2006

  Intzeleg ca totusi datele legate de continutul in pesticide al diferitelor legume sunt cele obtinute in urma masuratorilor efectuate in USA shi nu la noi...Pe de alta parte legumele shi fructele provenite din UE ar prezenta o garantie destul de sigura datorita normelor impuse aici. Continuand rationamentul, inteleg ca ii pot oferi copilului meu legume congelate belgiene sau mere poloneze, s.a.m.d

  Raspunde la acest comentariu
 6. Cristina Abrudan
  Cristina Abrudantrimis la 5/6/2003

  Parerea mea este ca ne aflam intr-un cerc vicios. Oricit de mult am incerca sa ne ferim copiii de aceste "otravuri" ne este imposibil sa le excludem din alimentatie aceste alimente. Solutia ar trebui sa vina din partea conducatorilor acestei tari, prin emiterea unor legi care sa interzica folosirea excesiva a acestor substante.

  Raspunde la acest comentariu
 7. clemi
  clemitrimis la 11/4/2003

  Mamele tinere, cum sunt si eu, nu primesc informatii referitoare la modul cum ar trebui alimentat un copil pentru a/l ferii de aceste elemente nocive.Pediatri ne fac o serie de liste cu alimente necesare copilului,dar din pacate unele dintre ele cum ar fi merele romanesti sunt uneori foarte greu de gasit,etc.Ar trebui sa fim informate asupra alimentelor cele mai sigure pentru o buna crestere a copiilor nostri.Din ce am citit am aflat doar ce nu trebuie sa consumam.

  Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII