Salata verde - regina legumelor

Salata verde - regina legumelor

Salata verde - regina legumelor

  • Salata verde este prezenta aproape pe tot parcursul anului, deoarece poate fi cultivata în sere, insa este una din primele legume care apar în primavara si care, prin continutul sau, poate înlocui o dieta grea sau lipsa de vitamine.

Salata verde este prezenta aproape pe tot parcursul anului, deoarece poate fi cultivata în sere, insa este una din primele legume care apar în primavara si care, prin continutul sau, poate înlocui o dieta grea sau lipsa de vitamine.

Denumire stiintifica: Lactuca sativa

Descriere si proprietati

Salata verde este considerata regina legumelor. Aceasta este cea mai populara dintre toate legumele. Frunzele sale sunt rotunjite pâna la 25 de cm în lungime si 15 cm latime. Acestea imoreuna cu tulpina contin un suc laptos. Exista mai multe soiuri de salata, diferind în culoarea frunzelor, dimensiune si textura.

Salata verde stimuleaza apetitul, revigoreaza si curata corpul de toxinele acumulate. De asemenea, contribuie la combaterea deficitului de hemoglobina si saruri minerale din organism.

Salata verde este bogata în saruri minerale. Pe langa carbohidrati (zaharuri), salata contine saruri minerale multe, esentiale pentru metabolism: calciu, fosfor, iod (iodul are  efect antisclerotic, depurativ, hipotensor), fier, cupru (cuprul ajuta la formarea oaselor, combate afectiunile reumatice, are rol antiviral si antiinflamator), magneziu (magneziul combate cancerul, incetineste imbatranirea si este drenor hepatic), acid folic si vitamina C, A, B, D si E. Pe lânga aceste substante, salata verde contine hormoni estrogeni, care au ca efect reducerea excitatiei sexuale. Datorita continutului ridicat de vitamina C, salata creste rezistenta la infectii, virusi si lupta impotriva anemiei.

Salata verde are rol in reglarea digestiei si tranzitului intestinal, cu efecte mari pentru cei care sufera de constipatie - ca laxativ. Salata verde este un bun hipoglicemic, diuretic, drenor hepatic, indicat pentru litiaza, edem si reglarea ciclului menstrual. Salata este de asemenea indicata pentru tulburarile inimii, cum ar fi tahicardia si nevrozele cardiace. Din cauza unor substante hormonale, salata este si un sedativ - consumata seara, ajuta la reducerea stresului zilnic - si, în plus, are capacitatea de a induce somnul fiziologic.

Recomandari terapeutice

Sub forma de infuzie, salata are un efect anti spastic, diuretic si sedativ. Daca beti infuzia de salata seara, va veti asigura un somn bun.

Dupa spalarea a doua salate, acestea se fierb cu un litru de apa timp de 20 de minute si se va obtine o solutie pentru uz extern. Astfel, lichidul rezultat poate fi folosit ca si comprese pe fata (pentru acnee) sau alte parti ale corpului, cum ar fi zonele afectate de psoriazis, pentru curatarea pielii. Compresele ar trebui sa fie la temperatura camerei si aplicate pe piele timp de 10 minute (aplicat de 3 ori). Compresele au, de asemenea, rolul de a tonifia pielea fetei. Din acest motiv, lichidul rezultat mai poate fi folosit ca masti, în special în cazurile de Couperose si piele uscata.

Salata verde este de asemenea recomandata personelor care sufera de ateroscleroza, tromboflebita, arterita obliteranta, obezitate, dischinezie biliara, hepatita cronica, ingrasare, guta, reumatism, alergie.

Valoarea alimentara

  • Umezeala 93.4%  
  • Proteine 2.1%  
  • Grasimi 0.3%  
  • Fibre 0.5%  
  • Minerale 1.2% 
  • Carbohidrati - 2.5%  

Minerale si vitamine

  • Calciu 50 mg
  • Fosfor 28 mg
  • Fier 2.4 mg
  • Vitamina C 10 mg
  • Mici cantitati din complexul de vitamina B
  • Valoare calorica 42

Atentie!

- frunzele de salata trebuie spalate foarte bine înainte de utilizarea lor in salate. Acestea ar trebui sa fie spalate frunza cu frunza, apoi asezati-le pe un prosop curat, pâna când frunzele sunt complet uscate
- persoanele care sufera de colita de fermentatie vor consuma cu moderatie salata verde si doar atunci cand este de curand preparata, altfel existand riscul agravarii acestei afectiuni

Forumuri recomandate la Supereva

 Super Sanatate >>

Despre sanatatea familiei mai cititi

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII